Rabu, 6 Julai 2022

TOK MAT DISERANG SKIZO


Asia Times pertahan laporan tentang Tok Mat


ASIA Times telah memuat naik rakaman audio wawancara bersama Mohamad Hasan, menegaskan timbalan presiden Umno itu berkata bekas perdana menteri Najib Razak perlu dipenjarakan.

Klip audio tersebut daripada wawancara 76 minit, di mana bekas menteri besar Negeri Sembilan itu ditanya mengenai pelbagai isu.

Wartawan Nick Kochan, yang melaporkan bersama Nile Bowie, mempertikaikan versi Mohamad atau lebih dikenali sebagai Tok Mat.

“Selepas @asiatimesonline siarkan wawancara eksklusif saya dengan timbalan ketua Umno @tokmatn9, beliau dakwa kenyataannya telah disalah faham, di mana penulis bersama @nilebowie dan saya bertegas nafikan.

“Berikut adalah rakaman penuh. Kami tetap pertahan laporan kami,” katanya melalui Twitter yang dilampirkan bersama klip audio tersebut.

Berikut transkrip yang menjadi pertikaian:

Penemuduga: Adakah anda akan menyesal jika Najib (Razak) masuk penjara?

Tok Mat: Sudah tentu, sebagai kawan saya kesal tetapi semua orang perlu lalui… anda perlu hadapi apa sahaja…

Penemuduga: Bertanggungjawab.

Tok Mat: Bertanggungjawab, bukan? Jika kita mahu ampun, mereka perlu lalui proses itu. Awak kena masuk dalam dulu. Anda tidak boleh… anda tidak boleh ampunkan sebelum dia… apa yang anda panggil… lalui prosesnya, anda tahu? Itu salah. Itu salah sama sekali.

Penemuduga: Untuk diampunkan tanpa proses?

Tok Mat: Ya.

Penemuduga: Dan proses itu perlukan sedikit masa dan kemudian…

Tok Mat: Ya. Ramai pemimpin Umno, pemimpin terkemuka, lepas Datuk Harun, menteri besar Selangor, paling berkuasa masa tu, beliau kena laluinya. Mokhtar Hashim, beliau pun laluinya. Semua orang perlu laluinya sebelum dapat pengampunan. Semudah itu - tidak ada cara lain.

Penemuduga: Tiada layanan istimewa.

Awal hari ini Tok Mat menafikan dakwaannya yang Najib perlu dipenjarakan.

Apa yang sebenarnya beliau sampaikan ialah Najib harus mendapat perbicaraan yang adil di mahkamah.

“Kurang tepat tu. Apa yg saya katakan ialah, Datuk Seri Najib mesti mendapat perbicaraan yg adil.

“Jika didapati salah, salah lah, tetapi mesti diadili dengan adil,” katanya kepada The Malaysian Insight. – 5 Julai, 2022.

SKIZOFRENIA

PENYAKIT SATU

BADAN DUA WATAK

AMIN

MACAM  KES

MR JACKELL &

MSTER HYDE

AMIN

TOK MAT PERTAMA

JUJUR DAN SUCI

TAHU NAJIB PENCURI

DAN WAJIB MASUK

PENJARA

AMIN

TOK MAT KEDUA

JAHAT FIKIR

NAK JADI PM

TIBAI TOK MAT SATU

TARIK BALIK

CAKAP YG JUJUR

AMIN

KEPUTUSAN

TOK MAT INI

BAHAYA UNTUK

MEMIMPIN NEGARA

KERANA ADA 

DUA WATAK

AMIN

NANTI HANCUR

MALAYSIA

AMIN

INI LEBIH BURUK

DARI WATAK NAJIB

YANG BERZIANA

DI PORT DIKSON

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tak habis habis cerita politik , harga barangan naik, inflasi rakyat sudah tak peduli, yang penting siapa jadi PM, sapa nak jadi Munir, ada 70 munke hisap kote, kerja tak jalan banjir merata, fenomena cuaca otak letak kat burit, haram halal kerja siang malam, tapi buat kerja semua haram, main bontot main bini orang, semua ini kepakarannya mereka ,otak tak guna fikir nasib rakyat negara, semua nak kaya cepat mampooos lah negara macam ini, asyik kaum agama, faham tak agama sudah beribu tahu, tak payah nak sibuk, kalau baik dia akan mengembang sendiri, tak payah ostat jerit melaung macam kurap lagi, semua celik boleh baca boleh lihat sendiri kah kah kah