Selasa, 27 September 2022

BERSATU MATI TEGAK TANPA PELACUR


PAS komited bersama Perikatan, kata Muhyiddin

PAS tetap komited untuk bersama dengan Perikatan Nasional (PN) bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), kata pengerusi gabungan Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata komitmen parti Islam itu ternampak dan ditegaskan semula dalam pertemuan beliau dengan Presiden PAS Abdul Hadi Awang, malam tadi.

Muhyiddin berkata Hadi memberi bayangan kepada beliau yang PAS akan membuat “keputusan muktamad dalam tempoh terdekat” mengenai hala tujunya dalam PN.

“Ia (PAS) akan buat satu keputusan muktamad, mungkin dengan cut off date dan timeline yang mereka tiada apa-apa dengan Umno. Ini kita serah kepada mereka.

“Kita sudah beri pandangan supaya kita tidak dilihat tidak kukuh dalam gabungan, kita mesti ambil pendirian yang sama dalam semua perkara… tidak ada pertembungan kepentingan kerana kita hendak pastikan kemenangan kita dalam PRU akan datang,” katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur, hari ini.

Muhyiddin berkata Hadi turut memaklumkan pertemuannya dengan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi minggu lalu, yang mencetuskan spekulasi ada usaha mewujudkan semula kerjasama antara Umno dan PAS.

“Hadi jelaskan pertemuannya dengan Zahid. Dia kata tak ada apa-apa keputusan dicapai, bincang setengah jam selepas itu tak ada apa-apa,” katanya.

Mengenai gagasan penyatuan ummah yang lebih besar yang dicanang PAS, Muhyiddin berkata beliau tidak halangan dengan idea itu tetapi mengingatkan realiti yang Umno dan Bersatu tidak mungkin dapat bekerjasama.

Beliau mengingatkan tentang keputusan Umno di perhimpunan agung parti yang menolak kerjasama dengan Bersatu yang masih kekal.

Beliau juga menyebut tentang sikap Umno yang sambil lewa selepas menjemput Bersatu menyertai Muafakat Nasional (MN) dan Bersatu menerima pelawaan itu.

Muhyiddin bertemu Hadi malam tadi, berbincang selama lebih kurang dua jam dengan disertai wakil dari parti masing-masing.

Naib Presiden PAS Ahmad Samsuri Mokhtar juga hadir bersama Timbalan Presiden Bersatu Ahmad Faizal Azumu dan naib presidennya Mohd Radzi Jidin.

Pertemuan berlangsung ketika Bersatu dan PAS, dua parti dalam PN, secara terbuka dilihat berbeza pendirian untuk menghadapi PRU15.

Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan sebelum ini tiga kali menegaskan parti Islam itu masih menganggap Umno rakan kerjasama politiknya sementara Muhyiddin menyuarakan pendirian Bersatu yang Umno dan Barisan Nasional adalah musuh PN.

“Satu pertemuan yang cukup harmoni dan baik. Nampak dalam pertemuan itu PAS masih komited untuk terus bersama dengan PN,” kata Muhyiddin, mengulas perbincangan dengan Abdul Hadi malam tadi.

Jelas Muhyiddin, PAS adalah antara pengasas PN dan tidak berbangkit langsung isu ia mahu keluar daripada gabungan itu, yang dibentuk selepas pertukaran kerajaan di Putrajaya pada awal 2020 hasil percaturan politik Langkah Sheraton.

PAS sebaliknya menegaskan semula pendirian untuk terus bersama dengan PN, tambahnya.

Muhyiddin juga memberitahu Samsuri dan Faizal masing-masing akan mewakili PAS dan Bersatu untuk memuktamadkan rundingan pembahagian kerusi PRU15 dengan segera.

“Kita sudah bersedia ke peringkat untuk selesaikan pembahagian kerusi,” katanya.

PN juga kata Muhyiddin akan menggerakkan Jelajah Prihatin ke seluruh negara untuk menerangkan pendirian dan tawaran gabungan itu sekiranya diberi mandat membentuk kerajaan nanti. – 27 September, 2022.

WOIT

AWAS AWAS

PELACUR BIJAK

CARI PELANGGAN

KAH KAH KAH

BERSATU SDG

GERSANG 

KAH KAH KAH

BERSATU AKAN

MATI TEGAK

KAH KAH KAH

MAKA BERSATU

PERLU PELACUR

BUKA

KANG KANG 

LUAS LUAS

HANYA UNTUK

BERSATU

KAH KAH KAH

AMIN

Tiada ulasan: