.

Sabtu, 17 Mac 2018

APA JADI DENGAN ISLAM HADARI








APA JADI

DENGAN 

ISLAM HADARI?

DAH DAPAT

BIDADARI KE?

SAJE TANYA

SENYAP MACAM

SEMUA  TIDOOO






-----------------------

PARTI ISLAM PUTAR ALAM





PARTI ISLAM 

PAS

LAGI KUAT

PUTAR ALAM

ATAS NAMA

ALLAH  DAN

API NERAKA

50 tahun teroka tanah, akhirnya melepas



Jika isu Pasar Besar Pasir Puteh yang hangat diperkatakan melibatkan peniaga, di Pasir Mas, kedengaran pula keluhan penduduk tentang isu pemilikan tanah.

Ia membabitkan sejumlah penduduk Kampung Banggol Petai di sana yang mendakwa permohonan untuk memiliki tanah yang diterokai sendiri berpuluh tahun lalu ditolak tanpa sebab.

Salah seorangnya adalah Ismail Awang, 68, yang mendakwa telah membuat permohonan sejak 1994 untuk tanah yang diterokanya pada 1967.

Setelah kira-kira 24 tahun menunggu dan mendengar pelbagai janji, harapan itu berkecai selepas permohonannya ditolak beberapa bulan lalu.

"Pada 1967 saya dan sebahagian penduduk lain meneroka tanah di sini, ketika itu saya belum berkahwin.

"Pada 1994 saya memohon untuk mendapatkan tanah yang diduduki dan membayar premium. Ketika itu nilainya RM782 seekar. Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Mas meminta saya tunggu geran dikeluarkan," katanya kepada Malaysiakini dua hari lalu.

Setiap kali pilihan raya umum, katanya lagi, calon yang bertanding berjanji untuk memberikan hak milik kepadanya dan penduduk lain.

"Akhirnya penantian saya berakhir. Saya dikejutkan dengan sepucuk surat yang menyatakan permohonan saya ditolak tanpa sebarang sebab yang jelas," katanya (gambar) yang ternyata kecewa dengan perkara itu.

Pada tahun 1960-an hingga akhir 1980-an, kerajaan negeri ketika itu menggalakkan rakyat Kelantan untuk meneroka tanah yang belum diduduki untuk dijadikan kebun dan penempatan baru.

Namun peneroka berhadapan masalah apabila kerajaan negeri tidak menyelesaikan semua isu status hak milik tanah itu.

Difahamkan ia melibatkan penduduk di Kampung Banggol Petai dan kawasan sekitar dan mereka berisiko kehilangan tanah selepas mencurahkan keringat di sana bertahun lamanya.

Mengimbas kembali, Ismail berkata beliau meneroka tanah di situ untuk keluar daripada kemiskinan dan memulakan hidup baru.

"Saya bina kehidupan di sini, cari rezeki dan besarkan anak-anak. Berpuluh tahun kemudian saya terima surat pejabat tanah yang mengatakan permohonan saya ditolak.

"Saya buat permohonan pada 1994 dan baru sekarang diberikan jawapan dan perlu meninggalkan tanah ini," katanya lagi.

Kena bayar RM31,000

Berbeza pula dengan kisah Mat Hasan Yaacob, 67, yang mendakwa diminta sekali lagi membayar premium mengikut kadar terbaru oleh Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Mas.

"Saya dan isteri sudah memohon dan membayar premium untuk tanah seluas enam ekar. Selepas 18 tahun, kami diminta membayar mengikut harga baru iaitu kira-kira RM31,000.

"Ini di luar kemampuan dan kami berisiko hilang tanah yang sudah diusahakan berpuluh tahun," katanya.

Kerajaan Kelantan bawah Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob telah menaikkan kadar premium tanah.

Malah dalam Belanjawan Kelantan 2018, ia dijangka menjadi pendapatan utama kerajaan negeri menggantikan sektor perhutanan.

Mengikut pekeliling yang dikeluarkan pada April 2015, terdapat tiga bayaran premium bagi setiap permohonan, iaitu premium biasa sebanyak 30 peratus daripada nilai semasa tanah, premium denda dan premium tambahan.

Pemohon perlu membayarnya apabila permohonan mereka diluluskan.

Ketua Jajahan Pasir Mas, Mohamed Nor Husin ketika dihubungi berkata, soal kelulusan tanah dibuat oleh kerajaan negeri dan Pejabat Tanah dan Jajahan hanya mengikut prosedur yang sudah ditetapkan.

"Kerajaan negeri yang menentukan permohonan lulus atau tidak. Kelulusan dan penolakan permohonan boleh dibuat sama ada dengan sebab atau tanpa sebab sekali pun," katanya.

Malaysiakini sedang berusaha menghubungi exco kerajaan negeri yang berkenaan bagi mendapatkan reaksi berhubung perkara in


LAGI ISLAM

PARTI INI

LAGI TEBAL

PUTAR BELIT

ADA HADIS

ADA AYAT

KALAU TIDAK

CERAI BINI

KAH KAH KAH




---------------------

SONDOL WAHABI








SONDOL WAHABI
Babi betul style kau menyondol. Pasal apa babitkan abdul wahab aka wahabi.? Abdul wahab hanyalah bapa kepada muhamad bin abdul wahab. Dia tak ada dalam gambar berpakat dengan british dan saud untuk rampas bumi hijaz. 

JANGAN WASABI

Kalau marah sama saudi kenapa babitkan wahabi? Pergi maki sama saudi lah. Bodoh macam babi. Sondol macam babi...sama level dengan lebai babi pas. on BARUAN ISRAEL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/11/18



----------------------

MOHAD BIN OSMAN







MOHD  BIN OSMAN
Dah potong ujung lancau ke purtan nih wei? Takde ke yang teringin nak meminang wei? Kah kah kah. on 
SAH AZALINA ADA KOTE
Publish | Delete | Spam
Din Itik bukan Din Ayam.
on 3/14/18



---------------------