Khamis, 25 November 2021

BAHAYA CHINA MERAH MAKIN JELAS

 Isu warga asing kuasai sawah dipandang serius, kata timbalan menteri

KEMENTERIAN Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) memandang serius penglibatan warga asing dalam sektor penanaman padi termasuk tindakan sebilangan mereka mengubah tanah sawah kepada kebun sayur-sayuran yang lebih menguntungkan.  

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan I Ahmad Hamzah berkata perbuatan sedemikian akan menyebabkan kawasan penanaman padi dalam negara berkurangan.

“Kita memandang serius penglibatan warga asing dan perkara ini telah pun kita laporkan kepada pihak berwajib untuk tindakan lanjut,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2022 peringkat jawatankuasa bagi kementerian itu di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab celahan Salim Sharif (BN-Jempol) berhubung laporan media bahawa terdapat warga Bangladesh dan Rohingya yang mengusahakan tanaman padi dengan menyewa sawah daripada pemilik. 

Seramai 12 Aahli Parlimen daripada blok kerajaan, pembangkang dan bebas mengambil bahagian dalam sesi perbahasan itu.

Dewan Rakyat kemudian meluluskan anggaran perbelanjaan mengurus berjumlah RM3,281,428,300 yang diperuntuk kepada MAFI dalam Bajet 2022 dengan lebih suara menyokong. – Bernama, 25 November, 2021.  


INI BAHAYA DARI

CHINA MERAH

AMIN

UNTUK

KESELAMATAN

 NEGARA

IKUT DASAR

KELANTAN

AMIN

HANYA ANAK

KELANTAN BOLEH

MEMILIKI TANAH 

KELANTAN

KHALAS

ATAU IKUT DASAR

INDONESIA

HANYA WARGA

INDON DIBENAR

MEMILIKI TANAH

INDONESIA

KHALAS

Tiada ulasan: