Selasa, 22 September 2026

RASUAH BAWA EKONOMI RUNTUH


RASUAH 

PUNCA UTAMA

EKONOMI JATUH

AMIN


Unknown commented on
 "EKONOMI MAT BURUT MERUNDUM - RIBU HILANG KERJA"

Bertahun curi duit negara, bertahun hidup percuma, bertahun tahun hidup sebagai parasit, buat jenayah, ambil rasuah, makan gaji buta, memang ekonomi merundum, memang parah menjaga kroni menjaga kaum kerabat menjaga sanak saudara anak beranak sampai beberapa keturunan, 

apabila salah masuk penjara mohon belas kasihan ampun nak tinggal di rumah, pun belas kasihan sehingga menderma kepada orang-orang yang mencuri duit rakyat dulu kini dan akan diteruskan lagi, pun ekonomi parah malapetaka menjaga kepala penyamun sehingga kaki penyamun,

inilah contoh terbaik diterima oleh semua amin kah kah kah kah akhirnya selesai dengan sumpah seranah doa dimaklumkan amin amin amin

PAGI INI

 

PAGI INI






PAGI INI

SELASA 22 SEPTEMBER 2026

DUNIA TUNGGU

APA BALASAN RUSIA 


IRAN MENUNGGU
Dari maklumat intel - Iran dapat tahu Amerika dan sekutu sedang merancang untuk menyerang Iran.  Semua senjata DI IRAN  sedang di asah.

UK BANTU SAUDI
Diumumkan oleh PM Babi Bakar UK akan  datang membantu Saudi yang kini  diserang kiri kanan atas bawah.

KOREA SELATAN TOLAK TRUMP
Negara ini secara resmi tak mahu campur  memerangi Iran.  PM Korea Selatan berkata Kapal Navy Korea  Selatan hanya datang bantu untuk melunaskan laluan di Selat Hormuz.

HARGA MINYAK
DI LAPOR DISEL DAH CECAH 6 DOLAR SATU GELEN UNTUK PENGGUNA di AMERIKA – sebelum perang satu gelen 2 dolar – kah kah kah.

NEGERI SEMBILAN
Mukriz masih degil tak nak berambus – Rakyat dah muak – masih klim diri sebagai  Yam Tuan kah kah kah.

Krisis ini akan berpanjangan  - selagi Mukriz tak celah – tidak akan selesai.

BERITA BAIK
Mat Burut jumpa Mukriz kah kah kah – satu langkah bijak untuk KOCIK KAN  undi PH amin.

HOKKIEN
Pagi ini basah sejuk – Hujan lebat petang kemarin. KL & KL Sentral BERJEREBU  dan berkabus -  Lopak air disana sini.

Awalnya Tim Mak Tetek Lanjut tak kelihatan – kemudian semua datang berlari – mereka mendapat nasi dan friskies. 

Lepas mereka makan remah- remah dan butir nasi di pungut oleh Tiong – ramai Tiong datang – Gua gumbira.

Dekat Pokok Ara Geng Putih datang berlari. Mereka mendapat nasi dan friskies.  Tak Tak gua ikat agar tak  KEJAR Taiko Putih. Semua beres.

Putih Baik mengekor  gua ke Wakaf Tiga dan kami melintas banyak lopak air. Dapat hati ayam dan keropok.

Pagi ini hanya suara Tiong yang gua dengar. Yang lain tak dengar. Paling lama tak dengar ialah Suara HOW WOW – bila  burung ini akan singgah ke Hokkien lagi?

Wahai hujan datang lagi – lebih lebat dan lebih lama dari kemarin – Bumi gumbira bila basah. Amin

BRO
SENYUM
SENYUM SAMBUT
PAGI SELASA SEPERTI BIASA

BRO

Mukriz dah kena pecat
Masih degil  masih liat
Sosok adil sosok di nobat
Mat putar wajib di sebat

Burung bangau berbulu putih
Pulang  tompek mencari haruan 
Negeri sembilan Adat Perpatih
Undang Berompek lantik  Yam Tuan

LAKUKAN HARI INI
LAKUKAN SEKARANG
SELAMAT BEKERJA