Sabtu, 15 Januari 2022

AZAM BAKI DAN TAHIK

 Azam jangan peralat YPDA untuk selamatkan diri – PH

KUALA LUMPUR – Majlis Setiausaha Pakatan Harapan (PH) mengecam tindakan Tuan Haji Azam Baki yang mengaitkan Yang di-Pertuan Agong (YDPA), Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah susulan kontroversi melanda Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) itu.

Menurut  Saifuddin Nasution,  Dr Hatta Ramli, Anthony Loke dan Nelson Anggang, perbuatan Azam itu sangat tidak bertanggungjawab kerana cuba mengheret institusi YDPA dalam masalah dan kemungkinan kesalahan yang dilakukannya.


“Azam patut tahu lantikan oleh Tuanku tidak memberikan sebarang kekebalan undang-undang daripada kesalahan yang dilakukan. Oleh itu, Majlis Setiausaha berpandangan Azam kini tiada pilihan lagi kecuali untuk bercuti sehingga selesai kesemua siasatan terhadap beliau.

“Sekiranya beliau enggan, kami menggesa Perdana Menteri agar mendengar pandangan kesemua pihak yang telah menyuarakan pandangan tentang isu ini, termasuk dari kalangan pemimpin kerajaan, dan mengambil tindakan tegas merehatkan Azam,” kata keempat-empat Setiausaha Agung PKR, DAP, Parti Amanah Negara (Amanah) dan Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO).

Pada Rabu lalu, Azam menyatakan tidak akan akur dengan desakan mana-mana pihak untuk beliau melepaskan jawatan susulan kontroversi yang melanda dirinya.

Sebaliknya, kata beliau, hanya YDPA boleh menamatkan perkhidmatannya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Dalam pada itu, PH berkata, kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Mencegah Rasuah (JKMR), Tuan Haji Rais Yatim yang menggesa agar Azam direhatkan disambut baik gabungan parti politik itu.

Kata mereka, langkah tersebut perlu bagi memastikan siasatan penuh dan bebas dijalankan berhubung isu berjuta-juta saham dan waran yang dimiliki Azam.

“Kenyataan Pengerusi JKMR ini mengukuhkan gesaan tegas dari pelbagai pihak termasuk ahli-ahli Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR), NGO-NGO dan hampir kesemua parti politik agar siasatan penuh dan bebas dijalankan terhadap Azam, dan agar Azam bercuti atau dicutikan selama mana siasatan tersebut berjalan.

“Kenyataan tersebut sekaligus mematahkan hujah Azam untuk ‘membersihkan’ nama dengan cuba memperalat institusi Yang di-Pertuan Agong apabila beliau berkata perkhidmatannya hanya boleh ditamatkan oleh Tuanku,” kata mereka dalam kenyataan satu muka surat itu.

Semalam, Rais yang juga Yang di-Pertua Dewan Negara berkata, JKMR sudah meneliti laporan dan tidak menjumpai pemakluman secara rasmi berkaitan pengisytiharan aset oleh Azam.

Persoalan itu, kata Rais, tidak hanya kepada Azam tetapi mempersoalkan perkara sama kepada semua pegawai dan anggota jabatan tersebut. – 

RAMAI

TAK FAHAM

AMIN

RAMAI TAK 

ALAMI LEMAS

AMIN

ORANG LEMAS

NAK TENGGELAM

NAMPAK SEKETUL

TAHIK DIA AKAN

CAPAI TAHIK INI

UNTUK JADI

PELAMPUNG

KAH KAH KAH

AZAM BAKI YANG

LOKMAN ADAM

SEDANG LEMAS

KAH KAH KAH

APA TAHIK PUN

DIA AKAN TELAN

KAH KAH KAH

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Polis akan melengkapkan siasatan Tawfiq Ayman, suami kepada bekas gabenor Bank Negara Zeti Akhtar Aziz, berhubung dakwaan AMLA menerima dana RM700 juta berkaitan 1MDB. 30 Dis 2020 hingga Januari 2022 (hari ini) adalah lebih 2 tahun..!! AMIN

Semakin kuat serangan Apek Tua dan barua Mahacai Tun terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki...AMIN

Rakyat tertanya-tanya adakah itu satu-satunya cara yang tinggal untuk Apek Tua sohai itu mahu selamatkan anaknya Lim Guan Eng?..AMIN..puii.!!

Ketika perbicaraan kes Lim Guan Eng baru-baru ini, saksi utama kes memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu meminta 10 peratus daripada keuntungan pembinaan terowong dasar laut dan jalan utama di negeri itu.AMIN

Tokong Apek Tua Sohai@Barua Tun buat buat bodoh dlm Zety dan Torwong tokong tiba tiba jadi bisu pekak macam babi nyorok lam semak kena buru oleh pemburu babi... bincek la kau...!!

KHALAS... kah kah kah..

Ancok omak kau lah..!!

Tanpa Nama berkata...

Ramai masih tak faham,kalau dah join istitusi kayangan mereka kebal ego kuat, yang benar tak peduli, buat apa pun masih nak pegang susah nak lepas nikmat freeloader syndrome, susah nak buang.kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Gua rasa Tanpa Nama 9.22 ptg kat atas ni Baha BHP.