Rabu, 19 Januari 2022

A.K.C WAYANG GURKHA

 


A.K.C WAYANG GURKHA


Kem Gurkha di tepi pekan Kuala Klawang ini dikawal ketat. Orang awam - civilian – tidak dibenarkan  masuk. Malah pintu utama di sebelah kubu tercegat berdiri satu atau dua orang  soldadu Gurkha  yang siap siaga dengan senjata. Mata soldadu ini  liar  memerhati setiap sosok awam yang lalu di hadapan kubu.

Pegawai Inggeris, guru  dan anak-anak sekolah yang memakai pakaian seragam agak bebas melintas di sebelah kubu Gurkha.

Tapi aku telah beberapa kali masuk ke dalam kem Gurkha ini.  Begini ceritanya:

Kem Gurkha ini semuanya lengkap. Di bawah gaung di sebelah kem ialah tempat masak memasak. Pernah aku ternampak beberapa ekor kambing terikat di kawasan dapur. Ini mungkin untuk sambutan   Hari Raya Gurkha.

Aku rasa di gaung ini juga ada kuil  mereka. Dari apa yang aku tahu Gurkha ini beragama Hindu.  

Aku dan kawan-kawan  bila kami ternampak kambing-kambing yang terikat   lalu kami bersembang tentang parang Gurkha.  Cerita yang selalu aku  dengar ialah parang Gurkha – Kukri – amat tajam. Leher kambing akan putus dengan sekali cantas. Begitu juga leher  China Komunis. Ini ‘urban legend’ yang aku dengar.

Aku hanya mendengar cerita atas cerita. Parang Gurkha  yang dikatakan amat tajam ini belum pernah aku lihat. Jauh sekali memegangnya.

Luas kawasan kem Gurkha ini mungkin hampir 3 ekar. Semua soldadu tidur  dalam kemah.  Kawasan kemah ini di pagar oleh kawat berduri. Kawasan gaung dapur terpisah dari kawasan kemah tidur  oleh jalan ke sekolah GES.

Ada dua pintu  - pintu utama di mana kereta dan lori boleh masuk dan pintu belakang untuk pejalan kaki. Di pintu belakang  ada pondok kawalan untuk satu sosok duduk atau berdiri dari hujan dan panas.

Mungkin 10 orang soldadu atau lebih  tinggal  dalam satu kemah. Ini aku tidak pasti. Jumlah soldadu mungkin lebih dari 500 orang. Ketua kem ini  Orang Putih. Apa pangkatnya aku tidak pasti.

Kemah mereka dari kain kanvas kelabu yang tebal – kalis air. Di atas bumbung kemah ini  dibubuh pula perca kain celorong celoreng hijau seakan-akan mereka dalam hutan belantara.

Semua keperluan soldadu ini boleh didapati dari dalam kem. Sesekali aku ternampak juga satu dua Gurkha masuk ke dalam pekan Kuala Klawang. Kadang-kadang  mereka ke pekan berkumpulan – empat lima orang. Pakaian mereka kemas – baju putih seluar gelap. Warna kulit Gurkha ini sama seperti  kulit Melayu. Mungkin sedikit hitam. Ada juga Gurkha yang aku lihat berkulit  hitam bermata sepet  seperti mata China.

Waktu petang aku selalu  nampak Gurkha bermain bola dan kriket di padang Kuala Klawang di hadapan Rumah Pasung.

Bagaimana aku dapat masuk ke dalam kemah yang dikawal  rapi.

Jawabnya : wayang.

Aku mengenali wayang sebelum aku masuk sekolah lagi.  Aku diperkenalkan alat memutar wayang – projector -  oleh Pak Teh Amat. Sosok ini  bertanggung jawab mendekatkan aku pada seni bayang bergerak.

Pak Teh Amat  ini berkahwin dengan Mat Teh Kiteh – yang menjadi isteri  ke dua. Mak Teh Kiteh orang Kampung Chenor -  kaum kerabat aku.

Pak Teh Amat ini sebulan sekali pasti  akan datang dari Kuala Lumpur ke Kuala Klawang. Dia bekerja dengan A.K.C  - Army Kinema Cooperation. Ibu pejabat AKC  di Kuala Lumpur.

Oleh kerana dia membawa wayang AKC maka kami panggil Pak Teh Amat - Pak Teh Akc.

Pak Teh Akc akan datang  dengan van berwarna biru tua  yang terpampang logo AKC di badan. Pak  Teh Akc  akan datang dengan anaknya Abang Ali – anak muda yang baru masuk dua puluhan.

Dalam van ini ada alat projector  untuk memutar dan menayang filem.  Tugas Pak Teh Akc ialah   melawat  dari kem ke kem di Selangor dan Negeri Sembilan untuk menayangkan   wayang gambar kepada soldadu Inggeris, askar Melayu dan soldadu Gurkha. Aku rasa kem Gurkha tidak banyak.  Di Seremban ada satu di kenali dengan nama Sikamat Kem.

Aku ingat lagi kali pertama Pak Teh Akc datang melawat rumah kami di belakang  Sekolah Melayu Kuala Klawang.  Pak Teh dan Abang Ali  menziarah Emak aku. Abah aku ketika itu  tidak ada di rumah. Abah  sedang  bertugas  sebagai SC – Special Constable – menjaga ladang getah Orang Inggeris.

Sebelum beredar  Pak Teh Akc mempelawa aku  menuntun filem dalam kem Gurkha. Emak aku bersetuju dan aku cukup  gembira.

Petang itu sebelum masuk ke kem  Pak Teh  Akc  membawa kami ke Kedai Kopi Ah Fook.

Kedai kopi ini dalam pekan. Kedai kopi ini  terbuka tanpa atap tapi bukan warung. Cuma Ah Fook – tuan empunya kedai tidak membuat bangunan walau pun kedainya  terletak di bahagian akhir di sebelah bangunan kedai  dua tingkat berdinding batu.

Dalam kedai kopi Ah Fook inilah kali pertama aku bertemu dengan kek kismis berwarna coklat. Kek kismis ini sentiasa ada di atas meja dalam mangkuk kaca. Harganya  20 sen sekeping. Petang itu aku minum teh susu dengan kek kismis.

Kedai Ah Fook ini tidak jauh dari kem Gurkha.  Selesai minum kami meluncur dengan van masuk ke kem.  Soldadu yang berkawal telah kenal akan Van AKC maka kami masuk tanpa halangan.

Wayang AKC wayang pacak. Ali memasang kain putih di tepi pagar menghala ke jalan raya. Di sebelah jalan raya – orang ramai -  warga Kuala Klawang boleh menuntun wayang yang sama.. Menuntun terbalik - yang kiri ke kanan yang kanan ke kiri. Soldadu Gurkha menuntun dari dalam kem.
Aku perhatikan bagaimana Pak Teh bekerja. Cara dia memasang filem dari satu lubang ke satu luang. Cahaya dipancarkan ke atas talian nipis  celluloid dan  diarahkan  ke kain putih.  Muncul bayang-bayang bergerak. Kemudian Pak Teh memusing tiub laluan  cahaya untuk memastikan bayangan gambar tidak kabur. 

Abang  Ali memasang dan mengangkat alat pembesar suara agar orang awam penonton yang di luar kem pun dapat mendengar.

Wayang ini gambar Hindustani. Aku hanya melihat gambar bergerak. Kata bual dan jalan cerita  aku tidak tahu. Bila babak nyanyian ,  tarian  atau bergaduh tembak menembak mata   aku terbuka luas. 

Jika filem terputus maka penonton di luar kem akan  bersorak. Dalam van Pak Teh dengan pantas akan menyambung   celluloid filem ini.

Hampir jam 10 tayangan selesai. Pak Teh  menghantar aku pulang. Pak Teh Akc  terus beredar pulang ke rumah  Mak Teh Kiteh di Kampung Chenor.

Wayang AKC di kem Gurkha ini menjadi tarikan bulanan untuk warga Kuala Klawang. Mereka akan tertanya-tanya bila tayangan  AKC akan datang sekali lagi. 

Wayang AKC ini ramai peminat. Kaum keluarga mata-mata yang berek kediaman  mereka tidak jauh dari kem akan datang. Warga China yang duduk dalam pekan datang sama menuntun. Orang kampung penduduk di sekitar Kuala Klawang jika mereka  tahu akan datang sama. 

Ketika menuntun orang awam  duduk di tanah lapang di seberang  jalan di luar kem luar kem.

Ada beberapa kali aku masuk kem  mengikut Pak Teh Amat Akc.   Semuanya wayang Hindustani yang diputar oleh Pak Teh Akc untuk soldadu Gurkha.

Aku ingat lagi pernah satu  kali  aku menuntun wayang di  rumah Mak Teh Kiteh. Anjung rumah Melayu kampung ini  telah dijadikan  panggung wayang. Tingkap ditutup  rapat.  Dinding papan yang berlubang ditutup dengan kain perca. 

Penonton duduk bersila menuntun.

Pertunjukan  ‘ spesial ‘ untuk orang Kampung Chenor ini dilakukan sesudah Pak Teh Amat Akc selesai menjalankan tugas di kem Gurkha di Kuala Klawang.
Dengan menggunakan bateri dari kereta maka   wayang Hindustani dapat  diputar untuk  hiburan Pak Long, Mak Long, Kak Cik , Mak Cik  sanak saudara  di Kampung Chenor. 

Selain dari wayang AKC  Hindustani  ini ada satu lagi yang amat menarik tentang Gurkha ini.  Soldadu Gurkha ini memiliki satu pancaragam – military band.  Semua warga Jelebu tahu tentang pancaragam Gurkha ini.

Dalam setahun ada tiga atau empat kali pancaragam Gurkha ini akan mengadakan pertunjukan  untuk orang awam di padang Kuala Klawang.  

Ini lebih hebat dan lebih ramai  penonton dari  wayang AKC.

Biasanya satu dua hari sebelum pertunjukan  warga di sekitar Kuala Klawang telah tahu. Tandanya cukup senang : akan ada kain cadar putih diletak tengah padang. Ini ertinya ada sesuatu akan berlaku di atas padang.

Kali pertama aku melihat pancaragam  Gurkha ini amat menakjubkan. Aku rasa dalam 50 orang soldadu yang mengambil  bahagian. Mereka berbaris  dengan pakaian seragam dan membawa alat muzik.

Ada gendang, ada trompet, ada serunai , ada tabuh, ada  geduk tembaga dan paling menarik di barisan belakang ada serunai dalam beg dari Scotland.  Di barisan akhir ada tiga orang berselempang dengan kulit harimau. 

Kepala  pancaragam yang mengetuai perarakan ini berdiri seorang  diri di hadapan dengan cokmar logam di tangan. Cokmar ini akan diguna sebagai  juru arah untuk pancaragam ini berkawat ke hadapan atau berpusing ke  kiri atau ke kanan.

Paling menarik untuk penonton ialah apabila cokmar ini dibalingkan ke udara  kemudian dengan cekap  disambut  kembali dengan sebelah tangan oleh kepala pancaragam. Babak membaling cokmar ini  dilakukan beberapa kali. Setiap kali dilakukan ianya ini akan mendapat  tepuk tangan dan sorak sorai kegembiraan orang ramai.

Pancaragam  Gurkha ini akan berkawat berpusing pusing  di atas  padang. Lebih dari satu jam pertunjukan berjalan. Budak China, budak Keling dan budak Melayu jantan betina menebeng di tepi padang  melihat pancaragam Gurkha

 Aku yang masih belum sekolah mencelah celah di belakang Pak Cik  dan Ah Soo  , dicelah  Ah Chong  dan Muthu – mencari tempat strategik  untuk melihat pertunjukan ‘band Gurkha’. 

Aku merasa puas hati dan gembira dengan adanya Gurkha di Kuala Klawang.

Awas ! Setiap kali aku melintas depan padang aku wajib memberi perhatian yang rapi. Ini kerana ada satu lagi tanda  yang wajib aku beri perhatian – kain cadar  tebal berwarna terbentang.

Budak-budak di Kuala Klawang – anak-anak polis dan budak  sekolah semua  tahu makna kain cadar ini. Kain cadar berwarna ini dipasang waktu pagi. Siapa memasang aku tak pernah  nampak. Aku hanya melihat sesudah ianya terbentang.

‘ Woit... ada helikopter nak turun petang ini...’ Suara budak - budak  ini akan didengar.

Petang itu sekali lagi Kuala Klawang berpesta.  Kali ini melihat helikopter turun. Aku tak tahu helikopter ini datang dari mana.

Orang-orang kampung akan menebeng  berdiri atau duduk di gigi padang.  Dari jauh lagi helikopter ini akan berpusing  untuk turun di atas padang.    Bila helikopter ini hampir mencecah padang - songkok, ketayap, topi dan kain sarung semuanya terbarai ditiup putaran angin  dari kipas helikopter.

Aku pernah ternampak satu  Pak Cik  terkejar-kejar kerana songkok ditiup angin. Paling bahaya ialah perempuan  Melayu.  Putaran angin dari kipas helikopter ini boleh mengangkat ke atas kain sarung yang dipakai.

Kes kain sarung perempuan Melayu tersingkap  ini tak pernah aku lihat berlaku di padang Kuala Klawang. Tapi cerita – kain sarung perempuan diterbangkan helikopter sering tersebar setiap kali helikopter turun di padang.

Setiap kali aku lihat yang keluar dari badan helikopter ini ialah Tuan Orang Putih. Dia memakai pakaian seragam hijau. Memakai topi berlidah dan sebatang tongkat dicelah ketiak. Bersama Tuan Orang Putih  ini ada soldadu pengiring dua orang. Satu membawa beg jengjeng. Dari tepi padang yang agak jauh aku tak pasti dua soldadu pengiring ini  Melayu atau Gurkha.

Turun saja dari helikopter dia disambut  oleh Tuan OCPD dan  Komandan Kem Gurkha. Mereka bergerak  menuju ke rumah pasung di atas bukit di tepi padang. Siapa lagi yang ada menunggu disana aku tidak tahu.

Aku dan orang ramai masih menunggu lagi di padang. Tadi melihat helikopter turun. Sebentar lagi akan melihat helikopter naik.

Kurang lebih satu jam rombongan Tuan Orang Putih datang kembali ke padang. Injin helikopter dihidupkan Kipas mula berpusing, Kali ini sampah sarap di sekeliling padang akan  berputar-putar bertaburan  naik ke udara.
 
Aku mendongak ke langit melihat  helikopter dari awal ianya besar kemudian  mengecil dan  semakan kecil dan akhirnya hilang dari pandangan. 

Kami yang ditinggalkan oleh helikopter di tepi padang Kuala Klawang mula bergerak pulang ke rumah segera. Kami masih lagi dalam darurat. (TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARAKN DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2022/01/19/akc-wayang-gurkha/


Tiada ulasan: