Selasa, 14 Julai 2026

INI KERAJAAN HURU BIN HARA


DULU SESAMA

MENIPU UNTUK

DAPAT UNDI

KAH KAH KAH

SEKARANG 

GADUH

TUDUH

MENUDUH

KAH KAH KAH

HURU BIN HARA

BAIK UNTUK

HUMBANKAN

MADAFAKA

KHALAS



Wakil DAP jerat Anwar isu PTPTN, tuntut tunai janji lama PH
Anwar bin Ibrahim kelihatan dalam situasi serba salah apabila seorang anggota parlimen DAP menyoalnya  sama ada Pakatan Harapan (PH) perlu menilai semula janji lama untuk memansuhkan skim Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), ketika ramai pengundi yang masih kecewa dengan janji pilihan raya yang belum ditepati.

Semasa sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) menimbulkan  bahawa BN menggunakan isu tersebut sebagai modal politik semasa pilihan raya negeri (PRN) Johor.

“(Soalan) Yang kedua berkaitan dengan golongan muda. Terutamanya mereka yang baru saja lepasan universiti.

“Bagaimana kita boleh bantu mereka? Sebab baru-baru ini Menteri Besar Johor (semasa PRN) dia mengatakan, mencaci, mengatakan kita janji hapuskan PTPTN.

“Tetapi kerajaan tak hapuskan. Ini yang disebut oleh Menteri Besar Johor. Sedangkan Menteri Pendidikan Tinggi yang menjaga PTPTN ialah daripada Umno.

“Jadi adakah Yang Amat Berhormat boleh mempertimbangkan sekali lagi supaya kita hapuskan PTPTN tersebut? “ kata Khoo dalam soalan tambahan yang tidak berkaitan semasa perbincangan mengenai kesan penutupan Selat Hormuz terhadap ekonomi Malaysia.

Anwar bin Ibrahim yang kelihatan terkejut berkata dia akan membincangkan perkara itu dengan anggota kerajaan perpaduan dan Menteri Pendidikan Tinggi Zambry Abd Kadir.

“ Terima kasih Kota Melaka. Yang ya PTPTN tak apalah saya akan bincang dengan baiklah kerana Menteri Besar Johor pun dalam kerajaan perpaduan di peringkat persekutuan.

“Jadi kita runding dengan baik. Dan soal PTPTN itu kita bincang dengan Menteri KPT,”  kata perdana menteri.

Pada 2013, Pakatan Rakyat, gabungan terdahulu sebelum PH, berjanji untuk memansuhkan PTPTN dan memperkenalkan pendidikan tinggi percuma sebagai sebahagian daripada manifesto pilihan rayanya.

Janji itu kemudian dipinda pada pilihan raya umum 2018, dengan PH berjanji untuk menangguhkan bayaran balik PTPTN bagi peminjam yang berpendapatan di bawah RM4,000.

Bagi pilihan raya umum 2022, PH berjanji untuk melaksanakan penghapusan pinjaman pengajian bersasar untuk peminjam daripada kumpulan pendapatan B40 dan golongan miskin.

Penyokong PH berulang kali mengkritik Anwar bin Ibrahim  dan gabungan itu kerana gagal melaksanakan reformasi yang dijanjikan, manakala kekangan mentadbir di bawah kerajaan perpaduan sering dijadikan alasan atas kelewatan pelaksanaan langkah berkenaan.

Walaupun mereka merupakan rakan kongsi dalam kerajaan persekutuan, BN dan PH bertembung sesama sendiri dalam PRN Johor, Sabtu lalu yang menyaksikan PH mengalami kekalahan teruk.

BN memenangi 48 daripada 56 kerusi yang ditandingi, peningkatan sebanyak lapan kerusi berbanding PRN 2022. PH pula memperoleh baki lapan kerusi, kehilangan empat kerusi berbanding jumlah 12 kerusi yang dimenangi sebelum ini.

ANWAR BIN IBRAHIM KEMBALI KE UMNO ?


KENA TEKAN

KAU KAU

MADAFAKA LARI

MASUK UMNO

KAH KAH KAH




EROPAH DI HANTUI OLEH PENDATANG HARAM


EROPAH JUGA

DI HANTUI OLEH

PENDATANG HARAM

AMIN

Unknown commented on 
"PENDATANG HARAM ISU GLOBAL"

Lu bikin negara orang putih kesah ke pendatang haram? Orang putih ekspot utama demokrasi. Pakejnya termasuk pendatang haram ....

PENCERAHAN TENTANG SAKAI


TERIMA KASIH

MEMBERI

PENCERAHAN

TENTANG SAKAI

AMIN

Unknown commented on 
"PROJEK WARIH NEGORI"

Menurut kamus bahasa kuno dan catatan pengkaji barat seperti R.J. Wilkinson dan W.W. Skeat, perkataan "Sakai" asalnya bukan nama etnik buatan sendiri oleh orang tempatan. Ia merupakan kata nama am yang digunakan oleh kerajaan pesisir pantai (termasuk empayar Melaka dan Johor) untuk merujuk kepada "orang pedalaman yang menjadi pengikut/rakyat hamba" (berasal daripada perkataan Sanskrit Sakha yang bermaksud sahabat atau pengikut).

AJEN ISRAHELL SERANG YAMAN


AJEN  ISRAHELL

SERANG YAMAN

AMIN


TERKINI: Jet Saudi mengebom Lapangan Terbang Antarabangsa Sanaa untuk menghalang pesawat Iran daripada mendarat.

Iran telah menamatkan pengepungan ke atas Yaman dengan menjalankan beberapa penerbangan ke Sanaa sejak kebelakangan ini.

Pergerakan Ansarallah (Houthi) mengatakan pengeboman itu dianggap sebagai pencerobohan yang teruk dan tidak akan berlaku tanpa tindak balas.

Group 6.0
https://chat.whatsapp.com/L9i5yf3rcwIK8heuMxiPQm?mode=gi_t

Channel
https://t.me/breakingnewsbmbi

KEMPEN HAMBAT PENDATANG HARAM DITERUSKAN


KEMPEN HAMBAT

PENDATANG HARAM

DI TERUSKAN

AMIN