Rabu, 10 Ogos 2022

TAHNIAH BLURBERRY


Laporan siasatan perolehan kapal TLDM akan didedah kepada umum, kata PM

LAPORAN siasatan jawatankuasa khas yang dibentuk oleh pentadbiran Pakatan Harapan bagi menyiasat perolehan kapal tempur pesisir (LCS) akan didedahkan kepada umum, kata Perdana Menteri Ismail Sabri Yaacob.

Kebenaran itu diputuskan oleh Jemaah Menteri dalam mesyuarat mingguannya hari ini, kata perdana menteri.

Jemaah Menteri juga mencadangkan agar laporan audit forensik projek perolehan itu yang dijalankan pada 2019 dinyahklasifikasi, tertakluk nasihat dan pandangan Peguam Negara dan Ketua Audit Negara.

“Mesyuarat membuat keputusan agar Laporan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dibenarkan untuk disiarkan kepada umum.

“Jemaah Menteri juga mencadangkan supaya Laporan Pengauditan Forensik Projek LCS yang dijalankan pada tahun 2019 dinyahklasifikasikan. Namun, proses ini perlu mendapat nasihat dan pandangan Peguam Negara dan Ketua Audit Negara terlebih dahulu.

“Keputusan Jemaah Menteri hari ini tidak akan mengganggu Proses Mobilisasi di bawah Pelan Pemulihan LCS yang diputuskan Jemaah Menteri pada 20 April 2022,” kata perdana menteri dalam satu kenyataan.

Jelasnya, kerajaan komited untuk meneruskan projek ini atas kepentingan pertahanan negara selaras dengan keperluan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Kelmarin, bekas menteri pertahanan dalam pentadbiran PH Mohamad Sabu dan timbalannya Liew Chin Tong dalam satu kenyataan bersama mendesak kerajaan Ismail Sabri mendedahkan dua dokumen berkenaan.

Mereka juga mendesak kerajaan mendedahkan 10 surat bekas Panglima Tentera Laut Laksamana Dr Abdul Aziz Jaafar mengenai projek perolehan tersebut, yang dilaporkan langsung tidak dilayan oleh pucuk pimpinan kerajaan pada masa itu.

Desakan itu selari dengan syor yang dikemukakan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang mengumumkan laporannya minggu lalu, selepas siasatan selama dua tahun.

Dalam reaksi segera, pengerusi PAC Wong Kah Woh menyambut baik keputusan Jemaah Menteri hari ini yang menerima pakai dua syor pihaknya.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Ipoh Timur itu mengingatkan kerajaan agar dokumen yang didedahkan kepada umum nanti dinyahklasifikasikan sepenuhnya dan bukan menutup sebahagiannya dengan alasan “menjaga kepentingan kerajaan”.

Menurut Ismail Sabri, kerajaan memandang serius isu projek perolehan yang tergendala ini, yang sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Perkara ini dibincangkan secara terperinci dalam mesyuarat Jemaah Menteri pada hari ini.

“Jemaah Menteri telah memutuskan untuk menggesa SPRM agar menyegerakan siasatan,” katanya.

Ismail Sabri juga memberi jaminan, bagi pihak kerajaan, bahawa siasatan kes ini akan dijalankan dengan telus.

“Kerajaan tidak akan melindungi sesiapa pun yang terlibat,” katanya.

Dalam laporannya, PAC merumuskan sembilan punca kepincangan projek pembinaan enam kapal LCS bagi kegunaan TLDM bernilai RM9 bilion.

Laporan 14 ahli parlimen rentas parti itu antara lain mendapati kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) melalui kontrak runding terus, namun tiada kapal diterima setakat ini.

PAC juga antara lain mencadangkan agar SPRM mengambil tindakan ke atas laporan siasatan berhubung projek perolehan itu dan menyegerakan pendakwaan. – 10 Ogos, 2022.

TAHNIAH

BLURBERRY

KAH KAH KAH

INILAH CARA

NAK SELAMAT

AMIN

BOCORKAN 

SEMUA BAGI

RAKYAT TAHU

SAPA NAJIB

SAPA ZAHID

SAPA HISHAM

AMIN 

MASUKAN

NAJIB & ZAHID

DALAM PENJARA

AMIN

GUDAM HISHAM

SAMPAI LUMAT

BARU SELAMAT

JADI PM 10 TAHUN

AMIN

KHALAS

Tiada ulasan: