.

Jumaat, 20 November 2009

SIAPA BAWA BALAYANG BUNTING DAN YANG KENA BALA

BALA DEDAHKAN BAMA ADIK NAJIB
– malaysia kini

Penyiasat persendirian P Balasubramaniam menyebut nama adik perdana menteri dengan tindakannya menarik balik akuan bersumpah mengaitkani Najib Razak dengan kes Altantuya Shaariibuu.

Pendedahan nama Mohamed Nazim Razak itu dibuat dalam bahagian akhir wawancara bekas pegawai polis Cawangan Khas itu - yang pernah menjadi pengawal peribadi Abdul Razak Baginda, kenalan rapat Najib - dalam laman web Malaysia Today hari ini.

Sebelumnya, dalam empat bahagian awal tembual tersebut, Balasubramaniam hanya menyebut adik perdana menteri dengan gelaran "seorang Datuk VIP" yang ditemui di The Curve, Damansara pada malam sebelum bertolak ke luar negara.

"Beliau di sana bersama isterinya yang sedang sarat mengandung. Walaupun saya tidak bercakap dengannya (wanita itu), saya mengenalinya sebagai seorang personaliti TV.

"Saya rasa beliau (isteri) pernah menjadi pengacara rancangan Nona (di TV3)," Balasubramaniam dipetik berkata.

Penyiasat persendrian itu menggemparkan negara pada Julai tahun lalu apabila muncul di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya mengumumkan akuan bersumpahnya yang mengaitkan Najib, waktu itu timbalan perdana menteri, dengan wanita Mongolia itu yang mati dalam pembunuhan kontroversi.

KAH KAH KAH…

KAH KAH KAH…

kah kah kah…. BALA SUDAH SAMPAI…. kah kah kah..

kah kah kah... DARI MANA BALA INI DATANG...kah kah kah..

kah kah kah… BILA NAK BUAT KENDURI TOLAK BALA…. kah kah kah..

woit… INI BUKAN SAJA SUAMI ISTERI… INI DAH JADI TIM ANAK BERANAK…. kah kah kah..

nota:

ciiiis…. durhaka kau baruma !

DARI ARKIB UNTUK INGATANCIIIS DURHAKA KAU !
OH ABANG KU !
NAJIB DILIHAT BERSAMA ALTANTUYA - malaysiakini

Jun 29, 2007


Seorang saksi rakyat Mongolia memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini bahawa dia pernah melihat gambar Altantuya Shaariibuu sedang makan bersama dengan seorang pegawai kerajaan Malaysia bernama Najib Razak.

Burmaa Oyunchimeg (left), yang juga dikenali sebagai Amy, memberitahu mahkamah bahawa Altantuya telah menunjukkan kepadanya gambar tersebut sekembalinya dari Perancis.

Dipercayai pegawai kerajaan Malaysia dalam gambar tersebut adalah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang mempunyai hubungan rapat dengan Abdul Razak Baginda.

Abdul Razak kini menghadapi tuduhan bersubahat membunuh Altantuya, 28.

Burmaa, 26, menyebut mengenai gambar itu ketika disoalsiasat oleh Timbalan Pendakwaraya, Manoj Kurup.

Bagaimanapun, apabila dia menyebut mengenai gambar yang menunjukkan Altantuya sedang makan dengan Razak dan seorang ‘pegawai kerajaan’, pihak pendakwa beralih kepada soalan lain.

Kira-kira 20 minit kemudian, Karpal Singh, yang menjadi peguam pemerhati bagi pihak keluarga Altantuya, memohon kebenaran mahkamah untuk bertanya mengenai gambar tersebut.

'Sama nama'

Ia dibantah oleh pihak pendakwa dan berlaku pertikaman lidah berhubung sama ada soalan itu relevan atau tidak. Bagaimanapun, Hakim Datuk Mohd Zaki Mohd Yusni membenarkan permohonan Karpal itu.

Karpal kemudiannya bertanya kepada Burmaa apakah yang terdapat dalam gambar tersebut.

“Dia (Altantuya) sedang makan bersama Razak (Baginda), seorang pegawai kerajaan Malaysia dan orang lain,” jawabnya.

Karpal kemudian bertanya mengenai identiti pegawai kerajan itu dan Burmaa menjawab: “Saya ingat namnya Najib Razak, nama mereka sama. Saya bertanya kepadanya (Altantuya) sama ada mereka bersaudara.”

Ini mencetuskan satu lagi pertikaman lidah antara Karpal dengan pihak pendakwa.

Menurut pihak pendakwa, Abdul Razak dan Altantuya bertemu pada 2004 dan menjalinkan hubungan, ketika mana Razak memberi wang kepadanya.

Selepas mereka berpisah setahun kemudiannya, Razak dikatakan terus memberi wang setiapkali diminta oleh Altantuya. Tetapi tiada lagi pembayaran dibuat tahun lalu, menyebabkan Altantuya tidak puashati dan datang ke Malaysia pada bulan Oktober lalu, kata pihak pendakwa.

Mayat Altantuya kemudiannya ditemui diletupkan di sebuah kawasan di Shah Alam, selepas dia dibawa pergi dari luar kawasan rumah Abdul Razak pada pertengahan Oktober lalu.

Di kandang tertuduh ialah Cif Inspektor Azilah Hadri, 30, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 35, dari Unit Tindakan Khas Bukit Aman yang didakwa membunuh Altantuya, 28, di lokasi antara lot 12843 dan lot 16735, Mukim Bukit Raja di sini antara jam 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober tahun lalu.

Abdul Razak, 46, pula didakwa bersubahat dengan Azilah dan Sirul Azhar dalam melakukan pembunuhan itu. Jika sabit kesalahan, ketiga-tiga mereka boleh dihukum mati.

DARI WIKIPEDIA

She was allegedly introduced to Abdul Razak Baginda, a defense analyst from the Malaysian Strategic Research Centre think-tank, at an international diamond convention in Hong Kong by Malaysian Deputy Prime Minister, Najib Tun Razak, and had a relationship with him.[4] She reportedly had worked as Abdul Razak’s translator on a deal he was brokering for the Malaysian government to buy submarines from France. The pair seem to have travelled to Paris together for the submarine deal.[5] The two quickly became romantically involved. Altantuya, nicknamed Tuya by her friends, proved to be a useful assistant, helping Baginda translate from Russian to English. Amy, Altantuya’s best friend said that at the end of March 2005 the couple was in Paris, where they met with Najib Razak. She mentioned that a picture was taken which showed the three in a Parisian private club. “Tuya showed me the pix. She said that one of the men was her boyfriend, Abdul Razak Baginda, and the other the “big boss”, Najib Razak. I asked her if they were brothers because of the names, but she said no, and that Najib Razak was the ‘prime minister’”.

DARI JELEBU – 3 – Julai -2007


CISS! DERHAKA KAU SI BARUMA


Saya cukup marah apabila mendengar desas-desus melalui sistem pesanan ringkas bahawa bakal perdana menteri saya telah dikaitkan dengan....sapa namanya....daging se ketul? Nak sebut pun susah. Apa punya tuuur! Saya juga naik angin bila melihat akhbar petang Guang Ming Daily membuat laporan penuh di muka hadapan akhbar tersebut tentang cerita bakal perdana menteri yang baru disebut di mahkamah. Tidak cukup dengan laporan berita ada pula gambar si Minah itu bergaya di Paris. Dari mana gambar ini dikaut oleh Guang Ming wallahu a’lam bisawab.

Saya dengar petang itu Guang Ming jual laris - entah-entah ada ulang cetak. Saya hanya dapat beli naskhah terakhir di Jalan Petaling. Ramai member yang gigit jari terutama teringin melihat gambar Minah ini berlagak di kota Paris. Belek punya belek gambar Minah ini ok juga, boleh ‘stim’. Boleh buat teman ‘pa chu ching’. Tetapi, itu cerita lain. Yang saya nak tulis ini ialah perangai akhbar Cina yang tidak tahu hendak menyurukkan berita. Nasib baik orang Melayu tidak pandai Mandrin, kalau tidak malu besar bakal PM saya ini.

Perangai akhbar Inggeris pun sama. Macam ada agenda tersuruk lagi terpendam dengan niat busuk lagi masam untuk memburuk-burukkan bakal PM saya ini. Kerana itu kita rakyat Malaysia patut tabik hormat dengan Utusan Malaysia. Inilah satu-satunya akhbar yang TIDAK membuat berita laporan mahkamah tentang bakal PM saya yang telah dilihat makan bersama....sapa namanya....di Paris. Inilah contoh akhbar yang menyahut seruan glokal - goreng dan dangkal. Kita juga patut tabik hormat kepada semua stesen TV tempatan. Stesen-stesen ini cukup bertanggungjawab kerana tidak menunjukkan ‘kemaluan’ negara kita ke muka dunia. Stesen TV luar negara sedikit habuk pun tidak boleh dipakai. CNN, BBC ini semua stesen orientalis - yang anti Islam, anti bumiputera, anti Melayu dan tidak menggunakan Bahasa Malaysia. Contohnya, Stesen Star TV entah betul entah tidak, stesen ini telah membuat laporan mengkaitkan nama bakal PM saya dengan sapa namanya? Gambar bakal PM saya juga ada ditayangkan. Apa punya tuuur stesen ini.

Laman-laman web? Ini semua laman fitnah dan tohmah. Tulisan-tulisan dari laman web tidak boleh dipercayai langsung. Laporan nombor ekor dan keputusan gol bola sepak pun tidak boleh dipercayai kalau diambil dari laman web. Semuanya bohong. Laman-laman web ini banyak yang dikendalikan oleh Mak-mak Janda yang tidak ada kerja. Itu sebab kita jangan membaca laman web. Laman-laman web ini bukan sahaja melaporkan tentang bakal PM saya yang makan malam dengan....sapa namanya....tetapi mereka goreng dan kaitkan pula dengan kapal selam. Saya tidak faham bagaimana satu ‘private dinner’ boleh ada sangkut-paut dengan kapal selam. Selalunya lepas dinner orang tidak pergi naik kapal selam. Lepas dinner biasanya orang akan berehat menghenjut tilam.

Laman-laman web ini semakin naik tocang apabila mereka mendengar sidang akhbar Pak Syeikh yang bukan sahaja menyebut… sapa namanya … tetapi Pak Syeikh juga ada menyebut Scorpene. Ini bukan nama rock band tetapi satu jenis kapal selam yang telah dibeli oleh kerajaan Malaysia dari Perancis. Jual beli ini telah dijalankan oleh syarikat Perimekar Sdn. Berhad yang telah mendapat komisen sebanyak RM 530 juta. Laman-laman web menuduh bahawa duit komisen inilah yang menjadi rebutan sehingga....sapa namanya....menjadi daging seketul. Macam mana putar alam, duit komisen ini tersangkut dengan nama bakal PM saya ini, cukup menghairankan. Saya hanya dapat berkata: wallahu a’lam bisawab hanya laman web sahaja yang mengetahui.

Saya sebenarnya amat tidak puashati dengan saksi yang bernama Burmaa Oyunchimeg. Hendak sebut nama pun bukan main susah. Apa punya ayah yang memberi nama yang susah hendak disebut. Sudahlah susah, nama ini panjang pula. Bayangkan kalau kerajaan Melaka memberi dia darjah kebesaran Datuk Seri Utama, berapa panjang nama ini nanti. Betapa susah hendak mengisi butiran nama dalam pasport. Kenapa tidak beri nama seperti Ziana sahaja. Nama Ziana lebih senang disebut, hanya dengan dua suku kata. Apa punya tuuur orang Mongol ini.

Saya naik bengang juga apabila melihat gambar si Burmaa ini di akhbar. Saya naik marah kerana dia cuba berlagak macam Yoko Ono. Apa dia ingat dia pop star ke? Pakai cermin mata macam Yoko Ono. Yoko Ono insan spesial, dia avant garde artist. Suaminya John Lennon. Kamu siapa, kamu hanya sepupu kepada....sapa namanya? Janganlah cuba hendak menayangkan cermin mata hitam itu. Itu perangai Abang Zak.

Si Burmaa ini menuduh bakal PM saya pernah berjumpa dengan....sapa namanya....di Paris. Ini satu tuduhan yang bukan kecil anak. Ini membawa implikasi besar. Apakah si Burmaa ini tidak melanggan Utusan Malaysia? Apa si Burmaa ini tidak membaca bagaimana bakal PM saya telah bersumpah dengan nama Allah ketika pilihan raya kecil di Ijok dahulu. Bakal PM saya TIDAK kenal dengan....sapa namanya?

Ini bukan sumpah sumpit lada api - mak kau buncit dibahan Benggali. Ini sumpah di atas nama Allah. Bukan di atas nama al-Latt atau al-Uzza. Kenapa si Burmaa ini membuat fitnah? Tidakkah si Minah yang pakai cermin mata hitam ini sedar bahawa bakal PM saya ini TIDAK pernah berbohong. Bohong itu bukan nama keluarganya.

Satu perkara yang ingin saya timbulkan di sini ialah tentang hal makan malam dengan....sapa namanya? Di restoran mana mereka makan. Apakah mereka makan di Chez Quick atau di Chez Maxim. Ini penting untuk diketahui oleh rakyat Malaysia. Dalam kota Paris ada beribu tempat makan. Kalau makan malam itu hanya di Chez Quick maka malulah kita rakyat Malaysia kerana bakal PM kita ini cekai.

Kalau di Chez Maxim pasti ada kelas. Tetapi persoalan akan timbul terutama dari Mufti Perak, beliau akan bertanya apakah restoran ini telah mendapat kelulusan logo halal dari JAKIM. Atau apakah gelas, cawan dan pinggan mangkuk itu telah disamak dengan air lumpur. Ini soal akidah. Kerana ini saya cukup marah terhadap si Burmaa ini. Dia tidak memiliki sensitiviti kemelayuan dan kebumiputeraan. Si Burmaa ini hanya main tuduh dan fitnah sembrono. Kenyataan di mahkamah ini membawa implikasi yang boleh menggugat akidah umat.

Saya cukup lega apabila setiausaha akhbar bakal PM saya mengeluarkan kenyataan. Kenyataan ini ringkas dan tepat. Bakal PM saya TIDAK kenal dengan.....sapa namanya? Saya memang merasa lega tetapi saya rasa ini tidak mencukupi. Ini kerana pada satu ketika dahulu Firaun juga pernah berkata bahawa dia tidak kenal dengan Lorraine Osman - ketua geng songlap duit BBMF - tetiba Rocket akhbar DAP mengeluarkan gambar Firaun makan semeja dengan Lorraine Osman. Terberak-berak Firaun, hampir tercampak tupee isterinya.

Saya telah difahamkan dari desas-desus perawi yang tidak sahih gambar makan semeja ini wujud. Gambar ini hanya menunggu masa hendak di keluarkan. Jadi untuk menangkis tohmah dan fitnah ini - mengikut ajaran Sun Tzu The Art of War - lebih baik setiausaha akhbar bakal PM menyerang terlebih dahulu. Nyatakan bahawa jika gambar ini wujud itu adalah hasil dari teknologi photoshop. Khalas.

Seharusnya bakal PM saya mengambil tindakan undang-undang dan menyaman si Burmaa ini. Bukan sahaja si Burmaa yang perlu dibawa ke mahkamah, akhbar Guang Ming, Pak Syeikh Anwar Ibrahim, laman-laman web Mak Janda dan sesiapa sahaja yang berani menyebut....sapa namanya....perlu disaman. Heret mereka semua ke mahkamah. Jika tidak disaman maka benar dan sahihlah cerita-cerita dongeng yang mengatakan bahawa duit komisen pembelian kapal selam inilah yang menjadi punca sapa namanya... menjadi daging seketul.

Berselindung di belakang ‘sub judice’ adalah tindakan lekeh. Pertama apa ke jadahnya makna ‘sub judice’ ini. Kedua, emak saudara Mawi dari Felda Taib Andak tidak faham akan makna perkataan ini. Ini perkataan Latin bukan bahasa orang Pekan atau Minah Kerinchi. Malah pembaca laman web pun kelam kabut mencari kamus untuk memahami perkataan ini. Apa punya tuur sub judice ini.

Saya ada satu lagi cadangan untuk menyelamatkan keadaan agar nama bakal PM saya akan terus mengglokal. Kita semua tahu bahawa si Burmaa inilah yang telah menjadi saksi penting di Mahkamah. Dia telah melihat gambar bakal PM saya sedang duduk semeja dengan....sapa namanya? Saksi ini berbahaya. Lebih baik kita lupuskan sahaja dia, seperti kita lupuskan nama....sapa namanya dari sistem imigresen kita dahulu. Semua ini bisa diatur.

Jika semua ini tidak dilakukan saya hanya sempat menyumpah tanpa menghunus keris - Ciss! Derhaka kau si Burmaa, berani membuat fitnah terhadap bakal PM beta....maaf....bakal PM saya....maaf bakal PM Malaysia. (TT)
JANGAN BUAT SALAHJANGAN SILAP INI SUAMI PUAKA


YANG INI BINI PUAKA
SISWA UM DITAHAN POLIS KESS BINI PUAKA - malaysiakini

Seorang pelajar Universiti Malaya, yang dikehendaki polis sejak enam bulan lalu berhubung siasatan kes menconteng perkataan "bini puaka" di sebuah dewan, berjaya ditangkap hari ini.

Muhammad Saufi Jelani ditahan oleh lima anggota polis di bangunan peperiksaan universiti itu kira-kira jam 10.30 pagi, selepas menduduki kertas terakhir bagi pengajian semester ini.

Beliau, pelajar terakhir ditangkap daripada sekumpulan lima orang yang disiasat berhubung kes tersebut, kemudian dibawa ke balai polis Jalan Pantai Baru, kira-kira 200 meter di depan kampus tersebut.

KAH KAH KAH..

woit… BINI PUAKA INI BINI SIAPA?... kah kah kah..

kah kah kah… INI MESTI KES SALAH ORANG… kah kah kah..

kah kah kah… INI BETUL BETUL KES ANIAYA ..kah kah kah..

kah kah kah… MAHASISWA INI PUN SALAH… kah kah kah..

kah kah kah… BUAT POSTER SALAH… kah kah kah..

kah kah kah… MANA ADA BINI PUAKA… kah kah kah..

kah kah kah…. SUAMI PUAKA ADALAHAA…. kah kah kahMALIKUL BERFATWA LAGIWAK SEMBAB JADI CHINA
KALAU SAYA CHINA SAYA TAK SOKONG MCA – the star

Umno may take on the role of helping the Chinese community if MCA continues to be embroiled in crisis, said its deputy president Tan Sri Muhyiddin Yassin.

The Deputy Prime Minister said it would not be right for Umno to play the role of the MCA in trying to bring in the support of the Chinese community to Barisan Nasional, but that the coalition could not afford to lose its link with the Chinese.

“If I were a Chinese, I would also not support the MCA.

YANG INI UNTUK MUHAMAD TAIB BACA

Muhyiddin Yassin berkata, Umno mungkin terpaksa mengambil alih peranan MCA dalam membantu masyarakat Cina jika kemelut kepemimpinan parti itu yang kini bertambah gawat tidak diselesaikan segera.

Dia berkata, Umno tidak mahu campur tangan, tetapi bimbang masalah dalaman MCA akan memberi kesan negatif terhadap Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

"Saya berniat baik dan bukan mahu campur tangan. Tetapi saya bimbang dengan masalah MCA, parti yang senior dalam BN. Sokongan masyarakat Cina sangat penting dan kritikal untuk mengukuhkan BN.

KAH KAH KAH…

woit… APA SUDAH JADI… kah kah kah..

kah kah kah… MALIKUL SEMBAB NAK JADI CHINA PULAK…kah kah kah..

kah kah kah… NAK BERFIKIR MACAM CHINA PULAK… kah kah kah..

woit… KALAU MALIKUL SEMBAB JADI CHINA…TENTU KENA BELANGKONG…. kah kah kah..

kah kah kah..KALAU SEMBAB JADI CHINA… ABIS SEMUA CHINA LARI BALIK TONGSAN… kah kah kah..MAYAT SUDAH MASUK KUBURBILA PULAK KUBUR DAN DI GALI KEMBALI ?
MAHKAMAH TINGGI KL ISYTIHAR BOON WAH DITAHAN SECARA SALAH –melayau

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan ahli Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) Tan Boon Wah dan mengisytiharkan bahawa dia telah ditahan dengan salah oleh SPRM.

Keputusan itu dibuat oleh Hakim Mohamad Ariff Md Yusof.

Beliau memutuskan demikian pada prosiding semakan kehakiman yang dikemukakan pada 22 Julai lalu oleh Boon Wah selaku pemohon.

Tan, 39, menyaman ketua pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Ahmad Said Hamdan, penolong penguasa SPRM Mohammad Hassan Zulkifli dan SPRM kerana mendakwa penahanan dan soal siasat yang dilakukan terhadapnya selama 16 jam sehari oleh SPRM, menyalahi undangundang dan menyebabkan beliau mengalami kerugian serta kesan buruk.

SPRM HANYA BOLEH SIASAT PADA WAKTU PEJABAT

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia tidak dibenarkan menyoal siasat saksi semalaman, dan hanya boleh dilakukan semasa waktu pejabat, iaitu dari pukul 8.30 pagi hingga 5 petang


KAH KAH KAH….


kah kah kah…. SIASAT SAMPAI MATI… RUPA RUPANYA SALAH…kah kah kah..

kah kah kah kah…. BARU SEKARANG DIBERITAHU…kah kah kah..

woit… SELAMA INI SPRM DAN POLIS BUAT APA?... kah kah kah..

kah kah kah… APA YANG TERJADI KEPADA MENDIANG TEOH… kah kah kah..

kah kah kah... SUDAH MATI... BARU DI BERITAHU HAL INI... kah kah kah

kah kah kah… NANGKA DAN JADI BUBUR... BADAN DAH MASUK KUBUR kah kah kah.

nota:
cakap nak gali kubur teoh
senyap aje… apa sudah jadi
kali ke tak gali
atau nak tunggu apa lagi
nak tunngu jadi tengkorak ke kah kah kah