Ahad, 24 Januari 2021

DATUK SERI ANWAR KELUAR NUMBO LAGI

 DATUK SERI ANWAR

KELUAR 

NUMBO LAGI

KAH KAH KAH

KALI INI 

 DAH KURANG

KAH KAH KAH

DULU ADA 123

KAH KAH KAH

SEKARANG 115 

KAH KAH KAH

SAPA CABUT LARI

KAH KAH KAH
115 ahli Parlimen tolak usul darurat Muhyiddin – dakwa Anwar

KUALA LUMPUR – Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa majoriti ahli Parlimen menolak pengisytiharan darurat dan penggantungan sesi Dewan Rakyat.

Beliau mendakwa, seramai 114 atau 115 ahli Parlimen menolak kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin ekoran keputusannya mengisytiharkan darurat tersebut.

Malah katanya, Gabungan Parti Sarawak (GPS) juga sedang membincangkan mengenai perkara itu.

“Yang nyata sekarang dan tidak boleh disangkal adalah jumlah setakat ini yang menolak pandangan Perikatan Nasional melibatkan perkara besar berkenaan darurat dan penggantungan Parlimen ini ditolak oleh majoriti ahli Parlimen.

“Dan sekarang GPS Sarawak sedang membincangkan…saya tidak tahu keputusan tapi kalau ini yang berlaku maknanya yang komited betul untuk mendukung darurat itu mungkin tak sampai 90 ahli Parlimen atau jauh kurang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel jemputan pada program Bicara Negarawan anjuran Majlis Profesor Negara secara maya, hari ini.

Dalam pada itu Anwar yang juga Ketua Pembangkang sekali lagi menegaskan bahawa beliau mempunyai cukup sokongan daripada ahli Parlimen untuk meletakkan beliau sebagai Perdana Menteri,

Katanya, bagaimanapun ketika ini beliau menunggu ihsan daripada Yang Dipertuan Agong berhubung perkara itu.Sebelum ini, Ahli Parlimen Port Dickson itu menyatakan sudah mempunyai 113 sokongan dalam bentuk akuan bersumpah (SD) dari kalangan Ahli Dewan Rakyat.

Dengan jumlah tersebut, ia sekali gus memberi peluang kepadanya yang merupakan Pengerusi Pakatan Harapan untuk menjatuhkan Kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin.

Pada satu sidang media khas pada 23 September lepas, Anwar dilaporkan sebagai berkata beliau sudah mempunyai jumlah sokongan yang disifatkan “kukuh dan meyakinkan” untuk menjadi Perdana Menteri baharu.

Beliau kemudian diperkenan mengadap Yang Dipertuan Agong pada 13 Oktober dan telah mempersembahkan dokumen yang didakwa mengandungi butiran sokongan majoriti Ahli Parlimen yang diperlukan.

Bagaimanapun, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara,  Ahmad Fadil Shamsuddin dalam kenyataan susulan berkata, Anwar tidak mempersembahkan senarai nama Ahli-ahli Parlimen yang didakwa menyokong beliau.

KITA KSIAN

DATUK SERI INI

KAH KAH KAH

DAH BERAPA KALI

KELUAR NUMBO

KAH KAH KAH

DAH BERPA KALI

BELI NUMBO

KAH KAH KAH

DATUK SERI

TAK FAHAM

KAH KAH KAH

YB TOLAK DARURAT

BUKAN BERMAKNA

YB SOKONG 

DATUK SERI JADI PM

KAH KAH KAH

KHALAS3 ulasan:

Awanama berkata...

Gantung Parlimen ada apa berkenaan dengan rakyat? Ahli Parlimen prihatin kepada masalah rakyat sekarang ke? Ahli Parlimen ada buat kerja ke? Atau sibuk berpolitik? Darurat ke tak darurat, apa beza kepada rakyat?

Arymanchino berkata...

Helo..helo..xde org ke yg blh tlg pukol tepon tanya hospital Tampoi atau Tg Rambutan.Abam ni dah peringkat bahaya dan tak blh biarkan dia berkeliaran.Takut tiang letrik pun dia sontot..

Awanama berkata...

Numbo tak laku. Sekarang kedai numbo dah tutup. Nak buat apa dengan numbo tu? Kah! Kah! Kah!