PAGI INI
PAGI INI
AHAD 1 FEBUARI 2026
TENTERA RASUAH
KEPALA ASKAR RESUAH
Mula kita hanya baca berita Panglima Tentera kita bukan saja kuat berancuk tapi kuat juga RASUAH.
Bayangkan Panglima kita berancuk seminggu tiga kali – kah kah kah. Untuk berjaya berancuk maka Panglima WAJIB ambil rasuah.
Ada duit boleh berancuk – takda duit susuh berancuk MAKA untuk dapat duit panglima kita terlibat dalam rasuah.
ACOK OMAK KAU !!!
Kemarin Panglima Baru masuk – kita harap Panglima ini tak kuat berancuk... opps... maaf TAK KUAT RASUAH.
Bio data amat baik – sekolah di London – jadi askar juga di London – Jika dia dapat PERANGAI DAN TABIAT PEGAWAI ASKAR INGGERIS MAKA PANGLIMA BARU INI TIDAK AKAN TERLIBAT RASUAH.
NOTA
Orang ramai dan bekas askar bertanya : KENAPA ORANG POLITIK MACAM ZAHID DAPAT BEBAS tapi PANGLIMA ASKAR TAK DAPAT DNAA .
Askar bengang ke ? Amin
HOKKIEN
Pagi ini cerah segar. Matahari dah keluar. Langit biru berawan putih. KL & KL Sentral cerah – kemarin hujan dan angin kuat. Hujan sekejap untuk sejuk kan malam.
Gua dengar dua suara How Wow – satu di tempat biasa - satu di arah Sungai Besi – ertinya dalam Hokkien ada lebih dari saekor How Wow. Tekukur seperti biasa berlagu dalam sawah rumput.
Wow – pagi ini Siti dan Keluarga datang awal. Gua belum masuk ke jalan besar mereka dah sampai. Lalu gua beri makan. Pagi ini ramai datang makan.
Gua berjalan depan Pokok Ara – ada Chip Chip Chip – ada Kuk Kuk Kuk – agak riuh suara dari rimbunan hijau pagi ini.
Siti ikut gua dan Tak Tak hingga ke Wakaf Tiga. Dia tunggu gua bersenam. Masa gua bersenam Siti dan Taka Tak bergurau di tengah jalan - kemudian ikut berjalan pulang.
Wow – di Wakaf Pertama dah ramai menunggu. Tiong Suami Isteri pun dah menunggu – Tapi gua tak tahu apakah ini Tiong yang sama ?
Semua mendapat rezeki di sini. Gua gumbira melihat warga Hokkien makan. Juga Tiong sebagai tamu jemputan. Amin
Hari ini akan panas. Tak Tak dah menjalar di balkoni. Sinar matahari dah sampai. Jika petang hujan malam sejuk santai. Amin
BRO
SENYUM
SENYUM MENYASMBUT
PAGI AHAD
BRO
Perang ialah sambungan perbincangan yang gagal.
BRO
Selagi Isreal wujud perang akan terus wujud.
BRO
Damai hanya akan sampai bila Israel musnah. Amin
LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI
SELAMAT BERCUTI



Tiada ulasan:
Catat Ulasan