.

Ahad, 5 Julai 2015

SARANAN ANAK MUDA






Anak-anak Muda Malaysia:

Saya menyahut baik saranan beserta deklarasi​ "Rakyat Perlukan Kerajaan Alternatif" yang ​diwakili​ 146 ​suara ​Anak-anak Muda​, bertarikh​ 2 Julai 2015​.

Komentar Anak-anak muda Malaysia ini seolah-olah​ diiringi Semboyan yang Tegas mengungkap kata-kata Sutan Takdir Alisjahbana - berlatarbelakangkan kepelbagaian tetapi menaruh harapan yang satu; melihat Malaysia yang lebih adil, bersatu, makmur dan sejahtera.

​Saya meneliti tiga tuntutan ​yang menyenaraikan; gabungan ​baru yang berhasil​ demi rakyat​; prinsip kerjasama yang lebih tegas​ serta benar-benar inklusif​.​ Tuntutan yang semestinya mencabar; dengan halangan institusi yang tidak demokratik di Malaysia tetapi tidak mustahil dilaksanakan.

Tuntutan mereka meniupkan ​semboyan yang mengiringi keluhan rakyat terbanyak. Rakyat, yang kini semakin serba tidak keruan kesempitan ekonomi yang semakin keruh - akibat skandal demi skandal yang kini mendapat perhatian dalaman negara serta dunia.

Daripada dakwaan penyelewengan amanah Lembaga Tabung Haji, hancurnya legasi amanah MARA sehinggalah skandal  1MDB; penindasan berterusan terhadap suara kritis - hatta dari mantan Ketua Pembangkang, ahli-ahli parlimen, para akademik hinggalah siswa-siswi UKM13 yang ketiadaan air​- semuanya menyempitkan lagi ruang harapan optimis buat masa depan negara yang lebih lestari.

Gandingan skandal peringkat nasional diperitkan dengan hutang seisi rumah kepada KDNK yang mencecah 146 peratus berbanding 139 peratus pada 2007, mengalahkan Amerika dan Britain.

Juga jangan dilupakan pegangan aset kewangan median bumiputera yang mengejutkan pada kadar RM1; cukai GST yang terus menekan - hingga ke bidang kesihatan dan jua pendidikan; serta inflasi yang semakin meninggi.​

​Malaysia harus diselamatkan.​

​Justeru, semboyan Anak-anak muda ini saya sambut dengan penuh pengharapan serta keterbukaan. Mereka mewakili 7 juta pemilih baru dalam PRU yang bakal mendatang. Maka, pertemuan sudah pasti Inshaa Allah - sekiranya tiada aral yang melintang; dan degup jantung yang berdetik menjanjikan seribu-satu pengharapan.
Maju terus Anak-anak Muda Malaysia!

Nurul Izzah Anwar​
Ahli Parlimen Lembah Pantai
Naib Presiden dan Pengarah JPRP KEADILAN






------------------

SEMAKIN RETAK






SiAPA TAHU

Choose Najib or Mahathir, Umno leaders must decide

Umno leaders must decide whether to back i Najib Razak or Mahathir Mohamad, Singapore’s The Straits Times said today, following revelations that funds from 1Malaysia Development Bhd (1MDB) had been channelled into the prime minister’s bank accounts.
The Sunday Times, the weekend edition of the daily, said Umno leaders were caught in an escalating power struggle between Najib and the former prime minister and “have to choose sides soon”.
One Umno MP told the Singapore paper that Najib should have asked Bank Negara governor  Zeti Akhtar Aziz or AmBank to deny the fund transfers.

"Ask Zeti to deny or AmBank to deny. Nothing!" the MP was quoted as saying. – July 5, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/choose-najib-or-dr-mahathir-umno-leaders-must-decide#sthash.g5rtibah.dpuf


SiAPA MP iNI?

-------------------

PASANG PERANGKAP






 PERANGKAP



KOMENTAR
kenapa afdal berkata demikian
apa makna kenyataan afdal
apdal bukan penyokong najib
apdal mahu najib  masuk perangkap

Saman WSJ jika dakwaan palsu, Shafie Apdal beritahu Najib

Najib Razak perlu mengambil tindakan mahkamah ke atas The Wall Street Journal (WSJ) sekiranya dakwaan berbilion ringgit mengalir masuk ke dalam akaun peribadinya adalah tidak benar, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah Mohd Shafie Apdal hari ini.
Shafie yang juga naib presiden Umno berkata, tindakan undang-undang satu kemestian bagi memastikan imej Malaysia tidak buruk di mata masyarakat antarabangsa.
"Najib perlu mengambil tindakan undang-undang, sekiranya tuduhan itu tidak benar supaya kerajaan tidak dipandang buruk di mata umur dan masyarakat antarabangsa,” katanya dalam satu kenyataan.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/saman-wsj-jika-dakwaan-palsu-shafie-apdal-beritahu-najib#sthash.x0eGB5ys.dpuf

KAH KAH KAH
woit 
semua mahu najib saman
semua mahu najib lawan
kah kah kah
semua pasang perangkap
WSJ bukan akhbar utusan
ini akhbar kaum pemodal
ini bukan akhbar the star
ini akhbar antarabangsa
semua fakta diselidik rapi
semua data dipasti tepat
ini bukan akhbar orang melayu islam
ini akhbar orang kapir
laporan rapi dan tuntas
bila najib saman
lagi banyak rahsia terbongkar
inilah namanya perangkap maut

NASiB ZOMBI 
--------------------

SELAMAT BERBUKA





HARi KE 18

petang ni 
gwa berbuka 
di hulu langat
apa gwa cari
gwa pun tak tahu
tapi tiap tahun
telah jadi
tradisi
wajib tawaf 
ke hulu langat


SELAMAT 

BERBUKA




-----------

LAWAK SEBELUM BERBUKA




SiLA TEKA


SiAPA INi


KAH KAH KAH

lawak 
sebelum berbuka






--------------

AWAS BERITA ANGIN





AWAS!

jangan dengar

 khabar angin

jangan buat fitnah

najib razak 

masih lagi

perdana menteri

rosmah mansor masih 

berada di putra jaya




SELAMAT 

BERPUASA




Ex-Malacca CM suggests Najib step down temporarily


5 Jul — Former Malacca chief minister  Rahim Tamby Chik suggested that  Najib Razak should step down temporarily as prime minister while investigations are being carried out on claims 1Malaysia Development Bhd's funds were pumped into his…







------------

SURAT UNCLE RAMLI





DAPATKAN WANG KEMBALI
Biarkan Najib letak jawatan, apa yg lebih penting mesti dapatkan wang rakyat itu tidak kira apa cara sekali pun sebelum wang tu dipindahkan ke orang 'Najib' yg lain pula dan kita masih hisap jari lagi dan bertungkus-lumus nak trek semula wang tu.RM 42 juta bukan sikit beb, jumlah tu boleh meringankan masalah yg dihadapi dan dibebani oleh kelompok kelas bawahan dan kelas pertengahan bawah.

Najib boleh tampil dengan air mukanya yg tiada tokoh seorang pemimpin besar kita untuk menyatakan hasratnya tak terlawan lagi tekanan yg diterima selama ni, tapi duit tu dia dapat kebas lalu kita pun boleh memaafkan dia dan terus boleh enjoy walaupun integriti dan martabatnya 100% robek dan mengalami tekanan jiwa yg amat besar sekali. on JANGAN SEBAR FITNAH
UNCLE RAMLI
on 7/5/15
SITUASI BENGONG
Muhyuddin telah mengeluarkan kenyataan bahawa dalam isu mega seperti 1MDB ini maka agensi2 keajaan yg boleh disamakan dengan satu entiti semak dan perimbangan melakukan tindakan siasatan terhadap PM Najib. 

Alahai Muhyuddin masih dalam mod tak sedar atau kyusuuk yg entiti2 yg dimaksudkan itu ka semuanya dah mati pucuk dah sepenuhnya di bawah kawalan Najib. Banyak seruan untuk segera Najib disaman? Siapa nak mulakan? Entiti seperti SPRM, Peguam Negara, KETUA Polis Negara, Ketua Pemegang Botol Agama, Chandra Muzafar atau Mahathir? 

Malang sekali kita berada dalam situasi benggong ni, boleh bergema menghentam Najib, tapi patah kandar nak boleh mengatasinya setidak2 buat masa terdekat. Najib punya liat dan bersikap pekak badak dan tak tahu langsung rasa aib atau malu amat mengusarkan rakyat jelata. Teringat kata2 " we deserve d government we elect' on KENAPA TAK SAMAN MAHATHIR
UNCLE RAMLI
on 7/5/15



---------------

LAWAK DARI SAEKOR KANG KONG





LAWAK

KANG KONG


KOMENTAR
duit yang dimasukan ke dalam akaun najib
mengikut laporan WSJ 
telah digunakan untuk beli undi PRU13
orang ramai tahu dalam pru13
parti ketuanan melayu
hanya  mendapat 47 % undi rakyat
47% bukan majoriti
majoriti 52% undi rakyat
dimenangi oleh pakatajn rakyat

gerombolan mendapat 47% 
melalui jalan tipu

demokratik kepala bana apa?




PM disaran tidak lagi berlembut




-------------

PANDANGAN SAEKOR JIN



PANDANGAN


JiNAKOLOJiS



Tuduhan ke atas Perdana Menteri tidak logik


Haron DinPUTRAJAYA 4 Julai – Jinakolojis Mursyidul Am Pas, Haron Din menggesa tuduhan yang dilemparkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi satu artikel Wall Street Journal (WSJ) perlu disiasat terlebih dahulu kerana dilihat tidak logik.

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/utama#sthash.6ZDl56J3.dpuf

KAH KAH KAH
woit
ini pandangan tepat
ini pandangan dari dalam botol
mustahil pandangan ini salah
tak mahu percaya
pandang dalam air dalam pinggan
pasti nampak muka saekor berok
cuba petang ini sebelum berbuka
sebelum berok itu makan
kah kah kah

JiNAKoLOJiS

------------

MEDIA KAPIR SERANG PEMIMPIN ISLAM





LAPORAN

 MEDIA 

KAPIR LAKNAT 

TERHADAP 



PEMiMPIN

 MELAYU

 ISLAM

YANG SELALU

PERGi UMRAH

SERANGAN DARI DALAM






SERANGAN

 DARi 

DALAM

KOMENTAR
satu pasukan khas
dituntut untuk siasat najib
ini bukan suara  pembangkang
ini datang dari dalam

kalau dari pembangkang
najib boleh berlagak macho
tapi ini datang dari parti sendiri

reezal merican amat konsisten
dari awal lagi reezal menuntut
kes 1MDB ini diselesaikan

sesudah klip muhyiddin tibai najib tersebar
portal media telah melaporkan
kenyataan dari reezal 
yang mahu satu tarikh diberi
untuk laporan siasatan diumumkan

apa makna berita reezal hari ini?

ini tanda tanda retak
kali ini retak dari dalam makin jelas



Wakil rakyat Umno gesa pasukan khas SPRM siasat tuduhan WSJ 

Seorang ahli Parlimen Umno mendesak penubuhan pasukan petugas khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) menyiasat tuduhan berkenaan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) disalurkan ke dalam akaun peribadi  Najib Razak.

Ahli Parlimen Kepala Batas, Reezal Merican Naina Merican, berkata walaupun Pejabat Perdana Menteri dengan segera menafikan tuduhan itu selepas The Wall Street Journal (WSJ) menerbitkan laporan berkenaan, ketiadaan kenyataan jelas daripada Bank Negara Malaysia (BNM) atau Ambank, di mana akaun peribadi Najib dikatakan berada, mencipta “ruang kosong” yang mencetuskan tuduhan itu.

“Saya menggesa, pasukan petugas khas ini bertindak benar-benar di atas jalur kepentingan 'nasional' dan tidak sama sekali tunduk kepada sebarang tekanan; baik daripada mana-mana individu mahupun media,” kata Reezal dalam satu kenyataan hari ini.

 Ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) itu berkata tidak perlu terlalu memikirkan siapa di belakang serangan media antarabangsa dan blog tertentu ini, tetapi yang lebih penting ialah kebenaran terhadap tuduhan didahulukan.

“Apa yang penting halaman kita mesti dibersihkan daripada tuduhan yang dibuat.

“Suka saya ingatkan, tuduhan seperti ini mempunyai kesan kepada trajektori sokongan rakyat kepada parti dan kerajaan. Justeru, ia mesti ditangani dengan pantas atau kita akan meletakkan imej parti dan kerajaan di dalam keadaan tertekan,” katanya.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/wakil-rakyat-umno-gesa-pasukan-khas-sprm-siasat-tuduhan-wsj#sthash.0gmHeWVO.dpuf

KAH KAH KAH
woit
dulu hang tibai boss aku 
dulu hang tibai pak lah
sekarang aku pulak tibai hang
baru hang tau lada tu pedas
kalau kena ke kote hang lagi pedas


DENDAM LAMA


------------

PEPATAH MELAYU ASLI






PEPATAH

MELAYU


sepandai

pandai najib 

melompat

akhirnya

dihimpab oleh 

bik mama


--------------

AGENDA YAHUDI







KALAU TAK 

YAHUDi

MESTi CiNA

'Dakwaan skandal 1MDB propaganda fitnah Yahudi' - Mohd Razlan

KUALA LUMPUR: Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Mohd Razlan Muhammad Rafii menyelar beberapa portal berita yang didakwa mempunyai kaitan dengan propaganda Yahudi.

Mengambil contoh apa yang berlaku pada Iraq, Mohd Razlan berkata portal-portal tersebut menggunakan fitnah yang memberi impak besar sebagai propaganda utama menjatuhkan pemimpin dan negara.



KAH KAH KAH
woit
betul tak
TT dah cakap
ini mesti agenda yahudi
ini mesti agenda china
ini mesti kerja ajen ah seng
mereka cemburu kerana kita
ada fat lady of malayaia
mereka cemburu kerana
kita ada PM yang kaki rembat duit negara


CEMBURU


-------------

JANGAN SEBAR FITNAH





FiTNAH
adalah tidak benar
najib telah meletakan jawatan
banyak khabar angin
tersebar
satelah berita WSJ keluar
najib dan suaminya rosmah
masih lagi berada di putrajaya




-------------------

KENAPA TAK SAMAN MAHATHIR








Najib hanya berani di hadapan TV3suku TETAPI bacul & penakut berhadapan depan mata dgn  Mahathir..

Sembang aja lebih Najib tapi tak berani nak saman Mahathir...KENAPA???

Sebabnya Najib spesis kepit peha.






-------------------