Khamis, 3 September 2026

MANA YB NGA KOR MENG ?

 

SUARA YB RAYER

SUARA YB KO MENG

SUARA RONIE LIU

MASIH DI PERLUKAN

KHALAS

ZAHID PASTI AKAN DI JALA


BABAK INI

 MENGANCAM

KUASA MAT BURUT

AMIN

ZAHID PASTI

AKAN DI JALA

AMIN

JIKA ZAHID HADIR

MUKTAMAR PAS

JALA MAT BURUT

PASTI SAMPAI

KHALAS




Akmal hadir muktamar PAS, Zahid menyusul esok?

Ketua Pemuda Umno Muhamad Akmal Saleh hari ini hadir ke muktamar Pemuda PAS di Kelantan, dalam rangka mengukuhkan kerjasama kedua-dua parti.

Sementara presidennya Ahmad Zahid Hamidi pula dilapor akan mengikuti jejak langkahnya esok dalam muktamar pusat PAS.

Zahid sebelum ini mengumumkan akan menghantar wakil parti itu tetapi tidak menyebut siapa. 

Bagaimanapun, laporan terkini menyebut dia sendiri akan turun padang esok.

"Insya-Allah presiden Umno hadir Muktamar PAS esok," menurut sumber Umno, seperti dilaporkan BH

MENCARI MAYAT YANG HANYUT


MENCARI MAYAT

YANG HANYUT

AMIN



Pasukan SMART ke Nepal Sabtu ini bantu SAR banjir dahsyat


KUALA LUMPUR: Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) dijangka berlepas ke Nepal, Sabtu ini bagi menyertai operasi mencari dan menyelamat (SAR) dalam banjir dahsyat di negara itu.

Difahamkan, kerajaan Nepal membenarkan kemasukan pasukan SMART untuk menyertai operasi berkenaan selepas beberapa sesi perbincangan diadakan bersama Kementerian Luar (Wisma Putra).

Dalam satu jemputan media, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) memaklumkan pasukan dari Malaysia dijangka berlepas melalui Pangkalan Udara (PU) Subang pada pagi 5 September.

PETANG INI


PETANG INI

JAM 6.30  PANAS SAMPAI KE PETANG
HUJAN TAK SAMPAI
CUACA BAHANG

MATA HARI MERAH
KERANA JEREBU
PAGI TADI MASA TERBIT
MATAHARI MERAH JUGA
INI AKIBAT JEREBU

DATANGALAH HUJAN
WAHAI  HUJAN
DATANGLAH SIRAM
DAN BASAHI BUMI INI
AMIN



ZAHID AKAN MASUK JALA ?


JIKA LAMBAT

AKAN MASUK 

JALA MAT BURUT

KHALAS




PRU16: Lebih Awal Lebih Baik, UMNO-BN Sedia Hadapi Bila-Bila Masa, Kata Zahid


KUALA LUMPUR | 3 Sep 26 – UMNO dan Barisan Nasional (BN) berpandangan Pilihan Raya Umum ke-16 (PRU16) wajar diadakan lebih awal sebelum menghampiri penghujung penggal Parlimen ke-15, kata Ahmad Zahid Hamidi.

Menurut laporan Berita Harian, Pengerusi BN yang juga Presiden UMNO itu berkata pilihan raya lebih awal akan membolehkan kerajaan mendapatkan semula mandat daripada rakyat.

“Pada hemat saya, kalau pilihan raya umum diadakan lebih awal, itu lebih baik. Jadi, mandat rakyat dapat kita peroleh,” katanya dalam temu bual eksklusif bersama wartawan Media Prima Berhad (MPB), seperti dipetik Berita Harian.

Bagaimanapun, Zahid berkata UMNO dan BN tetap bersedia menghadapi PRU16 sekiranya kerajaan memilih untuk menghabiskan tempoh penggal semasa.

“Tetapi andainya jika penggal ini sehingga penghujung tempoh atau jeda waktunya, maka kita juga bersedia menghadapinya,” katanya.

Penggal Parlimen ke-15 dijadual berakhir sekitar Disember 2027, manakala pilihan raya umum perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran Parlimen.

Zahid berkata tempoh yang masih berbaki perlu dimanfaatkan UMNO dan BN untuk terus menyantuni permasalahan rakyat serta memastikan parti kekal relevan dengan perkembangan geopolitik semasa.

Dalam perkembangan berkaitan, Zahid turut memberi gambaran bahawa UMNO-BN belum menutup ruang kerjasama dengan mana-mana gabungan politik, termasuk Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH).

Katanya, prinsip yang menjadi pertimbangan ialah manfaat dan mudarat sesuatu kerjasama, termasuk berdasarkan landskap politik di sesebuah negeri.

Beliau berkata UMNO-BN sanggup bertanding secara solo di Johor kerana melihatnya sebagai pilihan yang sesuai dengan landskap politik negeri itu, manakala pendekatan berbeza boleh dipertimbangkan di Negeri Sembilan sekiranya kerjasama memberikan manfaat lebih besar.

Zahid turut mengakui akar umbi UMNO ketika ini mahu usaha perpaduan dalam kalangan orang Melayu diberi keutamaan.

Bagaimanapun, katanya, tuntutan itu perlu diseimbangkan dengan hakikat bahawa Malaysia merupakan sebuah negara majmuk.

Kenyataan Zahid itu memberi isyarat bahawa UMNO-BN kini bersedia menghadapi dua kemungkinan menjelang PRU16 — pilihan raya diadakan lebih awal, atau penggal Parlimen diteruskan sehingga penghujung tempoh — selain terus menilai bentuk kerjasama politik berdasarkan kepentingan dan landskap semasa. @sumber

IRAN TUNJUK BUKTI SERANGAN BERJAYA



IRAN TUNJUK BUKTI

SERANGAN BERJAYA

AMIN