.

Selasa, 9 Oktober 2018

ANAK ANAK ADAM


ANAK ANAK

ADAM 

Wahai Pembacha Tukartiub Yang Budiman

John Loudon McAdam (1756-1836) adalah warga Scotland yang menchipta kaedah pembenaan jalan moden...dari kaedah susunan batu mengikut saiz sampailah ke paras jalan berbanding paras tanah dsbnya.Tanpa John McAdam...maka tiadalah jalanraya saperti yang ada sekarang....dan mungkin juga tiadalah Demonstrasi Jalanan yang digemari Abang Isham kita.

Tujuan choretan ini adalah mendalami apa itu McAdam....kerana pernah di Scotland sebagai penuntut maka fahamlah saya sikit sikit bahawa dalam bahasa Gaelic.... "Mc"  itu membawa maksud  "Son of"....Hatta  McAdam itu  anak lelaki kepada Adam. Jadi di Scotland pun terima pakai istilah Anak Adam.

Di negara ini istilah Anak Adam dah lama di pakai.Semua dah sedia ma' alom akan istilah Anak Adam. Namun dalam semua anak anak Adam di bumi bertuah inii yang tersohor buat masa ini ia lah  Lokman bin Adam. Sekitar  30 tahun yang lampau yang tersohor ada lah Prebet Adam.

Kembali ke nama Lokman...sudah tentu nama ni ambik berkat dari Surah Luqman yang mengesahkan pesanan pesanan Luqman kepada anaknya. Nasehat kepada anaknya...saperti jangan menyembah selain dari Allah..berbuat baik kepada ibubapa...di mulai dengan  Ya  Bunnaya...atau  Wahai Anak Ku.

Ada juga ahli bahasa yang mendakwa Ya Bunnaya itu pun membawa maksud Wahai Anak Lelaki Ku.Jika benar sedemikian maka tak ubah macham "Mc" yang membawa maksud "Son of"" saperti yang diterangkan di atas.

Ramai juga yang ambil nama Luqman Hakim...yakni hikmah hikmah atau kebijaksanaan (ya Hakim) dalam nasehat nasehat yang terkandong dalam Surah Luqman.

Akhir kalam di atas kebijaksanaan Luqman yang dichoret di atas, semoga  saudara  Lokman bin Adam juga beroleh petunjok dan hidayah dan didoakan agar beliau di lindongi dari anasir anasir subversif yang choba  mempersekutu dan MENGahmadmaslanKAN beliau.

Berhenti lah kutok Lokman bin Adam......THERE IS ONLY ONE AHMAD  MASLAN.Tiada tolok bandingnya.

KAH KAH KAH





-----------------

SAPA DAN APA CERITA





SAPA & APA CERITA


-----------------

LOKMAN ADAM





LOKMAN ADAM
daLam QurAn Ada kisah sosok Dan keLuarga Lukman nuL hakim tercatat kemas indah daLam surah LoQman... daLam umnQ Ada Lukman Adam Anak2 muda kuuu.. PiLih Laaa sosok piLihan muuu Aminnñnn on
 JUAL AGAMA
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 10/9/18


---------------

SAPA MAMAT INI?






SAPA MAMAT

RAGGIE JESSY
“Bangsa Melayu adalah bangsa terunggul yang bakal tersungkur di bumi sendiri sekiranya tidak bersatu. “Cukuplah dengan percaturan politik, bermuzakarahlah ke arah perpaduan ummah.” Raggie Jessy https://www.thethirdforce.net/video-bangsa-melayu-bakal-tersungkur-di-bumi-sendiri-sekiranya-tidak-bersatu/ TT.. Aku nak tanya ko ni.. Raggie Jessy ni sapa? on 
SAPA BUDAK INI ?
Publish | Delete | Spam
CHE MAD
at 4:05 PM



------------------

TUNGGU DULU






TUNGGU  DULU
Biar 1penggal Tun takbir negara .. Anuar tepi longkang dulu .jenis cium tangan on 
SATU PENGGAL DIPERLUKAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 4:39 PM


------------

GAJI BESAR



MAT BEBAL 

GAJI BESAR
nilah caranya lokman adam nak kekalkan/naikkan saham beliau. Supaya dia kekal relevan. Syarikat korporat mana yg sanggup bayar gaji puluhan ribu kpd sibebal ni. Cuma pencuri spt najib yg mampu berbuat demikian on 
TAFSIR LOKMAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/9/18


------------

MAT SONGEL




MAT SONGEL
Semua org dah tahu tt ada isu dgn dsai berkaitan mat songel/sailang pru14. Tapi perlukah tt guna kaedah utusan malaysia utk jatuhkan lawan?Dah tak mampu guna kemampuan intelektual? Aku cadang tt berdebat dgn dsai, tp malangnya tt gagap. on
 BONTOT MU MILIK KU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/9/18


---------------

JUAL PASIR




SAPA JUAL PASIR

Sapa jual pasir tt? Besar sangat ke jenayah jual pasir berbanding jenayah kak ijat jual lembu atau isa pendek jual tanah felda? Cer kasi pencerahan sikit. on 
SATU PENGGAL DIPERLUKAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/9/18
Blog ini dah jadi Blog Picisan... Tidak ada nilai ilmiah apa-apa pun. Kosong dan Sampah. Melayu punya mentaliti tak habis2 dengan seks. Bodoh betul. on
 RES MI KES MI LOD
Anonymous
on 10/9/18

----------------

NGAPA TK LAWAN





NGAPA 

TAK LAWAN?
El stupido! Perempuan pun akan lawan jk bos dia nak rogol dia....kah kah kah on
 SUKA SAMA SUKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 4:13 PM

--------------

BILA NAK SAMAN




BILA NAK SAMAN
bila nurul izzah dan wan azizah nak saman??lepas prk ke? atau senyap je sb melayu mudah lupa?? on TANGKAP LOKMAN ADAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/8/18

---------------------

SAPA BUDAK INI ?





SAPA BUDAK INI?

siapa ada gambar ..siapa ada gambar..ini hebat..ini bole jadi projek ugut..bangsa singapore tidak akan bangun melawan spt warga malaysia..presiden lee akan terus berkuasa dan berkata dgn rakyat, i got a picture of tuutttt and we can get cheap water from bangsa johor..modal next pru bro.. on 
ADA KES BARU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/8/18


---------------

JUAL AGAMA



JUAL AGAMA
PERNIAGAAN KEDUA
PALING TUA  DALAM DUNIA

"Jika engkau ingin menipu sekumpulan orang yang bodoh sombong, maka engkau balutlah sesuatu itu dengan balutan agama. Nescaya mereka akan tetap mengikutimu walaupun sehingga ke lubang neraka" Hakikat Insan



------------------

SATU PENGGAL DIPERLUKAN






JIKA SEHAT

MAHATHIR AKAN

TERUS 

MEMASTIKAN

AGENDA REFORM

BERLAKU


Lebih baik Mahathir pimpin negara ini, kata Anwar 

Calon PH di PRK Parlimen Port Dickson, Anwar Ibrahim sekali lagi memberitahu mengakui  Dr Mahathir merupakan individu paling tepat untuk memimpin Malaysia pada masa ini.

Menurut Ketua Umum PKR itu, beliau menyayangi Mahathir yang diibaratkan seperti bapanya.
“Dalam keadaan sekarang lebih baik Tun Mahathir pimpin negara ini. Saya sebut ini dengan ikhlas.
“Saya sayangkan beliau seperti bapa dan pemimpin. Sekarang, saya terima beliau adalah individu 


SATU PENGGAL

INI PASTI

DIPERLUKAN

UNTUK PASTIKAN

NAJIB ROSMAH

MASUK PENJARA

DAN 

PENJUAL  PASIR

HENTIKAN KERJA

JAHAT ITU


-----------------

SUKA SAMA SUKA





SUKA SAMA SUKA
pigi dah..pasai apa tnya saiful tak melawan kalo diliwat?nak lawan apa, anwar ni bos dia..sama kes dgn langkah PD ni, tian chua dah bersuara at the end semua org terpaksa bersetuju dgn anwar..itu belum kes zahid..kalo zahid pun bole call boss, ini kan pula saiful nak melawan..
lihat kpd spr dan bersih, bila spr dan bersih hentam kempen anwar, anwar siap beri amaran lagi..cuba lihat lgbt, ketika anwar hentam lgbt, mana hilang pejuang2 hak asasi dan pejuang2 hak warganegara?even ust wanji pun senyap..kalo saiful pun bole tak melawan sb diliwat, maka PH juga sedang senyap ketika anwar meliwat mereka dgn sokongan2..
yg tak kena lihat adalah ambiga,isham rais dan pembaca2 tulisan carut..pasal apa korang tak lawan anwar ketika anwar meliwat duit rakyat 3.5juta utk prk ini??semuanya kena liwat dan tidak melawan bro..sial punya anwar..sst belum termampu, diliwat pula rm3.5juta..lebih baik masuk tabung harapan atau bayar hutang negara..pandykutty betul penari mgr ni.. on 
SUKA LAH TU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/8/18



--------------------

BONTOT MU MILIK KU





BONTOT MU 

MILIK KU
Hasutan TT tentang bontot sangat berkesan. Terutamanya bila ada bontot-bontot yang jadi panas di PD. Teruskan perjuangan TT. Bontotmu bontotku jua. on 
IS DE BIKOS WAT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/8/18


-------------

MAKIN RAMAI ANTI ANWAR






MAKIN RAMAI

ANTI ANWAR
kita tunggu isa samad bukak nota kocek belakang..apa cite akan keluar..ramai sungguh org anti anwar ni..nape jd macam ni? ingatkan kuar penjara terus jadi perdana menteri? ini la kisah2 mat songel dan niat suci wan azizah yg tak masuk akal..juga cerita mengenai boss oleh zahid komidi.. on TOP KE BOTTOM ?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 7:58 PM


------------------

MASUK LAST




MASUK LAST
Bicara satu-satu tapi bik mama masuk last.....sebab....sebab....sebab kalu bik mama masuk jel dulu, sel dh tak muat on 
TANGKAP SATU SATU
Publish | Delete | Spam




---------------

JUBO AL - DUBARI





JUBO AL-DUBAIRI
kalo tak ditebang, macam ne anwar nak buat projek pembangunan dan perlancongan di PD? lepas ni anwar nak tambak pasir buat jubur al dubai di PD ops silap burj al dubai di PD..semua org lupa, dataran PD yg dato mnasir,awie, dan dan bikin konsert percuma rasuah kpd warga PD itu dibangunkan oleh UMNO BN..
bukan keadilan..perlancongan sudah ada diPD sejak BN pegang..dulukala ada pesta PD..madey di UN berkokok mengenai malaysia baru, tp anwar bakal perdana menteri amalkan politik lama politik barisan nasional.. on
 DARI TWEETER
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 7:40 PM

Ska







---------------

BILA NAK SAMAN WOOD




BILA NAK 

SAMAN WOOD
bila nak saman washington post..nape tak saman wood?apa pun cikai nak jatuhkan anwar pasai seks..kalo dia tak buat pasal apa takut..saman je la..jgn buang masa..nape tangguh? sb lawyerpun dah loya dgn perangai anwar ke? on
 POLITIK BUKAN AGAMA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 7:53 PM



-------------------

AWAS - DULU CAKAP LAIN





DULU CAKAP LAIN
lihat perangai calon perdana menteri ini..kini sudah berani bersuara..dulu bukan main bersih nak bersihkan pilhanraya..ini la sial kpd malaysia baru..bukan sb jubur siapa jubur..bukan sb jubur..bila dah kemaruk kuasa dan terkinja2, maka mahu saja diharamkan bersih dari malaysia..ini la perangai presiden keadilan.. on 
APA MAKSUD NYA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 7:45 PM



--------------------

RASUAH





RASUAH?
err. anwar juga sedang merasuhkan warga PD dgn projek2 mega, projek2 dubai, projek2 perlancongan, dan projek2 tusiyen free daroi perak..tu belum termasuk projek joget mgr, projek konsert percuma, konsert islamic percuma..malah anwar juga terpaksa memangil seluruh kabinet utk sokong prk ini..kalo dah hebat, pasal apa suruh madey bersihkan keje2 utk anwar.. 
on RASUAH ANJING
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 8:00 PM



--------------------

TAFSIR LOKMAN



TAFSIR LOKMAN
kah kah kah.. aku cuba cari perkataan yang sesuai untuk tafsir tahap intelektual lokman adam ni..tpi tak jumpa selain dari lokman adam. bodoh tu hanya tahap macai biasa.. lokman ni untuk cai yang luar biasa. lokman adam sungguh kah kah kah on 
LOKMAN YG LOKMAN ADAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 8:25 PM


--------------------