Selasa, 23 Oktober 2012

INI BUKTI PENIPUAN SEDANG DI RANCANGKOMENTAR TUKAR TIUB
sila baca berita di bawah ini
tukar tiub dari awal lagi telah mengatakan
bahawa penipuan sedang dirancang
secara licik spr telah dan sedang merancang penipuan
untuk memasstikan united malays national organisation akan menang

isi berita dibawah seolah-olah kesilapan teknikal
tetapi :
bukan kesilapan kerani
bukan kesilapan ejaan
bukan kesilapan yang tidak disengaja
bukan kesilapan teknikal

semua ini dirancang
semua diatur
semua disusun

tujuan:
untuk mengagalkan pakatan rakyat dari berkuasa
untuk memastikan pakatan rakyat kalah
untuk memastikan gerombolan dan kuncu-kuncunya menang


 

RATUSAN RIBU DAFTAR PEMILIH PINCANG, SELANGOR PALING PARAH : ANWAR – suara kleadilan

KUALA LUMPUR 22 Oktober: Terdapat kepincangan besar dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melibatkan ratusan ribu pengundi di negara ini, dedah Ketua Pembangkang,  Anwar Ibrahim.

Menurutnya, antara permasalahan tersebut membabitkan permohonan daftar pemilih sebelum kelahiran, pada hari kelahiran dan sebelum umur persekolahan.

Katanya, kaji selidik juga mendapati ribuan nombor rumah pengundi yang tidak dicatat, hilang alamat dan penggabungan lokaliti sehingga menyukarkan usaha menjejak pengundi.

“Paling parah di Selangor. Ini melibatkan ribuan alamat,” kata Anwar.

Beliau berkata, antara contoh kes ialah Mohd Nawi Daud, bernombor kad pengenalan 500508-03-5345 mengundi di Daerah Mengundi Seksyen 16 mengikut daftar pemilih 2008.

Daftar turut menunjukkan alamatnya ditanda sebagai ‘Tiada’ dengan nombor rumah ditulis sebagai ’28′.

“Ada berpuluh ribu rumah di Shah Alam, di Seksyen 16. Yang mana satu? Apa tujuan kemaskini tetapi dirombak dengan begitu mengelirukan?” soal Anwar pada perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013 di Dewan Rakyat hari ini.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu memberitahu, maklumat tersebut diperolehi selepas audit berkomputer ke atas data SPR oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) untuk penambahbaikan pilihan raya pada 25 Mac lalu.

Belum lahir, tapi layak mengundi

Jelas Anwar, kejanggalan dalam senarai daftar pemilih berlaku apabila ada permohonan menjadi pengundi sebelum lahir.
H’ng Sau Ching bernombor kad pengenalan 790823-08-5885, lahir pada 23 Ogos 1979 di Parlimen Parit Buntar memohon menjadi pengundi pada 15 Januari 1950.

Contoh permohonan menjadi pengundi pada hari kelahiran pula berlaku pada individu bernama Nur Khalida Salmi Mohd Nawar, pengundi di Serdang dengan nombor kad pengenalan 821026-10-5010.

Manakala permohonan sebelum umur masuk persekolahan berlaku di Parlimen Setiu kepada individu bernama Zulkarnain Harun bernombor kad pengenalan 790531-06-5559.

Individu ini memohon menjadi pengundi ketika berumur 11 bulan 29 hari.
“Belum ada petanda daftar pemilih diperbaiki. Kita rujuk kepada senarai SPR. Mereka ini (SPR) banyak bercakap. Sila betulkan dahulu.

“Pilihan raya mungkin akan diadakan pada Januari 2013. Rekod tak jelas. Bermakna pilihan raya akan dijalankan dalam penipuan,” tegas Ketua Umum KEADILAN itu.


3 ulasan:

Awanama berkata...

Anwar cakap lagi la kata pembakang putar belit.. Apa cerita MIMOS audit dulu? Sonyap jo..

Rekod sengaja dicipta untuk mewujudkan "undi" tambahan.. berpulih ribu rekod bayangkan "undi free" yang SPR boleh adakan untuk memastikan calon menang.. Bukan saja untuk memenangkan bahkan untuk meranapkan pon boleh

Misalnya Jika Najib mahu gulingkan Muhyidin berpakat ngan SPR tambah "undi" pada calon lawan.. :)

Jadi persoalan sekarang dengan siapa SPR ni berpakat? Apa persetujuan disebalik ini semua.. Kemungkinan kalah besar calon2 Pak Lah dulu telah dirancang bagi mengulingkan dan menekan orang-orang dalam BN..

Jadi SPR yang adil telus berintegriti sebenarnye PERLU untuk semua PARTI.. Jaga dan Hati-hati PR dan BN.. nasib calon kamu ditentukan oleh Tuan.. SPR..

Persoalan Besar Siapa master ni? Najib? Kak Ros? Mahathir? atau shadow goverment?

bengkak berkata...

Lancau lah..setakat pong pang pong pang dalam blog jela..ape tindakannye? NATO...nak tunggu 3 nov ke? sure ke lepas 3 nov ni SPR akan telus?

didi kota belud berkata...

KALAU YANG BELUM LAHIR DAH MENDAFTAR...MACAMMANA YANG AKU KELUARKAN SEMALAM TUR...ADA JUTA TUR....BOLEH DAFTAR TUR...BAIK KITA HANTAR SAMPEL AIR MANI KAT SPR SURUH DAFTAR.....LAGI BANYAK NAK DAFTAR NI...DALAM PUKI ROBENGAH JANGAN LUPA AMBIL SAMPEL SEKALI......