.

Khamis, 3 Ogos 2017

SEBAB APA TEKUN RUGI









APA SEBAB

Pertama sekali, aku rasa rugi tu sebab melayu yang diberi pinjaman tu tak tekun bekerja, tak tekun cari pasaran, tak tekun tambah ilmu berniaga, tak tekun luaskan business contact, tak tekun belajar buat business guna internet, dan akhir sekali tak tekun nak bayar balik hutang modal asal tu setiap bulan. Makcik jiran aku kata: overdose vitamin m. 

TEKUN

Keduanya, memang dap yang mengurus. Kau tengok kit siang, guan eng, tony pua, teresa kok, nga kor ming, hannah yeoh, zairil khir johari, dyana sofya, dan lain lagi, kan semua mereka tu mengurus. Kemudian kau tengok pulak rosmah. Itu mengurus ke macam tu punya rupa??? 

RUGI

Membadak lagi ada la!! Tak tau dah sekarang berapa tan berat dia beb, tambah pulak bawak handbag besar, berlian besar, sanggul besar, lengan besar, peha tak payah cakap la, memang takde rupa mengurus langsung. on 
TEKUN RUGI - DAP SALAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 8/1/17





-------------------

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kah kah mengurus bukannya menyelia.
Mengurus = menyelim.
Kah kah aku tak dapat terima camne rupa kit siang, tony pua, teresa kok, hannah yeoh, dyana sofya kalau diorang ni dah tak mengurus tapi dah membadak macam idola diorang fat lady of malayxia kah kah

Tanpa Nama berkata...

Tekun in good shape, losses due to write-offs.
Tekun Nasional has clarified that its accumulated losses of RM209 million in 2015 were not due to operating losses, but a result of classifying the borrowers' outstanding debts as write-offs.

Chairperson Nor Azita Abdul Rahman said Tekun Nasional recorded a profit of RM19.5 million in the financial year 2015 before performing the write-offs.

Aku tak berapa nak kawan la dengan bahasa ekonomi ni. Tapi kan, betul ke write off adalah suatu yang bagus dan bukan boleh buat bad shape pada syarikat?? Setau aku ini cuma satu nama, satu label je yang dicipta untuk mudah letak dalam satu kategori. Tapi benda tu tetap suatu isu yang belum selesai, dan perlu diselesaikan kalau nak duit yang hilang. Minah ni sendiri pun cakap macam tu:
Nor Azita said despite performing the write-offs, Tekun was pursuing the debtors aggressively through litigation since 2015, and collected RM74.6 million or 18.2 percent of the bad debts as at June 2016, thus reducing the write-off debts.
Kalau write off tu suatu yang bagus atau tak ganggu good shape syarikat, once hutang pakcik abu dimasuk kategori write off, tak perlu la syarikat nak kejar lagi hutang tu. Maknanya selagi hutang tu belum dibayar balik, ia tetap dikira gangguan pada pencapaian syarikat, dan kalau dah cecah 200 juta, tak boleh la nak senyum simpul kata semua bagus je, everything is in good shape.
Tekun is said to suffer losses in 2015. In fact, we had received a fund of RM250 million from the government...
Dapat donation dari rakyat 250 juta, tak dapat tuntut hutang (dilabel write off) 200 juta, teruk la tu!! Kalau 2.5 juta OK la nak kata masih bagus, cuma 1% je dari duit rakyat, dan kalau 2.5 juta nak kejar lagi pun tak la susah sangat banding dengan nak kejar 200 juta! (Dia sendiri cakap dari 2015 sampai sekarang baru dapat kejar 18.2% je, ada lagi lebih dari 80% belum selesai!)
Walaupun syarikat masih catat untung, tapi nilai hutang tertunggak tu yang audit dan orangramai bimbangkan dan persoal macamana pengurusan syarikat berjalan?? Jawapannya:
Nor Azita said in order to ensure that the financing and repayment process reached a high-quality level, Tekun Nasional has implemented several new initiatives. These include introducing a credit scoring system and review with credit information bureau RAM Credit Information Sdn Bhd, strengthening its credit call centre and increasing payment channels...
Wak lorrr!!! Ayat dia sendiri: beberapa inisiatif baru. BARU??!! Hadoi la! Baru nak buat benda2 macam tu??? Haprak punya pengurusan! Ini la satu lagi contoh modus operandi ejensi kerajaan umno-bn. Dah terantuk baru terngadah! Macam isa pendek, tak kompeten langsung! Jenis macam ni ke pakcik dan makcik felda dan orang borneo suka sangat jadi pentadbir jaga duit kita ni? Sini 200 juta, sana 2 bilion, lingkup!!!

Tanpa Nama berkata...

Tuan tukar tiub,

Bukan Tekun saja yg rugi sebut apa saja badan yg berkaitan dgn UMNO mesti RUGI.

Nawaitu utamakan mereka bukan syarikat bukan untuk berniaga tapi untuk SAPU duit.

Tanpa Nama berkata...

tekun rugi sb peminjam tekun tu semua ada channel dgn umno..diorg bukan takda duit nak bayar tp diorg tunggu umno menang lagi kemudian perdana menteri zahid hamidi akan hapuskan hutang2 tekun dan tambah modal utuk tekun lagi..oleh itu, tekun2 lagi jd ahli umno utk pinjam tekun..pinjaman tekun juga satu cara utk amik duit org ramai..ingat 1mdb je pandai amik duit rakyat..