.

Jumaat, 19 Jun 2015

FULLUSIKOM AL TOYOLI







ISLAM KETURUNAN
Kah kah kah...dah faham sgt islam ke smpai perjuangan hudud sahaja yg diutamakan...ape pulak yg salahnye ngan dap...jgn taksub sgt ngan islam yg kita faham smpai nak memandang rendah agama dan kepercayaan umat lain...jgn pulak kita lupa agama yg kita kafirkan umatnya adalah agama yg dibawa oleh nabi terdahulu yg kita ketahui dan sebutkan dlm bacaan alquran... Kah kah kah...

islam kita sbb keturunan...sebab kita keluar dari rahim seorang wanita 'islam'...cube kita keluar dari rahim seorg ahli dap...jgn slhkan dap atau yg lain...cari kekhilafan pd diri sendiri... Islam yg dibawa nabi junjungan x pula suruh membenci dan mengkhianati bangsa dan agama lain...jadi fikir2kan...

apakah wadah perjuangan islam...membenci dan mencaci yg x seagama ngan bani melayu 'islam' atau membuatkan mereka kagum dengan islam sebenar... Tekanan dari kerajaan memerintah yg menghimpit kos sara hidup rakyat yg patut diperjuangkan dan dipikirkan...setidaknya kagumlah aku dengan kesungguhan dap dlm wadah on KELANTAN DUA PULUH TYAHUN OKAY
Anonymous
on 6/17/15
JUAL SYURGA
Agamawan menjual syurga kepada masyarakatnya yang bodoh atas kemalasan berfikir dan membaca , demi habuan laba atas ilmunya untuk kepentingan duniawi . Atas kapasiti jurujual - matlamatnya ialah menjadi terkenal untuk keuntungan sampul .

 Nationalis Kapitalis menjual syurga kekayaan dunia atas ketulian dan kebutaan masyarakatnya demi laba yang akan dirompak dan dirampas atas ketulian dan kebodohan masyarakatnya . fikir fikir kan - renong renong kan ! on SATU SOALAN
Anonymous
on 6/17/15
HADIS BALCKOUT
Gwa pernah terbaca sebuah hadis - " Tuhan mencipta hambanya terdiri daripada manusia , jin dan hewan , ada jin bersifat manusia dan ada pula hewan bersifat manusia . Mereka ini adalah perosak keujudan manusia " . 

Hadis ini telah diblackout oleh agamawan agar manusia memuja dan mentaati mereka . Cari jagan tak cari , ngaji jangan tak ngaji , kalo tak jumpa hafalan al quraan tak sempurna , sebab hafal hanya untuk habuan sampul , habuan uncang dan habuan dalam tin milo . on GILA DAN SASAU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/15/15
TOYOLI
tt - wal mukaki wa tembuki wal mukaki tak tahui maluhi . wal cakapki pi putari . Wal lebaiyun wa kakihi pi sontot . Wa jubahi dalami sikuki wal lututi hiiii wal jin afridi fi toyoli fi fulus wal sampul. on DARI FB TOWKAY
Anonymous
on 6/13/15




------------

JOHOR KELUAR MALAYSIA





KOMENTAR
kita tunggu KETUA TWITER NEGARA
keluar twitter tak
kita tunggu ada menteri komen tak 
kita tunggu nazri aziz kata apa
kita tunggu zahid hamidi kata apa
kita tunggu hadi awang kata apa
















KAH KAH KAH
woit
lancow berani dakwa
tapi baik juga
kalau johor keluar
sabah  boleh keluar
sarawak boleh keluar
kelantan yang gila hudud
boleh merdeka buah hudud
kah kah kah

SUTUT & HUDUD

------------

HARI KEDUA








HARI KEDUA
saperti yang telah dijanjikan
kuala lumpur teduh dan redup
tengah hari hujan turun
petang disekitar tadi 
dikawan rumah gwa
ada kabus

bulan jun biasanya
matahari ditengah tengan khatulistiwa
tapi kali ini masih redup
apakah yang telah dijanjikan
apakah nikmatnya

kelmarin hari pertama
agak keras untuk gwa
hari ini 
hari kedua telah reda
tidak macam kelmarin
hari ini santai mantai

 jumaat  malam kuala lumpur sibuk
hujung minggu
gwa mahu keluar rumah
cari makan
gwa bawa bekal buah petai
bekal rambutan
masuk restoran
cari mee wantan dengan itik
ini memang terbaik
gwa ada restoran tak jauh dari
tempat gwa
tapi gwa tahu mahu tulis diman
takut luu semua datang
bawa jais dan jawi
naikkan harga wantan itik gwa


SELAMAT BERBUKA


---------

MAKAN TANGGUNG BERAK CANGGKUNG







KOMENTAR
amerika juga gunakan taktik yang sama
buat kacau
beri jawapan
datang selesaikan

Selepas pengampunan aktivis, bekas MB seru mahkamah pulangkan denda

Mahkamah perlu memulangkan semula bayaran denda RM5,000 yang dikenakan terhadap 11 aktivis rampasan kuasa Perak selepas mereka mendapat pengampunan diraja dan dibebaskan malam tadi, kata  Nizar Jamaluddin

KAH KAH KAH
woit memang bijak
memang bistari
mula tangkap
kemudian denda
kemudian penjara
kemudin diamponkan
kah kah kah
ni macam tok bomoh
mula mula sebar cerita hantu
lepas datang bawa tangkal
hantu ilang
semua bersyukur pada bomoh 
bomoh diangkat jadi raja
kah kah kah

INI TRIK LAMA





----------------

KENAPA TINGGALKAN KAMPONG HALAMAN






KOMENTAR
tukar tiub telah menulis 
tentang ORANG PELARIAN
tiga tulisan telah disiarkan
tulisan itu muncul sebelum
kaji selidik PPB muncul

sah dan soheh
bawa PERANG adalah punca orang pelarian

tapi analisa PBB/UN ini tidak lengakp[
kerana tidak dinyatakan kenapa perang pecah
apa yang menyebabkan perang
 3 artikel tentang orang pelarian

hanya tukar tiub
memberi analisa tuntas
bahawa:
selagi sistem ekonomi kapitalis wujud
selagi modal menguasai dunia
selagi keuntungan maksima menjadi iman
selagi itu perang wujud
selagi itu ORANG akan lari menyelamat diri

NOTA:
di akhir tahun  2014, terdapat  19.5 juta ORANG PELARIAN - satengah dari mereka kanak-kanak -
seramai  38.2 juta warga kehilangan rumah tangga dan berpindah dan seramai  1.8 mencari suaka politik.

BACA SEKALI LAGI

http://www.tukartiub.blogspot.com/2015/06/mencari-punca.html

http://www.tukartiub.blogspot.com/2015/06/kenapa-mereka-lari.html

http://www.tukartiub.blogspot.com/2015_06_04_archive.html



One in every 122 people is displaced by war, violence and persecution, says UN

War, violence and persecution left one in every 122 humans on the planet a refugee, internally displaced or seeking asylum at the end of last year, according to a stark UN report that warns the world is failing the victims of an “age of unprecedented mass displacement”.
The annual global trends study by the UN’s refugee agency, UNHCR, finds that the level of worldwide displacement is higher than ever before, with a record 59.5 million people living exiled from their homes at the end of 2014.
UNHCR estimates that an average of 42,500 men, women and children becamerefugees, asylum seekers or internally displaced people every day last year - a four-fold increase in just four years.
By the end of 2014, there were 19.5 million refugees – more than half of them children – 38.2 million internally displaced people and 1.8 million asylum-seekers.


------------

KENAPA ROSMAH DIBENCI








KOMENTAR
persolannya bukan orang lain tak shopping
orang lain juga shopping
orang lain juga beli barang
orang lain juga naik kapal terbang
orang lian juga  sewa hotel

apa yang menjadi kebencian orang ramai
kepada rosmah mansor ialah:

1- rosmah shopping kerajaan yang bayar
2- rosmah shopping felda ambil bil
3- rosmah naik kapal terbang rakyat yang bayar
4- rosmah duduk hotel masuk bil negara

orang ramai shoping
orang ramai membeli belah
orang ramai sewa bilik hotel
orang ramai naik kapal terbang
semua pakai duit sendiri

kerana rosmah pakai duit kerajaan
pakai duit negara
pakau duit felda
pakai kapal terbang resmi
ini yang jadi kebencian rakyat
NOTA
tapi ada baiknya
perangai dan kerenah rosmah ini
sedang dijadikan peluru
untuk hasut rakyat membenci kerajaan


Pembantu peribadi Rosmah sindir pengkritik

 | June 18, 2015
Rizal Mansor menjawab tohmahan yang dilemparkan terhadap Rosmah dengan nada yang sinis





PETALING JAYA: Pembantu peribadi kepada  Rosmah Mansor,  Rizal Mansor menyerang balas pengkritik yang mempersoal gaya hidup mewah majikannya.
Menerusi laman Facebook, dia menjawab segala tohmahan dengan nada yang sinis.
“Dalam Malaysia ni hanya  Rosmah Mansor sorang je yang shopping..orang lain semua tak shopping.. Banyak kedai di pusat beli belah hampir muflis kerana tidak dikunjungi Rosmah Mansor,” tulisnya.

KAH KAH KAH
rakyat marah rosmah shopping
kerana bila rosmah pergi  jepun 
ada gempa bumi di tokyo
bila rosmah pergi sarawak
sabah gempa bumi
bila rosmah pergi kazakhtan
nepal gempa bumi
ini pasal rakyat marah

kah kah kah
bila rosmah berjalan
matahari terlindung
bila rosmah kentut
taufan berlaku
ini pasal rakyat marah

MEMANG DIBENCI

----------------

APA ITU PRP





PRP

APA ITU PRP

TUNGGU & NANTI

Progressive Rock Party...I like...ankel sham tolong la usulkan party jenis liberal sosialis kat malaysia ni...promo buku depa semua dan bersifat berterusan. Dah lama dah dok kena suap dengan kapitalis sampai jadi buta perut. kesedaran berterusan ankel sham...biar menggila...aku kalau boleh nak hang buat penerangan, hukum hakam dan hala tuju pemikiran pemikiran ni tiap tiap hari...bagi semua tahu...biar akal masing masing menilai dengan keputusan sendiri...bukannya dari keputusan yang menetapkan bahawa komunis tiada agama. Ini semua GILA. on NEGARA HILANG LESAP
Anonymous
on 6/18/15

Parti rakyat progresif??? on NEGARA HILANG LESAP
Hilmi Jasman
on 6/18/15

Parti rakyat progresif??? on NEGARA HILANG LESAP
Hilmi Jasman
on 6/18/15

Parti Revolisi PAS - PRP? on APA KATA MAT SABU
BJ Zainulfaqar
on 6/18/15


Parti Reformasi Progresif Parti Reformasi Perpaduan Agak2 betul x? hehe on PERJUANGAN DITERUSKAN
Johan
on 6/17/15


Partai Rakyat Pekerja on SENYUM PAGI INI
Anonymous
on 6/17/15

Parti Reject PAS atau PAS-Rejects Party on SENYUM PAGI INI
Anonymous
on 6/17/15

PRP tu ialah Parti de la révolution du peuple atau dalam englishnya People's Revolution Party on SENYUM PAGI INI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/17/15





------------

MAT SABU SILAP








Bukan Islam tidak akan menyokong PAS lagi, kata Mat Sabu


Mohamad Sabu adalah antara pemimpin paling popular PAS di luar parti dan di kalangan orang bukan Islam. Beliau dipinggirkan partinya selepas gagal mempertahankan jawatan timbalan presiden pada pemilihan baru-baru ini. Dalam bahagian pertama temubual bersamanya, Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu bimbang kehilangan kepercayaan sokongan pengundi bukan Islam yang selama ini menyokong parti Islam itu

KAH KAH KAH
woit
mat sabu silap besar
mat sabu salah tafsir
mat sabu salah baca
bukan hanya bukan islam tak sokomg
yang islam pun dah mula benci
yang islam pun tak sokong
kah kah kah

ISLAM SOTONG

------------

BERITA BAIK UNTUK NEGARA






KOMENTAR
ini bukan bail out
dua lelaki dengan parang masuk kedai emas
pecah cermin dan ambil emas
ini rompakan

semua orang faham kes ini

kes FELDA ini juga rompakan
tapi dilakukan dengan licik
ada mesyuarat
ada perbincangan
ada sidang akhbar
ada tanda tangan perjanjian
tapi dibelakang semua ini adalah rompakan

sidang akhbar
perbincangan laporan media
kenyataan dari bank
semua ini wayang
semua ini cara untuk merompak
semua untuk mengolah persetujuan

cara rompakan:

harga satu hektar tanah sawit indon
di pasaran terbuka antara 8,000 ke 13,000 dolar
felda beli satu hektar 17,000 dolar 
sengaja di bayar lebih
bayar harga lebih itu ialah ROMPAKAN
kerana nanti sebahagian dari duit ini
akan dipulangkan  kembali
untuk  masuk ke dalam bek birkin

walau pun memiliki 37% aset ini FELDA
tidak memiliki suara

BERITA BAIK
ini juga berita baik dan berita buruk
buruk untuk warga felda
buruk untuk ekonomi malaysia

tapi amat baik untuk menghasut warga felda
hasut untuk benci pada kerajaan
hasut untuk benci pada rosmah dan najib

felda ini tempat takungan sokongan gerombolan
jika warga felda benci rosmah dan najib
ada pelunag kerajaan akan runtuh


Pembelian Felda di Indonesia usaha ‘bailout’ kroni Najib, kata penganalisis


Felda Global Ventures Bhd, syarikat perladangan tersenarai paling besar di Malaysia, menggambarkan pembelian aset gula bernilai AS$746 juta (RM2.8 bilion) milik ahli perniagaan Indonesia, Peter Sondakh sebagai bukti integrasi ekonomi di kalangan 10 negara anggota Asean.

Bagaimanapun, pelabur dan ahli bank mempersoalkan perolehan itu, dengan berkata pembelian itu terlalu mahal bagi Felda dan berupa usaha menyelamatkan Sondakh yang rapat dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak

Pembelian itu berlaku ketika masih hangat isu syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB), dan ia menimbulkan kebimbangan mengenai tadbir urut syarikatmelibatkan syarikat berkai kerajaan (GLC) yang mendominasi ekonomi Malaysia, serta penggunaan dana awam oleh kerajaan.

Saham Felda mencatatkan rekod kejatuhan minggu ini berikutan pengumuman pembelian ekuiti majoriti bukan-kawalan dalam kumpulan perladangan PT Eagle High Plantations dan 95% projek gula di kepulauan Papua, kedua-duanya dimiliki Rajawali Group milik Sondakh.

Di bawah pembelian itu, Felda bercadang membayar AS$679 juta bagi 37% kepentingan dalam Eagle High dan AS$66.5 juta lagi bagi aset gula.

Harga sedemikian terlalu tinggi, menurut penganalisis pelaburan yang memerhatikan syarikat perladangan Malaysia itu yang pada pertengahan 2012 menyenaraikan sahamnya di pasaran saham tempatan, tetapi kini antara saham yang paling rugi di kalangan GLC.

Dan ini sebabnya.

Menurut pembelian itu, setiap saham Eagle High dinilai pada 72% lebih tinggi daripada harga yang diniagakan sebelum pengumuman pembelian FGV dibuat.

Ini kerana Felda membayar kira-kira AS$17,535 se-hektar bagi bagi aset Eagle High, lebih daripada purata harga ladang kelapa sawit di Indonesia iaitu antara AS$8,000 dan AS$13,000  se-hektar, menurut CIMB Research.

Pembelian yang akan dibantu pinjaman dan rezab dalam Felda, akan menghapuskan sejumlah besar rezab tunai Malaysia, yang kini berada pada RM2.87 bilion.

Bagi Rajawali Group, ia merupakan durian runtuh.


Walaupun membayar harga premium bagi 37% ekuiti dalam Eagle High, Felda tidak akan dapat mengawal syarikat berkenaan, kerana kumpulan Rajawali, yang sahamnya akan turun kepada 31.6%, masih kekal mengawal. – The Edge Review, 19 Jun, 2015.


KAH KAH KAH
woit
mak cik felda kena tipu
pak cik felda kena tipu
harta felda kena rompak
tak sedar lagi ke
tak jeran jeran
tak puas puas kena tipu
siang ditipu najib
malam ditipu tv3

RAHAI FELDA
------------------

PAS KENA KELENTONG







KOMENTAR
jelas hadi kena tipu
jelas tim ulamak kena tipu


Urusan kerajaan diselesaikan dulu sebelum bahas usul persendirian, kata Speaker
Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian berkaitan pelaksanaan hudud di Kelantan tidak akan dapat dibahas selagi agenda dan urusan kerajaan tidak selesai, kata Yang Dipertua Dewan Rakyat Pandikar Amin Mulia.

"Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat 15 mengatakan bahawa sesuatu usul daripada usul persendirian tidak akan dapat dibahas selagi agenda urusan kerajaan di bawah peraturan mesyuarat 15 tidak selesai," katanya pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

KAH KAH KAH
woit
sah kena tipu
sah kena kelentong
itulah kalau nak pandai
jangan mencandat sotong
jangan makan sotong

BODOH SOTONG

-----------------

TAHNIAH BEBAS







TAHNIAH!

lawan tetap lawan


11 aktivis dapat pengampunan diraja dibebaskan

Semua 11 aktivis terlibat dalam tunjuk perasaan terhadap rampasan kuasa di Perak pada 2009 yang mendapat pengampunan diraja daripada Sultan Perak dibebaskan pada jam 9 malam tadi.

Mereka disambut ahli keluarga yang menunggu di luar penjara Tapah sejak jam 5 petang tadi.



--------------

HAPUSKAN AKTA HASUTAN







Penangkapan Akta Hasutan 409 kes dari 2008-2015 bukti Akta Hasutan disalahgunakan
Saya telah mengemukakan soalan saya kepada Kerajaan pada 17 Jun 2015 seperti di bawah:
“Berapa kes siasatan, tangkapan dan dakwaan Akta Hasutan mengikut tahun sejak ia dilaksanakan dari 1948 hingga 2015 mengikut tahun.”

Jawapan yang saya terima amat mengejutkan. Mengikut rekod polis, sejak tahun 2008 sehingga 22 Februari 2015, sebanyak 409 kes telah disiasat, 26 kes telah dituduh di Mahkamah, 99 kes masih dalam siasatan, 30 kes telah dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya, 116 kes perlu siasatan lanjut, 138 kes No Further Action.

Kes sebanyak 409 dalam masa 7 tahun sahaja amat membimbangkan. Akta Hasutan memberi takrifan yang meluas kepada pihak kerajaan membuat tangkapan. Dalam perbahasan pindaan RUU Akta Hasutan dalam dewan rakyat yang lepas, Menteri Dalam Negeri enggan memberi takrifan bagaimana seseorang melanggar akta hasutan. Ini bermaksud kerajaan boleh menakrifkan akta hasutan seluas-luasnya. Akibatnya seramai 409 orang telah ditangkap. Kami syaki bahawa kebanyakkan penangkapan-penangkapan tersebut adalah bersifat politik terutamanya melibatkan pembangkang atau aktivis masyarakat. Ini membuka ruang kepada penyalahgunaan kuasa seperti yang disaksikan pada akhir tahun 2014 dan awal tahun 2015 di mana ramai wakil rakyat, aktivis, pensyarah dan kartoonis  ditangkap di bawah akta Hasutan.

Kedua, dengan hanya 26 kes didakwa di mahkamah, bersamaan 6%, ini bermaksud, banyak kes tidak mempunyai prima facie kes yang boleh didakwa. Ini dibuktikan dengan 138 kes NFA, dan banyak kes lagi perlu siasatan lanjut. Kami syaki penangkapan 409 kes adalah satu penyalahgunaan kuasa dan bermotif menakut-nakutkan masyarakat.

Ketiga, Saya juga amat kesal dengan sikap “self congratulatory” dan shiok sendiri yang ditunjukkan oleh kerjaaan yang berkata “ Kita seharusnya mengucapkan syabas dan terima kasih kepada kerajaan terdahulu yang telah bersedia dari awal lagi untuk menggubal akta ini sebelum sesuatu peristiwa yang tidak diingini berlaku. Memandangkan akta ini relevan sehingga ke hari ini, maka kita seharusnya menyokong agar ianya dikekalkan”. Ini amat mengejutkan. Rakyat diberitahu bahawa Perdana Menteri ingin memansuhkan akta Hasutan pada tahun 2012, tetapi pada tahun 2015 ia diperketatkan. Ini adalah pusingan U yang terbesar dalam pentadbiran YAB PM Najib. Apa yang dibanggakan? Adakah kerajaan tidak berasa malu?

Ketiga, isu Akta Hasutan adalah isu Hak Asasi Manusia. Penangkapan berleluasa menggunakan Akta Hasutan telah melanggar hak kebebasan bersuara sehingga menimbulkan batahan dunia tentang akta draconian ini. Pada sesi Parlimen lepas iaitu pada April 9, 2015, selepas debat 12 jam, Pindaan Akta Hasutan diluluskan dengan mandatory penjara 3 tahun jika disabit kesalahan. Ini telah mendapat perhatian seluruh dunia. UNHCR High Commissioner for Human Rights Zeid Ra'ad Al Hussein telah membuat bantahan dan menyeru Malaysia memansuhkan akta Hasutan serta merta.
Kami khuatir martabat Negara Malaysia akan terjejas dengan lebih teruk lagi di mata dunia kerana Malaysia sekarang adalah salah satu ahli dalam UN Security Council dan Pengerusi ASEAN. Malaysia harus meningkatkan kebebasan bersuara dan hak asasi Malaysia ke taraf dunia. Jika tidak, Malaysia akan selama-lamanya dikenali sebagai semi-authoritarian states dengan rekod hak asasi manusia dan kebebasan bersuara yang semakin merosot.

Sim Tze Tzin
MP Bayan Baru




------------