Sabtu, 19 Oktober 2019

KAK BIBAH LAGI

KAK BIBAH LAGI


Betul juga Pak Hisham ttg kemelut bani Melayu yg bekerja keras tapi x kaya2 juga. Ini kerana sistem ekonomi kita berbentuk semakin kuat bekerja org di bawah, semakin kaya org di atas. Kalau ada yg kaya raya hanya membuktikan begitu kerja kerasnya org di bawah. Semakin keras juga duit yg masuk ke dalam kantung jutawan tadi.

Persoalannya, bagi bani Melayu yg mengharapkan bantuan kerajaan utk melepasi kesesakan hidup akibat kenaikan harga kapitalis jutawan tadi atau tokeh2 yg bercita2 menjadi jutawan melalui manipulasi harga dan hubungan baik dgn kerajaan.

Kekadang bantuan kpd rakyat dibuat secara terpksa bkn kemestian. Padahal dah mmg kewajipan kerajaan berkhidmat utk rakyat. Alasan subsidi minyak bersasar adalah satu langkah yg mengusutkan lagi ekonomi rakyat. Alasan ini akan digunakan utk kapitalis memungut lbh keuntungan melalui kenaikan harga, kemungkinan ekonomi semakin menguncup. Ini kerana telah dijelaskan tadi, kekayaan jutawan tadi berasaskan kerja keras org bawahan bukan sebaliknya. Plus bantuan kerajaan kpd org2 kaya melalui segala insentif yg ada.

Pada saya sepatutnya harga minyak patut diturunkan supaya harga barangan stabil, aktiviti ekonomi bertambah rancak, peluang kerja semakin terbuka kerana memerlukan penguatkuasaan menahan kecurian minyak yg sebenarnya boleh diatasi dgn menunjukkan IC bagi membeli minyak. 

Tdk wujud istilah subsidi kerana khazanah minyak mmg milik rakyat cuma gomen atau sykt gomen membantu menghulurkan utk kegunaan rakyat dgn sedikit upah sepatutnyalah. Ini minyak dijual keluar sdgkan harga minyak dlm negara akn mahal menggila walaupun harga subsidi tapi masih mahl sebenarnya.

Jika tidak xdelah petronas boleh bagi berbilion rm kpd gomen...cer pk, alasan bodoh subsidi minyak bersasar ini diperkenalkan. Siapa yg paling ramai guna mnyak ni, golongan pertengahan, bkn golongan fakir miskin... So bila kita ni ada lebihan wang?

SukaBalas3j
--------

Tiada ulasan: