.

Isnin, 29 Ogos 2016

NEGARA CIPLAK




Menurut Kamus DewanPlagiat atau ciplak atau
 plagiarisme bermaksud "perbuatan meniru atau mengutip sebahagian atau keseluruhan karya orang lain tetapi mengakui karya tersebut sebagai usahanya sendiri"



LAGI 15 HARI





SAMAN JANGAN

TAK SAMAN




------------

SALUT ANAK MUDA PELAJAR





Tabik kepada semangat patriotik mahasiswa 

dalam Himpunan TangkapMO1

ADUN Machang Bubuk Lee Khai Loon tabik kepada semua mahasiswa dan anak muda yang hadir ke himpunan #TangkapMO1. Keberanian dan kesungguhan mereka telah membawa harapan kepada masa depan negara serta gerakan reformasi. Kebangkitan mahasiswa telah menunjukkan kepimpinan generasi baru dan membuktikan bahawa perhimpunan aman dapat dijalankan sekirannya pihak polis tidak menjalankan penindasan.

Negara kita di ambang malapetaka, gejala rasuah berleluasa, skandal 1MDB telah mengakibatkan kemerosotan ekonomi negara serta kejatuhan nilai mata wang ringgit. Rakyat terpaksa menanggung implikasi buruk cukai GST yang menyebabkan kos hidup melambung tinggi.

Maka, semua yang mengambil bahagian dalam himpunan telah menunjukkan semangat patriotisme yang tinggi dan mulia serta mendorong kematangan demokrasi. Peranan anak muda dan mahasiswa bukan semata-matanya menimba ilmu di universiti, malahan perlu mengambil berat tentang isu-isu sosial serta menyuarakan pandangan mereka sendiri. Tindakan mahasiswa juga merupakan hadiah yang paling bermakna sempena negara kita menyambut Hari Merdeka ke-59.

Walaupun terdapat sesetengah orang mempersoalkan tentang hasil daripada perhimpunan aman. Adakah Perdana Menteri Najib Razak akan meletak jawatan akibat daripada desakan orang ramai? Selaginya Malaysia Official One terus bermaharajalela, maka reformasi dan perubahan sistem tidak dapat dijalankan. Sementara menunggu tarikh Himpunan Bersih5, adalah lebih baik parti-parti politik dan masyarakat sivil mengadakan jelejah ke seluruh negara untuk memberi penerangan tentang masalah yang dihadapi oleh negara agar kesedaran politik dapat sampai ke kawasan bandar dan desa.

Di samping itu,  penyampaian maklumat tentang skandal 1MDB serta tindakan saman sivil oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ)  kepada semua lapisan masyarakat adalah penting supaya mereka sedar akan kepentingan untuk menyelamatkan negara dengan memberi tekanan kepada kerajaan serta membawa pegawai dan pihak yang terlibat dalam rasuah ke muka pengadilan.

ADUN Machang Bubuk juga akan terus bekerjasama dengan mahasiswa untuk menyebarkan mesej #TangkapMO1 kepada setiap pengundi supaya mereka dapat menyertai gerakan selamatkan Malaysia serta memperkukuhkan gerakan reformasi.



Lee Khai Loon
ADUN Machang Bubuk
Setiausaha Pengelola KEADILAN Pulau Pinang



------------

EROTIKA JANTANIKA






EROTiK
FACE BOOK


Ostad2 Lebai2 Ularmak2 dan Walaun2 PAS sekalian. Gua ada satu soalan...
Ramai jugak penonton betina yang menonton kejohanan tayang badan nih... andaikata ada dikalangan penonton2 betina tu balik rumah dan melancap dengan timun kerana berahi...

Apakah hukumnya kejohanan tayang badan tersebut...???

Sekian terima kasih....





















-----------

NEGARA BUKAN NEGARA





DUKUN TAPI USTAZ
Ini lah di katakan negara yg bukan negara .. lang basilang, tui batustuee .. orang bukan orang, hantu bukan hantu .. dijajah bukan dijajah .. merdeka bukan merdeka .. nak tolong melayu, tapi makan melayu .. PM bukan PM .. Raja Melayu ghoman omputih .. nak kata dukun tapi ustaz. 

Apa kata kalau kita tukar gomen nanti kita ambil pula lagu stairway to heaven jadi antem nasional .. mungkin Guru Sotong selesa dgn lagu Black Sabath, heavan and hell .. nak dengar irama Jerman ambil lagu Scorpian .. tapi gwa nak jugak nenggok Sultan ghoman negro itam logam. MENDEKA. on SEJARAH TERANG BULAN
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 8/29/16



----------------

ORANG SARAWAK BANGUN MELAWAN








SABAH MERDEKA

SARAWAK MERDEKA

JOHOR MERDEKA

TINGGAL MERDE

KAH KAH KAH


APA KAH ITU

MERDE?


Henti raikan ‘kemerdekaan’ Malaysia pada 31 Ogos


Meraikan Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos adalah tidak betul kerana Malaysia tidak pernah dijajah atau dimerdekakan, sebaliknya Malaysia adalah Persekutuan baru yang dibentuk pada 16 September

Oleh Dewitt Ferrer Motijun
Apabila tiba saja bulan Ogos pada setiap tahun, akan timbul persoalan tentang tarikh kemerdekaan Malaysia yang sebenar. Sesetengah pihak mendakwa Malaysia merdeka pada 31 Ogos, dan ada juga yang mempertikaikan tarikh tersebut dan mengatakan Malaysia sebenarnya hanya merdeka pada 16 September.
Harus diingat Malaya, Sabah dan Sarawak diperintah dan dikawal secara berbeza semasa zaman penjajahan British dan diberikan kemerdekaan secara berasingan. Persekutuan Malaya dimerdekakan British pada 31 Ogos 1957, manakala Sabah dimerdekakan pada 31 Ogos 1963. Sarawak pula mendapat kemerdekaan lebih awal daripada Sabah, iaitu pada 22 Julai 1963.
Fakta sejarah jelas menunjukkan Malaysia tidak pernah dijajah atau dimerdekakan kerana Malaysia adalah satu Persekutuan baru yang dibentuk bersama oleh Sabah, Sarawak, Singapura dan Malaya secara rasmi pada 16 September 1963 (Singapura meninggalkan Persekutuan Malaysia pada 1965). Persekutuan Malaysia dibentuk melalui Perjanjian Malaysia yang ditandatangani di London pada 9 Julai 1963.
Adalah jelas Malaysia sebagai satu Persekutuan baru hanya terbentuk pada 16 September 1963 dan bukannya 31 Ogos. Tidak ada “kemerdekaan” Malaysia yang harus diraikan pada setiap tahun kerana Malaysia dibentuk dan bukan dimerdekakan. Apa yang harus diraikan ialah Hari Malaysia pada 16 September.
Sekiranya kerajaan serius menyatukan rakyat dan membina satu Persekutuan bersatu dan stabil, kerajaan seharusnya memberi pengiktirafan yang lebih kepada tarikh 16 September dan berhenti meraikan “kemerdekaan” Malaysia pada 31 Ogos, sebaliknya hanya meraikan Hari Malaysia pada 16 September.
Penggunaan nama ‘Hari Kebangsaan’ sebagai panggilan rasmi perayaan dengan tidak menyebut bilangan ulang tahun sambutan tidak menyelesaikan isu ini, kerana yang menjadi persoalannya adalah tarikh 31 Ogos.
Meraikan Hari Kemerdekaan Malaysia pada 31 Ogos adalah tidak betul kerana Malaysia tidak pernah dijajah atau dimerdekakan, sebaliknya Malaysia adalah Persekutuan baru yang dibentuk pada 16 September.
Sabah dan Sarawak tidak menyertai Persekutuan Malaya, sebaliknya bersama Malaya dalam membentuk Persekutuan Malaysia. Kerajaan perlu membuat keputusan menyambut hari kemerdekaan di dalam konteks Pembentukan Malaysia pada 1963.
Rakyat Malaysia harus rajin membaca untuk mengetahui kebenaran fakta sejarah, terutamanya Perjanjian Malaysia yang membawa kepada penubuhan Persekutuan Malaysia. Sejarah sudah tertulis dan kita tidak boleh mengubahnya.
Dewitt Ferrer Motijun ialah pelajar kajian politik dan pemerintahan di Universiti Malaysia Sarawak.

MERDE?

SILA LIHAT

KAMUS

KAH KAH KAH



-------------------

SIAPA DIA ADNAN?





SIAPA 

ADNAN73?

SIAPA TAK KENAL NAJIB RAZAK
RAMBUT ROSMAH BERSIMPUL MATI
UMNO SEDANG DALAM NAZAK
MENUNGGU MASA UNTUK MATI


MALAON SEDANG MEMBANTU







WOIT

HANG ONLINE

DENGAN ALLAH

DAPAT WAHYU


KOMENTAR
sebenarnya sosok ini
buat satu kerja yang baik
memberi kuliah yang tepat
memberi kefahaman tuntas
memberi ilmu kepada kita semua

bahawa agama itu hanyalah alat
untuk digunakan menindas
untuk menghalalkan yang jahat
untuk menipu orang ramai
untuk membelit fakta
untuk mepertahankan najib

kita wajib berterima kaseh
kepada sosok saperti ini
kuliah sademikian terbaik
untuk kita semua memahami
apa sebenarnya peranan agama



Demo #TangkapMO1 bertentangan ajaran Islam, kata Mufti

Mufti Pahang, Abdul Rahman Osman menyifatkan demonstrasi yang digerakkan oleh mahasiswa hari ini bertentangan dengan ajaran Islam, malah boleh mendatangkan keburukan.
Abdul Rahman beranggapan, jika sesetengah pihak tidak berpuas hati di antara satu sama lain, ia haruslah diselesaikan dengan bersemuka.

LAGI RAMAI

MALAON INI

LAGI SENANG

KERJA KITA

TERUSKAN LAGI




--------------

AWAS BERJAGA JAGA






AWAS
Krikk.. Krikk.. Krikk..


























-----------------

SEJARAH TERANG BULAN






DARI ARKIB


 AUGUST 11, 2007



LIMA PULUH TAHUN Terang Bulan TERBARAI
oleh Hishamuddin Rais


Ha ha ha! Semuanya sedang terbarai. Retak, pecah akhirnya terbarai. Ketika saya menulis ini muzik latar yang mengiringi ketikan jari saya di lap top ialah putaran muzik Memula Moon versi paling terbaru. Ini versi rap rock parodi counter culture yang cool lagi menggiurkan. Tiga helai bulu ari dan tiga helai janggut untuk anak muda yang merekonstruksi Memula Moon.

Memula Moon a. k.a Terang Bulan a. k.a Negaraku a. k.a Negara Kuku kini menjadi top hit yang hampir mencecah satu juta pendengar dan puluhan ribu memberi komen. Angka-angka ini kelihatan terus melonjak. Ratusan ribu Mak Cik Felda dan Pak Cik Teksi, di seluruh negara; dari Perlis hingga ke Mersing yang tidak “connected” sedang tertanya-tanya – Negara Kuku itu apa? Tiga helai lagi bulu ari untuk Namewee.

Saya telah lupa entah berapa kali saya telah menulis tentang lagu Terang Bulan ini. Semenjak saya di Universiti Malaya dalam tahun 70an lagi saya telah menulis dan menerangkan apakah dia si Terang Bulan. Saya tidak akan lupa bagaimana Concorong Republik Indonesia Bung Karno telah memainkan lagu Terang Bulan ketika Konfrontasi (1963-64).

Terang Bulan dimainkan di concorong. Concorong? Apa jadahnya concorong ini? Untuk mereka yang lahir pada zaman Firaun concorong adalah perkataan Melayu untuk radio. Perkataan ini telah saya pelajari sebelum saya belajar sains dan maths dalam Bahasa Inggeris.

Bung Karno memainkan lagu Terang Bulan di Radio Republik Indonesia untuk memperlekehkan Tengku Abdul Rahman seorang budak suruhan Inggeris yang tidak berupaya membuat lagu kebangsaan sendiri. Memang tepat anggapan Bung Karno ini. Bagaimana sebuah negara yang mengelar diri mereka “merdeka” tetapi lagu kebangsaan pun di ciplak.

Ha ha ha. Selama 50 tahun penjiplakan ini telah disorok di bawah kopek United Malay National Organisations. Betapa besar pun kopek Rafidah dan kopek Sharizat, penjiplakan ini akhirnya diketahui umum. Memula Moon akhirnya tertonjol keluar apabila kopek-kopek United Malay National Organisations yang semakin mengecut.

Pada satu ketika dahulu lagu Terang Bulan opps… Negara-ku ini dimainkan di panggung wayang. Ini pun ketika saya belum belajar sains dan maths dalam Bahasa Inggeris. Awalnya Terang Bulan dimainkan sebelum filem bermula. Kami kanak-kanak seperti biasa dibuli agar bangun berdiri “kunoon” sebagai contoh rakyat patriotik. Kemudian, entah apa berlaku Terang Bulan dimainkan apabila filem selesai diputar. Akhirnya hingga ke hari ini satu hampeh pun tidak ada lagi. Warga telah bosan dengan Terang Bulan.

Sebenarnya pada ketika itu dalam panggung wayang tidak sesiapa yang ambil pot apabila Terang Bulan berbunyi dan bendera Star and Stripes opps salah lagi… apabila bendera Tanah Melayu berkibar. Kami anak-anak sekolah sahaja yang berdiri kerana takut (sic) kalau-kalau cik gu ada sama di dalam panggung. Pak Cik, abang dan kakak langsung tidak ambil pot apabila Terang Bulan berbunyi.

Semua ini berlaku ketika beberapa tahun sesudah British meninggalkan Tanah Melayu. Ini di era Firaun belum menjadi Firaun. Ini di zaman surat beranak Mahathir masih di tulis son of Kutty. Ini sebelum Razak Hussein dapat berkenalan dengan Sarimah. Ini pada zaman ada joget lambat selepas perkahwinan anak wakil rakyat Pas.

Zaman yang saya katakan ini ialah zaman sebelum kita semua boleh menggoogle. Zaman sebelum Mahazalim dan Mahafiraun menjadi santapan bacaan. Zaman sebelum blog wujud dan menyusahkan Utusan Malaysia dan RTM.

Kini kita telah memasuki zaman pasca moden. Semuanya boleh. Naratif induk tentang dunia ini di wujudkan oleh tuhan dalam masa tujuh hari telah dipersoalkan. Meta naratif tentang Adam dan Hawa hanya dilihat sebagai metafora.

Semua naratif boleh di persoalkan. Semua naratif telah berkecai dan terbarai. Tidak wujud lagi pemusatan hegemoni naratif yang menjadi ikutan umat manusia. Kita semua telah “connected” – manusia pasca moden hanya perlu menggoogle untuk mengetahui apa sahaja maklumat dalam dunia ini.

Kerana itu saya dapat mengetahui bahawa Terang Bulan, Negara-ku, Negara Kuku berasal dari lagu Memula Moon. Jika tidak percaya apa yang saya tulis sila google perkataan Memula Moon. Tidak percaya lagi? Sila google perkataan Negara-ku. Masih was was, sila lawati YouTube. Di sini dapat dilihat bukti-bukti sahih tentang asal usul Negara Kuku. Bukti ini boleh kita semua dapati tanpa perlu berhubung dengan Ghani Patail atau merasuah sesiapa untuk mendengar alunan gesekan biola Memula Moon.

Ha ha ha. Lima puluh tahun Projek Malaysia telah terbukti semakin gagal. Apa yang sedang kita semua lihat dan baca hari ini adalah manifestasi dari kegagalan Projek Malaysia. Projek Malaysia ini tidak bertiang, tidak berpaksi dengan kebenaran. Projek Malaysia tidak berdiri di atas fakta sejarah. Projek Malaysia berdasarkan kong kali kong dan klentong demi klentong. Tutup lubang gali lubang.

BUKTI PERTAMA - Malaysia BUKAN 50 tahun. Hari Malaysia BUKAN 31 Ogos. Projek Malaysia bermula pada 16 September 1963. Sila google untuk kesahihan fakta ini. Jika TIDAK percaya sila pergi tanya Mat Sabah atau Minah Serawak. Dua wilayah ini memasuki Malaysia pada 16 September 1963 BUKAN 31 Ogos 1957.

BUKTI KEDUA – Tuntutan MERDEKA adalah projek dan tuntutan Persatuan Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). Merdeka BUKAN projek United Malay National Organisations. Projek United Malay Organisations ialah HIDUP Melayu. (macamlah Tanah Melayu tak ada oksigen)

BUKTI KE TIGA – Kemerdekaan di capai tanpa tumpah darah. BOHONG. Penyokong dan anggota Parti Komunis Malaya, PKMM, Angakatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar ( AWAS), Hisbul Muslimin, Malayan Democratic Union adalah di antara ribuan anak bangsa yang telah mengangkat senjata melawan penjajah British.

BUKTI KE EMPAT - Lagu Negara-ku bukan lagu hasil ciptaan warga Tanah Melayu. Lagu ini adalah ciptaan penyair dan komposer Perancis yang bernama Pierre Jean Berager yang lahir pada kurun ke 19. Beliau yang menulis muzik lagu Memula Moon a. k.a Negara-ku.

BUKTI KE LIMA – Warna bendera Malaysia yang wujud hari ini tidak ada sangkut paut dengan budaya dan asas bumi ini. Bendera yang ada pada hari ini adalah ciplakkan dari bendera Amerika Syarikat. Bendera Langkasuka tamadun Melayu di Lembah Bujang ialah Merah Putih. Warna merah putih ini berkibar sebagai bendera negara Indonesia, Singapura dan di pakai oleh United Malay National Organisations sendiri.

Ha ha ha. Semuanya terbarai kerana kita semua boleh menggoogle, membaca, menulis dan menonton laman-laman web tanpa disaring oleh hegemoni daulah. Terima kasih Ronald Reagan yang telah menghadiahkan internet kepada dunia. Tiga helai bulu ari untuk arwah Ronald Reagan.
Justeru jangan hairan kenapa bendera Malaysia hari ini tidak berkibar. Di rotan, di paksa dan disaman pun orang ramai TIDAK ambil pot. Rakyat telah muak dengan pembohongan demi pembohongan. Projek Malaysia yang penuh dengan klentong telah kelihatan gagal. Naratif Malaysia kini sedang di cabar oleh maklumat- maklumat yang bergantang-gantang keluar dari internet.

United Malay National Organisations yang terus bersikap esklusif dan possesive tentang Merdeka kelihatan terpencil bersendirian. Mereka memukul gendang maka mereka sahajalah yang berjongeng. Sikap dan perangai United Malay National Organisations yang eksklusif dan tidak demokratik ini pasti akhirnya akan membosankan rakyat Sabah dan Serawak.

Tidak menghairankan satu ketika nanti rakyat Sabah dan Serawak akan menghidupkan kembali cita-cita asal perjuangan mereka untuk menubuhkan negara merdeka Kalimantan Utara – penyatuan Sabah Serawak dan Brunei. Fakta Kalimantan Utara ini juga telah cuba disurukkan di bawah kopek. Tetapi dengan wujudnya internet semua fakta akan muncul dengan bantuan Pak Cik saya yang bernama Lebai Google bin Mat Yahoo.

Bila rap Terang Bulan terus berputar di lap top saya tersenyum puas. Saman? Tangkap anak muda yang mengkonstruk Memula Moon? Rotan dia? Masukkan dalam penjara? Poorah. Hanya seorang sahaja yang berhak menyaman iaitu manusia yang bernama Pierre Jean Berager. Saman dari kaum keluarga Jean Beranger wajib disampaikan kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia yang masih menganggap lagu Memula Moon ini sebagai lagu Negara-ku.

Apakah saya seorang pengkhianat bangsa kerana menulis perkara-perkara ini? Apakah saya tidak patriotik? Sila google dan baca apa kata Mark Twain tentang patriotik. Pengkhianat bangsa? Dalam negara yang penuh dengan klentong, penipuan dan pembohongan bercakap benar adalah tindakan yang revolusioner. (TT)






------------

SATU JUTA DATARAN MERDEKA




CADANGAN UNTUK BERSIH5
Cadangan untuk bersih 5 TT aku ada satu cadangan boleh tak team kau set bersih 5 ni macam "Woodstock" atau "occupy wall street" maksudnya stage utama(bersih,politik party,NGO) area Dataran.

Stage 2(anak muda/mahasiswa) area sogo. 
Stage 3(street show,theater,busking,) di hadapan banggunan kwsp. Kita campsite malam sampai ke esokan siang hari. 

Dan waktu tu aku mintak tolong suruh badan2 NGO atau anak muda print out kain rentang poster(bersize besar) kita pacak seluruh kawasan campsite. Luahkan kata2 ketidakpuasan tentang sistem kita.

Biar nampak macam "revolusi" penuh dgn kain rentang. Aku rasa waktu tu pasti gempak dan berlainan dari bersih yang lepas. Sebab anak muda bosan jugak datang bersih just nak dengar ceramah politik. Kita nak something new. Jiwa anak muda. Aku harap kali ni bersih 5 memberi kelainan dari yang lepas. Sekadar cadangan Sg buloh on 5000 DI DATARAN MERDEKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 8/29/16





--------------

MEDIA AH SENG CEMBURU






BETUL NAPA

SENYAP?

INI MESTI DAH

MASYUUUUUK


Kenapa sampai sekarang DOJ masih menyepi?

SHAH ALAM - Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) yang mengenakan saman sivilnya terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) perlu tampil dengan penjelasan mengenai kesahihan dakwaan mereka yang sepatutnya memanggil individu berkaitan pada 22 Ogos lalu.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Irmohizam Ibrahim berkata, namun sehingga ke hari ini, perkara itu masih sepi tanpa makluman daripada pihak DOJ.

"Isu 1MDB digemburkan dengan lebih dasyat lagi apabila ada pihak yang 'menangguk di air keruh' hanya untuk mengambil kesempatan. Bahkan juga, media asing turut menghentam kita secara terang-terangan.

"Kita tidak seperti negara lain di mana rakyatnya akan sedaya upaya menangkis tohmahan luar setidaknya mendesak pihak kedutaan untuk memberi penjelasan.

"Jika dakwaan yang dikeluarkan oleh DOJ adalah boleh diguna pakai, kenapa media seperti The Wall Street Journal  (WSJ) dan Telegraph tidak pernah sesekali menggunakan sumber dari DOJ kononnya menggunakan sumber sendiri yang boleh dipercayai," katanya dalam satu kenyataan.


MEDIA AH SENG

AMAT CEMBURU

MEREKA X ADA

KLCC KLIA SPR

SPRM PDRM RTM

MEREKA TAK DA

SULTAN MELAKA

NO RANI KULUP

NO ROAD  JEM

TAK ADA BIK MAMA

CEMBURU GILA


------------

SARAWAK REPORT TUTUP?





LAGI DUA MINGGU
JENG JENG JENGGGG... YEAYYY!!! lagi 2 minggu, SR akan tahu bahawasanya langit itu tinggi. lagi 2 minggu, SR akan tutup kedai. lagi 2 minggu, hadi n the gang akan kaya raya menang saman. lagi 2 minggu, islam akan berkembang di UK. lagi 2 minggu, maruah parti islam akan melonjak. 

lagi 2 minggu, british boleh jadi ahli bersekutu parti PIS. lagi 2 minggu, PIS buka cawangan di UK lagi 2 minggu, dianggarkan 2juta british akan masuk islam. Dana PIS akan bertambah sebab menang saman. 

Dana itu akan digunakan untuk biayai PRU14, lim guan eng akan tutup kedai. Hadi akan mentadbir penang disamping bini baru dengan penuh bergaya kerana telah kaya raya menang saman ke atas SR. TAKBIRRRR!! #dalammimpi on LAGI 15 HARI SARAWAK REPORT AKAN DI SAMAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 8/29/16



----------------

TANDA MAKIN JELAS





BERI TAHU

KONTREKTOR

HARI INI

KERAJAAN TAK

ADA DUIT


Mahu duit kami semula, rayu 16 kontraktor kepada kerajaan

Sudah dua tahun sekumpulan kontraktor menuntut pihak kerajaan menjelaskan bayaran tertunggak berjumlah RM26 juta selepas mereka menyiapkan pembinaan kilang dandang wap (steam boiler) yang terletak di Kerteh, Terengganu.
Namun, selepas lebih 20 kali rundingan dengan pelbagai pihak berkaitan sejak 29 Disember 2014 lalu, kesemua 16 kontraktor terbabit semakin buntu menanti bilakah segala janji dan jaminan akan ditunaikan.
Wakil kontraktor terbabit, Ir Khalil Ishak berkata, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) melalui Malaysian Biotechnology Corporation (BiotechCorp) sebelum ini berjanji akan menyelesaikan bayaran terbabit.
“Kami sudah banyak kali berbincang dengan pihak kerajaan seperti Mida (Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia), BiotechCorp dan MOF (Kementerian Kewangan) sehinggalah pada 1 Ogos lalu, kami telah menghantar surat kepada Najib..
“Malangnya, sampai hari ini (26 Ogos) jangankan maklum balas, kami diberitahu bahawa kerajaan tidak akan membayar kontraktor atas arahan Menteri Kewangan II, Johari Ghani. Ini amat mengejutkan,” ujarnya pada sidang media, Jumaat lalu.

KAH KAH KAH

TANDA TANDA

MAKIN JELAS

LEDAKAN AKAN

SAMPAI







-------------

POLITIK MALAYSIA SENANG








POLITIK

AMAT SENANG

JANGAN JADI

BANGANG


KOMENTAR
politik amat amat senang
buat kerja politik amat mudah
di malaysia memang mudah

apa yang najib tak suka
apa yang bani ketuanan melayu tak suka
apa yang kerajaan tak suka
apa yang dilarang polis
itu kerja baik
itu kerja tepat

yang dilarang wajib dibuat
yang digalakan waajib ditinggal

contohya
najib tak suka demo
ertinya demo baik sebagai kerja politik

menteri tak suka pelajar berdemo
ertinya adalah baik pelajar berdemo

kerajaan suka terima memorandum
kerajaan galakan hantar memo
ertinya hantar memo kerja bodoh
tak ada faedah

bila kdn kata rakyat muak berdemo
ini maknanya rakyat gian berdemo

hukum dan syarat politik ini
tidak akan berubah ubah
sahingga najib ditangkap
sahingga gerombolan ketuanan melayu
hilang kuasa untuk merompak

jangan risau
lakukan apa saja yang musuh tak suka
jangan ikut
jangan buat apa saja yang musuh suka

tak diberi berdemo di dataran ertinya
berdemo di dataran baik

digalakkan berdemo di stadium
ertiny berdemo distadium tak elok

senang buat kerja politik
buat apa yang musuh tak suka
bila kita buat dan msuuh suka
ertinya kita dah sama macam musuh



Rakyat sudah jemu untuk berdemonstrasi, kata KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak menghalang mana-mana pihak termasuk mahasiswa daripada mengadakan sebarang demonstrasi, kata timbalan menterinya  Nur Jazlan Mohamed.
"Kita (KDN) tidak halang mereka, asalkan mereka mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012, di mana penganjur harus meminta kebenaran daripada tuan punya tapak sebelum mengadakan perhimpunan.
"Jadi, tak salah jika mereka hendak berdemonstrasi, tetapi salah jika mereka tidak ikut undang-undang," kata beliau ketika diminta mengulas mengenai demonstrasi anti-kerajaan di ibu negara, hari ini.



-------------