Khamis, 26 Jun 2014

INI MESTI CINA PUNYA KERJA




Keputusan A Bahasa Inggeris dalam SPM, tetapi tidak mampu bertutur dengan baik

Ramai majikan kecewa dengan pencari kerja daripada kalangan "generasi Y" yang umumnya mempunyai kelulusan baik mata pelajaran Bahasa Inggeris dalam peperiksan tetapi kemahiran berkomunikasi yang lemah, terlalu dimanjakan bagi menangani sebarang tekanan, dan ingin cepat naik pangkat walaupun tiada pengalaman.
Rekrut Gen Y, berbanding generasi sebelumnya, juga kurang tertarik dengan faedah pekerjaan yang ditawarkan majikan seperti insurans perubatan dan bonus tetapi lebih tertarik terhadap ganjaran wang tunai serta merta bagi prestasi yang ditunjukkan, lapor hasil tinjauan di kalangan kumpulan majikan dan pengusaha syarikat.
KAH KAH KAH
wat is de bekause
mi spik no inglis
mi melayu
mi bumiputera
mi islam

ini mesti 
syarikat cina

KAH KAH KAH



7 ulasan:

tukar najib berkata...

Apalah TT ni, mabuk Duan ketum ka?, jenuh aku scroll.

Awanama berkata...

Anwar Ibrahim punya kerja!!!

Awanama berkata...

Macam kat tempat kerja aku. Lulusan UUM (known as Universiti Kangkong)nak eja "connection" pun tak tau oh sedih kahkahkhakhakhakahkahkahkahkahkahkah

Awanama berkata...

Kt universitipun asyik dok buat aktiviti makan kuaci je, bila masa nak belajaq cakap omputih...kahkahkah.

Awanama berkata...

Kimak la tulis macam gampang.
Buat sakit otak je

Awanama berkata...

mi am the mi maggi everyday the makan...mi speak the dodol and the donut...tauhu not yet cos the cina make wan...mi sekali libas buat rekod Malaysia...keluaran uni mana...cuba teka...dapat dean's list nanti...just wait and see...produk keluaran umno itulah diaaaaaa

Awanama berkata...

Itulah masalahnya org 'Melayu Islam'. Cepat sangat nak naikpangkat walaupun takde pengalaman dan kurang kebolehan.
Konsepnya senang. Kalau lu lemah, lu jangan naik pangkat.
Gua ingat lagi, masa gua kat U dulu, adalah persatuan tu bukan men ghairah lagi nak jadikan aku pimpinan mereka. Tapi, gua taknak pasal disiplin gua pun lemah. Baik gua belajar silat dari masuk kumpulan itu. Sebab dalam Ahlul sunnah waljamaah pun, antara syarat nak jadi pemimpin, dia mesti berdisiplin, kuat, dan berani. But, since kekuatan dan disiplin aku tak capai standard tinggi lagi, maka aku taknak cari pangkat kat U, but aku lagi prefer belajar silat, latih jd berani dan disiplin. Bahkan, masa aku gelak je bila ada org nak ajak aku kerja kat multinational company, hahaha. Baik aku kerja cikgu KAFA berjiwa kiri (macam mat indera) dari kerja MNC.
Yang penting, jujur dgn diri sendiri. Lu lemah, lu jangan naik pangkat. Simple.