Selasa, 18 Januari 2022

KITA BERDEMO SABTU INI - JAM 11 PAGI SOGO

 Protes jalanan jika tiada tindakan terhadap Azam Baki, kata kumpulan

WAKIL 17 kumpulan masyarakat sivil dan lapan parti politik akan mengetuai protes jalanan hujung minggu ini jika tiada tindakan diambil terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki berhubung pembelian sahamnya.

Jawatankuasa Bertindak Tangkap Azam Baki dalam satu kenyataan pagi ini menggesa rakyat Malaysia berkumpul di hadapan gedung membeli-belah Sogo di Kuala Lumpur pada pukul 11 pagi Sabtu ini.

Kumpulan itu membuat tiga tuntutan iaitu:

i. Azam Baki ditangkap dengan serta-merta
ii. Segerakan proses undang-undang terhadap Azam Baki
iii. Rombak dan letak SPRM di bawah Parlimen. 

Kenyataan itu turut menyebut setiap pemimpin dan anggota yang berjawatan tinggi harus berhenti bertindak atas kepentingan sendiri termasuk menipu dan menyeleweng untuk terus berkuasa.

“Penyakit rasuah member kesan pedi kepada rakyat pada waktu kos sara hidup serta harga barang giat meningkat. 

“Tambahan pula, rakyat di 8 negeri yang terkesan banjir sedang terhimpit dengan cabaran memulakan semula kehidupan mereka tapa bantuan kerajaan yang mencukupi,” katanya.

Antara kumpulan masyarakat sivil yang terlibat ialah Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR), Liga Rakyat Demokratik, Persatuan Pengundi Muda dan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia.

Manakala parti politik yang terlibat ialah Muda, Pemuda Keadilan, Pemuda DAP, Pemuda Amanah, Pemuda Harapan dan beberapa lagi.

Minggu lepas Pemuda PKR mengadakan bantahan terhadap Azam Baki di hadapan ibu pejabat SPRM di Putrajaya.

Ia berikutan pendedahan Azam Baki memiliki berjuta-juta saham dalam dua syarikat pada 2015 dan 2016, semasa beliau menjadi ketua unit siasatan SPRM.

Kebimbangan muncul sama ada beliau telah mengisytiharkan saham itu seperti yang dikehendaki oleh penjawat awam selain sumber dana untuk membeli saham tersebut.

Azam Baki sebelum itu menjelaskan adiknya telah membeli saham menggunakan akaun dagangan ketua SPRM, yang bermaksud mereka mungkin melanggar peraturan Suruhanjaya Sekuriti.

Lembaga penasihat antirasuah SPRM minggu lepas berkata ia menerima penjelasan Azam Baki dan mendapati beliau bebas daripada sebarang salah laku.

Ini mencetuskan lebih banyak kemarahan orang ramai, menimbulkan gesaan agar agensi antirasuah itu diletakkan di bawah pengawasan Parlimen dan siasatan bebas terhadap kes itu dijalankan segera.

Suruhanjaya Sekuriti berkata ia akan menyiasat Azam Baki. – 18 Januari, 2022.


KITA MULAKAN

KEMBALI POLITIK

JALAN RAYA

AMIN

JADIKAN AZAM BAKI

MACAM KES  1MDB

KHALAS

LAGI LAMA 

AZAM BAKI 

BERTAHAN

LAGI BAIK

AMIN

MACAM NAJIB

NAFI JO LO

ADA HUBUNGAN

DENGAN 1MDB

KHALAS

KE JALAN RAYA

SEBELUM KE

PILIHAN RAYA

KHALAS

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Alaa.. boring betul ni gua malas nak join. Nak demo sikit2 sogo takde venue lain ke? Sheraton ke Hyatt ke Marriot ke atau hotel chow kit ke barulah ada variety.