Isnin, 9 Jun 2014

BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA







BEBASKAN MALAYSIA
DARI CUKONG DAN KRON
I


KOMENTAR

tanah rizab melayu
tanah orang kampong
bukit genting
hutan balak
di rembat oleh cukong

bagaimana cukong dapat harta
bagaimana cukong dapat genting?
bagaimana cukong rembat tanah kuala lumpur?
bagaimana cukong dapat balak di kelantan?
bagaimana cukong dapat ipp di malaysia?

jawabnya
cukong bersekongkol 
dengan raja dan sultan
cukong bersekongkol
dengan politikus melayu
untuk rembat harta orang melayu

ytl telah rembat tanah sentul
ytl telah rembat tanah sebelah muzium

macam mana tanah ini
jatuh ke tangan ytl?


hari ini kerajaan johor
akan meminda perlembagaan
untuk beri kuasa pada sultan

awas
cukong mana dibelakang sultan?
cukonng mana akan kaya raya?
cukong dari times square?
cukong dari sentul?
cukong dari temasik?

MUSTAHIL
mustahil bani melayu 
tak sedar sedar
mustahil tak tahu

mana dia isma
mana dia perkasa
mana di jati
kenapa bila cukong merembat 
harta negara
senyap tak bersuara

tapi 
bila ada minah tak pakai kain tudung
heboh se heboh heboh
bila ada minah nak kahwin
heboh seheboh heboh

heboh sekampong
tanah melayu tergadai


YTL Power digesa beri penjelasan

KUALA LUMPUR 8 Jun - YTL Power International Bhd. (YTL Power) digesa memberi penjelasan secara terperinci, telus dan memenuhi etika perniagaan sebenar berhubung kepentingan majoritinya di dalam syarikat SIPP Power Sdn. Bhd., yang turut dianggotai oleh SIPP Energy Sdn. Bhd. selaku pemegang saham kedua terbesar di dalam syarikat tersebut.

Gesaan itu dibuat oleh sebuah blog, bigdogdotcom.wordpress.com yang turut mempertikaikan penganugerahan kontrak pengeluar tenaga bebas (IPP) secara rundingan terus kepada YTL Power dan SIPP Energy untuk membentuk sebuah konsortium dengan Tenaga Nasional Bhd. (TNB).

Jelas blog itu, berdasarkan maklumat daripada laman sesawang Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), YTL Power mempunyai 68 peratus kepentingan di dalam SIPP Power, manakala SIPP Energy mempunyai 30 peratus kepentingan.

Berdasarkan laman SSM itu lagi, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar mempunyai 51 peratus kepentingan di dalam SIPP Energy.

Minggu lalu, konsortium tersebut telah dianugerahkan projek pembinaan loji janakuasa turbin gas kitaran gabungan 1,000 sehingga 1,400 MegaWatt (MW) atau Projek 4A oleh Suruhanjaya Tenaga (ST), yang bakal dibangunkan di Pasir Gudang, Johor.

"Sungguh meragukan apakah kelayakan SIPP Energy serta perkiraan prestasi yang dibuat bagi menganugerahkan kontrak ini kepada konsortium tersebut," menurut blog itu lagi.

Pendedahan laman blog itu turut disiarkan Buletin Utama TV3 malam ini.

YTL Power dan TNB di dalam makluman berasingannya ke Bursa Malaysia minggu lalu, mengesahkan telah menerima surat penganugerahan projek itu daripada ST, bagaimanapun TNB di dalam kenyataan itu telah diberi tempoh sehingga 25 Julai bagi menimbangkan tawaran tersebut serta peranannya di dalam projek itu.

Pengarah Urusan Kumpulan YTL Corp. Bhd. (YTL), Tan Sri Dr. Francis Yeoh bagaimanapun dilaporkan enggan mengulas mengenai isu penganugerahan tender tersebut.

Dakwa laman sesawang itu lagi, tempoh kontrak yang dimenangi oleh konsortium itu adalah selama 21 tahun apabila loji janakuasa itu beroperasi secara komersial mulai 2018.

"Apa yang perlu diketahui ialah formula dan kadar yang akan dikenakan oleh loji janakuasa ini. Memandangkan ia dilakukan secara rundingan terus, dijangkakan ketelusan amat ditagih oleh rakyat Malaysia," menurut blog itu lagi.

YTL Power dan SIPP Energy sebelum ini telah kalah kepada sebuah konsortium yang diketuai oleh 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) bagi mengendalikan loji janakuasa arang batu berkapasiti 2,000 MW atau 3B, melalui rundingan secara tender terbuka.

Blog itu turut mempersoalkan kenyataan yang dibuat oleh Yeoh minggu lalu yang mencetuskan kontroversi apabila menyoal perlakuan kapitalisme kroni di Malaysia, dengan mengaitkan kemenangan YTL Power untuk membina loji janakuasa tidak dilakukan secara tender terbuka.





----------

12 ulasan:

Awanama berkata...

Penyamun perompak penjarah bermaharaja lela.....bani melayu dikampung tetap setia....hidup melayu..taat pada raja..daulat tuanku...

Awanama berkata...

kah kah kah
sejak merdeka rakyat ditipu
tak ada yang bising
jarang ada complain
engkau nie penghasut
bani melayu memang suka benda free
dapat beras free
dapat duit free
dapat minyak free
dapat kerusi free
semua free lagi bagus
yang boleh bagi free
ialah umno
engkau sakit hati sebab tak dapat
kah kah kah

Awanama berkata...

6

Awanama berkata...

cukong kaya raya
pasal apa
adakah cukong dapat projek bumi dan putera ?
sapa dok bagi projek ?
projek atas angina adalah
bagi kat mamak mendeliar
kah kah kah
tak habis habis
meronta merana
cukong sentiasa akan kaya
selagi ada krooni
yang mampu menghulur projek
ada lah dapat komisen 20 % tu
lagi baik dari projek p.ramlee
cukong oh cukong
kalau tarak cukong di Malaysia
Malaysia jadi macam negeri Kelantan lah
kah kah kah
serambi semua tu kah kah kah

Awanama berkata...

kah kah kah..sebenarnya sultan johor ni keturunan lanun temenggong yg dilantik sebagai temenggong dan akhirnya memberontak pada tahun 1855 dan menggelar sultan johor sehingga ke hari ini. jadi sultan johor hari ni ialah asal keturunan ke-6 dari dinasti temenggong lanun. oleh sebab lanun maka perangai merompak harta dan tanah org dh jadi darah daging mereka ini..berapa banyak tanah johor dh dijual kepada singapura.. bukan dap, pkr pas yg jual tapi sultan lanun ni yg jual dan dipersetujui oleh united malay nasional organization..parti ketuanan melayu.. parti ni berpakat dgn lanun jual tanah melayu kp cina kafir singapura.. tahun lepas jual tanah johor kepada Pemaju yang berpangkalan di China Guangzhou R&F Properties Sdn Bhd berjumlah RM4.5bil daripada Sultan Johor.. kah kah mana pukida mana pukimak mana pukisa..tak nak bantah ke sultan ketuanan melayu lanun ni..kah kah bukan dap pun yang jual tanah melayu tapi melayu lanun.. hamba patek anak anjing yang hina lagi babi mohon derhaka tongku..down load tongku..kah kah kah

Awanama berkata...

Org masih percaya dgn jantan bernama freeloader. Takpe biar si freeloader tu masuk line kerajaan Johor. Bila terkantoi baru padan muka dgn org Johor yg agung2kan sultan diaorang. Jam tu sedap sikit acara menghumban badut2 istana dgn cukong dalam jamban monarki. Apakah mustahil cita2 in TT? kah kah kah

Awanama berkata...

TPPA........
ketuanan melayu haramjadah......
rakyat akan merana.....
undi lagi umno sial.....
kah...kah...kah....

Awanama berkata...

Kah..kah..kah..

Seronok aku tengok orang melayu kena tipu hidup2 dengan gerombolan umno celaka gerombolan2 setan-setannya. Melayu memang jenis tak sedar diri.Dapat Brim terus pangkah umnongok, negara dah nak tergadai.Bagus-Bagus...Aku pun dah tak hidup lama dah,dah tua bangka, harap melayu terus ditipu pemimpin melayu celaka agar akhirnya mereka dapat hidup merempat gara-gara kebodohan mereka sendiri yang suka di tipu..Kah...kah...kah..

Awanama berkata...

Johor di pijak milik orang...

Yang jadi Agong... melayu
Yang jadi Raja... melayu
Yang jadi PM... melayu
Yang jadi TPM...melayu
Yang jadi MB...melayu
Yang jadi menteri... ramai melayu
Yang jadi ketua tentera... melayu
Yang jadi ketua polis... melayu
Yang jadi ketua hakim... melayu
Yang jadi ketua itu, ketua ini... melayu.. Tapi....
Yang jadi mundur.... MELAYU....

.... jahat sungguh DAP....


Kah kah kah

Awanama berkata...

Terkejut saya apabila Hisham Rais menpersoalkan 6 juta Yahudi di bunuh olih Nazi.
Terkejut juga saya apabila Hisham Rais mempersoalkan cukong (towkay Cina yang ber- warganegara Malaysia). Ini terang terang tunjuk bahawa Cina yang warganegara Malaysia ada lah anak tiri di Malaysia. Apa pukimak salah nya warga negara Malaysia beli tanah di dalam negara nya sendiri ? Terang terang tunjukkan mentaliti perkauman ketuanan Melayu yang mendalam, dalam isi hati Hisham Rais.
Saya ulangi, cukong beli (ingat : bukan rompak) tanah di tanah air yang dia tumpah darah. Awak tak recognise hak asasi kewarga-negaraan Cukong di tanah air yang dia tumpah darah ini ? Orang Cina sepatutnya tumpah darah di benua besar Cina dan bukan di Tanah orang asli ini ? Woit Cina, awak tumpah darah di tanah yang salah lah ? Pukimak punya syaitan perkauman. Babi perkauman.

Nescafe berkata...

Tanpa Nama 10 Jun 3:38 petang

Sebelum mahu mengaku sebagai rakyat Malaysia, belajar Bahasa Melayu dan bertutur seperti rakyat tempatan, FAHAM! Kalau dah 4 keturunan pun belum pandai berasimilasi bukan salah orang Melayu, salah anda sendiri yang sombong. Kalau Malaysia dilanggar tentera asing kami tidak yakin yang anda mahu "tumpah darah" sekali lagi bersama kami, terlalu sedikit kaum-kaum bukan bumiputera didalam tentera. Kalau di US atau UK mahu pula berasimilasi dan bertutur dalam Bahasa Inggeris, apa salahnya buat benda yang serupa di sini?

Masalah dengan cukong ialah cara melakukan bisnes dengan tipu helah dan tidak telus, berpakat-pakat malah merasuah pemerintah, kemudian berani pula keluarkan kenyataan "kapitalisma kroni". Sungguh tidak malu. Bila dah untung atas ihsan "kerajaan bumiputera" bawa keluar pula wang ke luar Negara.

Kami tidak perkauman, anda dan cukong-cukong seperti ini yang perlu beradab dan diajar. Kami tidak perlukan orang seperti anda atau cukong di Malaysia.

Maiku Kamishiro berkata...

nasib baik ada nescafe..
Sabar nescafe.. org bangang mmg banyak.. byk2kan istighfar..

kaah kah kah..