.

Rabu, 3 Februari 2010

DARI JALAN DUTAHANYA SATU YANG COOL
BICARA SAMBUNG ESOK PAGI

Hakim menangguhkan perbicaraan
ke esok pagi jam 9.30 sesudah
ke tandas dan minum pagi.

Perbicaraan esok tertutup kerana
malu laa nak cakap kah kah.


HARI INI DALAM SEJARAH


Mamat : Boleh I faq you ke ?

Dol : Faq ni apa?

Hakim : Ini mesin hatar surat yang ada gambar ke?

Mamat : Bukan?

Hakim : Tu... apa faq?

Mamat : Laaa tak kan faq tak tahu..

Hakim : Apa dia?

Mamat : Tak tak ada komputer ke ?

Dol : Ada

Hakim : Jangan play play

Mamat : FAQ ialah frequently asked questions.

Hakim : Bicara tangguh. Esok orang lain tak boleh datang. Nanti malu I komputer pun I tak tahu kah kah kah.

DARI JALAN DUTA
ANAK MUDA BANGUN MELAWAN
BERIBU BANGUN MELAWANWARGA DATANG MENYOKONGKARPAL SINGH

Peguam bela Karpal Singh meminta hakim
menangguh sehingga esok kerana pihak yang
dituduh akan mengadakan pertemuan dengan
Mahkamah Rayuan esok.

BERPUSU-PUSU

Terlalu ramai yang nak masuk mendegar.
Banyak datang untuk menyokong !

Tapi:
Ada yang nak masuk frame.
Ada kaki bodek.
Ada tunjuk muka.


SAKSI

Lebih 21 orang saksi dijangka dipanggil oleh pihak pendakwaan untuk memberi keterangan dalam kes liwat membabitkan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi di sini.

Timbalan Ketua Pendakwaan Nordin Hassan yang menganggotai pasukan pendakwaan ketika dihubungi memberitahu, saksi-saksi tersebut turut melibatkan beberapa doktor hospital kerajaan dan swasta serta dua ahli kimia.
ANAK MUDA BANGUN MELAWAN
KIBARKAN BENDERA HITAM !

MAHASISWA SEDIA DEMO LAGI - malaysiakini


Mahasiswa Universiti Malaya (UM) akan terus membantah jika keputusan siasatan dakwaan penyelewengan pilihan raya kampus (PRK) Khamis lalu, tidak menyebelahi mereka.

Menurut Pengerusi, Gabungan Mahsiswa Bantah E-undi (Bantah), Mohd Aizat Mohd Salleh setakat ini mereka belum dimaklumkan mengenai hasil siasatan yang dijalankan oleh pihak pengurusan universiti.

"Sekiranya perlukan tekanan, kita akan buat demonstrasi lagi," katanya.


nota:

salut untuk anak muda
salut untuk yang berani
salut untuk mengubah dunia!
UNTUK HATI ANAK-ANAK MUDA
HATI IBU KEPADA ANAK
HATI ANAK KEPADA AYAH

Tarikh: 2 Februari 2010

Teman-teman seperjuangan sekalian,

Perbicaraan ini merupakan satu percubaan jahat yang bukan sahaja berniat untuk menghina dan menghancurkan karier politik ayah, tetapi juga keutuhan keluarga kami. Perbicaraan ini sekali lagi mengingatkan rakyat tentang penglibatan Peguam Negara, pimpinan tertinggi UMNO dan Ketua Polis Negara dalam perencanaan konspirasi 1998 – dan tentunya pembabitan mereka di dalam kes terbaru ini.

Saya ingin menegaskan dakwaan bahawa kes ini sebenarnya dilengah-lengahkan datang dari pendusta, pemfitnah, dan mereka yang sememangnya tidak faham atau arif tentang sistem perundangan negara.

Sewaktu kes di bicarakan di mahkamah majistret, Peguam Negara bersungguh-sungguh memohon agar kes tersebut dipindah untuk dibicarakan di Mahkamah Tinggi. Permohonan tersebutlah yang merupakan satu bentuk penangguhan – yang dipinta oleh MEREKA!

Kita semua maklum bagaimana ayah diminta membela diri oleh mahkamah walaupun bukti penting yg menunjukkan wujudnya kes prima facie tidak diserahkan kepada beliau. Ini bercanggah dengan peruntukan undang-undang yang jelas menetapkan kewajipan pihak pendakwa berbuat demikian.

Justeru ayah terpaksa menggunakan saluran mahkamah untuk mendapatkan dokumen tersebut sebelum perbicaraan penuh dimulakan. Malangnya kami pula dituduh cuba untuk melengah-lengahkan kes.

Amat mendukacitakan rayuan kami ke Mahkamah Tinggi untuk membatalkan tuduhan terhadap ayah turut ditolak sungguhpun bukti menunjukkan dakwaan wujudnya elemen “kemasukan” adalah tidak berasas. Selain itu, Mahkamah Rayuan sehingga ke hari ini masih belum menetapkan tarikh perbicaraan.

Sudahlah ayah dinafikan akses terhadap bukti-bukti untuk membela dirinya. Ditambah pula dengan rayuan ke Mahkamah Tinggi yang ditolak serta permohonan kami agar keputusan itu disemak oleh Mahkamah Persekutuan, mana mungkin perbicaraan ini boleh diteruskan?

Kami tidak mengharapkan belas kasihan dari para konspirator tetapi setidak-tidaknya janganlah menuduh kami menggunakan proses mahkamah untuk melengah-lengahkan kes sedang kami sedari awal maklum keputusan mahkamah tidak akan memihak kepada kami. Hormatilah hak kami untuk menggunakan saluran mahkamah demi menegakkan keadilan. Sesungguhnya kami juga mahu keaiban kedua ini berakhir secepat mungkin agar kami dapat menjalani kehidupan seperti insan lain.

Sungguhpun demikian, kami ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang masih terus menyokong kami dalam usaha mengembalikan maruah kami sekeluarga serta maruah negara dan bangsa. Doa dari tuan-tuan Allah sahaja yang dapat membalasnya dan sesungguhnya percayalah kebenaran akan pasti tertegak.Ketabahan dan kesabaran harus diteruskan, terutamanya bila terbayang wajah Mursyidul AM PAS, YAB Menteri Besar Neg Kelantan, AL Fadhil Dato’ Tuan Guru Nik Aziz pagi tadi – hadir bersama , menolak fitnah. Moga Allah SWT berikan kita kekuatan.


NURUL IZZAH
ADA BERAPA MALAON - SILA TEKA
DENGAR SINI AMBO NAK ROYAK
TINDAKAN KU LI TIDAK BOLEH DITERIMA -melayau

Mahathir Mohamad berkata, tindakan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah menggunakan pentas pembangkang dalam isu tuntutan royalti minyak Kelantan adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

Menurut beliau, Tengku Razaleigh boleh menggunakan saluran lain seperti forum untuk menyatakan pandangan.

Kata Mahathir, dia juga boleh berjumpa Najib Tun Razak dan bukannya menggunakan pentas parti pembangkang.

“Saya rasa ini tidak boleh diterima, saya sendiri akan menggunakan saluran seperti forum untuk suarakan pandangan saya.

“Tengku Razaleigh juga boleh bercakap dengan Perdana Menteri jika Perdana Menteri mahu berjumpa beliau,” katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan ucapan pada Persidangan ASEAN Logics 2010 di Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) di sini hari ini.


SAYA TAK LAYAK KRITIK TENGKU RAZALEIGH : MADEY - mStar

Mahathir Mohamad menganggap bahawa beliau tidak layak untuk mengkritik tindakan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang menggunakan pentas pembangkang dalam isu royalti minyak Kelantan kerana bekas Perdana Menteri itu sendiri pernah melakukan perkara sama sebelum ini.

"Saya tak fikir tindakan menggunakan pentas pembangkang perbuatan yang diterima tetapi saya juga pernah bercakap dalam kumpulan kecil mengkritik kerajaan.

"Saya tidak layak untuk mengkritik," katanya kepada pemberita selepas diminta mengulas tindakan Tengku Razaleigh yang menggunakan pentas pembangkang mengeluarkan kenyataan bahawa negeri itu layak menerima lima peratus royalti minyak daripada Kerajaan Pusat.

Terdahulu beliau menyampaikan ucaptama pada Persidangan Logik Asean di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini hari ini.


KAH KAH KAH...


woit... ADA ORANG PEKAK JADI WARTAWAN KE APA?... kah kah kah..

kah kah kah... DALAM PRORAM YANG SAMA... kah kah kah..

kah kah kah....SATU MALAON YANG SAMA ... kah kah kah..

kah kah kah..TAPI..LAPORAN MACAM DUA MALAOAN BERCAKAP...kah kah kah...

woit... INI YANG BUAT SATU MALAYSIA JADI CANTFUSE....kah kah kah..

woit..BUKAN CANTFUSE LAAA... KONFUSE... kah kah kah...

kah kah kah... CANTFUSE ITU... BARANG LAMA TAK BOLEH PAKAI...kah kah kah

nota:
untuk pelajar media
ilmu ini tidak wujud dan bukan disiplin ilmu yang diajar.

ilmu ini tidak diajar di fakulti media
ilmu ini hanya wujud di fakulti al-bodeki

dalam bahasa inggeris ilmu ini di panggil - manufacturing news
dalam bahasa french ilmu ini dipanggil - le neouvels shit
dalam bahasa melayu ilmu ini dipanggil - cara menipu dan membodohkan orang Melayu kah kah kah.


SEJARAH BERULANG
SEPULUH TAHUN DAHULU - INGATAN UNTUK ANAK MUDA
LAUNGAN REFORMASI BERGEMA DI MAHKAMAH – harakah daily

Laungan reformasi kedua bergema di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini apabila perbicaraan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim bermula.

Sekitar jam 2.30 petang ini, Anwar disambut oleh lebih 100 wartawan dan antarabangsa di lobi Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta, di sini.

Dianggarkan lebih 1,000 rakyat pelbagai bangsa dan lapisan usia mula membanjiri mahkamah sehingga polis mula membuat kawalan di pintu masuk kandang perbicaraan.

Beberapa pemimpin utama Pakaran Rakyat seperti Ahli Parlimen Kuala Krai yang juga Bendahari PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli, Ahli Parlimen Ipoh Timur yang juga Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Timbalan Presiden PKR, Senator Dr Syed Husin Ali antara yang terus hadir memberikan sokongan kepada Anwar.

nota:
untuk anak anak muda, pelajar dan mahasiswa
inilah masanya untuk belajar memahami politik
dan konspirasi.

datang dan lihat untuk bersama dalam sejarah.
tiga puluh tahun dari hari ini – potret, gambar dan tulisan
yang diambil hari ini akan dilihat sebagai bahan sejarah.

kumpulkan bahan bahan hari ini – arkibkan dalam
alam siber dan buka kembali tiga puluh tahun nanti.
lihat dan alami sendiri. rasakan nikmatnya apabila
kita bersama melakar sejarah.

untuk generasi oldtai ini hanya ulang tanyang.

MI SPIK NO INGLIS
GUNAKAN LAH BAHASA KEBANGSAAN KITA - MARI KITA AMALKAN RAMAI RAMAI
PENDEKATAN STOP AND TALK OPS SIKAP 21 – berita hairan

Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menggunakan pendekatan mesra Stop and Talk bagi menjaga keselamatan pengguna jalan raya sepanjang Ops Sikap ke-21 sempena Tahun Baru Cina yang akan dijalankan selama 15 hari bermula hujung minggu ini iaitu dari 7 hingga 21 Februari.

Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Abdul Aziz Yusof, berkata anggota polis termasuk kenderaan peronda polis (MPV) akan berhenti untuk berbual bersama orang awam selama 10 hingga 15 minit bagi setiap jam ketika rondaan biasa.

Abdul Aziz berkata, pemandu dan pengguna jalan raya boleh menemui pihaknya jika mengalami sebarang masalah sepanjang pemanduan di setiap lokasi pemantauan polis di seluruh negara.

KAH KAH KAH…

woit… RASA MACAM DI NEW YORK LAAA… kah kah kah..

woit… RASA MACAM DI LONDON LAAA… kah kah kah..

woit… RASA MACAM DI MANCHESTER LAAA… kah kah kah..

woit… KEPALA BANA APA NI…. STOP AND TALK…kah kah kah

kah kah kah…MI MAT REMPIT… MI SPIK NO INGLIS…kah kah kah..

kah kah kah… APA SUDAH JADI DENGAN PERJUANGAN BAHASA MELAYU…kah kah kah..

woit… WHAT IS THE BECAUSE…kah kah kah..

woit… TOGATHER GATHER LAA… MURTABAK KAN BAHASA MELAYU…kah kah kah
AMOI JUAL TUBUH - INDIA BASUH KERETA
DUA DALAM SATU - CUCI KERETA DAN JUAL TUBUH
INDIAN PELAMPAU , CINA JUAL TUBUH SATU MALAYSIA DIPULAU - malaysiakini

Kenyataan berbau perkauman yang diluahkan oleh seorang pegawai khas kepada Najib Razak ketika berucap pada seminar satu Malaysia di Melaka hari ini, menyaksikan puluhan ahli MIC, MCA dan perwakilan pertubuhan bukan kerajaan meninggalkan majlis berkenaan.

Menurut sumber, pegawai khas Najib, Nasir Safar menimbulkan kemarahan hadirin apabila dia melabelkan kaum India dan Cina sebagai pendatang.

Selain itu, Nasir juga didakwa mengancam akan menarik balik kerakyatan mereka yang menentang keputusan kerajaan untuk menghadkan 12 matapelajaran sahaja untuk peperiksaan SPM.

Pemuda MIC dijadual membuat laporan polis lewat hari ini dan satu memorandum bantahan akan juga dikemukakan kepada Najib apabila beliau dijadualkan melawat Melaka pada 4 Feb.

Sementara itu, Samy Vellu melahirkan rasa marahnya berhubung insiden berkenaan.Beliau yang menyifatkan insiden itu sebagai isu perkauman yang melampau menggesa perdana menteri mengambil tindakan sewajarnya ke atas pembantunya.

KAH KAH KAH…

kah kah kah… INDIAN NI PELAMPAU MACAM MANA?... kah kah kah..

kah kah kah… PELAMPAU GILA KUASA MACAM SAMY DAN MADEY KE?... kah kah kah..

woit… AMOI JUAL DAGING INI DI MANA ?.... kah kah kah…

woit… INI TAK BEST … BAGILAH SATU MALAYSIA TAHU DIMANA BOLEH BELI… kah kah kah..

kah kah kah… AGAK AGAK BERAPA SEKILO PEHA AMOI?... kah kah kah..RAKYAT DI DAHULUKAN - TANAH MEREKA DIREMBATKAN
KAMPONG HALAMAN BERIBU RIBU TAHUN - DIRAMPAS PENDATANG

PINDAH SETINGGAN DI JB MAHU MB CAMPUR TANGAN - malaysiakini

Wakil penduduk di sebuah penempatan setinggan di Johor Bahru menuntut supaya menteri besar menganjurkan pertemuan bagi menyelesaikan masalah pemindahan hampir 3,000 penduduk di lapan kampung di kawasan tersebut.

Penduduk meminta supaya pertemuan itu juga dihadiri wakil rakyat, unit perancang ekonomi negeri Johor (UPEN, mewakili menteri besar) dan juga Malaysian Resources Berhad (MRCB) yang merupakan pemaju projek pembinaan Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik Johor Bahru Timur.

Setakat ini, projek itu masih terhenti di Kampung Belantik, salah sebuah daripada lapan kampung terbabit, kerana penduduk berkenaan masih belum berpindah, kata pengerusi jawatankuasa induk bertindak bagi kawasan setinggan berkenaan, Syed Othman Syed Abdullah.

Turut terjejas ialah penduduk di Kampung Desa Melayu, Kampung Desa Makmur, Kampung Desa Jaya, Kampung Tengah, Kampung Tok Siak, dan Kampung Bakar Batu dan juga Kampung Hajah Hasnah.

Syed Othman menjelaskan, penduduk berkenaan yang diberi tempoh sebelum 2012 untuk berpindah, kini masih tiada jalan keluar kerana unit rumah pangsa untuk menggantikan rumah setinggan sedia ada, masih belum pun didirikan.

"Jadi kita mahu jaminan daripada kerajaan negeri untuk penduduk ini berpindah ke mana, sebab rumah yang dijanjikan di Stulang Baru itu belum buat lagi," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari in

KAH KAH KAH..

woit… HABIS KAMPONG MELAYU… kah kah kah..

kah kah kah…. PADAN MUKA ORANG JOHOR… kah kah kah..

kah kah kah… TAK SEDAR SEDAR…PENYOKONG TOTOK GEROMBOLAN…kah kah kah..

woit… HABIS TANAH JUAL PADA CUKONG SINGAPURA…kah kah kah..

kah kah kah… PADAN MUKA ..MEREMPAT DI KAMPONG SENDIRI…kah kah kah..EMPANGAN KELAU : SEMAKAN EIA 14 APRIL - malaysiakini

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 14 April bagi membuat keputusan permohonan 27 Orang Asli bagi menyemak semula keputusan Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) meluluskan Laporan Kajian Penilai Kesan Alam Sekitar (EIA) bagi projek pembinaan Empangan Kelau di Raub, Pahang.

Hakim Mohamed Apandi Ali menetapkan tarikh berkenaan apabila kes itu disebut hari ini.

Pendor Anger dan 26 yang lain, daripada suku kaum Senoi dan Temuan memfailkan permohonan semakan kehakiman pada 9 Okt 2007, menamakan Ketua Pengarah JAS, kerajaan negeri Pahang dan Malaysia sebagai responden.

Pada 30 Okt tahun lepas, Mahkamah Tinggi memberi kebenaran permohonan kepada mereka untuk mendapatkan semakan kehakiman terhadap keputusan JAS itu.

Mereka mendakwa tanah yang terbabit dalam projek itu adalah tanah turun-temurun dan telah mewarisinya sejak zaman nenek moyang mereka untuk mencari rezeki bagi menyara keluarga.

Selain itu, mereka juga memohon satu deklarasi bahawa tindakan responden meluluskan projek empangan itu telah mengingkari kewajipan fidusiari untuk melindungi, memajukan dan memelihara kebajikan Orang Asli di negara ini.

Kumpulan Orang Asli itu diwakili peguam Kamarul Hisham Kamaruddin manakala Peguam Persekutuan Kanan Datin Azizah Nawawi mewakili responden.

KAH KAH KAH…

woit … RAKYAT DI DAHULUKAN… TANAK DI REMBATKAN … kah kah kah..

woit… BERIBU RIBU TAHUN ORANG ASLI HIDUP TAK ADA YANG GANGGU…kah kah kah..

woit…TIBA TIBA ADA KAUM PENDATANG… REMBAT TANAH MEREKA…kah kah kah..

woit… SIAPA KAUM PENDATANG INI ?... kah kah kah..

woit… CHINA KE? INDIA KE? MELAYU KE?.... kah kah kah..

woit … UNTUK ORANG ASLI… SEMUA INI KAUM PENDATANG… kah kah kah..

woit… ORANG ASLI ADALAH ORANG ASAL BUMI INI…kah kah kah..

kah kah kah… TAPI MEREKA PALING DITINDAS DAN DI HINA…kah kah kah

woit… KALAU ADA ASDRAF BARU GEROMBOLAN HORMAT…kah kah kah..

nota:
asdraf = asli darat action force
PROJEK KRONI JAMIN TAK SIAP
KALAU BAGI PADA KONTREKTOR CHINA - JAMIN SIAP
KONTREKTOR 45 PROJEK SAKIT - KEMENTERIAN PELAJARAN BERI INGATAN – melayau

Kementerian Pelajaran hari ini mengingatkan semua kontraktor 45 projek ”sakit” di bawah kementerian itu supaya menyiapkan projek mereka mengikut jadual bagi mengelakkan disenarai hitam.

Mohd. Puad Zarkashi berkata, setakat ini, seramai lima kontraktor sudah disenarai hitam, sementara 23 lagi kontraktor dalam proses dikenakan tindakan sama.

"Jangan nanti bila sudah kena tindakan kata pihak kerajaan atau kementerian tidak adil pula, sebab ini janji kerajaan iaitu Pencapaian Diutamakan,” katanya kepada pemberita selepas melawat tapak projek pembangunan sekolah menengah di Bandar Seri Putra di sini yang terbengkalai.

KAH KAH KAH… KAH KAH KAH..


woit… INI NAK GORENG BERITA… GUNA PERKATAN SAKIT…kah kah kah..

woit… INI PROJEK TERBENGKALAI… PROJEK TAK SIAP… kah kah kah..

woit… DUIT SUDAH REMBAT… SEKOLAH TAK SIAP… kah kah kah..

woit… NAK BUAT APA DI SENARAI HITAM… kah kah kah..

kah kah kah… MALAON INI BUAT SYARIKAT BARU… kah kah kah..

woit… KALAU MAT REMPIT TAK ADA LESEN KENA TANGKAP… kah kah kah..

kah kah kah…MALAON INI HANYA DI BERI INGATAN… INGATAN SAJA?... kah kah kah..

woit... BUKAN MAIN BERBUDI BAHASA...kah kah kah..

kah kah kah... MACAM PROJEK KRONI SAJE?... kah kah kah

kah kah kah.. KALAU KUGAN ATAU BENG HOCK DAN KENA BELASAH...kah kah kah

woit…MALAON INI MENIPU… PATUT DI TANGKAP DAN DIMASUKKAN KE DALAM PENJARA…. kah kah kah…

woit… JANGAN LAH TIPU MELAYU…kah kah kah..