.

Sabtu, 11 Julai 2009

BAHASA SOMBONG BODOH
BAHASA DAN PENGUCAPAN SEKALI LAGI


Adalah karut untuk memantapkan pembelajaran bahasa – bahasa apa sahaja – melalui ilmu hisab dan sains.

Sesiapa yang memiliki pandangan : kalau ilmu hisab dan sains di ajar dalam bahasa Inggeris maka seseorang itu akan hebat bahasa Inggerisnya – orang ini sudah nyanyok.

Untuk pembelajaran bahasa caranya ialah melalui sastera.

Untuk faseh berbahasa Inggeris - yang memantapkan pengunaan bahasa Inggeris ialah pengkukuhan pembelajaran sastera yang di garap dalam bahasa Inggeris. Bagitu juga untuk bahasa China, Arab dan lain-lain.

Mempelajari satu/dua/tiga/empat malah berpuluh-puluh bahasa adalah kebaikan. Setiap bahasa baru yang dipelajari akan membuka satu dunia yang baru. Ini hakikat.

Pandangan yang mengatakan pembelajaran ilmu hisab dan sains dalam Bahasa Inggeris ini adalah satu mitos dan pembohongan besar.

Ini buktinya : Seluruh rakyat Amerika, seluruh rakyat New Zealand, seluruh rakyat Australia, seluruh rakyat Canada dan seluruh rakyat Ireland adalah manusia-manusia yang paling bijak dalam dunia. Ini kerana dari hari mereka dilahirkan lagi mereka telah menggunakan Bahasa Inggeris dalam pembelajaran ilmu hisab dan sains.

Tetapi hakikatnya tidak.

Walau pun mereka belajar ilmu hisab dan sains dari kecil lagi – kalau dalam satu sistem ekonomi dan sistem pembelajaran yang tidak adil maka berjuta-juta warga masih buta hurup, bebal dan terpinggir.

Pelik ? Amat pelik.

Fakta yang menjolok mata ini tidak pernah sampai ke otak orang-orang yang mengajukan ilmu hisab dan sains wajib di ajar dalam bahasa Inggeris. Mereka gagal untuk melihat wujudnya ‘orang-orang bodoh’ di Amerika, Australia, Canada, Britain dan Ireland.

Mereka juga gagal untuk memahami bahawa kemajuan keilmuan ini bukan hanya dimonopili oleh mereka yang berbahasa Inggeris sahaja. Keilmuan dalam dunia ini terkumpul dari penemuan dari pelbagai bangsa dan bahasa.

Mempelajari satu/dua/tiga/empat malah berpuluh-puluh bahasa adalah kebaikan. Setiap bahasa baru yang dipelajari akan membuka satu dunia yang baru. Ini hakikat.

Saya masih lagi menolak cakap-cakap yang mengatakan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Untuk saya Bahasa Melayu ini adalah bahasa stratejik untuk perubahan.

Perubahan gagal berlaku. Ruang demokrasi masih sempit dalam negara kita ini. Kegagalan ini terjadi kerana para pemikir, pengerak orang ramai, aktivis badan-badan Ngo tidak menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa stratejik untuk mengembangkan pandangan molok-molok yang ada dalam fikrah mereka.

Mereka berkelintau di sekitar Lembah Klang. Mereka bercakap , berseminar dan menulis kertas kerja yang mereka rayakan sesama sendiri. Pandangan dan fikrah mereka amat maju dan cukup baik. Tetapi pandangan ini tidak pernah sampai kepada orang ramai. Justeru tidak ada sesiapa pun yang dapat memahami apa yang cuba mereka sampaikan.

Mereka hanya pancut atas perut. Tidak melahirkan benih perubahan.

Tetapi kenapa kita gila-gila hendak mengajar bahasa Inggeris – seharus – warga dalam negara majmuk ini wajib terlebih awal mengetahui bahasa di sebelah rumah mereka. Kenapa anak Malayu tidak diajar bahasa Mandrin dan Tamil dari awal lagi? Sama seperti anak Cina/India belajar bahasa Melayu.

Ini lebih masuk akal untuk kita lebih mengenali dan merayakan kehidupan satu sama lain. Jika ada manusia Melayu yang menolak pembelajaran bahasa yang bukan bahasa ibuandanya maka inilah contoh manusia Melayu sombong bodoh.

Biasanya mereka ini akan berkumpul dengan slogan Hidup Melayu ! Tetapi nama persatuan mereka dalam Bahasa Inggeris.(TT)THIS SAND WATER FOR WE
VOTE FOR TIME FRONT LIFE


Madey asking you vote English for time front life. Front life important for children and sand water.

Sand water is time front life next generation.

English very good for maths and sains. We complete talk talk. Now you vote and say English and Sains and Maths.

Time infront all talk English. Computer wearing English. Sains wearing English. You don’t see?

Think first. Don’t throw vote don’t think first. Front life for all people.

Don’t be mutton. Or cow with ring in the nose and pull easy.

Madey lead big for sand water. You no feel big stand infront KLCC?

You don’t have big liver when you walk pricint Putrajaya? Just same New Yok. More better.

We nasionalist also. We patriotik also. But we wake up and see front live rope with English.

Don’t say Madey go away far far. Madey die sand water empty you not fear?

Vote English !

Our infront is your vote !

Same same we vote time front our children !

( Warkah ini diterima pagi ini melalui surat eletrik. Maka dipaparkan disini agar ianya dapat membantu kita sama-sama berehat dan berantai dihujung minggu yang agak panas.)PELAJAR TAK TAKUT PUAKA !!!


2000 PELAJAR UNISEL MAHU ROSMAH UNDUR - aic

Bestari Jaya, Seluruh pelajar Universiti Selangor (UNISEL) bertepuk menyatakan persetujuan apabila salah seorang daripada pelajar mereka mengajukan cadangan untuk menukar Canselor mereka sekarang, Rosmah Mansor.

SURAT DARI THESAN91:


Seperti mana yang ditulis oleh penulis diatas, saya sebagai seorang mahasiswa UNISEL yang turut menghadiri forum memperkasakan mahasiswa dan politik kampus, menyokong sekeras-kerasnya supaya Chanselor UNISEL ditukar. Tempat itu sepatutnya digantikan dengan seorang individu yang layak, bukan saja dengan peniktirafan akedamik, tetapi juga dengan sikap, moral dan akhlak yang mulia. Saya juga menyokong untuk DR. Wan Azizah dipilih sebagai chanselor UNISEL. Ini kerana, beliau mempunyai kesemua nilai yang saya telah sebutkan. Bukan sahaja itu, Mahasiswa dan Mahasiswi UNISEL dapat mencontohi kekuatan beliau untuk membesarkan anak dan memimpin keseluruh barisan pembangkang apabila Datuk Seri Anwar dalam penjara. Kesungguhan inilah yg mahasiswa mahasiswi patut mencontohi, bukannya mengikut jejak langkah yg mampu memburukan nama baik negara, terutama dalam penyalahgunaan kuasa. sekian terima kasih.KERAJAAN LAKI BINI
ERA NAJIB DI KENALI SEBAGAI KERAJAAN LAKI BINI
- harakah daily

KUALA KRAI, 9 Julai (Hrkh) - Di era sebelum ini ramai mengenali kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan panggilan kerajaan anak menantu dan sekarang pula dipanggil kerajaan isteri suami.

Itulah pengenalan ringkas bagi menggambarkan kerajaan BN sekarang di bawah i Najib Razak.

Mahfuz Omar berkata, kerajaan BN hari ini ditadbir anak beranak dan bukan lagi secara kolektif seperti berlaku di zaman pemimpin Umno sebelum ini.

"Sabtu ini genap 100 hari Najib menjadi Perdana Menteri, apa yang dibuat Perdana Menteri baru kecuali melihat isterinya yang lebih berkuasa.

"Dalam tempoh 100 hari tidak ada apa yang dilakukan Najib, tetapi yang senang ialah isterinya yang kini sudah menjadi rungutan sebahagian pemimpin Umno’.

KAH KAH KAH…


Woit… MAHFUZ… HANG LUPAKAN INI KERAJAAN BN – BINI NAJIB…kah kah kah…

Kah kah kah…DULU MADEY KERAJAAN KRONI…. kah kah kah..

Kah kah kah…DOLAH KERAJAAN ANAK MENANTU…kah kah kah..

Kah kah kah… SEKARANG KERAJAAN LAKI BINI….kah kah kah…

Woit… HANG TAK CAYA…. GI TANYA LEE KUAN YEW….kah kah kah..

Woit… HANG TAK CAYA… GI TANYA MADEY SKODENG… DIA TAHU NAJIB TAK TIDOO MALAM….kah kah kah….NATANG BEWOK
NIK AZIZ : ISA LEBIH TERUK DARI BINATANG
– malaysiakini


Menjawab serangan terhadap ucapannya, Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap pemimpin lebih teruk daripada istilah "binatang".

"Kezaliman Umno menggunakan ISA ke atas pembangkang yang tidak bersalah lebih teruk daripada perkataan itu," kata menteri besar Kelantan kepada Bernama hari ini.

KAH KAH KAH…

Woit… APA KATA AL- MALIKUL SEMBAB… kah kah kah..

Kah kah kah… APA FATWA Al-MALIKUL SEMBAB TENTRANG ISA?... kah kah kah…

Kah kah kah…MINTA AL-MALIKUL SEMBAB TUJUKAN MANA AYAT BOLEH TAHAN WARGA TANPA BICARA DALAM QURAN…. kah kah kah…

Kah kah kah... TANGKAP GUNA ISA BOLEH MASUK SYURGA TAK?... kah kah kah..MANEK TERBURAI
KEMENGAN DI MANIK URAI MUDAHKAN BN BANTU RAKYAT
- melayau


KUALA KRAI 10 Julai — Hasrat kerajaan BN untuk membantu rakyat di Manik Urai akan menjadi lebih mudah jika para pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri itu memilih calon BN, sekali gus memenangi pilihan raya kecil pada 14 Julai ini, kata Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, kerajaan BN tidak memingggirkan mana-mana kawasan pedalaman dalam agenda pembangunannya jika diberi peluang berkhidmat di kawasan berkenaan meskipun kerajaan negeri ditadbir pembangkang.

Katanya, sebuah masjid baru akan dibina, bagi menggantikan masjid lama, untuk kemudahan penduduk Kampung Temalir di sini, sekiranya BN menang pada pilihan raya kecil itu.

KAH KAH KAH…

Kah kah kah… MUDAH MACAM MANA ?... kah kah kah…

Kah kah kah… MUDAH KRONI BUAT PROJEK…. kah kah kah..


PAS BANKRAP IDEA TERUS BANGKIT ISU ROYALTI :TPM
– berita hairan

Tindakan Pas terus menggunakan isu royalti minyak menunjukkan parti itu telah "bankrap idea" untuk menarik pengundi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, kata Muhyiddin Yassin.

Timbalan Presiden Umno berkata tindakan parti itu juga tidak lebih daripada sekadar menagih "simpati politik" setelah kerajaan menjelaskan bahawa isu itu akan dijawab Petronas.

KAH KAH KAH…

Kah kah kah… BANGKRAP IDEA MACAM MANA ?.... kah kah kah…

Kah kah kah… BAWA AGENDA ROYALTI DUIT MINYAK ... SATU AGENDA POLITIK YANG DISUKAI OLEH PENGUNDI…. kah kah kah…

Kah kah kah... TAK KAN NAK KEMPEN HAL KEROPOK LEKOR... kah kah kah..

Kah kah kah… KALAU BANGKRAP IDEA… MASA KEMPEN MESTI MERAPU…kah kah kah....

Kah kah kah... TAK KAN NAK KEMPEN AGENDA KOTAK EZAM...kah kah kah...


SATU LAGI PROJEK RUNTUH – PROJEK MAKANG DUIT RAKYAT
LEAKY RM 18 MILION AUATIC CENTER SHUT DOWN
– No Shit Tau

(NST) KUALA TERENGGANU: The RM18 million Aquatic Centre in Batu Burok here was ordered by the Works Ministry to close indefinitely yesterday. Shaziman Abu Mansor said too many flaws had been detected in the year-old centre, making it unsafe for public use.

The state of the art centre, which has separate facilities for swimming and diving events, was completed in May last year, just in time for the Malaysia Games. Since then, the centre has been open to the the public for swimming.

"We inspected the lower ground level and found too many leaks.

"We also found rusty structures and faulty electrical connections that were exposed to water. All these have made the centre unsafe for use," Shaziman told reporters after leading a ministry inspection team to the centre.

KAH KAH KAH…

Kah kah kah… SATU LAGI PROJEK REMBAT DUIT RAKYAT KANTOI…kah kah kah…

Kah kah kah….SATU LAGI PROJEK KRONI RUNTUH….kah kah kah..

Woit… MAMAT IKANG… BERAPA LAMA LAGI NAK KENA LEBONG…kah kah kah…

Kah kah kah… TAK SEDAR ..SEDAR….kah kah kah…

Kah kah kah… STADIUM RUNTUH…. MASJID RUNTUH… KOLAM RENANG INI RUNTUH…. kah kah kah…

Woit… PANGGIL LAA MICHELLE YEOH PINJAM BRA DIA…kah kah kah…

Kah kah kah… BRA BOLEH BUAT TUTUP KOLAM BOCOR…kah kah kah....