.

Khamis, 5 Disember 2013

LAGI MELAYU KENA KELENTONG




Utamakan penggunaan bahasa Melayu

KOTA BHARU 4 Dis. - Pemberian gelaran kepada pasukan bola sepak menggunakan nama-nama gah dalam bahasa Inggeris perlu dikaji semula kerana secara jelas menidakkan keupayaan dan martabat bahasa Melayu.

Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Wilayah Timur, Azmi Ibrahim berkata, alasan aspek komersial sebagai faktor utama penggunaan gelaran dalam bahasa Inggeris bukanlah satu sebab kukuh memandangkan majoriti peminat sukan bola sepak tempatan adalah orang Melayu.



Cadang TNB perkenal skim ‘Smart Saver’

Tenaga Nasional Berhad (TNB) perlu memperkenalkan skim ‘Smart Saver’ untuk kumpulan berpendapatan sederhana yang tinggal di bandar kerana ia berupaya mengurangkan beban mereka selepas pelarasan kenaikan tarif elektrik berkuat kuasa 1 Januari 2014. »

Jabatan Perikanan Kelantan lantik 4,500 nelayan sebagai Rakan Fish

www.utusan.com.my/.../Jabatan-Perikanan-Kelantan-l...

Translate this page
Nov 21, 2013 - KOTA BHARU 21 Nov. - Jabatan Perikanan Kelantan melantik sebanyak 4500 nelayan pantai sebagai Rakan Fish (RF) jabatan itu bagi ..

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SEBELUM KEMPEN APA APA KEMPEN BAHASA.... kah kah kah..

kah kah kah..TANYA GEDROMBOLAN KETUANAN MELAYU... kah kah kah..

kah kah...UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION ITU APA?... kah kah

kah kah kah...KALAU BETUL KETUANAN MELAYU.... kah kah kah..

kah kah kah..MENGAPA NAMA DALAM BAHASA INGGERIS.... kah kah kah



----------

WAHAI BANI MELAYU




  • Perwakilan mahu Salam 1Melayu, bukan 1M'sia
  • NONEMusa Sheikh Fadzir menceritakan pengalaman beliau 'ditikam' oleh kaum lain ketika pilihan raya umum lalu dalam perbahasan ucapan dasar presiden hari ini. 

LIHAT BETUL BETUL
DENGAN HATI YANG JUJUR

wahai bani melayu,

lihat gambar di atas
adakah sosok ini memiliki muka melayu?
pandang betul betul
pandang dengan mata yang jujur

tanya diri sendiri
apakah muka sosok ini muka melayu?
jangan tipu diri sendiri
tanya rasa hati

adalah muka ini muka melayu?

ingatlah sejarah melayu
kitab agong tamadun melayu

kenali si kitul
kenali keling mendeliar
mereka ini membuat fitnah dan kerenah
hingga dibunuh tun perak
hingga runtuh kerajaan melayu melaka

lihat kitul moden
nama dialih
menyamar melayu
nama  anak lelaki iskandar kutty
dialih menjadi bin
lihat bagaimana punahnya negara bangsa
kerana kitul moden ini

lihat gambar itu sekali lagi
berlaku jujurlah
pada diri sendiri
tanya hati dalaman
muka ini bukan muka melayu

INI MUKA MELAYU?


--------

APA NAMA BENDERA GEROMBOLAN




 SANG SAKA
SEJARAH BANGSA
DARI ZAMAN LANGKASUKA

Upacara naik bendera mulakan perhimpunan UMNO

KUALA LUMPUR 5 Dis. - Majlis perasmian Perhimpunan Agung UMNO 2013 dimulakan dengan upacara perbarisan dan menaikkan bendera UMNO di Dataran Putra Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...KENAPA TAK BERANI SEBUT NAMA BENDERA?.... kah kah kah..

kah kah kah..TAK KAN BENDERA TAK ADA NAMA?..... kah kah kah..

kah kah kah...APA NAMA BENDERA INI.... kah kah kah...

kah kah kah... ADAKAH NAMANYA JALUR TEMBERANG?.... kah kah kah


JALUR TEMBERANG
bila nak tangkap
tukang pijak ini
kah kah kah


----------

KETUANAN MELAYU KELENTONG LAGI




KOMENTAR TUKAR TIUB
malaon malaon ini
sudah lupa 
bahawa
hari ini zaman internet

jangan cakap sebarangan
jangan klentong kiri kanan

yang kena tipu
hanya mak cik dan pak cik felda

anak muda yang celik komputer sedar
bahawa parti ketuanan melayu ini
kerjanya menipu siang dan malam

10 tahun dahulu
orang ramai percaya utusan
orang ramai percaya tv3
orag ramai tengok rtm

hari ini orang ramai
hari ini akan muda
percaya blog dan face book
tengok you tube
baca tukar tiub

NOTA
terima kaseh 
kepada arwah ronalad reagan




DARI FACE BOOK

Follow · 11 minutes ago 

LAGI BUKTI BERGAMBAR PENGURUSAN BANJIR DI MALAYSIA ANTARA YANG TERBAIK DIDUNIA JIKA DI BANDINGKAN DENGAN NEGARA-NEGARA TERMAJU???? 











-----------

MASAKAN JAWA





GARDON
masakan jawa
siapa tak pernah rasa
sila carai kenduri kahwin di klang
untung untung dapat



---------

DEMO ANTI NAJIB DI LONDON





DEMO ANTI NAJIB
ANTI UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION

Bekas Bendahari UMNO tipu 60 warga Britain: Seorang lelaki Malaysia berdepan tuduhan mahkamah

Doxport tiba-tiba menjadi terkenal baru-baru ini selepas mangsa mengadakan bantahan di London ketika Najib menghadiri persidangan perniagaan di sana.


Kumpulan itu, menggelar diri mereka sebagai rakyat Britain yang menjadi mangsa pelaburan di Malaysia (BVIM) melahirkan kekecewaan terhadap siasatan kes penipuan berkenaan, mendakwa pihak berkuasa Malaysia tidak mengambil tindakan terhadap Doxport yang menipu wang mereka pada 2008.
Kumpulan itu mendakwa mereka melabur dalam pembelian peralatan dan ekuiti Telekom di Doxport dan kemudian menyedari bahawa peralatan Telekom seumpama itu tidak beroperasi di Malaysia.
Pelabur yang tidak berpuas hati itu kemudian membuat laporan polis di ibu pejabat polis Bukit Aman, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta Suruhanjaya Syarikat Malaysia pada 2011.
BVIM mendakwa, penipuan itu membabitkan pengerusi dan pengarah Doxport,  Abdul Azim Mohd Zabidi, yang pernah menjadi bendahari Umno dan pengarah urusannya, Sivalingam Thechinamoorthy.
Pada awal tahun ini, kumpulan itu memfailkan saman terhadap Azim dan syarikat berkenaan.
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...PATUT LAAA SENYAP AJE DI LONDON... kah kah kah..
kah kah kah..ADA DEMO.... kah kah kah..
kah kah kah..DULU DEMO BERSIH... kah kah kah..
kah...KALI INI DEMO ANTI BENDAHARI GEROMBOLAN.... kah 
kah kah kah..INI LAH DIA KETUANAN MELAYU... kah kah kah..
kah kah kah...INILAH DIA AJARAN SUNNI WAL RASUAH... kah kah kah

British investors sue ex-Umno treasurer Azim over RM12.8m - The ...


www.themalaysianinsider.com/.../british-investors-sue-ex-umno-treasurer...

Feb 27, 2013 - KUALA LUMPUR, Feb 27 ― Sixty British investors have sued former Umno treasurer Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi and his IT company, 

  1. Is Mahathir Protecting Abdul Azim Mohd Zabidi and the Port Klang ...

    suarakeadilanmalaysia.wordpress.com/.../is-mahathir-protecting-abdul-az...

    Oct 31, 2013 - Add to that the huge controversy over the land deals involving the rich and powerful Abdul Azim Mohd Zabidi and the Port Klang Free Zone ...

Azim dropped as BSN chairman after Bank Negara objection - Herald

www.heraldmalaysia.com/.../Azim-dropped-as-BSN-chairman-after-Ban...

Jul 3, 2009 - By Lee Wei Lian KUALA LUMPUR : Bank Simpanan Nasional (BSN) chairman Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi's contract was terminated


National Express Malaysia: A flashback on the Azim Zabidi affair

national-express-malaysia.blogspot.com/.../flashback-on-azim-zabidi-aff...

Jul 6, 2009 - But Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi refused to return the shares or refund the RM1,318,000 that was paid to his nominee, BK Tan. On 31 

NOTA
ini calon ke penjara
jika pakatan rakyat
menjadi pentadbir



----------

BERITA GEMPAR PAGI INI





KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...INI  MUKA MINAH KEMUT... kah kah kah..

kah kah kah...  MULUT BESAR.... kah kah kah..

kah kah kah..BUKAN HANYA MINAH KEMUT.... kah kah kah..

kah kah kah..INI MINAH SEDUT.... kah kah kah


  • 'Amaran' Shahrizat pada menteri: Jangan kemut
  • "Kenapa dok 'kemut'  sangat. Tok Pa (Mustapa), kamu jangan dok buat muka selamba," kata Datuk Seri Shahrizal Abdul Jalil.

  • Shahrizat Abdul Jalil memberi 'amaran' kepada tiga menteri supaya memberikan lebih peluang kepada Wanita Umno menganggotai dalam agensi kerajaan yang diketuai mereka.

    Jika tidak, Shahrizat berkata Pergerakan Wanita "tahu apa nak buat" kepada ketiga-tiga menteri tersebut - yang menang dalam pemilihan parti baru-baru ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit....TOK PA PUN BOLEH KEMUT.... kah kah kah...

kah kah kah... INI ROCK ... INI BERITA BAIK... kah kah kah

------------

SATU JEMPUTAN UNTUK SEMUA





SATU JEMPUTAN
 AHAD PETANG

DARI FACE BOOK - SATU JEMPUTAN




jemput hadir



------------

MALAYSIA BOLEEEEH DAPAT COROT





PRESTASI PENDIDIKAN MALAYSIA KEDUA TERCOROT DI ASIA TENGGARA MENGIKUT PENILAIAN PISA

Keputusan Program Penilaian Antarabangsa Pelajar (atau “Programme for International Students Assessment” PISA) menunjukkan Malaysia menduduki tangga kedua tercorot di Asia Tenggara di kalangan negara-negara yang menyertai penilaian ini di belakang Singapura, Vietnam dan Thailand. Hanya Indonesia yang berada di belakang Malaysia di kalangan negara-negara Asia Tenggara yang turut serta dalam penilaian ini.

PISA adalah sebuah program penarafan mutu pendidikan di sekolah-sekolah yang dikendalikan oleh OECD (“Organisation for Economic Corporation and Development”) bagi pelajar-pelajar 15 tahun yang melibatkan negara-negara dari seluruh dunia. Ia menguji kemampuan dan penguasaan pelajar dalam 3 bidang utama iaitu membaca, matematik dan sains.

PISA telah menjadi piawaian antarabangsa yang digunakan untuk menilai keberkesanan dan mutu sistem pendidikan sekolah di dunia.

Berikut adalah kedudukan Malaysia berbanding negara jiran dalam penilaian PISA 2012 yang baru diumumkan:


Matematik
Mata dicapai
Membaca
Mata dicapai
Sains
Mata dicapai
Singapura
573
542
551
Vietnam
511
508
528
Thailand
427
441
444
Malaysia
421
398
420
Indonesia
375
396
382
Purata mata negara-negara OECD
494
496
501

Ini satu keputusan yang sangat mengejutkan apabila terbukti mutu dan keberkesanan sistem persekolahan kita ternyata jauh ditinggalkan oleh Vietnam, sedangkan Vietnam pernah dimusnahkan di dalam peperangan dan ekonominya jauh lebih mundur berbanding Malaysia.

Bukan sahaja Malaysia jauh ketinggalan dengan Singapura yang menduduki tangga kedua pencapaian di seluruh dunia, kini kita dikejutkan dengan peningkatan mendadak sekolah-sekolah di Vietnam yang mengatasi prestasi sekolah-sekolah di negara maju dan Eropah. Dalam tahun 2012, Vietnam berjaya memasuki tangga 10 negara teratas dalam mata pelajaran sains dengan menduduki tangga 8 mengatasi Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara-negara Eropah lain.

Sudah tentu menjadi tanda tanya kepada kita bagaimana Vietnam yang sumbernya cukup terhad, infrastruktur kurang baik dan ekonominya lebih kecil dari Malaysia berjaya melonjakkan mutu pendidikan sekolahnya sedemikian rupa.

Penerangan rasmi yang diberikan di laman Kementerian Pendidikan (rujukhttp://www.moe.gov.my/bpk/v2/download/HOTs/Status%20Pencapaian%20Malaysia%20Dalam%20TIMSS%20dan%20PISA.pdf ) menggariskan faktor-faktor berikut yang menyebabkan keputusan PISA yang corot:


1.      Sikap murid – ramai murid yang turut serta tidak bersungguh-sungguh kerana menganggap penilaian ini tidak penting. Banyak soalan yang tidak dijawab
2.      Format soalan – soalan PISA lebih berbentuk teks panjang yang memerlukan pemahaman, terjemahan dan refleksi dengan kehidupan sebenar. Soalan peperiksaan awam lebih ringkas dan berdasarkan rajah dan jadual
3.      Keutamaan guru – Kebanyakan guru mengutamakan menghabiskan sukatan mata pelajaran dengan cepat dan tidak mengambil masa memahamkan murid dengan konsep. Banyak jalan pintas yang digunakan untuk menghafal terutamanya melalui latih tubi

Sementara saya menerima faktor-faktor tersebut dan bersetuju dengan post-mortem yang dibuat oleh Kementerian Pendidikan, ia jelas mengiyakan pandangan ramai pihak mengenai kelemahan sistem pendidikan yang ada sekarang. Kelemahan-kelemahan ini tidak boleh disalahkan kepada guru atau murid kerana mereka adalah sebahagian dari budaya pendidikan yang dibentuk melalui dasar-dasar yang mementingkan keputusan peperiksaan semata-mata, tidak memberi ruang kepada percambahan fikiran yang berbeza dan sistem imbuhan/naik pangkat yang membuka ruang kepada budaya membodek.

Tindakbalas Kementerian Pendidikan yang memperkenalkan Penilaian Berasaskan Sekolah (PBS) pula jauh tersasar dari matlamatnya dan berbeza dari pelaksanaan di negara-negara lain. Akibatnya, guru-guru pula dibebankan dengan tugasan mengisi borang dan kerja-kerja birokrasi yang lain sehingga mengurangkan lagi masa untuk menerangkan konsep dan pemahaman.

Sebab itu, keputusan PISA yang meletakkan Malaysia sebagai negara kedua tercorot di Asia Tenggara sewajarnya mengejutkan dan meyakinkan kita bahawa sistem pendidikan sekolah yang ada sekarang tidak berjaya mempersiapkan Malaysia untuk bersaing di peringkat antarabangsa dan serantau.

Saya menyeru supaya Menteri Pendidikan menerima hakikat ini dan mengambil langkah-langkah berikut:

1.      Menggantung pelaksanaan Penilaian Berasaskan Sekolah (PBS) untuk ditambahbaik dengan mengambil kira masalah-masalah yang disebut oleh Kementerian Pendidikan mengenai kepincangan sistem pendidikan sekolah
2.      Mengubah sukatan mata pelajaran dan pendekatan pengajaran dan pembelajaran di sekolah supaya ia menekankan pemahaman konsep dan bukan mengingati fakta dan soalan latih tubi semata-mata

Walaupun Barisan Nasional menghabiskan ratusan juta membayar perunding asing untuk mendapatkan idea menaiktaraf sistem pendidikan, jelas sehingga kini tidak ada sebarang langkah berkesan yang dicadangkan untuk mengatasi masalah-masalah umum sistem pendidikan negara.

RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi

4 DISEMBER 2013 

--------------