Jumaat, 16 Januari 2026

RAMAL RAMLAN 2026


RAMAL 

RAMALAN 2026



Masuk ke  minggu ke tiga tahun 2026 saya hendak menulis  tentang apa yang akan berlaku pada tahun 2026. Bukan saya mahu menjadi bomoh penilik nasib. Saya tidak memiliki keilmuan dalam hal tilik-menilik.


Ilmu bomoh saya ini berdasarkan pembacaan saya dan juga melihat  trend yang sedang berjalan.  Dalam masa yang sama saya melihat kembali babak- babak sejarah yang telah berlalu.

Mustahil para pembaca tidak menyedari apa yang sedang dilakukan oleh Presiden Donald Trump  pada pembukaan tahun 2026. 

 Sebagai  penghuni Rumah Putih sosok ini adalah insan yang terkuat sekali dalam dunia kita hari ini.

Presiden  Trump mengetuai cabang eksekutif kerajaan persekutuan Amerika. Trump juga adalah ketua komander Angkatan Bersenjata Amerika Syarikat. Tentera Laut, Udara dan Darat Amerika di kepalai oleh Trump.

Trump juga pemegang Beg Hitam dimana tersimpan  Punat Merah  peledak senjata nuklear. Nah ! Semua ini di bawah telunjuk Trump. Apa Trump mahu Trump akan dapat.  Tepok punggung  Malania  tanya  zip seluar.

Dari pemerhatian saya  Donald Trump hari ini  ialah Maharaja  Yang di Pertuan Agong, Raja Segala Raja atau Al-Malik Alam Semesta. 

Presiden Amerika  yang ke 47 ini adalah jelmaan Raja Nimrod,  Ramses Ke Dua, Emperor  Caligula ,  Jeneral Tojo   dan Adolf Hitler dalam satu badan yang bernama Donald John  Trump.
 
Hakikat  keselamatan dunia kita hari  ini semuanya di tangan Trump. 

Lihat apa yang telah berlaku kepada Presiden Maduro dan Isteri. Kini dalam penjara di New York menunggu untuk di bicarakan  atas tuduhan menyeludup kokain ke Amerika. Tuduhan lawak. Tapi tak ada siapa dapat menahan kuasa mutlak Trump yang mengarahkan bala tentera Amerika menyerang Venezuela.

Lihat dan baca kenyataan Trump terhadap Greenland. Pulau ini mahu dijadikan tanah jajahan  Amerika oleh Trump. Trump melihat  Beruang Kutub di Greenland sebagai kereta kebal dari  Rusia. Trump melihat  beribu-ribu Burung Penguin di Greenland sebagai soldadu China. 

Justeru Greenland wajib dijajah.
 
Ketika tulisan ini digarap rundingan diplomasi antara Denmark dan  Amerika yang berjalan di Washington DC  telah gagal mencapai kata sepakat.

Donald Trump mengulangi  ancaman dan berkata : Amerika memerlukan Greenland dan Denmark tidak boleh dipercayai untuk melindungi pulau itu.


Kenyataan ini dibuat selepas mesyuarat penting antara pegawai Amerika  Denmark dan Greenland berbincang. Ianya  menunjukkan bahawa perbezaan asas kekal antara cara Washington dan Copenhagen untuk  masa depan politik pulau itu.

Di luar bilik rundingan  Menteri luar Denmark  berkata Trump kekal berhasrat untuk "menakluki" Greenland. Ketegangan seperti ini   tidak pernah berlaku  antara Washington dan sekutu NATO.

Saya tersenyum puas. Kerana selama ini kami dari garis kiri di seluruh dunia menentang NATO. Untuk garis  kiri NATO adalah  kumpulan tentera yang  mempertahankan sistem ekonomi kapitalis di Eropah ketika Perang Dingin dan pasca Perang Dingin.

Kini NATO retak dan menunggu masa untuk terbarai. Terima kasih di ucapkan kepada Donald John Trump. Amin.

Apa sebenarnya  yang sedang dilakukan oleh Trump sebagai Presiden Amerika yang ke 47?

Pelbagai teori kita dengar dan baca. Ada yang menuduh Trump ini sedang mengalami sakit otak. 

Pada 24 Oktober tahun lepas dilaporkan oleh  akhbar The Guardian : Satu kumpulan politik anti-Trump menganjurkan surat yang ditandatangani oleh lebih 200 profesional kesihatan mental. Pakar penyakit otak ini memberi amaran bahawa Donald Trump berbahaya kerana "simptom gangguan personaliti yang teruk dan tidak boleh dirawat - narsisisme malignan", yang menjadikannya "sangat tidak layak untuk kepimpinan".

Apakah betul Trump sakit mental ? 

Dari kelakuan , perangai dan perbuatan  Trump boleh  mengafdalkan  tuduhan 200 pakar sakit otak ini. Tetapi dalam masa yang sama Trump juga di pandu oleh satu kumpulan pemikir dan para strategis dari kumpulan  garis kanan.

Sebelum menang untuk kali ke dua Trump telah  menerima dokumen  apa yang di kenali sebagai Projek 2025  atau  dikenali juga  sebagai Projek Peralihan Presiden 2025.

Projek 2025 ini ialah inisiatif politik yang diterbitkan pada April 2023 oleh Heritage Foundation – NGO Kanan.

Dokumen dasar teras Project 2025 atau The Conservative Promise -  Mandat untuk  rujukan Kepimpinan Trump.

Dokumen ini tebal lebih 900 halaman, menampilkan 30 bab oleh banyak pengarang dan organisasi konservatif, memperincikan cadangan dasar untuk pentadbiran presiden baharu Donald Trump.

Projek 2025 mahu menyatukan kuasa eksekutif yang memihak kepada dasar sayap kanan.  Presiden baru disaran membentuk dan mengamalkan dasar yang membawa  perubahan khusus kepada kerajaan persekutuan.

Projek 2025 inilah  yang menjadi Kitab Suci Presiden Trump hari ini. 

Apa yang sedang kita lihat berlaku dalam badan politik Amerika dan dunia hari ini semuanya merujuk kepada Projek 2025. Kitab ini selari dengan fikrah MAGA - Make America Great Again dan America First.

Apa yang saya tulis ini ialah rujukan garis  dan amalan politik Trump. Wajib juga saya beritahu di belakang  ini ada latar politik dan ekonomi yang memangkin kewujudan dasar ini.

Hairan bin Takjub  para pengamal media dari The New York Times, The Washington Post  ke Wall Street Journal -  semua gagal melaporkan  secara meluas tentang  berita ini..

Betul ada laporan tapi  hanya sambil lalu sahaja. Tidak mendalam. Tidak diuli dan dicanai sehingga di ketahui umum.

Berita ini ialah "perjanjian petrodollar"  antara Amerika Syarikat dan Arab Saudi yang  telah tamat tempoh pada 9 Jun 2024, dan tidak diperbaharui.
Ini bererti jual beli bahan minyak petrol untuk seluruh dunia tidak lagi di paksa menggunakan dolar Amerika. 

Perjanjian Petrodolar ini berlaku ketika krisis ekonomi dan minyak tahun 1973. Berlatarkan   Perang Vietnam sedang memusnahkan ekonomi Amerika.  Presiden Nixon dan Raja Faisal dari Saudi telah membuat perjanjian jual beli minyak ini.

Saudi pengeluar minyak terbesar dalam dunia berjanji akan menjalankan jual beli minyak hanya dengan dolar Amerika. Presiden Nixon berjanji bala tentera Amerika  akan menjaga keselamatan rejim Saudi Arabia.

Duit jualan minyak – Petrodollar -   semua masuk kembali ke Amerika. Ini menjadikan   ekonomi Amerika kukuh. Dolar  menjadi  hegemon ekonomi.  Kalau hendak membeli minyak petrol  wajib ada dolar. Harga minyak di tetap eklusif dalam dolar.  Tidak ada dolar tidak ada bahan bakar petrol. Amerika terus mencetak kertas hijau untuk menjadi kuasa imperialis dunia. 

Masuk tahun 2026 – kuasa dolar merosot. Justeru kita sendiri melihat bagaimana nilai ringgit naik berbanding dolar. Ini adalah manifestasi tamatnya Perjanjian Petrodollar.

Implikasi tamatnya Perjanjian Petrodollar ini amat mendalam. Ini di ketahui oleh  pakar ekonomi. Ini di ketahui oleh pemilik bank. Ini di sedari oleh  Pengawal Bursa Sham. Para pekerja di Wall  Street amat arif dalam hal ini. 

Semua mereka yang bersangkut paut dengan jual beli minyak dan jual beli dolar  sedang memerhati dengan teliti kan  perkembangan yang sedang berlaku.

Trump juga  pasti telah mendapat pencerahan dari penasihat ekonomi  Rumah Putih.

Tatapi berita ini tidak dijadikan perbualan nasional.  Tidak di war war ke sana sini. Tidak di hebohkan sampai nak rak. Kenapa?

Ini untuk mengelakkan berlakunya hilang keyakinan terhadap dolar. Ini untuk tidak  melahir panik dan gempaq kepada orang ramai. Bayangkan jika berita ini menjadi perbualan global maka makin ramai orang akan membuangkan dolar untuk  mencari mata wang pengganti.

Berita tidak di heboh untuk mengelakkan berlaku Bank Runs -  bank run ialah apabila ramai pelanggan mengeluarkan wang mereka daripada bank secara serentak kerana bimbang bank mungkin gagal. Bank hanya memegang sebahagian kecil daripada deposit dalam bentuk tunai – yang lain hanya angka.

Berita  buruk  tentang dolar akan menimbulkan panik dan  lebih ramai orang menarik  duit keluar  yang berpotensi membawa kepada keruntuhan bank.

Malah lihat dan beri perhatian  -  sebulan dua ini harga emas , perak dan bahan logam yang larian terus naik. Ini  menunjukkan keyakinan terhadap dolar main menurun.

Beri perhatian juga kepada nilai ringgit kita. Bila ringgit naik nilai bermakna   ekonomi  kuasa  Amerika makin luntur.

Apakah ini saja  yang di bawa oleh  2026. Tidak. Ada lagi ramalan lain  yang lebih besar i  yang bersangkutan dengan  tamatnya Perjanjian Petrodollar ini.. Sila tunggu minggu hadapan. Amin. (TT)


TULISAN INI DISIARKAN JUGA
DALAM PORTAL
MALAYSIA KINI. COM
https://www.malaysiakini.com/columns/765757


PENCURI AKAN DI AMPUNKAN ?


PENCURI BESAR

AKAN DI AMPUNKAN ?

KAH KAH KAH

KHALAS

SERANG JANGAN TAK SERANG


Iran hentikan pelaksanaan hukuman mati, Negara Teluk terus pujuk Trump batal serangan

PARIS: Amerika Syarikat (AS) mendakwa Iran menghentikan 800 hukuman mati terhadap penunjuk perasaan susulan tekanan daripada Presiden Donald Trump, ketika Negara Teluk berusaha meredakan kemungkinan tindakan ketenteraan Washington terhadap Tehran.

Rumah Putih berkata, walaupun AS berundur daripada tindakan ketenteraan buat masa ini, semua pilihan masih dipertimbangkan sekiranya keganasan terhadap penunjuk perasaan diteruskan.

Setiausaha Akhbar Rumah Putih, Karoline Leavitt, berkata Trump memberi amaran kepada Iran mengenai akibat serius jika pembunuhan orang awam yang menyertai protes anti-kerajaan di negara itu masih berterusan, sambil memaklumkan hukuman mati yang dijadualkan sudah dihentikan.

Iran sejak minggu lalu digegarkan oleh antara protes anti-kerajaan terbesar dalam sejarah negara itu, yang tercetus akibat krisis ekonomi dan tindakan keras pihak berkuasa, termasuk sekatan internet.

Pertubuhan hak asasi, Iran Human Rights, melaporkan sekurang-kurangnya 3,428 penunjuk perasaan terbunuh, dengan angka sebenar dijangka lebih tinggi.

Dalam masa sama, AS mengumumkan sekatan baharu terhadap beberapa pegawai Iran, ketika negara itu sudah pun terkesan dengan sekatan berkaitan program nuklear.

Trump sebelum ini berkata beliau menerima jaminan daripada sumber berpengaruh bahawa hukuman mati tidak akan diteruskan, selepas Arab Saudi, Qatar dan Oman menjalankan usaha diplomatik bagi mengelakkan serangan ketenteraan yang boleh mencetuskan ketidakstabilan serantau.

Seorang pegawai kanan Arab Saudi berkata, negara Teluk bimbang sebarang serangan akan membawa kesan buruk kepada keselamatan rantau itu.

Sementara itu, Menteri Luar Iran, Abbas Araghchi, menegaskan kerajaan menguasai keadaan dan menolak dakwaan negara itu tidak stabil, sambil memberi jaminan tiada hukuman gantung dilaksanakan buat masa ini.

AS sebelum ini mengancam tindakan ketenteraan sekiranya Iran meneruskan hukuman mati terhadap individu yang ditahan susulan protes.

Perkembangan itu berlaku menjelang mesyuarat Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai situasi di Iran.

Kerajaan Kanada turut mengesahkan seorang warganya terbunuh dalam protes berkenaan, sambil menyatakan kebimbangan terhadap tindakan keras pihak berkuasa Iran. - AFP


AMERIKA WAJIB

SERANG IRAN

AMIN

BUKTIKAN AMERIKA

MASIH LAGI

KEPALA DUNIA

AMIN

SATU DUNIA

NAK  LIHAT

BOOM BOOM

TEL AVIV

AMIN

KHALAS

TOLAK NUKLEA - TOLAK BABI


TOLAK NUKLEAR

TOLAK BABI

KHALAS

Unknown commented on 
"AGENDA BABI - AGENDA SIAPA ?"

di ukraine kita ada Chernobyl.. Di Malaysia kita bakal ada bukit tagar.. loji babi yang boleh melepaskan virus membunuh.. ini senjata biologi yang bahaya kepada manusia...

BEBASKAN KETUM DARI AKTA BAGINDA QUEEB.


BEBASKAN KETUM

DARI AKTA

BAGINDA QUEEN

AMIN


Unknown commented on
 "KETUM PUNCA EKONOMI PERTANIAN !!!"

Melayu terpaling kaya, Melayu terpaling cerdik, Melayu terpaling amanah jujur setia amin amin amin, berjuta-juta simpanan amalan Kak Rosmah Mansor, begitulah jadi ikutan ramai penjawat awam, tak kira polis tak kira tentera tak kira orang politik setiausaha apa jenis pekerjaan semuanya bijak belaka, dalam simpanan berketul-ketul emas jongkong, jam tangan beg tangan semuanya hebat, cuma kafir pamer kekayaan mereka, 

Melayu kita bijak semuanya sorok sorok satu Malaysia kah kah kah zaman Madani ini satu persatu didedah kah kah kah saya sokong Madani sepenuhnya amin amin amin amin lain-lain semuanya pencuri perasuah belaka amin


Unknown commented on 
"KETUM PUNCA EKONOMI PERTANIAN !!!"

ketrum brand madani terkini terbaik termurah !! X d bawah menteri keterjaminan tapi d bawah d jamin herba ratus tanah melayu.!

PAGI INI


PAGI INI




PAGI INI

JUMAAT 16 JANUARI 2026

TACO


TACO INI APA? 
Di Amerika muncul satu perkataan baru : TACO – Trump Always Chickens Out -   Trump Sentiasa Undur Diri kah kah kah. PERKATAAN ini di munculkan oleh media Amerika.

Trump nak buat tarif pada China kemudian batal. Trump nak buat tarif pada India, kemudian batal – kah kah kah. Maka media Amerika  munculkan TACO – kah kah kah.

Jelas Trump dah takut  nak serang Iran – kah kah kah. Trump beri alasan  tak ada lagi penunjuk perasaan mati. Walhal yang  menembak mati penunjuk perasaan dan polis  ialah ajen MOSSAD. 

Kerana mati tak berlaku lagi maka SERANGAN di tangguh kah kah kah.

Nampak sangat Trump takut tindak balas dari Iran. Bala tentera Republik Islamik Iran dah bersedia. Semua menunggu Amerika mengebom. Semua menunggu Israel mengebom.

DUNIA NAK LIHAT BOOM BOOM TEL AVIV.

Tapi gua YAKIN serangan akan sampai – sebelum BULAN MAC berakhir – atau dalam BULAN PUASA – Pangkalan tentera Amerika  telah juga bersedia. Malah dilaporkan  pesawat dan kapal laut Amerika  kini  di hantar menuju ke Telok Parsi.

Gua mahu lihat Iran di serang. Bila di serang maka seluruh dunia  kapitalis akan  kacau. 

TRUMP AKAN SERANG PADA HARI  SABTU atau JUMAAT MALAM – ini ketika BURSA SAHAM DAH TUTUP -  Ini cara Venezuela di serang untuk pastikan Bursa Saham tidak terganggu.

Tapi bila Iran membalas  - pasti Iran tidak ambil pot hal BURSA SAHAM a – yang penting BOOM BOOM TEL AVIV.

KEGUMBIRAAN DALAM HIDUP IALAH MELIHAT ISRAEL KENA BOM OLEH IRAN. Amin.

HOKKIEN
Pagi ini kering  matahari dah naik – tapi cahaya belum membakar. KL & KL Sentral berjerebu nipis - kemarin panas. Langit arah Sungai Besi biru – arah Shah Alam masih pucat.

Pagi ini agak sunyi – jalan kosong tak ada sesiapa yang gua nampak. Bermotor kelihatan pekerja kubur.

Saekor gagak bersuara – Bila Gagak bersuara  macam menangis  sedih – sayu pilu. 

Gua berjalan ke arah Wakaf Ketiga –  semua sunyi. Berjalan pulang melintas depan Pokok Ara tertiba dari atas bukit Siti dan keluarga  turun berkejar.  

Lima Puppy – termasuk Itam – semua dah besar. Dah jadi Anak Muda  termasuk Siti - Emak dan Ayah datang kemudian. Lalu gua taburkan nasi untuk mereka.

 Mereka kemudian ikut gua ke Wakaf Satu. Disini  mereka dapat  Friskies. Siti dan Jantan Baik bersama Tak Tak dapat hati ayam.  Siti dah berani ambil hati ayam dari tangan gua. 

Ketika gua menulis gua terdengar suara How Wow dari belakang dapur. Mungkin baru sampai ke Hokkien.

Hari ini pasti panas. Tak Tak dah menjalar di balkoni mandi cahaya matahari. Jap lagi gua nak ke  Chow Kit – esok gua ada program  di Seremban – berjumpa kawan-kawan lama dari Sekolah Menengah Undang Jelebu. Amin

BRO
SENYUM
SENYUM SAMBUT
PAGI JUMAAT

BRO
Berjumpa kawan lama membawa kembali  kenangan  muda.

BRO
Berjumpa kawan lama lu akan hairan kenapa semua kepala dah beruban dan perut dah berisi..

BRO
 Berjumpa kawan  yang dulu bersekolah sama  - berjabat tangan – bertanya khabar - tapi  muka tidak di kenali. Amin

BRO
LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI
SELAMAT BERJUMAAT