.

Isnin, 2 Mac 2009

KAPITALISMA DALAM KRISIS


BURSA SAHAM DUNIA JATUH MENDADAK


Bursa saham London FTSE jatuh 1140 mata.

Jumaat lalu data menunjukkan ekonomi Amerika menguncup 6.2%.

HSBC bank terkuat di Eropahh memerlukan 17.7 bilion dolar untuk diselamatkan.

Saham HSBC telah jatuh 10% hari ini. Seramai 6,100 hilang mata pencarian.

Bursa Jepun Nikkei jatuh 228 mata atau 3.8%.

Bursa German DAX jatuh 3%.

Bursa Peranchis CAC jatuh 3%.


SEMUA NEGARA SAKIT TENAT KECUALI… dot dot dot...

Kakitangan Jabatan Perdana Menteri (JPM) perlu melaksana permintaan kerajaan yang memerintah terutama dari segi menambah baik sistem penyampaian kerajaan dengan berkesan bagi menangani suasana ekonomi global yang tidak menentu.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, berkata sebagai kakitangan awam terpenting di negara ini, sesuatu peruntukan itu perlu dibelanjakan secara berhemat agar ekonomi negara dapat berkembang dan berdaya saing.

"Banyak negara seperti United Kingdom, Jerman, Singapura dan Thailand berada dalam kemelesetan. Alhamdulillah, kita masih bertahan.


kah kah kah…. BERBANGA LAH KAMU WAHAI RAKYAT MALAYSIA….kah kah kah….
TAPI APA PULAK DI BAWAH INI?


50,000 KAKITANGAN AWAM ANCAM TAK KERJA LEBIH MASA
– berita hairan

Kira-kira 50,000 kakitangan awam peringkat rendah tidak mahu bekerja lebih masa dan akan membuat kerja sambilan jika Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tidak memberi kenaikan pangkat sebelum 1 Mei ini.

Presiden Cuepacs, Omar Osman, berkata kakitangan terbabit kecewa kerana tidak dinaikkan pangkat walaupun kebanyakan mereka sudah berkhidmat lebih 25 tahun.

"Mereka tidak mahu membuat kerja lebih masa, hanya mahu kerja dari jam 8 pagi dan balik 5 petang. Tamat waktu bekerja, mereka akan pulang. Ini bukan ugutan tetapi sedih kerana tiada sebarang perhatian.

kah kah kah…. kah kah kah… kah kah kahGEMPA BUMI SEDERHANA DI SULAWESI - AFP
JAKARTA 2 Mac - Gempa bumi sederhana dengan kekuatan 5.7 magnitud berlaku di kepulauan Sulawesi hari ini, kata pakar seismologi tetapi tiada kematian atau kerosakan terus dan tidak ada amaran tsunami.

Gempa bumi yang berlaku pukul 7.03 pagi waktu tempatan itu berpusat di 24 kilometer di barat daya Palu di Sulawesi Tengah pada kedalaman 30 kilometer di dasar laut, kata Agensi Geofizik dan Meteorologi.
GEGERAN GEMPA PERTARUNGAN KECIL DI UKM BANGI

Suami Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang meminati sukan badminton menunjukkan bakatnya pada Kejohanan Badminton Piala Datin Seri Rosmah Mansor di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), semalam.

Beliau yang juga Penaung Persatuan Badminton Malaysia (BAM) meluangkan masa kira-kira 20 minit `bertarung’ dalam perlawanan beregu satu set yang diadakan sebelum perlawanan akhir kejohanan itu berlangsung.DUIT KWSP DALAM BAHAYA –Malaysia InsiderPerlaburan KWSP didalam syarikat Air Asia Bhd wajib di nilai kembali. Air Asia adalah sebuah syarikat yang tidak membawa laba menurut pandangan Datuk Anifah Aman, ketua BBC Barisan Nasional.

“ Kenapa KWSP terus melabur dengan syarikat Air Asia?”

“ Kalau KWSP melabur dalam syarikat yang mendapat untung pastilah ada pulangan lumayan untuk pencarum,” Anafiah memberitahu The Malaysian Insider.

Jumaat lalu, satu rekod rugi telah dicatatkan oleh Air Asia Bhd. Rugi sebanyak RM662.357 juta diakhir Dec 31, 2008, berbanding dengan untung sebelum di cukai sebanyak RM450.152 juta pada tahun 2007.


woit…. INILAH NAMA NYA PERNIAGAAN KRONI….kah kah kah

woit… ZAMAN MAHAFIRAUN ADA LANGKAWI….ADA PROJEK RAJA AFRIKA…. ADA NAIK BASIKAL RODA TIGA DI LANGKAWI… INI SEMUA NAK KAYAKAN KRONI…. kah kah kah…. SEKARANG SEMUA BUNGKUS….kah kah kah..

woit… ZAMAN DOLAH …ADA MONSOON CUP…. ADA ASIA… ADA AIR LABU… ADA AIR KUNDUR….. kah kah kah…

kah kah kah…. ZAMAN ISTERI ROSMAH?..... KITA TUNGGU MESTI ADA…kah kah kahJANGAN DERHAKA PADA SULTAN - EEK OINK


Semua pihak di Perak tidak mengira parti perlu bersabar dan tidak mengambil tindakan melulu sehingga menderhaka kepada Sultan, Sultan Azlan Shah.

Tokoh ilmuwan Islam, Datuk Ibrahim Azmi Hassan berkata, sekiranya kedua-dua pihak, Barisan Nasional (BN) dan pakatan pembangkang tidak bersabar ia akan menyebabkan keadaan menjadi lebih huru hara.

Beliau berkata, pada masa sama, kedua-dua pihak perlu kembali kepada ajaran Islam dan merujuk kepada al-Quran serta hadis dengan teliti tanpa membuat sebarang tafsiran sendiri.

“Dalam al-Quran menyuruh kita patuh kepada raja, jadi jangan keras sangat. Tuhan suruh taat, dalam hadis nabi pun disebut, sekiranya kamu melihat raja melakukan sesuatu yang kamu rasa benci atau tidak bersetuju maka hendaklah kamu bersabar.

“Apa yang berlaku di Perak, kedua-dua pihak kena sabar. Ada baik di kemudian hari, kalau sebelah sana tidak sabar dan di sini pun tidak sabar satu hari akan jadi rusuhan. Jika berlaku rusuhan siapa yang untung, orang Melayu yang akan rugi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada forum yang bertajuk Kesetiaan dan Kedaulatan Raja, Isu Perak: Dari Sudut Undang-undang dan Islam di sini semalam.

Forum tersebut turut dianjurkan oleh Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK).

Turut hadir Presiden MTRK, Datuk Ibrahim Ali. Beliau bersama peguam, Zainur Zakaria adalah ahli panel forum tersebut.

Ibrahim berkata, agama-agama lain juga menyeru umat mereka taat kepada raja.

“Dalam Kristian termaktub dalam Injil diperintah patuh kepada raja, dalam Taurat juga sama. Agama Buddha dan Hindu juga menyeru umatnya supaya taat kepada raja,” katanya.

Katanya, banyak contoh di negara-negara lain yang menunjukkan bahawa raja amat penting dan tanpanya, negara berkenaan akan menjadi huru hara
.


kah kah kah…. kah kah kah… kah kah kah…

woit… ADA LAGI BERUDU BERUDU NI?.... kah kah kah..

woit.... AYAT MANA ?..... TAK PERNAH JUMPA?.... kah kah kah...

woit.... LAWAN KEZALIMAN BANYAK AYAT.... LAWAN YANG MUNGKAR BANYAK AYAT... NI YANG SURUH SEMBAH RAJA NI....KAT MAN?.... kah kah kahALLAH BOLEH DIGUNAKAN OLEH YANG BUKAN ISLAM – TOK GURU
MARCH 1 – Datuk Nik Aziz Nik Mat, the Pas spiritual leader and one of the country’s most respected Muslim leaders, said today that non-Muslims should be allowed to use the word “Allah.”


kah kah kah….ANTARA MAT JILBAB DENGAN TOK GURU SIAPA YANG LEBIH BERILMU HAL AGAMA ?.... kah kah kah…..

woit…. DI NEGARA ARAB TU….. KRISTIAN… MAJUSI…ISLAM…. SEMUA GUNAKAN ALLAh…kah kah kah….

woit…. KITAB SUCI AGAMA SIKH PUN GUNA NAMA ALLAH…kah kah kah

woit…. TAK KAN ALLAH PUN NAK DI MONOPOLI OLEH GEROMBOLAN…kah kah kah….ISTILAH BUMIPUTERA ADALAH RASIS – TOK GURU

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau tidak bersetuju istilah "bumiputera" digunakan terutama bertujuan untuk mendapatkan bantuan daripada kerajaan.

Beliau berkata, istilah bumiputera itu juga berbau perkauaman dan menafikan hak kaum lain sedangkan mereka mempunyai hak yang sama rata dan mempunyai kad pengenalan yang sama.

"Bila pilihan raya kaum lain boleh mengundi dengan satu undi, begitu juga dengan kaum bumiputera dapat mengundi dengan satu undi," katanya mengulas kedudukan bumiputera di negara ini yang didakwa sama dengan golongan aparteid di Afrika.

Nik Aziz bagaimanapun berkata, sewajarnya pihak tertentu menyamakan bumiputera itu sama seperti aparteid.

Beliau berkata, kerajaan perlu menubuhkan satu badan bagi mengendalikan golongan miskin di negara ini bukannya membantu satu kaum yang dikenali sebagai bumiputera.

"Saya tidak suka dengan perkataan bumiputera. Yang saya suka perkataan miskin, melibatkan semua kaum, begitu juga dalam Islam tidak sebut (Islam) hak Arab sahaja tetapi hak semua termasuk Arab Quraisy," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, penubuhan sebuah badan yang mengendalikan bantuan kepada golongan miskin dapat menentukan pihak yang bertanggungjawab mendapatkan peruntukan yang disediakan oleh kerajaan.

Beliau berkata, semua golongan yang terdiri dari kalangan miskin perlu dibantu sebagaimana kerajaan membantu golongan bumiputera sekarang.

"Apa kita hendak guna bumiputera sahaja sedangkan kaum Cina, kaum India pun miskin juga dan perlu dibantu," katanya.
BAWAH INI UNTUK YANG AMBIL MATHS DAN SAINS DALAM BINIK AZIAZ SAYAS BUMIPUTERA TERM IS RACIST –
Malaysian Insider

In extraordinary remarks today, Pas spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat said the use of the term “bumiputera” smacks of racism and deprived other races of government aid.

In calling the term bumiputera racist, he appears to be drawing a clear line between his Pas party and the Pakatan Rakyat (PR) from that of Umno, which has been championing the special rights of Malays.


kah kah kah…. APA DAH JADI DENGAN KETUANAN MELAYU?.... kah kah kah

kah kah kah…. ABISLAAAAAA KONTREKTOR MENIAGA ATAS ANGIN….kah kah kah…

woit…. ABISLAAAAA KONTREKTOR KELAF F…. kah kah kahRAHSIA KETUA PESURUHJAYA SPRM KINI TERBONGKAR.
Anak kepada Ahmad Said Hamdan (Pengerusi Suruhanjaya Rasuah Malaysia) bernama AHMAD SHAUQI BIN AHMAD SAID yang bekerja sebagai seorang Juruterbang MAS telah ditangkap & didenda oleh sebuah mahkamah di Australia kerana kesalahan membawa masuk bahan lucah kanak-kanak bawah umur (child pornography) ke negara Australia .

Ahmad Shauqi bin Ahmad Said kelihatan digari di Mahkamah Majistret Adelaide kerana dituduh mengimpot bahan yang dilarang. Pegawai Kastam Di Raja Australia menahan Shauqi yang berumur 25 di Lapangan Terbang Antarabangsa Adelaide semalam, selepas menemui 3 fail video mengandungi bahan lucah kanak-kanak bawah umur. Video-video itu bertajuk "Reped (sic) Virgin', "10-Year Old" dan "High School Students." "Bahan-bahan itu menjijikkan dan sangat tidak boleh diterima - sesiapa yang baik akan menerima kesan buruknya," kata Majistret Simon Smart.

Mr Smart berkata terdapat satu adegan rogol yang memaparkan seorang kanak-kanak perempuan bawah 18 tahun yang dipaksa untuk mengadakan hubungan seks dengan seorang lelaki yang lebih tua usianya. Sementara itu, Syarikat Penerbangan MAS telah menggantung Ahmad Shauqi nombor kakitangannya 1086993 daripada melakukan penerbangan bagi membolehkan satu siasatan dalaman diambil oleh syarikat penerbangan nasional berkenaan.
AHAMAD SAIAD : NOT FAIR TO LINK ME TO MY SON’S OFFENCE
- star


PUTRAJAYA: As chief commissioner of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), Datuk Seri Ahmad Said Hamdan is fully aware that all his actions and that of his family members as well will always come under public scrutiny.

Ahmad Said has been attacked in blogs and via e-mail over the issue of his son bringing child pornographic material into Aus-tralia. His son, a pilot, pleaded guilty and paid a fine for the offence.

Ahmad Said vehemently denies that it was child pornography. He said that the titles of the video clips found in his son’s laptop computer were misleading.

“I can bet with you that it’s something that you will find on most men’s handphones,” he said.

Ahmad Said also questioned the motive of those linking him to his son’s offence.

“Why are they targeting me? I did nothing over there. It’s like committing a traffic offence here and paying the summons – and then the father gets blamed for it. Is that fair? It’s brainless,” he said.
kah kah kah…. TENGOK PORNO SENDIRI PUNYA HAL…. NAK CHAK WOW… NAK PA CHU CHING….ITU SENDIRI PUNYA SUKA….kah kah kah

woit… INI BUKAN SEBARANG PORNO.... INI PORNO BAWAH UMUR…. kah kah kah……

woit… INI PENYAKIT KETUA MENTERI MELAKA DULU….kah kah kah…

woit…. MANGKUK….INI BUKAN KESALAHAN TRAFIK…. kah kah kah…

woit… KESALAHAN TRAFIK… KALAU TAK ADA ROAD TAX… TAK ADA LESEN…TAK PASANG TALI PINGGANG KELEDAR…. INI FILEM ROGOL KANAK-KANAK…. kah kah kah…JAUH BEZA….

woit…. SEDEKAH DAGING KORBAN HARI RAYA HAJI AMAT JAUH BERBEZA DARI CURI 9 JUTA RINGGIT…. kah kah kah