Sabtu, 4 Disember 2021

JANJI PELACUR

 Umno langgar piagam Muafakat Nasional, kata Hadi

UMNO melanggar piagam Muafakat Nasional (MN) dan kerana itu PAS menolak gagasan kerjasama dengan parti itu, kata Abdul Hadi Awang.

Presiden PAS berkata piagam yang parti Islam pimpinannya itu bersetuju dengan Umno semasa pembentukan MN ialah mereka akan menerima parti-parti lain termasuk Bersatu serta badan masyarakat.

Perjanjian itu bagaimanapun dimungkiri apabila kepimpinan Umno akhirnya hanya mahu MN menjadi kerjasama antara Umno dan PAS, katanya.

“Umno tak boleh mengarahkan PAS kerana PAS parti tersendiri. Nak suruh PAS dengan Umno sahaja (dalam MN) tak boleh, sebab kita dah berjanji dengan parti-parti lain, kita sudah tetapkan tarikh nak berjumpa dengan Bersatu dan parti lain, bahkan nak terima Bersatu masuk MN.

“PAS terbuka tetapi malangnya dia (pimpinan Umno) nak PAS dengan Umno sahaja, jadi tak bolehlah, PAS tak boleh diarah, PAS parti tersendiri, PAS bukan di bawah BN (Barisan Nasional),” katanya, seperti dipetik Utusan Malaysia di Larut.

Hadi menghadiri program sambutan Maulidur Rasul di Dewan Majlis Daerah Selama, yang turut dihadiri Ahli Parlimen Larut Hamzah Zainudin.

Hamzah adalah juga setiausaha agung Bersatu merangkap setiausaha agung Perikatan Nasional (PN).

Minggu lalu, Hadi berkata PAS tidak mahu terbelenggu dengan Umno dalam MN sebaliknya mahu bergerak dengan PN.

PAS dan Umno memeterai piagam MN pada September 2019, selepas lebih setahun bekerjasama dalam beberapa pilihan raya kecil dan kempen melawan pentadbiran Pakatan Harapan yang mengambil alih pentadbiran negara melalui Pilihan Raya Umum ke-14.

Pentadbiran itu kemudian jatuh akibat percaturan politik Langkah Sheraton yang didalangi Bersatu pimpinan Muhyiddin Yassin dan kumpulan bekas ahli parlimen PKR diketuai Mohamed Azmin Ali.

PAS menyertai kerajaan baharu yang diterajui Muhyiddin sebagai perdana menteri dan seterusnya bersama Bersatu menubuhkan PN. 

Umno bagaimanapun tidak menyertai PN.

Dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka bulan lalu, PAS menolak seruan Umno untuk bersama sebaliknya kekal dengan Bersatu bertanding atas tiket PN.

Umno yang mengetuai Barisan Nasional menang besar PRN Melaka dengan menyapu 21 daripada 28 kerusi sementara PN menang dua, yang kedua-duanya dimenangi calon Bersatu. 

PAS kalah lapan kerusi yang ditandingi tetapi memperbaiki rekod dan pungutan undi di tujuh kerusi. – 4 Disember, 2021.

LU INGAT

PBB SAHAJA

 ADA PIAGAM

KAH KAH KAH

PELACUR PUN

ADA PIAGAM

KAH KAH KAH

ADA JANJI

WAJIB DI PATUHI

KAH KAH KAH

MASUK LUBANG
DUA KALI

TEKAN TIGA KALI

PANCUT HANYA

UNTU SEKALI

KAH KAH KAH

KALAU LEBIH

PUTUS JANJI

PIAGAM RUNTUH

KAH KAH KAH

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Duit 90 juta dah habis kah Tok Aji ? Kah kah kah