Selasa, 23 Februari 2021

MELAYU ENTOT KETAT SENDAT LEKAT 

HUBAYA HUBAYA

DENGAR CAKAP

PEMIMPIN ISLAM INI

AMIN

INI CAKAP SUCI

LAGI BERSIH

AMIN

MALAYU AKAN 

RUGI 

AMIN

KALAU TAKDA

KUASA 

RUGI

TAK DAPAT BELI

AUDI

TAK DAPAT BELI MERCERDES

KAH KAH KAH

TAK DAPAT 

BINI BARU

KAH KAH KAH

TAK DAPAT

 ENTOT KETAT

SENDAT LEKAT

MEMANTAT 

KAH KAH KAH

 NAK TUNGGU

BIDADARI

LAMBAT DAPAT

KAH KAH KAH


Melayu rugi jika PRU15 tiga penjuru, kata mursyidul am PAS

ORANG Melayu rugi jika ada pertembungan tiga penjuru dalam pilihan raya akan datang, yang bakal berlaku jika Umno dan Bersatu berpecah, kata Mursyidul Am PAS Hashim Jasin.

Katanya, Umno perlu memperbaiki hubungan dengan Bersatu bagi memastikan tiga parti Melayu dalam kerajaan termasuk PAS ada kelebihan besar untuk menang pilihan raya umum (PRU).

“Kalau berlaku pertembungan tiga penjuru susah untuk kita mencapai kemenangan sedangkan kita mempunyai peluang cukup besar apabila bersatu. Jika hanya kerjasama PAS dan Umno, kita yakin boleh menang namun apabila ditambah kekuatan satu lagi parti iaitu Bersatu kita akan menang lebih besar,” katanya, seperti dipetik Utusan Malaysia.

Menurut Hashim, PAS ada peranan untuk memastikan Umno dan Bersatu bekerjasama kerana ketiga-tiga parti berkongsi matlamat sama iaitu menentang Pakatan Harapan (PH).

“PAS berperanan menyatupadukan dua parti tersebut. Kita tidak akan berhenti berusaha mengajak Umno dan Bersatu untuk bersama.

“Usaha ini tidak berakhir dan berterusan sehingga PRU15 dengan harapan perpaduan ini dapat dikekalkan,” katanya.

Hashim membuat kenyataan itu ketika Majlis Kerja Tertinggi Umno dilapor membuat keputusan menolak kerjasama dengan Bersatu pada PRU15 nanti.

Keputusan itu dikatakan dibuat dalam mesyuaratnya pada Jumaat, yang diadakan selepas Bersatu meminta Umno membuat keputusan segera mengenai kedudukan kerjasama mereka dalam pilihan raya akan datang.

Umno setakat ini belum secara rasmi mengumumkan hasil mesyuarat tersebut.

PAS pula setakat ini dilapor kekal dengan pendirian mahu tiga parti itu bekerjasama dan sudah memaklumkan kepada Umno bahawa kerjasama mereka mesti melibatkan Bersatu.

Hashim berkata keadaan masa kini memerlukan PAS, Umno dan Bersatu bekerjasama demi memastikan kedudukan Islam terjaga, sementara perpecahan Umno dan Bersatu tidak akan menguntungkan Perikatan Nasional (PN) mahupun Muafakat Nasional (MN).

“Suasana sekarang berbeza berbanding dulu yang tidak lagi mengizinkan orang Melayu Islam berpecah. Dulu, ancaman terhadap Islam kurang kuat berbanding akhir-akhir ini.

“Kita (PAS, Umno dan Bersatu) masing-masing mempunyai matlamat sama dan apabila Islam bersatu, ia bukan sahaja memberi keuntungan kepada Pas sebaliknya semua dapat hasil daripada penyatuan parti Melayu Islam ini,” katanya.

Umno dan PAS membentuk MN pada September 2019, ketika dua parti Melayu itu masih sebagai pembangkang manakala Bersatu sebahagian daripada kerajaan dalam PH.

Selepas percaturan politik pada hujung Februari tahun lepas, Muhyiddin menarik Bersatu keluar PH untuk membentuk gabungan kerajaan baharu bersama Umno dan PAS, dan mendapat sokongan parti lain dari Sabah dan Sarawak.

Bersatu dan PAS kemudian mendaftarkan PN sebagai parti politik pada awal Ogos 2020. Umno bagaimanapun bertegas tidak akan menyertai parti baharu itu sebaliknya kekal dalam Barisan Nasional (BN). – 23 Februari, 2021.

SAPA NAK JADI

SUGAR DADDY

KAH KAH KAH

MACAM MANA

NAK DAPAT

NENAS  SARAWAK

KAH KAH KAH1 ulasan:

Awanama berkata...

Senang je nak dapat nenas Sarawak. Paling utama mestilah ulamak yg faham selok belok ugama dan mesti gagah ada pengalaman jadi pengganas bersenjatapi. Kemudian penampilan mesti warak dengan serban dan jubah. Akhir sekali mesti berani selak jubah dan up gambar punai 3½ inci.