.

Khamis, 17 Ogos 2017

JALUR TEMBERANG







APA UDAH

JADI DAA

ARI INI DAH

TUJUK BELAS

SATU LORI

PASIR PUN

TAK PASANG

JALUR 

TEMBERANG

KAH KAH KAH

PATUT ADA 

LAW KERAS

PAKSA

LORI PASIR

KIBAR JALUR

TEMBERANG

KAH KAH KAH



---------------

NAPA TAK TANGKAP





JO LOW

TIPU

MELAYU

NAPA

TAK

TANGKAP

JOH LOW






-----------------

TIGA CADANGAN ELAK JEM





Kenyataan Media MP Bayan Baru: 3 cadangan meringankan 
kesesakan 
Jambatan Pulau Pinang


Jambatan Pulau Pinang merupakan arterial atau penghubung utama yang menyambung Bahagian Pulau dengan Seberang. Penyelenggaraan Jambatan Pulau Pinang yang akan bermula Ogos 22 selama 1 tahun, dijangka akan menyebabkan kesesakan lalulintas di atas Jambatan.

Saya bersetuju bahawa penyelenggaraan adalah satu keperluan. Ia akan memastikan keselamatan pengguna jambatan demi masa panjang.

Saya juga telah meneliti cadangan pihak Syarikat Jambatan Pulau Pinang dari segi pengurusan traffik. Saya tidak pertikaikan profesionalisme juru runding. Pengurusan traffik adalah satu keperluan. Walau bagaimanapun, dengan daily traffic volume yang melebihi 80,000 kereta sehari, kesesakan Jambatan sudah tentu adalah satu kepastian semasa tempoh satu tahun tersebut.

Cadangan traffic management plan seperti tidal flow dan sebagainya tidak menyelesaikan isu utama (core issue) iaitu traffic volume yang sangat tinggi.

Dalam keadaan sedemikian, saya menyeru pihak Jambatan Pulau Pinang harus menumpukan usaha bagaimana mengurangkan traffic volume untuk meringankan keadaan kesesakan lalu-lintas di atas jambatan. Mengikut panduan umum jurutera traffik, pengurangkan 20% jumlah traffik (traffic volume) akan menyelesaikan 80% masalah kesesekan lalu-lintas.

Dengan ini saya ingin mencadangkan 3 kaedah untuk membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Kaedah pertama adalah menyediakan bas pengantara (feeder bus) antara bahagian Pulau dan bahagian Seberang. Pihak Jambatan boleh mengkaji model bas Shuttle BEST yang disediakan percuma oleh pihak kerajaan Pulau Pinang dan memperluaskan perkhidmatan feeder bus. Pihak Jambatan Pulau Pinang harus bekerjasama dengan Bas Rapid Penang untuk memperluaskan perkhidmatan feeder bas percuma demi mengurangkan jumlah kereta yang menggunakan jambatan Pulau Pinang.

Kaedah Kedua adalah bekerjasama dengan GRAB CAR, UBER dan syarikat Teksi untuk menyediakan ride sharing program untuk pengguna jambatan. Pihak jambatan Pulau Pinang harus memberi insentif atau tol percuma kepada pemandu GRAB, UBER dan Teksi untuk menjayakan program Ride Sharing sepanjang tempoh 1 tahun ini.


Kaedah Ketiga adalah menggalakkan pengguna jambatan pertama untuk menggunakan jambatan kedua Pulau Pinang. Buat masa ini, jambatan kedua kurang mendapat sambutan kerana jarak yang agak jauh dan tol yang lebih tinggi iaitu RM8.50 berbanding RM7 (Jambatan Pertama). Buat masa ini traffic volume untuk jambatan kedua adalah pada sekitar 15,000 kereta sehari sahaja. Maka ada ruang lagi untuk menggalakkan pengguna jambatan pertama menggunakan jambatan kedua. Maka saya ingin mencadangkan pihak Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) yang merupakan syarikat yang sama dengan Jambatan Pertama, untuk memberi diskaun tol kepada pengguna sepanjang tempoh 1 tahun ini. Tol Jambatan Kedua seharusnya sama atau kurang daripada RM7, demi menggalakan pengguna menggunakan jambatan alternatif ini.

Saya menyeru pihak Syarikat Jambatan Pulau Pinang tidak hanya menumpukan kepada kerja penyelenggaraan sahaja, tetapi juga memberi perhatian kepada keselesaan pengguna yang membayar tol saban hari. Adalah tidak adil kepada pengguna yang membayar tol tinggi tetapi tetap mengalami kesenggsaraan kesesakan lalu-lintas.

Maka, Saya percaya dengan menumpukan usaha mengurangkan jumlah trafik (traffic volume) barulah masalah kesesakan jambatan akan diringankan. Saya mohon, pihak Syarikat Jambatan Pulau Pinang akan mempertimbangkan 3 cadangan saya di atas.

Sim Tze Tzin
Ahli Parlimen Bayan Baru





--------------------

SILA KLIK IKLAN - DERMA UNTUK DAPUR JALANAN








KLiK

iKLAN




BANTU KAMI

UNTUK BELI

SEBUAH VAN

TANGAN 

KEDUA 




DERMA DAPUR 

JALANAN



iKLAN
jika anda lihat 
ada iklan
sila klik iklan itu
iklan dalam blog ini
tanpa pembaca klik
ianya menjadi iklan percuma

duit dari iklan 
dihadiahkan kepada
  dapur jalanan


--------------

SENYUM PETANG INI








KAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

KAH KAH KAH

 






------------------

KUASA DARI UJUNG KOTE





KUASA DARI

Dicky zulkarnaen memang tepat bro hahah. Sebab cuba kita perati balik guna soalan cepumas, di manakah letaknya kekuatan hang tuah, eh dicky zulkarnaen? Seperti kata tt, pepatah bugis bagitau kekuatan datang dari hujung keris, hujung lidah atau hujung kemaluan. 

UJUNG KOTE

Jadi kekuatan dicky bukan saja datang dari satu huruf pertama namanya seperti huruf t untuk tuah, malah kekuatan dicky lebih besar dan hebat dari kekuatan tuah hingga dicky saja boleh menundukkan ahli kung fu sehebat brusli, kerana kekuatan dicky datang dari keseluruhan nama pertamanya iaitu dicky yang bermaksud kemaluan, sesuai dengan pepatah bugis anjuran tt kahkahkah 
on DICKY ZULKARNEAN
Anonymous
on 8/16/17



ILMU

Botol tu Si Dicky@ SiPitung, yg hontam Bruce Lee si kapir laknat tu caro silat batin. Sobona eay kito kono akui yg kerabat Kepulauan Nusantara punyo kolobihan dari segi ilmu batin. Tu sobab panglimo dulu borkorih pendek jo .. walhal Pahlawan Solib, Pahlawan Mongul, Sintaro waima Panglimo Nogori Koling pun borpodang panjang boreto-eto. 

TOK BATIN

Bangang bona ko orang melayu ni borsonjato pendek. Tapi dongan borkorih pendet tu la lotak kekuatan panglimo molayu tapi caro batin.. makan dalam ooo. Tu la bilo Tuang Guru Adii Sotong kanda korih yg panjang tak masuk akal den ngeleng kopalo jo .. bukan apo den kesian tgk ponyokong dio. 
on DICKY ZULKARNEAN
panglimo potaseh
on 8/16/17




-----------------------

BILA NAK TANGKAP






BiLA

NAK


tngu dia balik haji... bgi can dia tobat dlu... 
on NAPA TAK TANGKAP
Publish | Delete | Spam
haron haron
on 8/16/17


Lain tawun!!! 
on BILA NAK TANGKAP JHO LOW
Pencolekhangek
on 8/16/17




-------------------

SANDIWARA DIPENTASKAN





KULIAH
TAN SRI ISA SAMAD DITANGKAP
RUMAH TAN SRI DIGELEDAH SPRM
TAN SRI KENA LOKAP LIMA HARI
LALU RAMAI BERTANYA
APA SUDAH JADI

WOW! SPRM SUDAH BERANI

BUKAN - BUKAN SABAR DULU

INI SEMUA SANDIWARA
SEMUA INI MASIH LAGI SANDIWARA
YANG DIPENTASKAN OLEH SPRM
TUJUAN MASIH SAMA
UNTUK MENUTUP KES 1MDB
TUTUP KES NAJIB CURI DUIT 1MDB
TUTUP KES NAJIB REMBAT 
DUIT SRC SDN. BHD

TAPI KES TAN SRI INI
ADA LAIN SADIKIT
APA YANG LAIN?
APA MAKNA TAN SRI DIRTANGKAP?


TAN SRI ISA SAMAD
ADALAH IKON KEBENCIAN
WARGA FELDA 
ISA SAMAD DILIHAT MENIPU WARGA
DALAM KES SAHAM FGV
ISA SAMAD DILIHAT WARGA FELDA
SEBAGAI PUNCA MASAALH FELDA

MAKA ISA SAMAD DITANGKAP
MAKA ISA SAMAD DILOKAP

SEMUA BERTUJUAN
UNTUK MEREDAKAN 
KEMARAHAN WARGA FELDA
UNTUK MENENANGKAN
PEMBERONTAKAN WARGA FELDA

MAKNANYA WARGA FELDA
TELAH MEMIHAK KEPADA PAKATAN
MAKNANYA WARGA FELDA
CUKUP BENCI PADA TAN SRI
MAKNANYA MAHATHIR/BERSATU
BERJAYA MENGGELODAK FELDA

MAKA SOSOK YANG DIBENCI
OLEH WARGA FELDA DIKORBANKAN
JIKA TIDAK WARGA FELDA
AKAN MELOROH  MENGUNDI
PAKATAN HARAPAN DALAM PRU14

SEBENARNYA KEPALA TAIK 
YANG  KACAU BILAUKAN FELDA
KEPALA TAIK YANG MENIPU
WARGA FELDA BELI SAHAM FGV
IALAH NAJIB SENDIRI

KINI ISA SAMAD JADI KORBAN

KES TAN SRI ISA SAMAD INI
SAMA SAPERTI KES
DATUK SERI KHIR TOYO

KHIR TOYO DIKORBANKAN
KERANA WARGA SELANGOR 
AMAT BENCI PADA KHIR TOYO
KHIR TOYO MENJADI
IKON KEBENCIAN WARGA SELANGOR
MAKA KHIR TOYO DIKORBANKAN

PADA BACAAN GEROMBOLAN
JIKA KHIR TIDAK DIKORBANKAN
SELANGOR AKAN KARAM

KORBAN PUNYA KORBAN
SELANGOR MASIH KARAM

JUSTERU PENANGKAPAN ISA
WAJIB DIBACA SEBAGAI LANGKAK
UNTUK MENYELAMATKAN NAJIB
UNTUK MENYELAMATKAN
KAPAL GEROMBOLAN DARI TENGGELAM

INI BUKAN MELAWAN RASUAH
INI TIDAK ADA SANGKUT PAUT
DENGAN SPRM MEMBENTRAS RASUAH

INI JUGA ADALAH CARA SPRM
DIGUNAKAN UNTUK MENGOLAH
PESETUJUAN BAHAWA NAJIB
BENAR MELAWAN RASUAH

HAKIKTANYA
SEMUA INI SKRIP SANDIWARA SPRM

JIKA BETUL SPRM MELAWAN RASUAH
ORANG YANG PERTAMA DITANGKAP
PASTILAH NAJIB
YANG KEDUA PASTILAH ROSMAH
YANG KETIKA PASTILAH JHO LOW
YANG KEEMPAT PASTILAH RIZA AZIZ

MENANGKAP ISA SAMAD
HANYA SANDIWARA KARUT SPRM
UNTUK TERUS MEMPERTAHANKAN NAJIB

-----------------

TERIMA KASEH RONALD REAGAN








LANCHAU

DE MANCHAU

INI CAKAP

OTAK UDANG
KOMENTAR

SELAMA INI RTM
SELAMA INI UTUSAN
SELAMA INI BERITA HARIAN
SELAMA INI TV3
SELAMA INI MEDIA MALAYSIA
SEMUA BUAT BERITA PALSU
KENAPA TIDAK ANCAM NEGARA

YANG SEBENARNYA  PADA KETIKA INI
DENGAN ADANYA INTERNET
WARGA MENDAPAT MAKLUMAT TEPAT
MAKLUMAT BUKAN LAGI
DI MONOPOLI OLEH MEDIA GEROMBOLAN

MONOPOLI MAKLUMAT TELAH MELEDAK
INTERNET - YOUTUBE - TWITER
TELAH MEMECAHKAN KUASA
HEGEMONI MAKLUMAT
SELAMA INI DI MILIKI OLEH DAULAH
SELAMA INI DIKONTROL 
SELAMA INI DISARING
OLEH PARTI KETUANAN MELAAYU

HARI INI
WARGA DAPAT BUAT PILIHAN
MAKLUMAT BUKAN HANYA
DATANG DARI SUMBER
UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION SAHAJA

SEMUA WARGA BOLEH 
JADI WARTAWAN
SEMUA WARGA BOLEH 
JADI PEMILIK MEDIA
SEMUA WARGA BOLEH 
MENJADI PEMILIK STESEN TV

INI ERA PASCA MODEN
SEMUA DILAWAN
SEMUA DITENTANG
SEMUA DITANYA

SEMUA DIPERSOALKAN
KONSEP AGAMA
KONSEP TUHAN
KONSEP SEX
KONSEP BAHASA
KONSEP BANGSA
SEMUA SEMUA SEMUA
SEMUA MELEDAK

TIDAK WUJUD LAGI
KESATUAN PANDANGAN
ERA MEMAGARI MINDA
TELAH BERLALU

KITA WAJIB
BER TERIMA KASEH 
KEPADA ARWAH RONALD REAGAN


Negara berhadapan dengan ancaman maklumat

SEREMBAN - Negara kini berhadapan dengan ancaman maklumat yang tidak betul, yang boleh menggugat keselamatan dan keamanan negara, kata bekas Ketua Polis Negara, Tuan Haji Musa Hassan.

Beliau berkata, masyarakat terutama golongan muda, perlu menyemak kesahihan sesuatu maklumat sebelum mempercayai dan menyebarkannya.
"Maklumat yang tidak betul jika disebarkan kepada umum  hanya akan mengelirukan orang awam.


KAH KAH KAH

UTUSAN TAK

LAKU LAGI

TV TIGA TAK

ADA SAPA

TENGOK

KAH KAH KAH

SEMUA PERGI

BLOG  PORTAL

YOUTUBE

FACE BOOK

TQ RONALD


------------------