.

Rabu, 15 Oktober 2008

HUJAN TURUN LAGI

La la napa ni tiap petang dia datang lagi
Naik bosan tak henti-henti
Pak warung susah hati
Mak warung lagi susah hati
Ujang ujan dan ujan lagi

Gelap dan suram mengingatkan kembali
Zaman zaman muda kesaorangan
Dari kota ke kota
Dari lantai ke lantai
Dari bilik sewa ke bilik sewa
Dari penjara ke penjara

Musim daun gugur
Musim patah cinta
Musim daun gugur
Sebelum salju turun

Musim daun gugur
Mengigil sejuk
Terpaksa mengucap selamat tinggal
Pada panas yang telah pergi

Lalu bermimpi bumi tropikal yang panas
Jelebu yang berbukit bukau
Jelebu yang bergunung ganang

La la ni tiap petang dia datang lagi
Guruh dan petir
Tak henti henti
Kampung di sebelah kubur
Hutan gelap berkabus ngeri

Punya susah nak berjalan kaki
Payung koyak kasut bocor
Seluar basah stokin busuk

Lalu teringat kembali
Mandi air hujan
Tak puas puas mandi
Berbogel tak sedar diri
Dari sawah turun ke perigi
Dari paya turun ke sungai
Batang dah besar
Dah tumbuh bulu ari
Tapi belum ngerti kucupan brahi
Tak tahu apa yang tegak keras
Apa yang tegak mati

Lah ni dia datang lagi
Kalau ke sawah
Ia datang bawa rezeki
Tapi semua sudah kering
Dah jadi kubang babi

Bumi tropikal ini hujan tak berhenti-henti
Jelebu yang kering
Kini basah sepanjang hari
Kain di ampaian berkulat berdaki
Musim tengkujuh tak tahu bila berhenti

Semua ini perbuatan kita sendiriTERKINI ! TERKINCIT ! HOT ! PAK DOLAH STRIKES BACK

Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawai akan memanggil Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan pada petang ini untuk meneliti hal ehwal jual beli Eurokopter.

Berita telah mula tersebar luas bahawa ada berlaku ‘ lintang pukang’ dalam kontrek pembelian Eurokopter.

Mengikut laporan berita, tanda tangan jula beli kontrek ini dilakukan tergesa-gesa dua hari sebelum Najib Razak meninggalkan Kementerian Pertahanan.

Najib Razak telah berpindah dari Kementerian Pertahanan ke Kementerian Jaga Duit.TERKINI ! TERKINCIT ! HOT ! - PEGUAM NEGARA SAH ‘ORANG JAHAT’

Abdual Gani Patail seorang siswa tercorot semasa belajar di fakulti Undang-Undang Universiti Malaya hari ini telah di sahkan sebagai ‘orang jahat’.

Kenyataan ini telah dibuat olih Lim Kit Siang di Parlimen pagi ini.

Ini adalah berdasarkan siasatan solicitor-general Idrus Harun yang menerima laporan salah laku kuasa dan menipu bahan-bahan bukti dalam kes Anwar Ibrahim pada tahun 1998 dahulu.

‘Bagaimana kita membenarkan penjenayah ini menjadi Peguam Negara? Apa telah jadi kepada Malaysia’ kata Lim Kit Siang.

Gani Patail pada ketika itu memegang jawatan penolong Pendakwa Raya. Kes yang sama juga melibatkan Ketua Polis Negara Musa Hassan – yang di kenali sebagai pembawa tilam busyuuk ke mahkamah tetapi tidak pernah dijadikan bahan buki.ARAH EKONOMI KAPITALIS

Hari ini ekonomi kapitalis sedang menghadapi satu krisis yang amat besar. Kemungkinan dunia kita hari ini di bawa kembali ke zaman meleset sama seperti tahun 1929 dahulu cukup cerah.

Ahli-ahli Dewan Congress Amerika telah meluluskan dana negara sebanyak 700 bilion dolar untuk membantu lembaga-lembaga bank yang berkemungkinan jatuh muflis. Di Britain Gordon Brown telah juga meluluskan 500 bilion sterling pound untuk tujuan yang sama. Sebuah lembaga penyimpan/peminjam dana – Northern Rocks – telah di hak miliknegarakan oleh kerajaan Parti Buruh Gordon Brown.

Dari mana asal usul krisis yang menghimpit ekonomi kapitalis ini ?

Semua ini berpunca dari asas ekonomi kapitalis yang mengajukan dasar neoliberalisma. Ertinya ekonomi kapitalis yang mengenepikan peranan daulah/state dan membuka pasaran bebas. Amerika Syarikat negara kapitalis terunggul di dunia telah mengenepikan sistem wang yang bersandarkan emas. Ini berlaku pada tahun 1971 apabila Presiden Nixon memansuhkan Bretton Woods Agreements.

Perjanjian ini dimansuhkan ketika kuasa imperial Amerika sedang melancarkan perang kolonial terhadap Vietnam, Laos dan Kamboja. Perang Indo-China ini telah membocorkan dan mengkoyak rabakkan ekonomi Amerika. Berbilion dolar telah digunakan dalam usaha sia-sia untuk mengalahkan gerakan nasionalis di bawah pimpinan Ho Chi Minh. Perang memerlukan perbelanjaan yang amat tinggi – nyawa dan harta benda.

Yang menjadi ganti Bretton Woods Agreements ialah Dolar Amerika. Negara-negara kapitalis terutamanya negara di Asia, Afrika dan Latin Amerika telah di paksa menerima pakai ‘fiat money’ yang hanya bersandarkan kepada kekuatan ekonomi Amerika. Justeru semua jual beli diantara negara-negara kapitalis terutama jual beli bahan bakar petrolium wajib menggunakan dolar Amerika.

Hasil awal dari tindakan dasar ekonomi ini telah menyelamat ekonomi Amerika yang mula merundum pada tahun-tahun 70’an. Ekonomi kapitalis Amerika dapat bernafas semula dan berkembang.

Rupa-rupa langkah Presiden Nixon itu hanya untuk membeli masa. Tiga puluh tahun kemudian semuanya berulang kembali. Amerika kini sedang melancarkan perang kolonial terhadap Iraq dan Afgahnistan. Kalau pada tahun 1971 Perang Vietnam melimpah ke Laos dan Kamboja, kini tahun 2008 Perang Iraq/Afghanistan telah melimpah ke Iran dan Pakistan.

Sebelum serangan ke atas Iraq bermula, Rumah Putih secara ‘romantik ‘ telah memberi anggaran 50 bilion dolar sebagai belanja perang. Hari ini angka resminya telah mencecah hampir 600 bilion dolar. Perang di Iraq memerlukan 300 juta dolar sehari. Ada yang menganggarkan diantara 1 hingga 2 bilion dolar seminggu akan digunakan di Iraq.

Seorang pakar ekonomi Linda Bilmes dari Kennedy School of Government di Harvard, dan Joseph Stiglitz pemenang hadiah Nobel laureate Ekonomi yang juga bekas penasihat ekonomi Bill Clinton telah meletakkrer44+++aaaan harga 2 trilion dolar sebagai belanja perang di Iraq hingga ke hari ini.

Justeru peperangan di Iraq dan Afghanistan ini sedang mengancam ekonomi Amerika dan ekonomi dunia kapitalis – sama seperti ancaman di zaman Perang Vietnam dahulu.

Dalam masa yang sama dasar neoliberal juga telah memberi ancaman yang sama. Banyak peraturan jual beli, peraturan urus niaga yang menjaga kepentingan negara-negara kecil telah di lupuskan atas paksaan perjanjian World Trade Organisation ((WTO ) atau atas nasihat Bank Dunia.

WTO dan Bank Dunia adalah dua lembaga yang di wujudkan oleh kuasa imperial Amerika untuk memastikan kepentingan ekonomi Amerika berjalan lancar tanpa ganguan. Dua lembaga ini mengajukan dasar-dasar neoliberal dan memastikan pasaran dibuka seluas mungkin untuk kaum pemodal.

Peraturan dan perjanjian yang dilihat tidak menguntungkan kaum pemodal akan dihapuskan. Negara-negara Dunia Ketiga tidak dapat bertahan dari serangan dasar PENSWASTAAN yang dipaksakan ke atas mereka oleh WTO dan Bank Dunia.

Selain dari belanja perang dan dasar neoliberal ini - ekonomi kapitalis juga sedang berhadapan dengan masaalah struktur sistem kapitalis ini sendiri. Di zaman meleset tahun 1929 dahulu, Amerika tidak berperang tetapi berhadapan dengan masaalah keyakinan terhadap lembaga-lembaga bank.

Kali ini keyakinan terhadap lembaga bank datang kembali bersama bencana perang – dua-dua datang sekali harung. Memang betul jika diperhatikan ekonomi kapitalis ini ada putaran jatuh/bangun setiap sepuluh tahun – 1974 – 1988, 1997, 2008 - tetapi kali ini bebeza. Ini bukan pusingan krisis sepuluh tahun sekali lagi. Ianya lebih dari itu.

Dunia kapitalis bukan sahaja berhadapan dengan pengeluaran yang berlebihan (surplus production) malah strukturnya telah hampir hancur. Rakyat dunia tidak lagi mahu menerima dolar sebagai wang tukaran. Apabila dolar tidak lagi di yakini, maka nilai dolar jatuh.

Dalam suasana nilai dolar jatuh, Federal Reserve – badan swasta yang berhak mengeluarkan dolar – mengambil jalan pintas. Federal Reserve terus mencetak dolar untuk dijadikan bahan export utama Amerika. Hasilnya ada lambakan dolar di pasaran dunia. Bila dolar melambak maka nilainya semakin merosot. Ini samalah seperti apa yang pernah terjadi kepada ibu dan ayah kita dengan Duit Batang Pisang di zaman Jepun menjajah Tanah Melayu pada tahun 1941-1945 dahulu.

Untuk memastikan dolar terus di terima pakai, kuasa imperial telah menggunakan ancaman kekuatan tentera untuk memastikan jual beli terutama bahan bakar petrol akan terus dinilai dengan dolar. Harus dingati salah satu sebab kenapa Saddam Hussein dijatuhkan ialah kerana Saddam telah meninggalkan dolar dalam hal jual beli minyak. Iran, yang kini dianggap musuh, telah juga meninggalkan dolar dan beralih kepada Euro dalam hal jual beli minyak petrol. Langkah yang sama juga sedang diambil oleh Russia. Langkah meninggalkan dolar negara-negara ini terus membantu penurunan nilai dolar.

Satu lagi musibah yang sedang menyerang sistem ekonomi kapitalis ialah munculnya – perniagaan bentuk baru. Perniagaan ini bukan membuat sesuatu atau menghasilkan sesuatu barangan. Kalau kita memotong getah, hasilnya ialah getah. Kalau kita memburuh menanam padi hasilnya ialah beras.

Perniagaan bentuk baru- tidak membuat apa-apa barangan - ianya hanya membuat spekulasi tentang tentang harga barangan masa depan dan nilai mata wang dari sebuah negara ke sebuah negara. George Soros, nama yang dikenali di Malaysia hanya salah seorang dari beratus-ratus peniaga bentuk ini.

Perniagaan ini lebih tepat kalau kita kenali sebagai – berjudi/betting. Berniaga mata wang ini tidak produktif. Ianya tidak menghasilkan apa-apa barangan/products. Jenis perniagaan ini muncul hasil dari dasar neoliberalisma. Perniaga jenis ini akan berbondong ke hulu ke hilir dalam dunia global mencari pasaran untuk berjudi.

Kita tidak nampak mereka kerana mereka semuanya bersarang di Wall Street New York dan di City of London. Mereka bebondong-bondong tetapi tidak bergerak. Mereka hanya mengalihkan angka dana mereka melalui internet. Tidak ada wang ringgit yang masuk, tetapi jika mereka menang ‘judi’ maka harta dan titik peluh kita ke kantung mereka. Inilah yang berlaku pada tahun 1997 dahulu.

Dalam masa kurang lebih 6 bulan krisis ekonomi kapitalis ini akan sampai kepada kita. Di Amerika dan Eropah pada masa ini sedang berhadapan dengan zaman meleset. Rakan niaga kita di Amerika Utara dan di Eropah akan mengurangkan permintaan. Apabila ini berlaku maka banyak pabrik dan kilang akan ditutup. Banyak yang akan hilang pekerjaan.

Inilah hakikat krisis ekonomi global kapitalisma.

Sekarang para pemimpin kita wajib membuat satu dasar ekonomi baru yang bersandarkan kepada ekonomi pertanian. Bumi Hijau seharusnya dijadikan dasar oleh Pakatan Rakyat. Bumi Hijau bermakna kita mengajukan penanaman bahan-bahan makanan dan bukan pembuatan barangan. Apabila zaman meleset sampai kita memiliki beras yang cukup. Kita memiliki sayuran, ikan, daging, bijirin dan buah-buahan yang cukup.

Kita pasti tidak dapat makan Proton. Kita tidak dapat makan komputer chips kerana ianya bukan potato chips. Dengan asas ekonomi pertanian yang kukuh pasti sedikit sebanyak akan dapat membantu orang ramai dari dilanggar zaman meleset yang akan sampai tidal lama lagi.BARU !! HOT !! PIRAMID FIRAUN EKSPORT TERKENAL MESIR - B.hairan

Piramid di Giza kira-kira 25 kilometer dari Kaherah antara tarikan paling popular.

Sebut saja Mesir, ramai yang terbayang atau teringatkan Piramid dan Firaun

Piramid dan Firaun sejak sekian lama menjadi kebanggaan dan 'eksport' terkenal Mesir
.

kah kah kah ….. tolonglaaaa mesir jangan ekspot lagi malaon ni….. kami ada ada dua ekor….. ada firaun kecil dan ada mahafiraun besar….eskport buah tamar bulan puasa cukuplaaa…. dah 22 tahun kami terseksa…..kah kah kah..

tapi napa berita FIRAUN ni keluar hari ini…. nak perli mahafiraun ke nak perli firaun kecil….atau nak perli mahafiraun….kah kah kahKONTRAK BERPUSAT AGIH TENDER PROJEK KERAJAAN – B. hairan

Syarikat kecil Bumiputera dipertimbang dapat peluang

KUALA LUMPUR: Kementerian Kewangan akan mewujudkan sistem kontrak berpusat bagi mengagihkan tender projek kerajaan kepada syarikat tempatan, terutama Bumiputera, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata, langkah itu perlu bagi memastikan syarikat kecil Bumiputera diberi pertimbangan untuk mendapatkan tender projek daripada kementerian, seperti Kementerian Pelajaran.


kah kah kah…. inilah lubang fuluuuusssss…. kah kah kah… ini lah beli undi … kah kah kah…. ini lah cara dapat sokongan…. kah kah kah… kesian kj….. mati terpacak…kah kah kah….ini lah permulaan sun con atas sub con atas sub con atas sub con hingga bangunan runtuh….. kah kah kah.RASUAH BOLA SEPAK LIGA TEMPATAN BERLELUASA – B. hairan

KUALA LUMPUR: Rasuah bola sepak yang menggegar negara lebih sedekad lalu, kembali berleluasa dan menghantui kancah liga tempatan dengan jumlah laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) mencapai tahap membimbangkan.

kah kah kah….. baru sekarang tahu….. semua orang dah tahu…. tu pasal stadium kosong….. kah kah kah…. ni macam kes sms altantuya…. Semua orang dah tahu nama peguam tapi surat khabar melayau tak tahu….. kah kah kahNAJIB ULANGI NAFI CAMPUR TANGAN KES ALTANTUYA – U.malayau

KUALA LUMPUR 14 Okt. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengulangi kenyataannya bahawa beliau tidak pernah menyalahgunakan kuasa dengan campur tangan dalam siasatan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribu.

Katanya, beliau tidak perlu memberikan sebarang ulasan mengenai khidmat pesanan ringkas (SMS) antara beliau dan seorang peguam terkemuka yang disiarkan oleh sebuah portal berita.

Saya tidak perlu memberikan sebarang komen mengenai perkara tersebut. Apa yang penting tidak ada sebarang penyalahgunaan kuasa,� katanya kepada pemberita di Parlimen di sini hari ini.

kah kah kah…. tak salah guna kuasa?...… wak mongol ni betul-betul kelentong…orang tanya lain dia jawab lain…. cakaplaa sms ni betul atau tidak…. kalau tak betul oklaaa…. sms tipulaaa… tapi kalau sms ni betul….macam mana ?

kah kah kah… ni yang rakyat nak dengar …..sms ni betul atau tidak…. tipu atau betul…. salah guna kuasa tu hal kemudian… yang rakyat nak tahu… sms ni betul atau tidak…. jangan lari larau …kah kah kah…ni macam ada barang nak sorok je… kah kah kah

kah kah kah.... helikopter berapa harga?.... kah kah kah.... dulu kapal selam... ni helikopter..... apa punya mongol.... kah kah kahPENGHIJRAHAN MELAYU DALAM ZON BUDAYA SENDIRI – U.malayau

KUALA LUMPUR 14 Okt. - Orang Melayu di negara ini sama sekali tidak boleh dianggap sebagai pendatang dari kepulauan Nusantara kerana penghijrahan mereka berlaku dalam zon budaya sendiri.

Pengkaji tamadun Melayu, Mohd. Arof Ishak berkata, orang-orang Melayu dari kepulauan Nusantara juga adalah sebangsa, cuma pada masa ini, mereka dipisahkan oleh sempadan politik.

Menurutnya, ia berbeza dengan penghijrahan orang Cina dan India kerana ia merentasi zon budaya yang berbeza.


kah kah kah….macam mana dengan madey dari kerala?... cam na dia jadi melayu?.... cam na dengan husssein off dari turkey …. cam na dia jadi melayu?… cam mana dengan hamid jilbab dari yaman… cam mana dia jadi melayu….. munkee munkee ni dari zone mana?.... dari benua mana?.... kah kah kah….

pasal dia orang ni islam…. kah kah kah…. di negeri cina ada lebih banyak orang islam dari di malaysia… di india ada lebih banyak islam dari di malaysia … semua pakai kain pulicat…. kah kah kah…. kain pelikat tu asalnya dari pulicatla… kah kah kah

kah kah kah… tapi kalau gi pulau jawa … orang jawa tak mengaku mereka melayu… mereka jawalaaa…. kah kah kah… tak pernaha mereka kata mereka melayu…. kah kah kah…. bila pulak jawa jadi melayu…. zone apa ni… zone main bola ke…. kah kah kah

kah…jangan lupa di indonesia ada lebih 17% bukan islam… 17% bukan dari 27 juta tapi dari 237 juta …. kah kah kah… lebih dua kali ganda rakyat malaysia… indonesia bahasa yang paling banyak pengucapan ialah bahasa jawa laaaa…kah kah kah… apalah … orang indonesia tak pernah ada rasa rendah diri bila nak ramai rakyat masukaan malaysia sekali …. kah kah kah.... mana ada ganyang malaysia adalah….kah kah kah

pengkaji tamadun melayu ni pun kang kong…. dari sintok juga ke…. kah kah kahRAIS SARAN WUJUD SISTEM ORIENTASI DIKALANGAN AHLI MUDA UMNO – U.malayau

JELEBU 12 Okt. Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Dr. Rais Yatim hari ini menggesa parti itu supaya mewujudkan sistem orientasi kepada ahli baru terutama mereka yang berusia 18 tahun agar mampu menjiwai semangat perjuangan sebenarnya.

Kata beliau, ini perlu dilakukan kerana UMNO semakin kehilangan taring apabila ahli muda langsung tidak tahu sistem dalaman, sejarahnya, semangat dan perjuangan sehinggakan ia mula tidak relevan kepada golongan itu serta profesional.


kah kah kah….. 18 tahun ni bukan budak sekolah ke ?…. kah kah kah…. dah desperado kut….baru pandai bersunat dah jadi yb…. kah kah kah…. tapi dulu cakap yang muda dan pelajar tak boleh campur politik …. bila anak muda masuk Pakatan Rakyat munkee ni kata salah…. ada akta universitilaaa… entah apa segala macam halangan…. bila munkee ni rekrut umur 18 tahun oklaaa pulak…kah kah kah…. ni betul desprate….

woit… dino mana pergi…. tok kadi dah cari… bini dia bunting… jangan entot entot lari…SENIMAN BANTAH ANUGERAH

HULU KLANG: Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) akan menyerahkan surat bantahan penganugerahan Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran Datuk kepada pelakon Bollywood terkenal, Shah Rukh Khan kepada Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KPKKW), hari ini.

Presidennya, Datuk Mustapha Maarof, berkata surat yang ditandatangani beliau itu akan diserahkan kepada Ketua Setiausaha KPKKW, Dr Muzahet Masruri pada satu majlis yang diadakan di Kompleks Perbadanan Filem Nasional (Finas), di sini, petang ini.

"Cuma pada fikiran kami, artis veteran tempatan lebih layak menerima pengiktirafan di atas jasa yang mereka curahkan selama ini," katanya pada sidang media di Finas, di sini, petang semalam.


kah kah kah….. nak bantah buat apa…… rupa rupa nya yang bantah ni tak dapat datuk melaka…. kah kah kah…. kalau dapat tak bantah…. kah kah kah… ni tak best ni…ni macam rafidah dapat AP dulu…. ramai yang bantah tapi kalau Ap di bahagi bahagi kan ok pulak…. kah kah kah…

kalau ada datuk ni dapat tiket bas murah ke?.... kah kah kah… kalau dapat datuk ni…beli buku kat border dapat setengah harga ke…. kah kah kah…. sorilaaaa datuk-datuk ni bukan baca buku…. kah kah kah… nak tanya sikit … kalau ada datuk dapat sewa gro half price ke?.... kah kah kahDATUK SHAH RUKH KHAN DAPAT DATUK MELAKA

MELAKA: Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam hari ini enggan mengulas bantahan Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) mengenai penganugerahan gelaran Datuk kepada pelakon Bollywood, Shah Rukh Khan.

"Saya tidak mahu komen apa-apa," katanya ketika dihubungi, pagi ini.

Semalam, Presiden Seniman, Datuk Mustapha Maarof, berkata penganugerahan pingat kebesaran kepada Shah Rukh Khan itu tidak relevan atas kriteria apa pemilihannya.

kah kah kah….. tak mahu komen apa-apa …. kah kah kah…. berapa banyak datuklaaa… ada datuk perigi buta…. ada datuk jaga jamban…. ada datuk jagi durian… ada jatuh jalan choe kit…. kah kah kah….ada datuk melaka… ada datuk johorr…. ppa punya tuuuuuuuuuuuur…kah kah kahBPR PAHANG SIASAT POLITIK WANG

KUANTAN 14 Okt. - Badan Pencegah Rasuah (BPR) Pahang sedang menjalankan siasatan terhadap aduan dan laporan berhubung politik wang dalam beberapa mesyuarat peringkat cawangan dan bahagian UMNO di negeri ini.

Pengarahnya, Sutinah Sutan berkata, pihaknya menerima laporan mengenai kes-kes tersebut sejak mesyuarat perwakilan cawangan berlangsung Julai lalu.


kah kah kah…. politik wang ni apa bendanya…. kah kah kah… gua kurang faham… kenapa panggil politik wang…. kenapa tidak kata beli undi… kah kah kah…. politik wang macam hebatlaaa wang pandai berpolitik…. kah kah kah