Khamis, 12 Mei 2016

HUTANG HUTANG HUTANG NAJIB
TANGGUNGAN HUTANG 1MDB SEBANYAK RM27.8 BILION: RAKYAT TERPAKSA KORBANKAN 2 UNIVERSITI AWAM DAN 3 HOSPITAL SETIAP TAHUN SELAMA 15 TAHUN

Saya agak terkejut dengan kenyataan Gabenor Bank Negara yang baru  Muhammad Ibrahim yang dipetik berkata bahawa beliau yakin kerajaan akan memastikan semua hutang 1MDB akan dibayar. Walaupun saya faham amaran tersirat beliau kepada Najib bahawa kedudukan ekonomi dan kewangan negara hanya boleh pulih sekiranya beban kewangan akibat 1MDB diselesaikan segera, ia seolah-olah melupakan bahawa sebarang hutang 1MDB yang diselesaikan kepada kerajaan sebenarnya mendera rakyat lebih teruk dari sekarang.

Hakikat bahawa hutang-hutang 1MDB akhirnya akan ditanggung oleh rakyat bukanlah satu perkara yang baru diketahui. Rakyat sudah tahu bahawa jika pun hutang-hutang ini tidak dibayar terus oleh Kerajaan Persekutuan melalui pengambilalihan anak syarikat 1MDB seperti yang berlaku dengan SRC International Sdn Bhd dan Bandar Malaysia Sdn Bhd, hutang-hutang itu akan ditampung oleh suntikan aset negara, kontrak-kontrak besar, pemberian geran dan lain-lain oleh Kerajaan Persekutuan.

Jumlah hutang 1MDB yang kini telah dan berkemungkinan diambil alih oleh Kerajaan Persekutuan adalah terlalu besar, seperti berikut:

HUTANG YANG TELAH DIAMBILALIH
                  i.            Hutang SRC sebanyak RM4 bilion dari Kumpulan Wang Amanah Persaraan (KWAP) melalui pemindahmilikan SRC dari 1MDB kepada Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF Inc)

                ii.            Hutang Bandar Malaysia sebanyak RM2.4 bilion dari Tabung Haji melalui pemindahmilikan Bandar Malaysia dari 1MDB kepada Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF Inc)


HUTANG YANG BERKEMUNGKINAN TERPAKSA DIAMBILALIH
                      i.        Hutang dalam bentuk bon berjumlah US$1.75 bilion (bersamaan RM7 bilion) yang dijamin IPIC tetapi telah melanggar syarat pinjaman apabila 1MDB gagal membayar faedah bulan lalu

                    ii.        Hutang dalam bentuk bon berjumlah US$1.75 bilion (bersamaan RM7 bilion) yang juga dijamin IPIC dan faedah perlu dibayar hari ini. Jika tidak dibayar oleh 1MDB, sekali lagi ia melanggar syarat pinjaman

                   iii.        Hutang dalam bentuk terbitan sukuk/bon patuh shariah berjumlah US$1.83 bilion (bersamaan RM7.4 bilion) yang boleh dituntut serta merta akibat pelanggaran syarat pinjaman hutang-hutang (i) dan (ii) akibat dari “cross defaults”

Ini bermakna, jumlah hutang-hutang 1MDB yang telah dan berkemungkinan besar akan diambilalih oleh Kerajaan Persekutuan adalah RM27.8 bilion. Hutang-hutang ini juga menyebabkan Kerajaan Persekutuan terpaksa membayar faedah tahunan (dipanggil bayaran kupon) sepanjang tempoh hutang itu belum dilangsaikan.

Untuk membuat anggaran tanggungan hutang 1MDB yang rakyat sedang berdepan, saya menganggarkan kadar faedah 5% bagi kesemua hutang-hutang itu dan tempoh matang purata 15 tahun. Maka jumlah tanggungan sebenar hutang-hutang 1MDB yang berkemungkinan dibayar oleh rakyat Malaysia adalah:

Hutang pokok yang telah diambilalih dan
berkemungkinan diambilalih (seperti di atas)                         RM27.8 bilion

Bayaran faedah pada 5% setiap tahun bagi 15 tahun               RM20.85 bilion

JUMLAH KESELURUHAN                                              RM48.65 bilion

Untuk mengenalpasti kesan tanggungan hutang sebanyak ini kepada kehidupan harian rakyat Malaysia, kita perlu pecahkan tanggungan ini kepada peruntukan tahunan yang terpaksa dibelanjakan oleh Kerajaan Persekutuan bagi menanggung hutang ini seperti berikut:

Bayaran faedah tahun pada kadar 5%                                      RM1.4 bilion
Simpanan tahunan untuk bayaran pokok dalam 15 tahun      RM1.9 bilion
PERUNTUKAN TAHUNAN DIPERLUKAN            RM3.3 BILION

Maknanya, rakyat Malaysia mesti menyedari bahawa setakat ini, jumlah peruntukan tahunan yang terpaksa dipotong atau tidak dibelanjakan bagi tujuan rakyat akibat hutang 1MDB (yang kita ketahui setakat ini) adalah dianggarkan RM3.3 bilion.

Saya cuba membayangkan kesan ini kepada rakyat dengan menterjemahkannya kepada 2 perkara yang kosnya cukup membebankan setiap keluarga di Malaysia: kos menanggung pendidikan tinggi dan kos kesihatan/perubatan.

Sebuah universiti awam yang baik dan mampu menawarkan pendidikan pada kos yang berkali ganda lebih murah dari IPTS kepada sekitar 5,000 pelajar pada satu-satu masa dianggarkan memerlukan pelaburan awam sebanyak RM750 juta (mengambil kira pembinaan IPTS seperti Kampus Lakeside Taylor’s University yang jauh lebih murah dari itu).

Pada masa yang sama, sebuah hospital besar di peringkat daerah yang boleh memberi perkhidmatan kesihatan/perubatan yang baik kepada sekitar 100,000 orang penduduk dianggarkan berjumlah RM500 juta (mengambil kira kos hospital sedia ada).

Ini bermakna, apabila peruntukan sebanyak RM3.3 bilion terpaksa dilencongkan setiap tahun untuk membayar hutang 1MDB, jumlah itu bersamaan dengan pembinaan dan operasi 2 universiti awam (IPTA) dan 3 hospital awam SETIAP TAHUN. Bagi tempoh matang purata selama 15 tahun, ini bermakna rakyat Malaysia akan kerugian 30 universiti awam (IPTA) dan 45 hospital awam akibat menanggung hutang 1MDB setakat ini.

Sebab itu, skandal 1MDB ini tidak boleh dilupakan begitu sahaja dan rakyat berputus asa hanya kerana Najib masih kekal sebagai Perdana Menteri. Pimpinan politik dan masyarakat turut sama perlu memikirkan langkah mengelakkan tanggungan hutang ini dan mengambil tindakan secepat mungkin (bukan hanya tertumpu kepada persoalan menjatuhkan Najib seperti mana fokus Deklarasi Rakyat akhir-akhir ini).

Saya akan berbincang dengan rakan-rakan pimpinan Pakatan Harapan dan ahli-ahli Parlimen untuk mencari jalan mengelakkan hutang-hutang ini diambilalih oleh rakyat.

RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN-----

4 ulasan:

Saiful berkata...

Aleeeee utuhhhhh

Awanama berkata...

Rakyat brpndapatan rendah mcm aku yg mnerima brim x boleh faham ttg htg2 kerajaan mcm ni semua..APA yg prlu Di ambil perhatian ialah kesan langsung pada rakyat yg menerima kesan untuk menjalani kehidupan seharian spt perbelanjaan x seimbang dgn pendapatan,kereta ada tapi x mampu nk hdupkan road tax & insurance SB yg lebih utama APA yg nk Di mkan untuk anak isteri esok hari.
Duit 50 dh mcm nilai 10 skrg ni,sewa rumah dh sngkut,TV lama x mampu Di tukar nk pasang aircond DLM keadaan cuaca dh berbulan panas cuma boleh berangan2..INI yg rakyat mcm aku nk tahu Dari kerajaan atau pembangkang,siapa pun menjadi kerajaan dan ada kuasa ada bilion2 boleh di jana dari hasil2 negara ini yg di kurnia allah pada negara tanduk emas ini yg dari penjajah iggeris yg ckap dan keistimewaan negara ini di peta dunia(boleh baca sejarah tanya pakcik google) Dari kisah htg brbillion2 semua ni ,hospital & universiti lebih baik pihak yb pembangkang atau kerajaan yg rakyat dah mengundi mereka mengutamakan APA keperluan rakyat dari cuma salah menyalah yg smpai pru akan datang pun xkan selesai.jika tidak pembangkang pun sama sahaja bila dah di pilih rakyat jika dapat kuasa memerintah nanti.Hukum alam tetap berjalan Dan APA yg berlaku Dan akan berlaku tiada manusia yg boleh mahukan ikut kehendak mereka melainkan yg dah Di izinkan oleh yg maha berkuasa ke atas ciptaan nya ini termasuk pada tubuh badan manusia itu sendiri untuk menguji yg mana beriman atau pun tidak kpd pencipta..wallahualam

Awanama berkata...

Menteri buat taik,rakyat kena cucikan, itu dah jadi budaya BN sejak dulu lagi

melaju7010@gmail.com berkata...

Bagus Mr najib Dan Kak Mah....malaysiaku dah berjaya ke puncak dunia......kah kah kah.