.

Rabu, 30 Januari 2019

APA ITU ANTI ZIONIS







APA  ANTI ZIONIS





PELAHAP






PELAHAP
Li tibai DSAI tapi lu muka selekeh pau jadi Feature Editor Suara Keadilan. Betul2 pelahap tak tahu berbudi. Pergi lah jadi Editor Suara Bersatu ke apa yg kau dah jadi tukang jilat Atuk pulak. Memang lu tadak prinsip dan tak gentleman, Bro. on
 CAKAP TAK SERUPA BIRKIN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 6:19 PM




--------------

TANPA JALANRAYA TAKDA PILIHANRAYA





TANPA JALANRAYA

TAKDA 

PILIHANRAYA
alkisahnya dulu pernah terbaca cendekiawan pelakar sejarah yang berhormat TT menulis  - Dalam Dunia Ketiga jika pilihan raya boleh mengubah apa-apa telah lama pilihan raya diharamkan ---- tt baik jadi calon next pru jelah tt. kau punya cakap pun tak berapa nak betul. sesuai lah jd yb. kahkahkah 
on CAKAP TAK SERUPA BIRKIN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 6:06 PM

htt






---------------------

JEMPUTAN PADA PEMBACA TUKAR TIUB






JEMPUTAN

PESTA DEMOKRASI

DI PUBLIKA
PEMBACA TUKAR TIUB
YANG INGIN BERSAMA
JEMPUT BERSAMA 
PESTA BERMULA 
13 FEBUARI  PAMERAN SENI TAMPAK
DARI MALAYSIA
DAN
SENIMAN ASIA TENGGARA

SEMINAR FORUM TAYANGAN
BERMULA 16 FEBUARI

ROCK BAND  MUSIK 
 DARI INDONESIA
DAN 
MALAYSIA 
TIAP MALAM







----------------

SIKAP PERKAUMAN






SIKAP PERKAUMAN
Duit kopi minyak motor x mau siasat... Malam malam bagi hamper pun senyap... Kenyataan Demi kenyataan bangang... Tambah lagi guna kenderaan jabatan perhutanan buat kenderaan kempen.. 
Sendiri rasis cakap pihak lawan rasis. Fenomena-fenomena yang perlahan2 menjahanamkan kesucian kemenangan 9 Mei. Populariti media sosial Najib juga gagal disaingi.. Bersih juga semakin dibayangi pemerintah. Nasib TT tetap TT.masih Jujur dalam memberi pandangan. 
on CAKAP TAK SERUPA BIRKIN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/30/19.




--------------

PERAS UGUT KERANA ANAK IKAN





PERAS UGUT 

ANAK IKAN
Ini je tulisan yang kau cakap sejarah? Kenapa tak berani sebut DAP ditangkap guna pacuan 4 roda jabatan hutan tapi SPR kecut telor nak tangkap? Bila orang kaya buat jamuan kau heboh sedangkan DSAI dah cakap bukan kerja dia tangkap orang buat jamuan. Apa yang kau sebut pasal fakta DSAI diperas ugut cuma teori tanpa pembuktian. Itu kau katakan sejarah? - Hisham rais - betul la TT ni. Kau dah jual ke van dapur jalanan yang orang derma dulu?
 on CAKAP TAK SERUPA BIRKIN
Publish | Delete | Spam
azam
on 1/30/19 w




-----------------

BARU GELABAH







BARU GELABAH
Hey pigidah lepas prk dataran Cameron barulah gelojoh buat andaian barulah gelogoh buat statementlah anal ysislah inilah politics melayu pejalanan tak terancang gebang lebih hahakakah dah terberak baru terkentut hakakah dah terkentut sendawa pulak hakakah sendawa tapai tok batin kakakah ibarat najib sudah kongkek dari belakang Hahahaha 
on CAKAP TAK SERUPA BIRKIN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/30/19



----------------

HANYA DI DUNIA







HANYA DI DUNIA
Makhlok itam cam Azeez ..Reezal ..agak2 nak bidadari itam jugak ko ..sobab bidadari somuo putih molopak.
 on
ITAM NIGERAI JAHAT
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 1/30/19




------------------

DIDERA PENJAGA AGAMA








DIDERA OLEH

PENJAGA AGAMA

teringat pasal manohara warga indonesia yg didera kerabat sultan penjaga agama..rasmi kawin pun takda, apatah lagi rasmi cerai..yg penting rakyat dilarang keluar mlm atau ilmu sutut wajib dijadikan undang2..kalo ada fulus..lebih dari 72pussycom bole beli.. 
on PEMIMPIN ISLAM DIHINA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/28/19 






--------------------

CAKAP TAK SERUPA BIRKIN





CAKAP 

TAK SERUPA BIRKIN

Pilihan Raya Kecil (PRK) di Bukit Cameron baru selesai. Satelah Pilihan Raya Umum 14 (PRU) berlangsung telah beberapa kali PRK dijalankan. PRK Seri Setia dan Balakong kerana kematian wakil. Justeru PRK  wajib diadakan.  PRK di Port Dickson saya anggap PRK  mengada-ngada. Tapi  PRK di Bukit Cameron agak berbeza. Amat berlainan. Di Bukit Cameron  bukan kerana silat langkah   putar belit Mat Songel.

Kerusi P078 Bukit Cameron dibatalkan kerana calon yang menang dibuktikan  menjalankan  perbuatan membeli undi.  Ini kesalahan pilihan raya. Khalas.

PRK saperti ini belum pernah terjadi ketika United  Malay National Organisation berkuasa. Hegemoni parti  tajaan Inggeris ini amat luas hinggakan tipu helah, putar belit dan politik wang menjadi budaya pilihan raya negara  kita ini. 

Dalam pilihan raya umum dan pilihan raya kecil semenjak United Malays National Organisation mendapat kuasa dari Inggeris - para pengundi telah dididik dengan duit, jamuan makan, hadiah, cabutan bertuah, konsert percuma,  tiket umrah dan seribu satu macam  tipu helah untuk mendapat undi.

Dalam PRU12 dan PRU13 banyak kes kesalahan pilihan raya telah dibawa ke mahkamah. Ada kes  tipu undi. Ada kes beli undi. Ada kes calon kena sekat. Seribu satu macam kesalahan pilihan raya telah berlaku. Tapi bila kes-kes kesalahan ini  masuk ke mahkamah semua ‘ tak melekat’ - semua tak ada kes. Mahkamah menjadi tempat ‘mengabeh boreh dan mengabeh duit’.

Kini semua berubah. Bila parti tajaan Inggeris ini hilang kuasa pada 9 May 2018 yang lalu maka Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) baru didirikan. Ini badan bebas dalam budaya Malaysia Baru. SPR bukan lagi menjadi barua parti  pemerentah yang berkuasa. Bukti pertama ialah PRK Bukit Cameron.

SPR dalam Malaysia Baru berjanji - apa yang dicakap - itu yang dibikin. Ini budaya baru.
Justeru, SPR dilihat semakin jelas memainkan peranan yang tuntas. SPR semakin berani bersuara untuk menegakkan pilihan raya yang bebas dan adil. Maksud saya - berani bersuara di Bukit Cameron berbanding dengan di PRK Port Dickson.

Di Port Dickson  lembaga SPR masih baru dan masih takut-takut. Bayangkan satu dunia telah diberitahu  bagaimana kepala samseng telah datang dan menaja jamuan makan malam ketika kempen sedang berjalan.

Cuba bayangkan  apakah bentuk janji dan apa yang akan dipau oleh kepala samseng ini. Kepala samseng ini telah melabor dana dalam PRK Port Dickson. Pasti satu masa nanti kepala samseng ini akan datang menuai. 

Tidak pernah berlaku dalam dunia  ini  kepala samseng  berminat tentang demokrasi ,  ketelusan pilihan raya atau hak asasi manusia. Mustahil di Port Dickson berbeza. Jika tidak yakin apa yang saya tulis ini  sila tanya Guru Nanak.

Maksud saya ketika PRK Port Dickson SPR masih belum bagitu berani  bersuara. Malah  warga dan kaum kerabat BERSIH juga masih takut takut. Kritikan dan siasatan terhadap  jamuan makan malam tajaan kepala samseng tidak diterus dituntas dan dibincangkan secara panjang luas. Ini kelemahan awal lembaga  SPR dan kaum kerabat  BERSIH.

Berbanding PRK di Bukit Cameron. Baju calon dan kesilapan calon masuk bilik mengundi pun di bangkit dan diselar hangat hingga calon minta maaf. Mata SPR memerhati dengan rapi. Ini tanda keberanian SPR yang makin menonjol. Amin.

Sabenarnya ada lagi satu  pekara yang tersorok dan terpendam di Port Dickson atau di Bukit Cameron atau dimana-mana PRK yang  telah berlangsung. Pada hemat saya pekara ini amat amat penting. Pekara ini lebih utama dari siapa calon atau berapa ramai jumlah pengundi atau parti mana yang bertnding.

Pekara yang saya maksudkan ialah peranan  pemberita, wartawan dan pengarang akhbar. Saya berharap Estate keEmpat ini wajib memainkan peranan mereka. 

Minggu lalu saya telah melakar tentang sejarah estate ini, saya juga telah membuktikan betapa penting peranan mereka. Pengamal media wujud hasil tamadun moden. Mereka diwujudkan bersama kemajuan teknoloji.  Setakat ini pada pemerhatian saya dalam tamadun moden jika estate keempat ini tidak memainkan peranan maka tamadun  akan tempang.

Contoh tamadun tempang yang terbaik sekali ialah negara kita - Malaysia. Semua bentuk dan prosedur moden wujud. Kita ada leterik. Jalan raya ada. Internet wujud. Tapi masih tempang.

Tempang maknanya tidak ada  budaya ketelusan. Keintelektuan yang amat rendah. Pembudayan konsumer  yang rakus. Pemikir yang cetek.  Rasuah masih berleluasa. Sikap benci membenci antara bangsa bangsa masih tebal. Pandangan karut lagi marut mendapat tempat. Padangan rasional dan masuk akal mendapat  tohmahan dan nista.

Dalam masa yang sama Estate Pertama dan Kedua menjadi bertambah karut. Tidak ada dakwa dakwi terhadap parangai dan kelakuan mereka. Mereka  bersultan di Sharaton  dan beraja di Hilton. Ini contoh pembudayaan yang tempang.

Dalam negara yang tempang maka budaya bodek menjadi penjahit dan pengikat perjalanan  tamadun. Asas tamadun bukan lagi keilmuan. Bukan lagi ketrampilan intelek. Bukan fikrah yang penting. Tapi kebijaksanan membodek.

Justeru mari kita kembali ke PRK Bukit Cameron.  Ini untuk membuktikan hujah saya.

Ketika kempen berjalan di Bukit Cameron dihebohkan pengundi Orang Asli. Dilaporkan tentang bukit-bukit yang ditarah. Dilaporkan penerokaan haram. Dilaporan ketidak puasan warga FELDA. 

Semua ini pekara tepat yang ditimbulkan oleh media dan pemberita.  Semua ini menjadi agenda kempen. Saya amat  bersetuju  dan selesa membaca pekara-pekara yang ditimbulkan oleh pengamal media ketika kempen berjalan.

Tapi sayangnya semua berasaskan ‘touch n go’ - usik dan lesap.

Untuk saya PRK amat-amat penting kerana ketika kempen PRK berjalan  fokus seluruh negara hanya ke satu kawasan bukan ke seluruh negara. 

PRK Port Dickson semua mata menuju ke Telok Kemang. Bagitu juga di Bukit Cameron. Semua mata memandang  ke atas bukit bukau Banjaran Titi Wangsa. Kerana focus  anak semua bangsa hanya kesatu wilayah maka pada hemat saya inilah masa untuk mendapat pencerahan  yang melimpah ruah.

Estate Keempat wajib bijak melihat peluang PRK ini. Inilah masa dan ketika untuk pengamal media mengusulkan pelbagai bentuk pencerahan.

Pencerahan tentang Orang Asli. Pencerhan tentang penerokan tanah haram. Pencerahan tentang pendatang haram. Peranan samseng dalam  meneroka hutan.  Makna dan tanda pemanasan dunia. 

Bukit Cameron yang pada satu ketika dulu sejuk dan nyaman kini telah panas dan rapuh. Ini persoaan ekoloji. Ini persoalan  alam sekitar. Tapi Estate Keempat hanya usik dan lesap. Mereka hanya buat laporan  berbentuk touch n go.

Bayangkan ketika berkempen di Bukit Cameron media kita  boleh membuat  laporan mendalam  tentang Orang Asli. Membuat laporan  mendalam tentang hutan dan ekoloji. Membuat laporan tentang makna pembangunan. Apa kaitan pembangunan dengan alam sekitar. Dan kemana arah tujuan pembanguan manusia moden ini.

Saya amat yakin semua mata, semua hati - satu Malaysia akan  mengarah ke  Bukit Cameron. Selama dua minngu berkempen pasti kuliah pencerahan dapat dijalankan oleh media.

Tapi ini tidak berlaku. Pusing punya pusing laporan Najib datang berkempen. Pusing punya pusing laporan  Mahathir datang berceramah. Buka punya buka kita terbaca laporan Mat Hassan datang berkempen. Poorah.

Ada laporan yang mengusik-usik hubungan dan kerjasama Parti Islam dengan United Malays National Organisation. Ini juga bukan laporan  yang mendalam. Ini laporan  sambil lewa. Ini laporan  yang tidak menaikkan  mutu pemikiran tentang politik Melayu-Islam.

Kalau pengamal media kita bijak  PRK akan menjadi ruang untuk membuka wacana.  Juga untuk media menangkap pembaca muda. Untuk menjerat pendatang baru yang belum kenal politik. Inilah masa dan ketika yang baik  untuk mendidik anak semua  bangsa tentang apa dia makna dan tanda pemanasan dunia. Apa itu ‘global warming’.  

Kesah Bukit Cameron tidak sejuk lagi telah diketahui umum. Tetapi tidak ada satu penganalisan yang tuntas dari estate keempat yang dapat memberi pencerahan. Tidak ada pakar ekoloji yang  mendapat ruang media  untuk memberi pandangan. Tidak ada aktivis alam sekitar memberi pendapat.

Balik balik pandangan politikus. Sekali lagi saya nyatakan  bahawa para politikus  fikiran mereka tidak panjang. Mereka hanya ada keupayaan berfikir untuk lima tahun. Pencemaran alam telah berjalan beratus tahun. Bumi nanusia telah wujud berbilion tahun. Alam ini adalah hasil big bang - ledakan besar. Semua ini diluar keupayan fikrah politikus. Amin.

Pencerahan ini bertujuan untuk memberi maklumat kepada anak semua bangsa bahawa panas atau sejuknya Bukit Cameron ini adalah tugas kita bersama.  Ini bukan hanya tugas Tok Batin Chenoreng atau YB yang baru dipilih.

Pengamal media juga harus menulis dengan jelas dan terang. Mereka tidak perlu membodek Pakatan Harapan. Jika calon Pakatan di Bukit Cameron yang telah berkali-kali kalah - media wajib mentertawakan calon Pakatan. 

Atau menyelidik kenapa Si Kalah ini bertanding lagi. Pasti ada rahsia dibelakang rahsia. Ini tugas suci Estate Keempat.

Menilai, membongkar dan mengkaji kenyataan dari calon yang bertanding. Apa yang tersorok dalam kata kata-kata ‘… Orang Melayu tak beli kueh dari  Orang Asli…’ Atau apa yang difahami dengan kata-kata ‘… dulu dia polis kenapa dia  tak tangkap Najib..’ 

Semua ini tugas suci  Estate Keempat. Kalau bukan sidang pengarang yang menulis pasti ada sosok lain yang sedia mencabar pandang dan kata-kata ini. 

Saya percaya Estate Keempat ini boleh memainkan peranan yang penting. Tapi pada masa kini ianya masih lagi terperangkap dalam budaya bodek.

PRK P078 Bukit Cameron telah mula membuktikan bahawa SPR cakap serupa bikin. Tahniah SPR.

Masanya telah sampai untuk media mengelodak para politkus Pakatan Harapan. Media wajib menenyeh para  Menteri Pakatan agar mereka cakap serupa bikin.

Jangan beri pelung Rosmah ketawa dan berkata ‘… semua menteri Pakatan pandai  cakap tapi  tak serupa Birkin..’  (tt)

NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-10-45



---------------------

SUMPAH DEPAN BATU ITAM







SUMPAH DEPAN

BATU ITAM
masjid masjid tak kuat..sumpah depan batu hitam dam masuk kaabah itu saksi kuat..allah tak turun bala, maka akaun bersmpah bala tewas..itu la bukti,bila kita jaga dua kalimah, jaga hukum maka apabila kita melakukan dosa merompak,mbunuh maka allah akan pelihara..allah akan lindungi dgn diawasi ulama2 disekeliling.. 
on MANA YG ISLAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/28/19

peluk isl



--------------

ESTATE KE EMPAT






BACA & FAHAMI
LIHAT BAGAIMANA 
TAJUK BERITA  DIOLAH
DALAM BAHASA INGGERIS
DAN
TAJUK BERITA 
DALAM BAHASA MELAYU
DARI 
PORTAL YANG SAMA

SAMA ADA CHOMSKY
YAHUDI ATAU ARAB
BUKAN 
PERSOALAN

DI MALAYSIA KITA
TIMBULKAN  PERSOALAN INI



Dr M to share stage with prominent Jewish critic of Israel

PETALING JAYA: Prime Minister Dr Mahathir Mohamad, who has come under criticism for his stand on Israel, is set to share a stage with prominent American Jewish intellectual Avram Noam Chomsky at a conference on Southeast Asian politics and issues.
The conference is part of the Pesta Demokrasi to be held from Feb 11 to 17 at Publika, Kuala Lumpur.
Speaking to FMT, Hishamuddin Rais, a board member of the Forces of Renewal for Southeast Asia (Forsea), which is organising the event, said Mahathir will be giving the keynote address.
“Chomksy, who is an institute professor at the Massachusetts Institute of Technology, will be commenting on Southeast Asian politics,” he said.


Dr M bakal kongsi pentas dengan pemikir Yahudi, Noam Chomsky

PETALING JAYA: Perdana Menteri  Dr Mahathir Mohamad, yang dikecam kerana pendiriannya terhadap Israel, bakal berkongsi pentas dngan pemikir Yahudi dari Amerika Syarikat, Noam Chomsky di satu persidangan mengenai politik dan isu Asia Tenggara.

Persidangan itu sebahagian daripada Pesta Demokrasi yang akan diadakan di Publika di ibu negara pada 11-17 Februari.

Forces of Renewal for Southeast Asia (Forsea), yang menganjurkan acara itu, berkata perdana menteri akan menyampaikan ucaptama.

“Chomksy, seorang profesor di Institut Teknologi Massachusetts akan mengulas mengenai politik Asia Tenggara,” kata ahli lembaga Forsea, Hishammuddin Rais.


ESTATE KEEMPAT

INILAH ASAS

KRITIKAN DARI

TUKAR TIUB

-----------------

ITAM NIGERAI JAHAT








JANGAN RISAU

BUKAN SEMUA 

KULIT ITAM JAHAT

PEROMPAK

SCAM INTERNET

TIPU KAWIN

MINAH GEMOK

TIPU BANK

LARI TAK BAYAR

SEWA RUMAH

TIPU VISA

BAWA DADAH

INI PERANGAI

ITAM NIGERIA

Bintang hip hop terkait Jho Low cabar saman DoJ


PRAKAZREL “Pras” Michel, bekas ahli kumpulan Fugees yang terkait dengan skandal kewangan rentas negara 1MDB sudah memfailkan permohonan supaya Jabatan Kehakiman AS mengugurkan saman sivil rampasan terhadapnya, lapor AP.

Bintang hip hop era 90-an itu didakwa membantu ahli perniagaan Malaysia Low Taek Jho menyalurkan wang untuk kempen melobi untuk menekan pegawai AS mengugurkan siasatan berkaitan 1MDB.

Peguam Michel, Barry Pollack, semalam memohon permohonan DoJ untuk merampas wang dalam akaun bank anak guamnya dibatalkan, wang tersebut dakwa DoJ dalam kertas permohonan adalah hasil keuntungan penipuan.

Pollack meminta perbicaraan diadakan untuk mendengar hujahnya yang DoJ gagal memberikan bukti mencukupi wujudnya penipuan bank, konspirasi dan kenyataan salah, atau wang dalam akaun yang mahu dirampas kerajaan adalah hasil penipuan. – 29 Januari, 2019.


AMBIGA

SIVARASA

KULIT ITAM

TAPI ORANG

BAIK BAIK 


-----------------------

PESTA DEMOKRASI






PESTA DEMOKRASI
Patut la tt promote 16 feb kaw2 punya. Rupanya tt ahli lembaga pengarah. Lepas ni tt wajib tulis merakam sejarah tentang usaha tt satukan madey dan chomsky sepentas. Tt ni wajib dinobat bapak demokrasi sedunia. 
Kahkahkah ingat senang ke nak jemput madey dtg berucap sembang pasal demokrasi. Tt, apasal agenda reformasi 98 dan masa madey digelar mahazalim tak dibincang? Yg sibuk nak bincang kisah berdarah 1965 dan polpot tu apsal? 
on INIDIA 16 FEBUARI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/29/19




--------------

INUL NI ORANG KE?









INUL INI ORANG

ATAU SPESIS?
Cantik tu subjektif ..
ainul ni ado borapo ekor ..
dio ni org ko atau spesis ..
ado kah dicipto hanyo utk dibalon jo ..selain momantek siang malam apo lagi dio boleh buek ..Kok dapek Kek Arab boleh LOHE tak dio .. 
on AINUL DARI SYURGA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 1/30/19

Pa




---------------------

INI JUGA INUL






INI JUGA INUL
Waduhhh...Inul..
maunya terpelanting kopiah
 kalau begini goyangnya.... 
on AINUL DARI JAKARTA
Publish | Delete | Spam
Asrul Sani
on 1/30/19

Abg tt




---------------------

POYO ABIH






POYO HABIS
Eiii gelinya aku nyah....berbangga minah ni dengan cerita sensasi suami dia ngentot pompuan Monggolia. Siap print iklan nama dia kat T-Shirt...Poyo habis...Oooo kita harus bersangka baik. Mungkin tak nak orang lain tersilap ingatkan dia tu bukannya nyonya ikan Pasar Pudu kot....
 on MADU ALTANTUYA
Publish | Delete | Spam
Asrul Sani
on 1/30/19

Waduhh


-------------------

POLYMATH






POLYMATH
Nazrio dah Bagi tahu...Tak percaya..!!! poLymath2 bijaK pandai Dan uLamak berwacana secara besar2ran nanti Noam Chomsky jbah jubah2jubahan tun m mengenakan sorban aLa2 India....marhaban Noam Chomsky yaaaa marhaban 
on INIDIA 16 FEBUARI
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 1/29/19

Patut la




------------------

SATU JEMPUTAN





JEMPUTAN DATANG
Kan betul gwa bilang.. 16 ni lu jumpe guru nanak lu ngan bekas musuh lu no wahida... Agak agak masyukkkkk ke tak.... Hehehehehhe on
 INIDIA 16 FEBUARI
Publish | Delete | Spam
DIDI KOTA BELUD
on 1/29/19
oh nuam comski ingat nuar berahi 
on INIDIA 16 FEBUARI
Anonymous
on 1/29/19


-----------------