.

Khamis, 10 Januari 2019

SEJARAH 16 FEBUARI








16FEB





BAHAYA KENA PAU








GUA UDAH

BILANG 

GUA UDAH TULIS

MASIH ADA 

TAK CAYA

CHINA MERAH

BUAT PROJEK

JANGKA PANJANG

UNTUK 

PAU NAJIB

CHINA MERAH

MAHU BUKA

TEMPAT ASKAR

DI TANAH MELAYU


Putrajaya akan cari dokumen bukti China selamatkan 1MDB, kata PM


PUTRAJAYA akan memastikan dahulu jika terdapat dokumen berkaitan dengan dakwaan bahawa China diberi projek di Malaysia untuk menyelamatkan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sebelum membuat sebarang kenyataan, kata Dr Mahathir Mohamad.

Menurut perdana menteri, Putrajaya tidak pernah melihat atau menerima dokumen tersebut.

“Kenyataan ini dibuat oleh seseorang dalam media. Saya fikir dokumen itu ada, tetapi ia sama ada kita cari atau ia ditunjukkan kepada kita.

“Kemudian barulah kita boleh terima kenyataan tersebut. Sehingga itu, kita tak boleh ambil tindakan. Kita kena cari dokumen itu dan teliti untuk membuktikan yang perkara ini memang berlaku.

“Itu (dilakukan) oleh kerajaan lama, bukan kerajaan kita,” kata perdana menteri selepas mesyuarat anti rasuah di Putrajaya hari ini.

Laporan Wall Street Journal (WSJ) melaporkan syarikat-syarikat China diberi kontrak membina antara lain, Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) bernilai RM55 bilion dan saluran paip gas bernilai RM4 bilion untuk menyelamatkan 1MDB yang bermasalah.

Projek-projek ini dibiaya lebih tinggi daripada nilai pasaran, di mana lebihan wang digunakan untuk membayar hutang 1MDB, kata WSJ.

Akhbar itu turut berkata telah melihat dokumen tersebut yang diperolehi dari sumber mereka.

Dr Mahathir berkata apa yang dilaporkan di media sekarang ini adalah hanya dakwaan.

Kedutaan China di Kuala Lumpur pada Selasa menolak dakwaan “tidak berasas” bahawa terdapat rundingan rahsia antara China  dengan 1MDB sebagai pertukaran dengan kontrak pembinaan.

Kedutaaan itu menafikan perjanjian tersebut wujud dan berkata China mengamalkan dasar tidak mencampuri hal ehwal negara lain. – 10 Januari, 2019.

INI BAHAYA

PEMIMPIN 

BERMASAALH

AKAN KENA PAU

KALAU  PILIHARA

ANAK IKAN

JAMIN KENA

PAU






-------------------

SATU CADANGAN





SATU CADANGAN
incik tt..gua nak bagi cadangan, apakata lu hidupkan semula RBU radio bangsa utama..sb hanya diRBU saja yg berani langgar tanya soalan2 yg keras..gua masih ingat dan masih simpan lagi rekod rakaman gua sendiri mengenai interview bersama MSO moh sayuti, mujahid pas mengenai hudud..masa tu dr mujahid pecah lobang yg hudud tidak pernah dibincangkan didlm pas diperingkat tertinggi tentang bagaimana cara utk melaksanakanya..
masu tu gua baru tahu bhw agenda hudud cuma agenda ckp2 berdekah2 dlm jubah je..semuanya acah mak enon..dan MSO kata 99peratus hudud tidak akan dilaksanakan..maka itu, gua cadangkan hidup dan besarkan lagi RBU agar fikrah berfikir kritikal kita terus berkembang..
kita tak perlu menyerahkan nasib kita kpd anwar kpd mufti atau kpd sesapa..kita biarkan ust ultraman, ust fuck u jari tengah,kita biarkan uia dgn kuliah jilat..kita wajib ada kuliah pencerahan sendiri..gua tau, talk is cheap.. on 
TAK ADA JUSTERU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/5/19





--------------------

KES KENA PAU






AWAS
PEMIMPIN

NEGARA YANG

BANYAK MASALAH

 AKAN DI PAU

JANGAN LUPA

RAJA HUSIN

JUAL

SENGAPURA

PADA  INGGERIS


KERANA  DIA 

PEMADAT CANDU

NAJIB JUAL 

TANAH KTM

DI SINGAPURA 

KERANA

KES ALTANTUYA

MUSTAHIL 

TAK FAHAM

------------------

BAHAYA ANAK IKAN





SOLEDAD BRO
Im in full agreement with Syed Akbar Ali &Bro TT. A nation that has criminals and underworld kingpins awarded honorifics, murderers and convicted criminals pardoned and even slyly protected, criminals protected from criminal prosecution and the Rule of Law serves only at the behest of those Ruling By Law. 
The blindly ignorant and timid may bow in subservience, but the brave, informed & educated will never show even an iota of respect nor courtesy. on 
SAMSENG BAYAR
Publish | Delete | Spam
Hakimi Abdul Jabar
on 1/8/19


------------------

TOP KE BOTTOM?






ANAK SULTAN 

BERUNAI

TOP KE BOTTOM
encik isham..betul ke ada sultan dari kelantan yg kantoi sb dadah dikota singapura pura? kemudian najib isteri rosmah menyelamatkannya..saparti saudi, mrk tidak berbuat maksiat, tidak main perempuan haram tidak mabuk di saudi, tp mrk mabuk, main prempuan haram di luar saudi..kecuali kpd golongan2 kaya yg idup diistana padang pasir..
semuanya ada dari vodka,kaviar mahupun memancing salmon dipadang pasir..hotel beverly hill sultan brunei dh dpt halal compliance ke?saja tanya kot mahkamah dh diam diri perihal brunei di amerika.. on 
PAU SINGAPURA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/8/19

pn



------------------

SULTAN MELAKA JADI CALON




SULTAN MELAKA

JADI CALON TAK

SAJE TANYA

JANGAN MARAH


Siapa Agong seterusnya?

ISTANA-istana diraja Pahang, Johor dan Perak sedang bersiap sedia untuk pemilihan Yang di-Pertuan Agong yang baharu kerana ketiga-tiga Sultan itu adalah ketua negeri paling kanan mengikut sistem penggiliran yang akan menentukan kedudukan jabatan tertinggi negara.


SEMUA

WAL KONTOK

WAL MOYOK

PUKARAK

MUKRAK

PANTIAK

KAH KAH KAH

---------------

TAMRIN KATA APA?




TAMRIN KATA APA
Agong dah renti. UsTaT dah cakap jangan bela pendosa.. tu apa jadi pada Palu ..hookoomang tuhang ..sabda usTaT tiap mlm di masjid tempat gwa. Apa kata kita mintak Pak Tamrin jadi Gabnor Malaysia pirtama. on 
RAJA SYABU
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 1/10/19

apa h


-------------

ADA APA HAH







16FEB
ADA APA HAH?





----------------

AL FATHIH






ALFATIHAH

Bekas calon Pemuda PKR mati ditetak kerana halang edar dadah, kata sumber

SUKARELAWAN sosial M Thiyahu yang ditetak sampai mati oleh tiga individu petang semalam adalah kerana beliau dikatakan menjadi penghalang kepada aktiviti pengedaran dadah di Rumah Pangsa Nilam Sari Seksyen 7, Shah Alam.  

Sumber yang enggan dikenali mendakwa, kawasan rumah pangsa berkenaan merupakan “hot spot” bagi pengedaran dadah, tetapi Thiyahu, 30, berazam mahu mengubah kehidupan komuniti India terutama golongan muda di situ. 


-----------------

PAU RUSIA




PAU RUSIA
ada budak tu makan pau rusia, 
terus tergadai jawatan. on
 PAU SINGAPURA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/7/19

Yan




---------------------

BAHAYA PAU





BAHAYA PAU
Yang naik baru boleh diturunkan tapi ni belum naik lagi dah nak dijahanamkan. Tak payah cakap berbelit-belit. Tunjuk je bukti...rakyat akan bijak menilai. Kenapa masih dengan wayang kulit sekarang dah zaman 3D. TT tak sokong rainbow pride ke? Haluan kiri amende ni? Tak rock langsung la. on 
FEBUARI 16
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/7/19



------------------

KENAPA GEMOK




KENAPA GEMOK
Tt tapi kenapa kalau dadah dia gemok je?
ke kalau x amik dua kali ganda saiz?
xnampak dia kacip pon? On Kacipfatimah on
 KORBAN SYABU
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 1/8/19

Tt jum




-------------------

HILANG BERAHI











 



HILANG BERAHI

Diluar suhu mungkin 1% C atau mungkin dibawah kosong. Jam empat pagi gua tak boleh tidur. Gua dikota oppss... dikampong yang amat asing. Gua bukan lagi dibumi tropical Brickfield  Gua di zone 5 – dua stesen dari tempat Jho Low bersekolah – Harrow on The Hill. 

Diluar musim sejuk sedang mengelegak.

Satu jam awal tadi gua terbangun. Gua cuba tidur tapi gagal. Gua membaca diatas katil tapi  masih gagal melelapkan  mata. Oleh kerana tak boleh tidur maka gua mengetik surah ini. Amin. 

Apa yang berlaku ialah jam biologi  gua masih tertinggal di Brickfield. Tapi badan gua terdampar di kampong Mat Salleh diluar kota London.  Tiga malam dulu gua tersangkut selama  5 jam di Dubai menunggu sambungan pesawat  ke Heathrow London. 

Di lapangan terbang Dubai gua ada niat hendak   tidur tetapi gua takut tercicir.  Gua nak  kira cicak didinding tapi ini Dubai. Cicak semuanya  sudah mati. Tok Arab sudah bunuh semua cicak. Ini kerana mengikut sunnah Nabi  jika berjaya membunuh cicak dijanjikan bidadari bermata jeli. Gua nak bersembang tapi tak ada kawan. Maka gua melangok kesaorangan. Hasilnya waktu tidur  gua terganggu. Jam bioloji gua menjadi kelam kabut. 

Kenapa gua gila datang ke kota London?

Biar gua surahkan secara jujur. Gua tidak lagi berahikan kota London. Keberahian gua telah lupus terhadap kota ini. Betul satu ketika dulu gua cukup berahi dengan  London. Gua merayau dari kota ke kota di Eropah. Gua meleser di Amsterdam. Gua  pasang khemah  di Wavre Belgium. Gua jatuh cinta dengan gadis Basque di San Sebastian Sepanyol. Kemudian gua jatuh cinta dengan  pereka feshen dari Stockholm.Tapi berahi gua tetap London.  

London adalah dunia rujukan gua ketika itu. Gua boleh ditinggalkan kekasih. Gua tidak akan menangis merayu. Kekasih boleh dicari  -  tak ada masalah. Tapi gua gerun untuk meninggalkan London. Dalam dunia ini hanya ada satu kota London.

Tiga puluh tahun dahulu  pada hemat gua dalam dunia ini hanya  ada tiga  wilayah yang memberahikan – London, Jelebu dan Paris. Tempat-tempat lain semuanya cekai  mekai. Pandangan ini gua pegang ketika umur gua baru hendak meninggalkan dua siri.

Kenapa sekarang London tidak lagi memberahikan gua? Apa sudah terjadi?

Kesahnya bagini – pertengahan tahun lalu gua telah dijemput datang ke London dan juga Paris. Ini jemputan maut. Gua masuk ke kota London  dipermulaan musim bunga – indah dan nyaman.  Tapi kota London  telah berubah. Gua tidak kenal lagi dengan  London.

Hampir 20 tahun gua mengenali kota ini. Tiap lopak tiap denai semuanya gua kenal.  Tiap lorong gua ketahui. Ketika itu gua boleh masuk secara percuma ke dalam 3  buah panggung wayang. Ini kerana gua telah kenal Si Tukang Jaga Pintu. Tapi pada musim bunga tahun 2018 – kota London telah menjadi bagitu asing.

Selama 7 tahun gua memburuh sebagai pelayan restoran di Soho – pusat sex kota London – tapi Soho telah jauh berubah.  Soho bukan lagi tempat memanaskan badan. Atau menabur benih.

Soho tidak lagi Soho yang gua kenali. Madame Jojo telah hilang entah ke mana. Raymond Revuebar tempat melihat badan Minah dan Mamat yang kecil molek bergetah  telah hilang. Bilik mengintai Minah Bogel dengan bayaran 50 pence untuk 3 minit juga sudah hilang.

Soho Brassarie tempat para Yuppie  bertemu kekasih telah hilang. Restorang Itali yang selalu gua datangi kerana harganya amat amat demokratik telah hilang. Restoran  Jakarta tempat gua memburuh kini dalam proses mahu dijual satelah 23 tahun dibina oleh keluarga Pak Ibrahim.

Apa yang ada? Cafe, cafe , cafe dan cafe – Costa , Starbuck, Cafe Nero, Gloria Jeans, Dunking Donut. Kedai kopi Ah Seng di China Town dah hilang. Kedai samosa Mister Daud ditepi Soho dah hilang. Semua kedai-kedai dipusat kota London  telah diambil alih oleh syarikat multinasional yang memiliki modal besar.

Sewa mahal maka Pak Ibrahim dan keluarga terpaksa tutup kedai. 

Paling sedih ialah apabila gua mencari sekolah  seni Saint Marten. Gua gagal bertemu. Sekolah ini  tempat gua melepak. Gua pernah mencuba nasib mencari awek – gagal -  dari sekolah ini. Tup tup sekolah seni ini telah dipindahkan.  Syarikat multinasional telah membeli bangunan sekolah ini.

Elo Bro... tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat kena tampar.

Mek Donald dan  Kentuki  Fried Fak  kelihatan bersepah-sepah. Pandang ke arah mana sahaja yang dilihat bukan keaslian kota London – bukan kedai Mister Jack dan Madame Jojo tapi London Sentral telah menjadi sarang syarikat  multinasional. Pub - The Green Man dekat kampus lama gua telah lesap.

Semua ini  menjadikan gua tidak berahi lagi kepada London. Watak ke Inggerisan tak ada. Watak ke Mat Sallehan telah hilang. Yang ada budaya plastik dari Amerika. Bersak-asak. Berasask-asak. Yang didengar dijalan bukan lagi suara Mat Saleh tapi entah dari mana. Ini membosankan. 

Untuk gua London tidak lagi special. Pusat kota London dah sama  macam kota kota lain yang didominasi oleh kepentingan  multinasional  dari Amerika.

Tapi kenapa gua datang juga ke London?

Bagini mulanya - hujan tidak guruh pun tidak tetiba gua dapat jemputan ke Paris. Gua jadi was was. Apakah ini jemputan dari puak kanan, dari CIA atau jemputan salah.  Gua tak kenal siapa yang menjemput. 

Gua difahamkan - gua dijemput kerana satu ketika dahulu gua pernah mendapat perlinduangan suaka politik dari Belgium. Kini ramai warga Asia Tenggara yang juga sedang  mengalami apa yang telah gua alami. Para pesuka politik terkini ini  menjemput gua untuk bertukar fikiran.

Tup Tup – 9 Mei sampai. Pakatan Harapan menang. Ini menjadikan pengalaman Malaysia amat amat berharga. Malaysia dilihat sebagai negara contoh di Asia Tenggara - sebagai  pembawa obor  demokrasi.

Maka kerana gua terlibat dalam kempen Pakatan Harapan  maka gua dijemput datang.  Kenapa ke London dan Paris? Kerana ramai warga Siam, Myamar, Vietnam dan Kamboja yang masih belum merasai apa itu demokrasi. Mereka tersadai di Eropah sebagai pesuaka politik. 

Warga Siam lagi parah. Lebih parah dari Malaysia ketika ada ISA. Di Siam ada undang-undang  lese mejeste. Ini hukuman melarang mempersoalkan tentang Raja Siam. 

Apa sahaja yang ditutur tentang Raja Siam berkemungkinan untuk ditafsir sebagai menghina Raja. Hukuman lese mejeste ini amat ketat dan amat berat. Sesiapa sahaja warga dan bukan warga boleh dipenjara jika dituduh dibawah hukuman lese mejeste. Amin.

Hakikatnya  gua masuk ke dalam perut kota London bukan lagi kerana gua berahikan kopek kota London. Pikir punya hetong pasti gua dianggap kurang siuman datang ke Eropah ketika musim sejuk mengeledak.  

Dari dulu lagi gua tidak suka dengan musim sejuk. Malah salah satu sebab gua meninggal kota London 20 tahun dahulu ialah kerana cuaca yang memaksa gua memakai seluar dalam dan stokin sarong kaki. Dua apparel yang paling tidak gua minati.

Congak punya fikir gua datang ini kerana gua mahu membantu para pesuaka politik dari Asia Tenggra yang terdampar di Eropah. Gua telah melalui semua. Gua tahu pahit manisnya menjadi pelarian politik. Pengalaman gua 20 tahun dahulu masih segar dalam ingatan. 

Pada hemat gua – suasana politik hari ini – dengan puak kanan makin ampoh  pasti pelarian politik lebih susah dari apa yang pernah gua lalui.

Justeru gua merasa sadikt bertanggung jawab untuk meluahkan pengalaman kepada jenerasi muda Asia Tenggara yang tersadai di Eropah.  

Pengalaman gua ini ditambah  pula dengan babak kemenangan 9 Mei. Ini menjadikan Malaysia dan para aktivis di Malaysia sebagai sosok rujukan. 

Biar gua nyatakan disini  ketika Pakatan Harapan Berjaya mengalahkan Najib gua tidak merasa apa-apa spesial. Gua tidak sedar dan gagal membaca betapa besarnya  pandangan warga Asia Tenggar terhadap Malaysia. 

Dari perbincangan dengan para pesuaka politik Asia Tenggar di Eropah – rata-rata mereka mengharapkan model Malaysia ini akan dapat diulang buat di  tanah air mereka.

Apakah ini mungkin?

Pada ketika ini gua tidak ada pandangan  yang tuntas dalam hal perubahan dan pencapaian demokrasi di Siam atau di Myamar. Gua hanya boleh berkongsi pengalaman.  Mungkin kerana cinta gua kepada London telah luntur. Mungkin  otak gua kosong pada ketika ini kerana sejuk diluar menggagalkan gua  berfikir secara rapi.

Malah tidur gua yang tak tentu hala ini juga mengagalkan gua berfikir secara berdisplin. Tapi gua tahu Malaysia kini dilihat di Asia Tenggara sebagai pembuka jalan pembawa demokrasi. Malaysia dilihat sebagai banteng  demokrasi melalui pilihanraya.

Jam tujuh pagi di luar kota London yang sejuk gua tak mahu berfikir panjang. Di luar kabus menebal. Ini wilayah kampong. Pekan kecil disini masih lagi pecan  Inggeris.

Kota London tidak lagi menarik. Kelmarin seharian duduk berbincang. Gua belum lagi sampai ke Soho. Jelas gua telah hilang berahi terhadap kota ini.

Esok petang gua akan pulang. Berapa lama tersangkut di Dubai gua tak ambil pot. Yang penting gua tak perlu pakai seluar dalam  dan stoking sebagai tanda hormat kepada kota London. Di Brickfileld gua dibenarkan terkencing berdiri dimana yang gua suka. Amin. (TT)


NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-10-45
---------------

RAJA SYABU






RAJA SYABU
Dah takdak contoh lain ka..? 
Dok syiok balun Raja saja la nie.. 
on KORBAN SYABU
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 1/8/19



----------------

ANAK IKAN PILIHARA DATUK







ANAK IKAN

PILIHARA DATUK
Alaaa tt skrg zaman dah berubah...
 Anak ikan bela Dato... 
Bukan dato yg bela dah... 
on PAU ANAK IKAN
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 1/8/19

Tt



------------------

STOUT BAIK UNTUK ANDA






STOUT BAIK

UNTUK ANDA
Isham tadak peliak.. dia lari bila nak kena tangkap.. Abeh orang macam nie mana buleh percaya.. Dah tua baru balik buat kacau jadi Hantu Raya mabuk stout cap kepala anjing. 
on TENGAH BERJIMAK
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 1/8/19 




-------------

TELAH BERPUNYA







TELAH BERPUNYA

Lawa la amoi tu boleh cedok ke? on
TAK ADA JUSTERU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/8/19

Ish



--------------

TALK SHIT






TALK SHIT
Speak no Bad, see no hell, 
hear no bluff... 
Good spirit sail with eagle to heaven..
TT no wise mungkee..! 
He talk Shittt... on 
MENCARI 16 FEB
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 1/8/19

Ala




------------------

NI KURANG AJAR





NI KURANG AJAR
bro..
janda yg sedang gersang tu nurl izzah ke? 
saja tanya..gersang masih byk air 
atau dah xda air.. on
 HAGTI BUSUK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/8/19

pelik



---------------

MENCARI ANARKO







MENCARI  ANARKO
16 feb.. Lu nak sambut comsky ke.. Guru nanak lu..... Kakakkakkakakak on 
SAMSENG BAYAR
Publish | Delete | Spam
Cogito ergo sum
on 1/8/19

enc



--------------

HACKS







HACKS
akaun google tt kena gula2 hack? kakakakak. wartawan percaya ke blog tt kena hack? kena gula2 hack sambil coceng barulah wartawan dan orang ramai percaya. kakakakakak on
 FEBUARI 16
Publish | Delete | Spam
Raden
on 1/8/19

16 fe





---------------------

MUKA SIAPA INI?





MUKA SIAPA INI
Tu lah TT, asik nyakat Agong jo ..padan muko Agong dah renti. Padan muko, tahun ni tak dapek rayo ..orang yang nengok anak bulan dah renti ..padan muko .. on
 KORBAN SYABU
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 1/8/19 




----------------

KEPALA SAMSENG







KEPALA SAMSENG
kebab senyap dah turn-in 
jadi saksi gomen lak on 
SAMSENG BAYAR
Publish | Delete | Spam
matstimketum
on 1/9/19

ISL




----------------------

KING OF SYABU





KING OF SYABU
Blog ini tidak blogging tidak ads idak ado activities idak adonye topics difahamkan telah di hijacked ke Botswana kahkahkah adehnyerbetoi zakar zakar hitam kikikiki Menjustru black ladies kikiki kids black kinky kahkahkah Co staring ado Hisham and Charles Santiago kakakakaka on SAMSENG BAYAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/9/19

kebab




-----------------