Khamis, 3 Disember 2020

SAHBERY BUKAN SAJENIS BUAH - CHEEK BUKAN PIPI

 



 SHABERY CHEEK

BUKAN BUAH

BUKAN PIPI

KAH KAH KAH

TAPI MELOMPAT

DARI PRM

KE SEMANGAT

KE GEROMBOLAN

KAH KAH KAH


Shabery Cheek  kurang jelas parti mana yang memerintah

Ahli Majlis Tertinggi Umno,  Ahmad Shabery Cheek mengakui kurang jelas parti mana yang benar-benar memerintah pada masa ini.

Bekas Ahli Parlimen Kemaman itu juga berpendapat sikap pemimpin yang melompat parti pula semakin dihargai.

Menurutnya, berbeza dengan situasi politik sebelum ini kedudukan dalam parti memerintah menentukan kedudukan seorang ahli politik itu dalam kerajaan.

“Dulu politik kita agak mudah diramal. Kedudukan dalam parti memerintah menentukan kedudukannya dalam kerajaan.

“Sekarang kurang jelas parti mana yang benar-benar memerintah. Kiblat kesetiaan berubah-ubah.

“Lompat melompat semakin dihargai,” bidasnya dalam satu hantaran di Facebook beliau

 RAMAI WARGA

TAK SEDAR

MALAON INI JUGA

KATAK ORI

KAH KAH KAH



BETUL KE ANGKA INI? PASTI LEBIH

 


BETUL KE ANGKA INI

PASTI LEBIH

Hampir 100,000 hilang kerja sejak Januari hingga November tahun ini

SERAMAI 99,696 pekerja termasuk golongan berkemahiran tinggi terlibat dalam pembuangan pekerja sejak Januari hingga 27 November tahun ini, akibat kesan penularan Covid-19 di negara ini, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia Awang Hashim.

Beliau berkata antara pekerja berkemahiran tinggi yang terlibat dalam pembuangan itu ialah kategori pengurus seramai 13,109 orang; profesional (26,079 orang); dan juruteknik serta profesional bersekutu (19,095 orang).

“Kesemua mereka ini berpendapatan RM4,000 ke atas yang tidak tersenarai dalam sistem Program Subsidi Upah (PSU) yang kita sediakan untuk membantu mereka yang hilang pekerjaan,” katanya pada sesi soal jawab pada persidangan Dewan Rakyat di Kuala Lumpur, hari ini.



KITA

TOLONG

KITA

JENG JENG JENG ISLENG ISLENG ISLENG

 



 ISLE ISLE  ISLANG

KANG KANG KANG


Hadi digesa desak boikot Ekspo Dubai yang disertai Israel


 KAH KAH KAH

HEBOH HAL ISLAM

SEKARANG BUKTIKAN

KAH KAH KAH

ENTOT FREE

 


ENTOT FREE

Unknown commented on 

"PENAMPAR - DUKUN DAN PAWANG"

Dukun tu la rimau tu tt oii. Masa masuk kelambu tu rimau tu akan meraung raung mencakar cakar dinding dan menghentakkan lantai. Oh yeah..I'm cumming! Cam tu la raung rimau tu. Sangat indah erotis melayu. Tak caya tanya tamar jalis. Pandai ya dukun. Mau entot bayar la.

MULA MULA DITUDUH GILA

 



MULA MULA

 DITUDUH GILA

KEMUDIAN 

DITUDUH MENIPU

BILA TIBA 26/11/2020

RAMAI SEDAR

Kent commented on 

"MAHATHIR TIPU AKU"

Tukar tiub ni dari dulu penipu.. 

Cara dia cari makan..


FIRDAUSI BUKAN SYURGA

 




FIRDAUSI 

BUKAN SYURGA 

FIRDAUSI 

PENYAER IRAN

FIDUSIARI 

ORANG RAMAI 




cikminah commented on

 "AZMIN ALI KENA SAMAN"

Patutlah 'Orangramai' selalu kena tipu dgn perompak, pengkhianat dan pendusta. Bukan susah no nak cari maksud FIDUSIARI, just google. Fidusiari: Mereka yg gagal memikul tanggongjawab orang ramai. 


Memegang amanah untuk rakyat tetapi kemudian, melanggarnya dgn memihak kpd pihak musuh. Lebih kurang beginilah maksud FIDUSIARI dlm google bila dihuraikan dlm ayat mudah.

SAKEPING GAMBAR BAWA PENCERAHAN

 



SAKEPING GAMBAR

BAWA PENCERAHAN

Unknown replied to a comment on 

"INI BUKAN YB POYO - INI YB PORT DICKSON"

Btol2 tu.. Tt ni mmg mulut longkang.. Org jolobu biaso lh tu




Unknown commented on

 "INI BUKAN YB POYO - INI YB PORT DICKSON"

byk tu yo smpah ekau dapek jang?...buang sampah tu kang jgn lupo buang ekau skali dlm tong smpah yo...


Unknown commented on 

"INI BUKAN YB POYO - INI YB PORT DICKSON"

Manusia skg ..SEMUA TAK KENA .. CUBA LAH POSITIF MAIND .


Unknown commented on 

"GAMBAR BUAT BODOH"

Terima kasih kawan. Kau ingat kan aku. Aku juga tertipu.mata kamu tajam. Baru aku terperasan gambar ini silap walaupun sudah berlegar bertahun. Kutip sampah memang akan bawa beg sampah.

BRO TERBAIK SEKALI

 


BRO

TERBAK SEKALI

Zainuddin Idris commented on

 "MAT SABU FLIP FLOP"

Tukar Tiub, semoga Allah beri hidayah untuk bercakap perkara baik dan perkataan yg baik.

KESAH INI CERITA KITA

 

KESAH INI

CERITA KITA

ARAB SAUDI AJEN ZIONIS


NAK LIHAT 

AMIN

NAK BACA

AMIN

RAKYAT NAK TEGOK

AMIN

MELAYU NAK TENGOK

AMIN

TENGOK APA

KAH KAH KAH

TENGOK SAPA

BERANI BERKATA BENAR 

AMIN

SIAPA JUJUR

MELAWAN KEZALIMAN 

AMIN

SIAPA AKAN BANGUN

MENEGAK

KEADILAN 

AMIN

 

Arab Saudi izin 

pesawat Israel guna 

ruang udaranya

Kapal terbang Israel untuk perjalanan ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) dilaporkan dibenar melintasi ruang udara Arab Saudi, lapor Agensi Anadolu, memetik media Israel.

Meskipun kedua-dua negara tidak menjalin hubungan diplomatik, Arab Saudi pada Isnin dilaporkan membenarkan pesawat Israel menggunakan ruang udaranya.

Menurut i24news Israel, pentadbiran Tel Aviv meminta Washington untuk meyakinkan Arab Saudi supaya membenarkan penggunaan ruang udaranya.

Penasihat Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump, Jared Kushner, campur tangan dan Arab Saudi mengizinkan pesawat Israel menggunakan ruang udaranya.

Langkah itu dikatakan dapat memendekkan masa penerbangan, bermula bulan ini dan seterusnya.

Permit itu sah hanya untuk penerbangan ke UAE dan syarikat Israel tidak dibenarkan menggunakan ruang udara Arab Saudi untuk penerbangan ke negara lain.

Pada Oktober, Pihak Berkuasa Penerbangan Awam UAE menandatangani perjanjian dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Israel mengenai perkhidmatan pengangkutan udara antara kedua-dua negara.

UAE dan Israel pada September menandatangani perjanjian yang ditaja AS untuk memulihkan hubungan diplomatik.

Perjanjian itu menerima kecaman hebat daripada rakyat Palestin, yang mengatakan kesepakatan itu mengabaikan hak mereka dan tidak menghiraukan kepentingan Palestin.


BERANIKAH

PARTI ISLAM PAS

AMANAH ABIM 

IKRAM ISMA JIM  

 PARA MUFTI  

ALIM ULAMAK 

USTAD TOK GURU

NGO ISLAM

PARA IKHWAN

DAN SUKU SAKAT

MEREKA

BERKATA BENAR

TENTANG SIAPA SABENARNYA

SAUDI ARABIA

AMIN




FIRDAUSI HARI HARI




FIRDAUSI HARI HARI

Unknown commented on

 "AZMIN ALI KENA SAMAN"

Fidu siari ni maksudnya si firdaus punya ari ari. Patutlah bodo kena lebon dengan mulanya si jemin lepas tu keduanya dengan si nuar. Poyo guna ayat canggih. Hai kamu pengundi gombak sepuluh bersaudara. Tahukah kamu guna perkataan pelik pada orang banyak bermaksud kamu bermasalah psikoloji?

GAMBAR BUAT BODOH

 


GAMBAR BUAT

BODOH 

Unknown commented on 

"INI BUKAN YB POYO - INI YB PORT DICKSON"

Yang baju kuning dalam gambar bodoh juga yang tangkap gambar juga bodoh ndak membodohkan orang yang tengok gambar...kalau angkat sampah apasal tak bawa beg sampah? Kenapa nak kepit sampai bawah ketiak sampah yang dapat hanya takat tuh jer kemudian boleh 'CUT' and scene pun habis....sebab tuh songel nih jangan PM, jaga PD pun bodoh.... 

nak tipu tak reti tipu....nak temberang YES or NO jawapan paling mudah pun jadi tembelang...nak goreng September dah acap kali kantoi...nih yang terbaru mintak nyawa 7 hari...lepas budget dah bungle big time...bingai semua yang ikut duduk kat parliament...so songel gi settle kes GET OUT OF JAIL FREE yang akan naik dek mahkahmah dah set date bicara apa GOOJ tuh valid ke idak...rule of law ler kata!

SEMUA MENIPU

 



SEMUA MENIPU

Zack commented on 

"MAHATHIR TIPU AKU"

Semua parti penipu...! Dan termasuk kau juga..tukar tiub penipu...! Org suruh tukar tiub baru...tapi kau tampal aje...! Pastu ckp dah ganti baru.....😁😆😅

 


PUKUL TALIPON

019-261-59-99

RAKYAT

TLONG RAKYAT

Kesihatan mental musim pandemik 

“GILA”, “senteng”, “biul” dan “sewel”, ini adalah kata-kata yang sering dilemparkan kepada mereka yang mengalami masalah kesihatan mental. Kata-kata sebegini sebenarnya menyukarkan mereka yang menghadapi masalah mental untuk mendapatkan bantuan daripada pihak profesional.

Sedangkan, masalah kesihatan mental telah ditakrifkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai “keadaan kesejahteraan yang mana individu menyedari keupayaan sendiri, dapat mengatasi tekanan normal kehidupan, dapat bekerja dengan produktif dan bermanfaat, dan mampu memberi sumbagan kepada komuniti”.

Masalah mental merupakan isu yang semakin membimbangkan. Lebih membimbangkan apabila kajian menunjukkan pada tahun 2020, masalah kesihatan mental merupakan masalah kedua terbesar yang akan membunuh rakyat Malaysia selepas penyakit jantung dan kini kita sudah berada di penghujung tahun 2020.

Menurut Pengarah Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM), CP Ramli Din, secara purata lebih 30 orang yang membunuh diri dalam sebulan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlangsung, sejak 18 Mac sehingga 30 Oktober 2020 dengan 266 kes keseluruhan.

Tambah beliau lagi, 78 peratus dicatatkan dalam tindakan membunuh diri adalah lelaki manakala wanita mencatatkan sebanyak 22 peratus. Jumlah data yang dikeluarkan ini membuktikan bahawa masalah kesihatan mental semakin serius dan perlu dibendung segera.

Keadaan pandemik yang masih belum kelihatan penghujungnya boleh menjadi faktor terjejasnya kesihatan mental seseorang seperti kehilangan pekerjaan, terputus sumber rezeki, masalah keluarga di rumah dan masalah kewangan.

Akibat daripada penularan wabak Covid-19, seramai 800,000 orang hilang pekerjaan dan jumlahnya dijangka akan meningkat. Menurut kajian yang dijalankan oleh EMIR Research, sebanyak 85 peratus responden menyatakan kebimbangan hilang pekerjaan akibat daripada wabak Covid-19.

Antara simptom yang dihadapi oleh mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental adalah apabila rutin harian mereka terjejas untuk jangka masa yang agak panjang. Walau bagaimanapun, perkara ini boleh dikawal jika tindakan yang perlu dapat dilakukan dengan segera.

Justeru itu, penting untuk seseorang yang mengalami atau merasakan dirinya mengalami masalah kesihatan mental untuk mendapatkan pertolongan daripada pihak profesional dengan segera.

Sepanjang pandemik ini, terdapat beberapa agensi dan badan bukan kerajaan (NGO) yang telah menawarkan perkhidmatan mereka bagi membantu golongan yang terjejas akibat daripada Covid-19.

Talian Sokongan Psikososial KKM diwujudkan bersama MERCY dan agensi-agensi lain untuk menangani masalah kesihatan mental berkaitan pandemik Covid-19. Antara agensi-agensi yang terlibat adalah Bahagian Keluarga, Sosial dan Komuniti dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).

Talian Kasih juga telah diwujudkan oleh KPWKM bagi membantu mereka yang mengalami masalah tersebut dan untuk memberikan sokongan psikologi kepada mereka.Telekaunseling ini boleh dicapai melalui nombor Talian Kasih iaitu 15999 atau Whatsapp Talian Kasih, 019-2615999 dan beroperasi selama 24 jam sehari.

Isu dan masalah kesihatan mental seharusnya diambil berat oleh semua pihak. Hal ini kerana, ia boleh menjejaskan sesiapa sahaja tanpa mengira umur dan jantina.

Masyarakat perlu faham bahawa masalah kesihatan ini sama sahaja seperti penyakit-penyakit kronik lain, contohnya kanser dan sakit jantung. Bezanya, masalah kesihatan mental ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar, namun ia tetap sejenis penyakit.

Menjadi sebuah tanggungjawab setiap individu untuk cakna akan isu kesihatan mental agar stigma terhadap mereka yang mengalaminya dapat dikurangkan.

Pada musim pandemik ini, marilah kita bersama-sama mengmbil berat akan keadaan mereka yang berada di sekeliling kita dan saling membantu bagi mereka yang memerlukan. Terapkan dalam diri kita dengan tema kemerdekaan yang dipilih pada tahun ini iaitu Malaysia Prihatin. – 2 Disember, 2020.



KITA

BANTU

KITA

POLITIKUS TAK IKHLAS

 



TAK IKHLAS

Unknown commented on

 "MAHATHIR TIPU AKU"

Bila ahli politik dan rakyat tiada keikhlasan, pasti akan wujud penipuan demi kepentingan diri sendiri. Keikhlasan dan amanah itu sangat penting di dalam kehidupan di dunia dan akhirat.

TERTINGGAL JAM

 



TERTINGGAL JAM

capt salai commented on 

"PENAMPAR - DUKUN DAN PAWANG"

Tt mesti kau cakap dukun aman tu yg jadi harimaukan..kongkek dlm kelambu pelito lak padam..sepo tau..kecuali jam rolex dukun tu tertinggal kahkahkah

BERITA UNTUK SEMUA

 


BERHATI HATI

Jurutol 

Plaza Tol Ayer Panas

 positif Covid-19

LORONG pelbagai kelas di Plaza Tol Ayer Panas, Lebuhraya Duta - Ulu Kelang (DUKE) ditutup secara berperingkat susulan seorang jurutol telah disahkan positif jangkitan Covid-19 semalam.

Pemegang konsesi Lebuhraya DUKE, Konsortium Lebuhraya Utara-Timur (KL) Sdn Bhd (KESTURI) dalam kenyataan hari ini memaklumkan jurutol tersebut sedang menerima rawatan di hospital dan pihak Lebuhraya DUKE juga sudah menjalankan proses pengesanan kontak rapat.

“Sehubungan itu, pengguna lebuh raya dari arah pusat bandar Kuala Lumpur, Sentul dan Gombak yang ingin menuju ke arah Ampang, Setiawangsa dan Wangsa Maju dinasihatkan untuk memastikan baki kad Touch N Go dan e-dompet sentiasa mencukupi.

“Ini kerana lorong pelbagai kelas dan bangunan plaza tol akan ditutup sementara bagi kerja sanitasi dan pembersihan yang akan dilakukan pada 12 tengah malam, hari ini,” menurut kenyataan itu. – Bernama, 2 Disember, 2020.


KITA BANTU KITA

RAKYAT TOLONG

RAKYAT

PM SELAMANYA

 



PM SELAMANYA

Unknown commented on

 "LAGI TEKANAN KEPADA ANWAR"

Kesian kat bang Nuar....pm tepi selamanya.

BERKHALWAT HARI KE 261

 



KHALWAT KE 261

KHAMIS 3/12/2020

KITA MASUK KE HARI 261 
BERKHALWAT

PADA PAGI 3/12/1974
HARI SELASA
YANG  LUAR BIASA
GUA TAHU GUA BERADA
DI MANA

JAM 9.30 PAGI 
GUA SAMPAI 
KE DATARAN MERDEKA 

GUA NAMPAK
DI HUJUNG PADANG
KAIN RENTANG TELAH
DIPASANG

KAIN RENTANG KLASIK
YANG SEJARAH TIDAK AKAN
MELUPAKAN

MENTERI BUKA BANYAK GEDUNG
RAKYAT MAKAN UBI GADUNG

KAIN RENTANG INI DIIKAT
PADA  TIANG PAPAN TANDA
KEPUTUSAN KRIKET

KETIKA INI
DATARAN MERDEKA
SELALU MENJADI
PADANG KRIKET

INI DEMO
ANAK MUDA PELAJAR
BERSETIA KAWAN
DENGAN  ORANG KAMPONG
DI UTARA TANAH MELAYU

MUSIM HUJAN
MEREKA MISKIN 
KELAPARAN

SEJARAH MEMANGGIL INI
DEMO BALING 1974

APA YANG BERLAKU
SETERUSNYA ADALAH
SEJARAH
AMIN

PAGI INI HOKKIEN MURAM
KUALA LUMPUR DI BAYANGI
OLEH AWAN MENDUNG
MATA HARI TAK MENCUL

TERKUKUR BERLAGU
DARI JAUH 
JANTAN BERKOKOK

AH!
SUASANA INI DICERIAKAN
OLEH MURAI
MURAI YOU MAKE MY DAY

BRO
MEMBER YANG SETIA
IALAH SOSOK  YANG SAMA
BERJALAN DENGAN KITA
KETIKA YANG LAIN
MENINGGALKAN KITA

KAWAN YANG SETIA
WALAU PUN SENYAP
MASIH SELESA

KITA SEMUA INI
ADA DAPAT HADIAH
TAPI ADA  ORANG 
TAK PERNAH BUKA
KOTAK HADIAH ITU

DUNIA INI
MACAM   ROKET APOLLO
IANYA DATANG
TANPA BUKU MANUAL

BRO
HIDUP INI MACAM
BASIKAL ADA 10 GEAR
TAPI RAMAI
TAK MEGGUNAKAN

PEMBOHONGAN  
 DALAM DUNIA INI
KADANGKALA IANYA
ADALAH KETAKUTAN KITA

HIDUP INI
BUKAN MACAM TV
ADA REMOTE KONTROL
KITA  KENA BANGUN
DAN UBAH

TARIK NAFAS CINTA
KELUARKAN TERIMA KASEH
SEDUT KEMBALI
NAFAS CINTA

SENAMAN UNTUK HATI
IALAH TUNDUK
MENGANGKAT SOSOK
YANG JATUH

PALING SENANG  MEMBUAT
PADANG PASIR
DARI MEMBUAT HUTAN

ADA SOSOK
SUKA BUAT RIBUT
BILA HUJAN DATANG
JANGAN MARAH

BRO
BILA HANG NAMPAK
ADA ORANG MASAM MUKA
HADIAHKAN PADA DIA
SATU SENYUMAN

LAKUKAN HARI INI
KETIKANYA SEKARANG
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT

Rabu, 2 Disember 2020

DUKUN BOMOH DAN PAWANG

 


WELL EDUCATED JIN 

 WELL EDUCATED BOMOH

AZMIN ALI KENA SAMAN

 


SAMAN KITA

FAHAM TAPI

FIDUSIARI INI

APA BENDANYA

AMIN


10 pengundi Gombak saman Azmin, lapor media

SEPULUH pengundi di Gombak menyaman Mohamed Azmin Ali atas dakwaan menipu dan melanggar kewajipan fidusiari sebagai ahli Parlimen yang mereka pilih dalam pilihan raya umum lalu, selepas terlibat dalam percaturan politik menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada hujung Februari lepas.

Mereka meminta mahkamah mengisytiharkan, sebagai wakil rakyat yang dipilih, Azmin mempunyai tanggungjawab fidusiari terhadap pengundinya serta memegang amanah bagi pihak mereka, lapor Free Malaysia Today.

Saman dikemukakan melalui Tetuan Yohendra Nadaraja di Mahkamah Tinggi minggu lalu, kata laporan itu.

Dalam saman itu, mereka juga mahu mahkamah mengisytiharkan Azmin melanggar sumpah jawatan selaku ahli Parlimen, mengikut Perkara 59(1) Perlembagaan Persekutuan yang dibaca bersama Jadual Keenam.

Mereka juga meminta mahkamah mengisytiharkan Azmin secara tort telah menipu mereka, setelah beliau semasa kempen Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) berikrar untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) dan pemimpin yang korup.

Mereka mendakwa Azmin terlibat dalam gerakan menjatuhkan kerajaan PH dan kemudian menyertai kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang menggantikannya, yang turut disertai oleh wakil rakyat BN yang sebelum ini beliau tuduh rasuah.

Azmin tidak pernah menafikan penglibatannya dalam gerakan politik pada hujung Februari tetapi baru-baru ini mendakwa kerajaan PN ditubuhkan atas kehendak Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri bagaimanapun menafikan dakwaan Azmin.

Dalam satu kenyataan semalam, Dr Mahathir berkata tuduhan Azmin palsu.

Azmin menyertai kerajaan baharu PN yang dibentuk oleh Bersatu yang keluar daripada PH bersama BN dan PAS, serta disokong oleh parti-parti dari Sarawak dan Sabah.

Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin yang mengetuai kerajaan baharu mengangkat sumpah sebagai perdana menteri pada 1 Mac, dan selepas itu melantik Azmin sebagai menteri kanan ekonomi dalam Jemaah Menteri.

Sepuluh pengundi itu memohon mahkamah memberi mereka ganti rugi dan perintah lain yang dirasakan wajar. – 1 Disember, 2020.


SAMAN KES APA

KE TIPU 

KES CURI

KES RASUAH

ORANG RAMAI

TAK FAHAM

AMIN

 

SELANGOR SABAH JOHOR DALAM BAHAYA

 



AWAS


Selangor, Sabah dan Johor penyumbang terbesar kes baharu Covid-19

MALAYSIA hari ini melaporkan 851 kes baharu Covid-19 dengan Selangor, Sabah dan Johor menyumbang sebahagian besar jangkitan.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata Lembah Klang mencatatkan 334 kes dengan Selangor merekodkan 249 jangkitan baharu, Sabah (229) dan Johor (102).

Jangkitan hari ini menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan berjumlah 68,020 dengan 10,686 kes aktif.

Bagi kes pulih, seramai 658 individu dibenarkan keluar dari hospital dalam tempoh 24 jam terakhir menjadikan jumlah keseluruhan pesakit pulih sebanyak 56,989.

Terdapat juga dua kematian dilaporkan hari ini menjadikan jumlah kematian akibat virus itu seramai 365 orang. – 2 Disember, 2020.



KITA

JAGA

KITA

PENDATANG HARAM

 



MASUK CARI

KERJA DI MALAYSIA

BUKAN SATU

KESALAHAN

AMIN

TENAGA MEREKA

DIPERLUKAN

AMIN

YANG BAHAYA

IALAH MEREKA

MASUK TANPA

KURANTIN

AMIN

IKUT LORONG TIKUS

MEREKA MUNGKIN

JADI PEMBAWA 

WABAK TIKUS  

INI YANG BAHAYA 

DATANG CARI KERJA 

TAK BAHAYA


AMIN



Sembilan PATI Indonesia dicekup cuba masuk negara secara haram

KUALA LUMPUR – Sembilan pendatang asing tanpa izin warga Indonesia ditahan tentera kerana menceroboh masuk ke dalam negara melalui laluan perairan secara tidak sah.

Kesemua individu itu ditahan antara jam 2.20 pagi hingga 8.15 pagi hari ini dalam Op Benteng di kawasan tanggungjawab Briged Ketujuh Infantri Malaysia (7 Briged).

Menurut kenyataan Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Divisyen), pencerobohan itu dikesan selepas pihaknya menerima makumat pada jam 1.20 pagi daripada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan anggota petugas Pos Pemerhati.

“Mereka memaklumkan terdapat pergerakan bot yang mencurigakan sedang menghampiri kawasan persisiran pantai Ladang Sungai Tengah 1, Bandar Penawar, Johor.

“Pada 2.20 Pagi, pasukan telah mengatur gerak pasukan Tindakan Pantas (Tim Quick Reaction Force (QRF) untuk mengesan dan mengepung kawasan berkenaan sebelum hasil serbuan berjaya menahan 8 PATI,” kata markas dalam kenyataan tersebut.

Tambahnya, hasil penjejakkan di sekitar kawasan berkenaan membolehkan  lapan individu ditahan dan seorang lagi PATI ditahan ketika bersembunyi di hutan berhampiran Ladang Sungai Tengah.

Menurutnuya, kesemua individu yang ditahan adalah warga Indonesia yang terdiri daripada tujuh lelaki dan dua perempuan berusia antara 24 hingga 45 tahun.

“Mereka dipercayai baru sahaja tiba ke negara ini melalui jalan yang tidak sah (jalan tikus).

“Nilai rampasan keseluruhan tangkapan dianggarkan berjumlah RM14,231.36 iaitu melibatkan wang tunai RM1,123.85 dan IDR8,901,300 (RM2,588.81) bersama tujuh buah telefon bimbit, jam tangan dan barang kemas,” katanya.

Tambahnya, kesemua PATI itu ditahan dan dibawa ke Markas Taktikal Tanjung Sepang untuk menjalani pemeriksaan dan saringan Covid-19 sebelum diserahkan kepada pihak Jabatan Imigresen Malaysia manakala laporan polis telah dibuat di Balai Polis Bayu Damai mengenai tangkapan itu. – MalaysiaGazette

AKHIRNYA

KITA SESAMA

DALAM BAHAYA

AMIN

PECARI KERJA 

BAWA VIRUS

UNTUK SEMUA

AMIN