Rabu, 22 Februari 2017

TIPU TIPU DAN TIPUSATU LAGI

PROJEK

TIPU SISWA


Kad diskaun siswa dipertikai
KAD Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M Debit) yang diperkenalkan kerajaan mulai tahun ini mencetus pertikaian dalam kalangan pelajar universiti.

Mulai 16 Februari lalu, semua pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) wajib memohon secara online untuk mendapatkan KADS1M bagi menggantikan baucar buku 1Malaysia. 

Kad debit pelajar ini  berjumlah RM250 hanya boleh digunakan untuk membeli bahan ilmiah sahaja di kedai buku yang terpilih.

Bagaimana pun, kalangan pelajar mempertikaikan bayaran tahunan sebanyak RM5 dikenakan oleh Bank Rakyat, bank yang mengendalikan kad debit pelajar ini, terhadap setiap pemohon. 

Dengan 1.2 juta pelajar IPT yang memohon kad debit berkenaan, Bank Rakyat dipercayai akan memperoleh hasil bayaran RM6 juta setahun.

"Ini belum termasuk lagi baki minimum RM10 yang wajib disimpan dalam akaun masing-masing, sekali gus membolehkan Bank Rakyat mempunyai aliran wang tunai sebanyak RM12 juta. 

"Apabila ditambahkan dengan bayaran permohonan sebanyak RM6 juta, Bank Rakyat sekurang-kurangnya sudah memperoleh RM18 juta setahun. 

"Kesemua wang ini adalah daripada pelajar IPT, " kata seorang ketua hal ehwal pelajar dari sebuah IPTS kepada China Press.


UTANG PTPTN

MACAM 

PENEROKA

BERHUNTAG

DENGAN FELDA

YANG INI SATU

LAGI PROJEK 

TIPU PELAJAR

KALI INI BANK
-------------

1 ulasan:

Awanama berkata...

Bank mmg kerjanya menipu, mengecoh dan bersilap mata. Hanya bani melayu je bengong x reti nak lingkupkan bank.