Sabtu, 2 September 2017

IKAN KEMBONG NAIK HARGA








KENAPA

HARGA

MAKANAN

NAIK?
KOMENTAR

HARGA BAHAN MAKANAN
TERUS NAIK
KENAPA INI BERLAKU

SALAH SATU SEBAB 
KERNA CUKAI GST

BETUL GST MENAIKKAN
HARGA BARANGAN
HARGA MAKANAN
HARGA IKAN
HARGA AYAM
HARGA SAYUR
HARGA BUAH BUAHAN

TAPI ADA LAGI SATU SEBAB
BARANG NAIK SEBAB
NILAI RINGGIT DUIT KITA JATUH

RINGGIT JADI MURAH
BILA BELI BARANG DARI INDON
BELI DARI SIAM
BELI DARI VIETNAM
BELI DARI CHINA
KENA PAKAI BANYAK RINGGIT

DI SIAM
DI INDON
HARGA AYAM
HARGA IKAN
HARGA SAYUR
HARGA BUAH BUAHAN
TIDAK NAIK NAIK
YANG JADI MAHAL KERANA
NILAI RINGGIT KITA JATUH

SOALANNYA KENAPA RINGGIT JATUH

JAWABNYA:
KERANA NAJIB DAN ROSMAH

DUA MALAON INI
MEMBUATKAN AHLI PERNIAGAAN
ORANG NIAGA LUAR NEGARA
ORANG JUAL BELI
DI SIAM DAN DI INDON
HILANG KEYAKINAN DG MALAYSIA

ORANG LUAR NEGARA
TIDAK YAKIN DENGAN NAJIB
MEREKA TAHU NAJIB MENCURI DUIT
MEREKA BACA BERITA 1MDB
MEREKA SEDAR EKONOMI MALAYSIA
SEDANG HURU HARA

MEREKA TAK YAKIN 
DENGAN EKONOMI MALAYSIA
MEREKA TIDAK YAKIN
DENGAN NAJIB SEBAGAI PM

BILA DUNIA LUAR HILANG KEYAKINAN
DENGAN KERAJAAN MALAYSIA
MAKA NILAI RINGGIT KITA JATUH

JUSTERU JIKA MAHU RINGGIT NAIK
JIKA MAHU RINGGIT MAHAL
JIKA MAHU BARANG MURAH
NAJIB DAN ROSMAH
WAJIB KITA JATUHKAN

KHALAS PERIOD FINITO

Ekonomi ikan kembung

SUATU masa dahulu, ia dikenali sebagai ikan hidangan orang miskin. Tetapi apabila ada cakap-cakap mahu meletakkannya sebagai barang kawalan, ikan kembung barangkali petunjuk ekonomi yang lebih realistik bagi rakyat Malaysia terbanyak dan bukannya angka-angka pertumbuhan yang dikeluarkan oleh kerajaan.

Harga ikan daripada keluarga tuna itu meningkat sejak kebelakangan ini berdasarkan pada kunjungan biasa ke pasar, sejak pengenalan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada 2015. Satu lagi faktor lain kenaikan harga minyak. Sebelum GST, ikan kembung di pasar dijual pada sekitar RM8 sekilogram.

Sejak setahun lalu, harga ikan kembung, ikan yang menentukan paras harga ikan pelbagai jenis yang lain, turun naik antara RM16 hingga RM22 sekilogram di serata negara. Ini mengakibatkan pengguna terpaksa menyesuaikan pemakanan mereka selain membeli dengan kuantiti yang kurang.

“Kalau dulu beli sekilo, sekarang beli setengah kilo. Kami tinggal berdua, bolehlah tahan tiga hari,” kata pesara Zainal Abidin Ayob sambil bersarapan dengan isterinya, Siti Zahara Ismail selepas berbelanja di pasar Pekan Lama Petaling Jaya (PJ) awal minggu ini.

Dalam beg plastik mereka ternampak ikan kembung, sedikit sayur dan ulam. Ada juga bungkusan santan, cendol dan gula merah. Untuk semua ini saja, mereka sudah berbelanja RM60.

“Anak-anak nak balik cuti raya korban, cadang nak buat cendol makan-makan. Semangkuk sekarang sudah RM2. Murah lagi buat sendiri di rumah,” kata Siti Zahara.

Indeks harga pengguna (TCPI) pada Jun 2015 selepas GST diperkenalkan ialah 2.5%, sedikit naik berbanding tempoh yang sama setahun sebelumnya. CPI pada Julai tahun ini melonjak ke 3.2% berbanding tempoh yang sama pada 2016, dengan kumpulan makanan dan minuman tidak beralkohol mencatatkan peningkatan 4.2%.

Siti Zahara yang ada penyakit kurang darah berkata ada masanya dia membeli kerang tetapi itu pun sekarang terpaksa dikurangkan kerana yang naik bukan saja harga ikan tetapi makanan laut keseluruhannya.

Zainal Abidin Ayob dan isteri Siti Zahara mengakui lebih kerap membeli ayam memandangkan ia lebih menjimatkan kerana seekor ayam boleh dibahagi beberapa bahagian dan disimpan untuk beberapa hari. – Gambar The Malaysian Insight oleh Hasnoor Hussain, 2 Ogos, 2017.

Zainal Abidin Ayob dan isteri Siti Zahara mengakui lebih kerap membeli ayam memandangkan ia lebih menjimatkan kerana seekor ayam boleh dibahagi beberapa bahagian dan disimpan untuk beberapa hari. – Gambar The Malaysian Insight oleh Hasnoor Hussain, 2 Ogos, 2017.

“Doktor nasihat saya makan kerang atau hati (untuk ganti zat besi) kerana keadaan kurang darah ini.

“Sebelum GST, kerang RM4 sekilo. Sekarang lebih kurang RM10. Jadi saya beli setengah kilo. Boleh bayangkan tidak berapa banyak saja yang ada apabila dimasak,” katanya.

Ayam, sebagai pilihan sumber protein, bukan pilihan utama bagi pasangan itu tetapi Zainal mengaku ayam sekarang jadi pilihan yang menjimatkan kerana seekor ayam boleh dikerat-kerat dan dimasak macam-macam untuk beberapa hari.

Inilah yang dilakukan oleh Omar Shafiee dari Desa Mentari untuk anak beranak 10 orang: mereka sekeluarga lebih banyak makan ikan berbanding ayam.

“Saya beli dua ekor ayam setiap kali ke pasar sebab kami ramai. Kami boleh masak dua jenis. Kalau saya beli ikan untuk semua, mahu kena beli dalam dua kilo.

“Ikan kembung segar lebih kurang RM16. Yang beku murah lagi lebih kurang RM11 atau Rm12 tetapi tak berapa elok.

“Ada juga ikan sardin yang dijual selonggok RM5 tetapi tak elok,” katanya.

Kata Omar, dia juga sudah berhenti membeli daging kerana daging sudah jadi terlalu mahal untuk mereka sekeluarga. Sekilo daging harganya lebih kurang RM22.

“Kami tunggu hari raya korban nak makan daging,” katanya.

Awal bulan ini Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Pengguna berkata ia mungkin meletakkan ikan kembung dalam senarai harga kawalan, dengan syarat bekalannya konsisten dan stabil sepanjang tahun.

Daripada senarai 20 barangan terkawal itu, ayam adalah satu-satunya sumber protein. Ikan dan ayam lebih lazim dimakan di Malaysia berbanding daging dan kambing yang kebanyakannya diimport dan lebih mahal.

Penjual ikan Kenly Chin mengatakan harga ikan kembung naik kerana GST dan nilai ringgit yang lemah.

“Orang dulu biasa beli seekor ikan tenggiri tetapi sekarang mereka beli potong ketul-ketul atau separuh. Harga naik sikit demi sikit selepas GST.

“Ringgit yang lemah pun tak membantu sebab kita beli ikan dari Thailand dan Indonesia,” kata Chin.

Pengguna dipercayai membeli dengan kuantiti yang lebih sedikit dan berjimat kerana pada masa yang sama jualan ayam tidak menunjukkan peningkatan yang ketara selaras dengan kenaikan harga ikan.

Seorang penjual ayam di pasar Pekan Lama PJ, yang memberi namanya sebagai Siau, berkata permintaan terhadap ayam tidak begitu banyak walaupun ikan sudah jadi lebih mahal. Keluarganya sudah menjual ayam sejak 50 tahun lalu.

Tetapi pengguna memberitahunya mereka boleh masak macam-macam dengan ayam untuk berjimat duit.

“Sekilo ayam RM8, dan seekor ayam biasanya dalam 2kg. Kalau ada keluarga kecil, ayam itu boleh dibahagi-bahagi sekurang-kurangnya untuk dua kali makan. Semua barang mahal sekarang,” kata Siau.

GST sebanyak 6% tidak terpakai ke atas ikan dan daging segar atau beku kerana dianggap barangan makanan perlu dan dikenakan kadar sifar.

Biarpun begitu, peniaga seperti Chin dan Siau berkata kadar sifar tidak memberikan kesan mengekalkan harga rendah kerana GST terpakai pada kos pengangkutan, manakala harga minyak secara umumnya meningkat sejak setahun yang lalu.

“Semua ini perlu diambil kira. Itu sebabnya ikan sekarang harganya mahal apabila sampai ke sini,” kata Chin.

Pengguna lain, yang masih gemarkan ikan seperti pesara Clara Oosaynathan, akan membeli dengan kuantiti yang sedikit tetapi memilih ikan yang lebih baik kualitinya seperti senangin, kerapu dan jenahak, yang umumnya lebih murah berbanding bawal dan kod.

“Semua barang dah naik harga. Saya beli sedikit dan saya lebih berhati-hati dengan apa yang saya beli,” katanya. Dia menambah, setiap kali berbelanja dia pasti terlebih dahulu membuat perbandingan harga. – 2 September, 2017.


KITA AKAN

MENANG 

PILIHANRAYA

TAPI KITA

AKAN DITIPU




----------------------

2 ulasan:

panglimo potaseh berkata...

Dulu tayem awal 70an kombong dalam 30-50 sen sekati .. nelayan dianggap penduduk paling miskin. Sekarang kombong cocah RM20 sekilo, tapi Sang Nelayan masih paling miskin.

Tanpa Nama berkata...

Takpo..takpo.. ekau semuo baco bismillah bilo mulo mencokik. Ikut kato Lobai dalam sebulan ekau akan raso konyang. Percayolahhhh... Ekau tak cayo Lobai sumpah ekau masok nerako. Lobai tak kiro dah jang oooiii... DOMI NAJIB ROSMAH TERCINTO..