Rabu, 29 Jun 2011

APA DIA NEGARA KABAJIKAN
BERSIHKAN KOTOR
KABAJIKAN UNTUK SEMUA


Saya meneruskan tulisan minggu ini dalam usaha saya untuk menerangkan kosep dan falsafah Negara Kebajikan. Saya berharap tulisan ini dapat memberi sadikit pencerahan kepada pembaca yang budiman tentang ekonomi dan politik Negara Kebajikan

Saban hari kita semua ada membaca, ada mendengar dan mungkin melihat di kaca Tv bagaimana parti-parti politik bukan sahaja di Malaysia malah diseluruh dunia cuba mengajukan dasar ekonomi kepada warga. Justeru perjuangan politik adalah pejuangan untuk merebut peluang ekonomi. Perjuangan politik ialah perjuangan agihan punca-puca ekonomi. Khalas.

Ada dua sistem ekonomi telah diwujudkan dalam dunia ini – sistem ekonomi kapitalis dan sistem ekonomi sosialis. Dua bentuk sistem ekonomi ini bertentangan antara satu sama lain. Akidah sistem ekonomi kapitalis ialah: keuntungan maksima sebagai pemandu. Manakala akidah sistem ekonomi sosialis ialah : kebajikan ramai menjadi kemudi.

Sistem ekonomi inilah yang melahirkan budaya, yang melahirkan nilai dan mewujudkan lembaga-lembaga daulah. Di hadapan mata kita sekarang – yang berlaku disekeliling kita, budaya kehidupan dalam negara kita ini – semuanya diwujudkan dari sistem ekonomi kapitalis.

Sistem ekonomi adalah injin ketamadunan negara bangsa. Di zaman Firaun – sistem ekonomi feudal telah memaksa warga Mesir untuk menjadi hamba abdi mendirikan Pyramid. Di Tanah Melayu sistem feudal telah membenarkan Raja memungut cukai atau mengambil anak dara yang cun untuk dijadikan gundek.

Sistem ekonomi kapitalislah yang melahirkan budaya konsumer yang kita lihat di Amerika, di negara Arab, di Eropah, di Jepun dan diikuti di Kuala Lumpur. Tidak ada budaya bangsa atau sosok individu yang akan terlepas bebas dari hegemoni sistem ekonomi. Sistem ekonomi merangkumi semua sudut cabang kehidupan manusia moden.

Di Malaysia kita tidak ada peluang memahami agar dapat menilai apakah dia sistem ekonomi sosialis yang dikatakan ada potensi untuk melahirkan Negara Kebajikan. Kekurangan pemahaman kita terhadap sistem elternatif kepada sistem kapitalis ini memiliki sebab-sebab sejarah. Di zaman Perang Dingin, kuasa Anglo-Amerika terutama Amerika Syarikat negara imperial yang unggul telah menaburkan propaganda untuk memburuk dan menakut-nakutkan rakyat dunia tentang sistem ekonomi sosialis.

Propaganda buah catur mereka licik dan menarik. Propaganda berjalan secara tersusun dan dirancang. Untuk umat Islam telah dikatakan bahawa sistem ekonomi sosialis ini ‘tidak bertuhan’. Kepada kaum tani, pesawah dan peladang dihujahkan jika mereka menyokong kelahiran ekonomi sosialis maka satu ketika nanti bukan sahaja mereka kehilangan tanah ladang malah bajak, kerbau dan isteri mereka juga wajib di kongsi.

Untuk pekedai kecil atau tuan tanah yang memiliki saekar dua kebun getah – mereka ditakut-takutkan dengan kehilangan mata pencarian. Tanah sekangkang kera atau kedai runcit mereka akan dimilik negarakan jika ekonomi sosialis ingin diwujudkan.

Kepada kaum buruh pula mereka ditakut-takutkan yang mereka akan hilang pekerjaan dan hanya akan menjadi ‘kuli batak’. Tenaga kerja mereka akan hilang dan hanya memburuh uintuk memboncitkan perut para birokrat daulah yang tidak melakukan apa-apa pekerjaan.

Propaganda , fitnah dan pembohongan ini dijalan dengan perancangan media yang tersusun. Dengan wujudnya jaringan pendakwah kapitalis yang diberi upah lumayan. Dengan para kang kong di universiti yang terus besedia untuk menerima upah bersuara. Maka propaganda anti-Negara Kabajikan ini meluas dan melebar.

Dalam negara kita ini – sebut sahaja satu sistem alternatif kepada sistem yang ada sekarang ianya akan menjemput pelbagai tuduhan dan momokan. Warga akan ditakut-takutkan, warga akan diancam dengan pelbagai ancaman jika warga berani memikirkan tentang satu sistem ekonomi yang berkemungkinan melahirkan Negara Kebajikan.

Sistem ekonomi kapitalis yang sedia wujud hari ini telah dan sedang sama-sama kita rasai. Kita juka melihat bagaimana hegemoni sistem kapitalis ini bergerak dan memperngaruhi seluruh kehidupan kita. Pembohongan demi pembohongan telah diwujudkan untuk mengkaburi mata kita. Kita dilalaikan dengan pelbagai bentuk budaya konsumer – dari kasut Prada hingga ke program Imam Muda. Semua dilahirkan agar kita semua akan tunduk menyembah sistem ekonomi kapitalis ini.

Bagaimana agaknya sistem alternatif kepada sistem kapitalis ini?

Awal wahid – sistem yang akan melahirkan Negara Kebajikan ini adalah sistem ekonomi dimana semua punca-punca pengeluaran akan dimilik negarakan. Punca-penca pengeluaran ini bukan tanah Felda sepuluh ekar, bukan kedai runcit Ah Lek di Bongek. Bukan tanah sawah Lebai Kassim di Kuala Kedah. Bukan sangkar ikan patin Ripin Ali di Temerloh. Juga bukan teksi Maniam dari Cheras.

Kalau semua ini bukan jadi apa dia punca punca pengeluaran ekonomi ?

Apa yang dimaksudkan punca-punca pengeluaran ini adalah aktiviti ekonomi yang menjadi tulang belakang ekonomi negara kita. Tulang belakang ekonomi membawa maksud apa sahaja aktiviti ekonomi yang asas mata pencarian majoriti penduduk negara ini. Mata pencarian dimana majoriti warga bergantung. Punca-punca pengeluaran yang dianggap tulang belakang ekonomi ini akan melahirkan aktiviti ekonomi yang mempengaruhi kepentingan majoriti dan keseluruhan negara.

Untuk memahami dengan jelas biar saya beri contoh apakah dia punca-punca ekonomi yang mempengaruhi kehidupan majoriti warga negara ini. Contoh terbaik ialah kuasa tenaga api leterik, jalan raya, jalan udara, hospital, sistem pengangkutan, telaga minyak dan lombong gas, bank dan lembaga kewangan, lombong galian, hutan dara, danau dan paya. Semua ini adalah punca-punca ekonomi.

Untuk melahirkan sebuah Negara Kebajikan semua punca-punca pengeluaran ini wajib dimilik negarakan. Lalu timbul persoalan – bukankah ini harta persendirian?

Memang betul dan tepat ladang sawit Lebai Sudin 10 ekar di Senaling adalah contoh harta persendirian. Lebai Sudin mengerjakan tanah sawit ini anak beranak. Tetapi Ladang Sawit Hock Leng 30 ribu hektar di Kuala Selangor mustahil di kerjakan oleh Hock Leng dan kaum keluarganya. Ladang ini ditakrif sebagai aktiviti ekonomi punca pengeluaran kerana beratus-ratus pekerja ladang dan keluarga mereka bergantung hidup dengan ladang ini.

Dalam Negara Kebajikan amat jelas tujuan asasnya ialah menobatkan dan merajakan kebajikan ramai bukan kebajikan individu. Dalam Negara Kebajikan yang ditentang bukannya harta persendirian tetapi yang akan dilawan ialah hidup diatas titik peloh dan tenaga kerja orang lain.

Justeru, jika Hock Leng anak beranak boleh menebas menebang dan menanam sawit ditanah seluas 30 ribu hektar tanpa menggunakan tenaga kerja orang lain maka ahlan wasahlan – silakan buka tanah sebanyak itu. Itu adalah hak persendirian.

Bagitu juga dengan kilang-kilang dan pabrik-pabrik. Dalam Negara Kebajikan kilang didirikan untuk mengeluarkan barangan yang diperlukan oleh orang ramai. Sebuah kilang memilik ratusan pekerja. Bukan sahaja kaum buru yang bergantung hidup dengan kilang ini malah negara juga bergantung pendapatan melalui barangan yang dikeluarkan dari kilang ini. Justeru kilang-kilang yang besar dan stratejik seperti kilang, gula, beras, minyak dan gandum wajib di milik negarakan.

Paling wajib untuk dimilik negarakan ialah bahan-bahan asas punca-punca ekonomi dimana semua warga bergantung hidup dengannya. Contoh terbaik ialah punca air dan punca tenaga leterik. Air dan api ini tidak boleh dimiliki oleh individu atau syarikat individu. Ianya wajib dimilik negarakan untuk kebajikan dan kepentingan orang ramai.

Lalu timbul persoalan – apa sebenarnya makna memilik negarakan?

Disini saya akan cuba terangkan sejelas mungkin. Mari kita kembali melihat akidah sistem ekonomi kapitalis yang berpandukan keuntungan maksima. Kita lihat contohnya di ladang Hock Leng di Kuala Selangor. Saban tahun ladang ini akan membuat untung. Wajib kita semua sedar bahawa keuntungan ini wujud hasil dari tenaga pekerja ladang ini. Dalam sistem ekonomi kapitalis keuntungan ini akan masuk ke dalam akoun bank Hong Leng anak beranak.

Bagitu juga dalam kes jual beli beras dan gula yang dimonopoli oleh Syed Mukhatar. Jual beli ini pasti membawa keuntungan besar. Keuntungan ini pasti dimasukkan ke dalam bank akoun Tuan Haji Syed Mukhtar.

Jelas , kebajikan Hock Leng dan Syed Mokhtar anak beranak akan dijaga dengan baik. Persekolahan, tempat tinggal, makan minum – semuanya ‘the best money can buy’. Tetapi yang melahirkan kekayaan ini adalah tenaga dan titik peloh kaum buruh dan kaum pekerja yang kebajikannya compang camping.

Kaum buruh dan peladang ini tinggal dikawasan perumahan yang sempit, sesak dan padat. Anak anak buruh dan peladang ini tinggal dalam iklim budaya yang kasar dan lucah. Budaya kasar dan lucah ini akhirnya hanya akan berjaya melahirkan jenerasi baru tenaga buruh murah untuk Syed Mokhtar dan Hock Leng.

Inilah lingkaran syaitan yang hanya dapat dimusnahkan dalam Negara Kebajikan. Lingkaran syaitan hari ini jelas menunjukkan kaum pemodal, tuan empunya kilang dan syarikat mendapat kebajikan yang terbaik. Manakala yang memburuh melahirkan harta kekayaan itu hidup menjadi kuli batak.

Di dalam sistem ekonomi Negara Kebajikan pernigaan jual beli berjalan sperti biasa. Harta-harta yang dimilik negarakan seperti , kilang, ladang yang menajdi punca ekonomi ini akan diuruskan sama seperti hari ini. Keuntungan hasil dari jualan sawit, jualan minyak, jualan leterik, beras, gula – tidak masuk ke dalam akoun Syed Mokhtar atau Hock Leng tetapi masuk ke dalam dana persatuan pekerja kilang atau persatuan ladang sawit itu. .

Duit ini adalah hasil dari titik peluh kaum pekerja. Duit ini digunakan untuk kebajikan mereka sendiri bukan untuk Syed Mokhtar menunjuk-nunjuk bahawa dia alim dan boleh menderma untuk buat masjid. Wal hal, duit yang didermakan oleh Syed Mokhtar asalnya ialah duit untung dari tenaga keja kaum buruh dan ladang.

Memilik negarakan ini maknanya dikembalikan harta kekayaan dan punca punca ekonomi itu kepada daulah. Daulah itu ialah kita. Kita ialah oranag ramai. Justeru harta persendirin atau harta kaum pemodal itu kita pulang kepada diri kita sendiri. Keuntungan dari usus niaga dan dari tenaga anak semua bangsa dalam negara ini bukan untuk individu tetapi untuk kebajikan ramai. Kebaikan ramai adalah akidah Negara Kebajikan.(TT)

nota:
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN terbaru
sesiapa yang ingin melanggan
akhbar mingguan ini sila
pukul talipon : 03-22-72-40-45

RAKYAT WAJIB SIMPATI

YANG INI LETERIK TAK MAHAL
BIL ELEKTRIK PM, RM 160,000 SEBULAN – mikini

Kerajaan diminta menjelaskan kos tinggi penyelenggaraan kediaman rasmi perdana menteri dan timbalannya ketika rakyat diseru berjimat ekoran pengurangan subsidi barangan keperluan.

Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Siti Mariah Mahmud (kiri) berkata, ini perlu kerana rakyat diminta mengubah cara hidup mereka bagi menyesuaikan diri dengan persekitaran ekonomi sekarang.

"Apabila mendidik orang ramai supaya berjimat, ia sepatutnya bermula dengan pemimpin,” kata Siti Maria Mahmud kepada wartawan di lobi parlimen hari ini.

Siti Maria mengulas jawapan bertulis di Dewan Rakyat berhubung soalan yang diajukan oleh ahli parlimen Rantau Panjang Siti Zailah Mohd Yusof, yang juga ketua Dewan Muslimat PAS yang ingin tahu penyelenggaran kediaman rasmi perdana menteri dan timbalannya.

Mengikut jawapan bertulis, RM48 juta dibelanjakan antara tahun 2006 hingga 2010 bagi penyelenggaran kediaman kedua-dua pemimpin negara itu.

SILA AMBIL PERHATIAN:

adalah diberitahu
orang ramai saentero dunia
adalah hendak diberitahu
bahawa sila jangan dengar
tohmah dan fitnah

adalah dimaklumkan bahawa
tidak ada kebenaran hanya kejijikan
dalam fitnah dan tohmah ini

adalah untuk pengetahuan rakyat semua
disini di senaraikan terperinci wal hal ehwal
penggunaan leterik itu

API BILIK DAPUR
- 5 peti sejuk
- 4 oven
- 7 cerek
- 2 penguling ayam
- 7 penguling ikan
RM 63,970 sebulan

API BILIK MANDI:
- 15 biji jamban
- 3 biji bilik kolah air
RM – 7,000 sebulan

BILIK BILIK LAIN:
- 7 ruang tamu
- 9 bilik tamu
- 5 bilik tamu bertemu tamu
- 12 bilik bertamu
RM10,000 sebulan

JUMLAH SEMUA : RM 80.970

NOTA:
selain dari RM80,970 ini memang ada
ada bil apa leterik yang lain

harus dingati untuk pengetahun umum
orang ramai wajib sedar dan faham
dan bersimpati terhadap bil leterik ini

kos bil leterik yang paling mahal ialah:
untuk 7 buah lift
bersimpati lah pada 7 buah lift ini
ini bukan satu tugas yang ringan
saban hari untuk mengangakat dan menurunkan bik mama

bayaran bil lift inilah yang termahal:
RM 99.930 - sebulan

NOTA:
hanya satu bilik tidur yang tidak menggunakan lampu
bilik ini gelap kerana najib tak hendak melihat muka
anak badak diatas katil kah kah kahTUKAR TIUB MEMECAH BERITAMELAPOR DIRI


tukar tiub
akan melapor diri
ke ipk kuala lumpur
jam 2.30 petang
hari ini rabu 29/6/11

bersama melapor diri
ialah :

maria abdullh
irene fenendez
latifah koya


kami akan datang ke balai
bersama peguam

APA DIA COOL !
COOL DUDE IN TOWNBERSIH 2.0 : TANGKAPAN PRA KEJATUHAN UMNO BN – harakah daliy

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tangkapan aktivis Bersih adalah pra kejatuhan Umno BN.

“Sempat saya membaca berita-berita online tanah air di sini, semakin ramai penyokong Bersih 2.0 ditahan.

“Saya mengira kerajaan masih belum belajar dari kejatuhan kerajaan-kerajaan di Timur Tengah,” ujarnya melalui Twitter.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan menegaskan bahawa tangkapan dan kekerasan tidak akan menakutkan rakyat.

“Tangkapan-tangkapan ini hanyalah pra kejatuhan Umno Barisan Nasional,” katanya.
Beliau sebelum ini menyokong himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini.
Sehingga semalam, lebih 80 orang ditahan polis kerana memakai baju Bersih 2.0 mahupun mengedar risalah berkaitan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… INI MAMAT PALING COOL….. kah kah kah..

kah kah kah… SENTIASA ONLINE…. kah kah kah..

kah kah kah… SENTIASA BER TWEET….. kah kah kah…

kah kah kah… ROCK MY MAAAAN…. kah kah kah

nota:
bukan umur penanda cool
yang penting sikap!


INI PUN COOL DUDE

ESOK DI SHAH ALAM
SATU JEMPUTANForum Bedah Buku SACC Shah Alam “Sengsara Kem Kamunting:
Kisah Hidup dalam Penjara ISA” 30hb Jun 2011

Suatu Forum Bedah Buku anjuran Pesta Buku Selangor 2011, SACC, Shah Alam terhadap buku SIRD, iaitu “Sengsara Kem Kamunting: Kisah Hidup dalam Penjara ISA”, tulisan Adun Hulu Kelang YB Saari Sungib, akan diadakan pada hari Khamis 30hb Jun 2011, pukul 2:00 petang hingga 4:00 petang.

Di bawah adalah keterangan lanjutnya:

Forum Bedah Buku Sengsara Kem Kamunting: Kisah Hidup dalam Penjara ISA
Tulisan Saari Sungib (Abu Urwah)

Panelis:
· Saudara Hishamuddin Rais (bekas Tahanan ISA)

· Saudara Hasrizal Abdul Jamil (SaifulIslam.com)


Moderator: Syukri Razak (Solidariti Mahasiswa Malaysia)

Tempat: Pentas Main Entrance SACC, Shah Alam Convention Center.

Rujuk peta SACC http://www.saccconventioncentre.com/index.php/organise-an-event/directions-and-maps)
Tarikh: 30hb Jun 2011 (Khamis)
Masa: 2:00petang-4:00petang


PELANCANRAN BUKU TERBARU ZUNAR SABTU INI


DATANG JANGAN TAK DATANGANAK MUDA BANGUN MELAWAN
NOTA:


sila dengar dan hayati
bantahan anak anak muda
yang cool dan chic ini

ini bukan mat dan minah jiwang
ini bukan mat dan minah bunga
ini bukan mat dan minah skema

ini anak muda menggunakan kreatif
untuk banguan melawan

salut untuk yang berani!
ROCK ON BABY !

BERSIH GO GLOBAL
INI YANG BUAT ANAK MUDA MARAH

nota:
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kahBERSIH 2.0 AUSTRALIA TAK HIRAU AMARAN KERAJAAN - mkini

Sekumpulan rakyat Malaysia yang menuntut di Australia berikrar akan meneruskan hasrat mengadakan perhimpunan bagi menyokong BERSIH 2.0 di sebalik amaran oleh pihak berkuasa Malaysia supaya tidak berbuat demkian.

Seorang pelajar di Adelaide dalam satu kenyataan berkata tunjuk perasaan akan diadakan pada masa sama dengan perhimpunan BERSIH 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini yang dijadualkan pada jam 2 petang.

Pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Maverick itu berkata perhimpunan akan diadakan di tujuh bandaraya di lokasi simbolik seperti bangunan konsulat Malaysia di Sydney dan Perth dan juga bangunan Parlimen di Canberra.

Namun, katanya perhimpunan terbesar dijangkakan di Melbourne.

NOTA:
gerakan menuntut pilihanraya adil dan bebas
semakin meluas ke seluruh dunia

kini australia , jepun, korea, dubai, united kingdom dan amerika syarikat

untuk pembaca tt di luara negara
sila hantar gambar
demngan pakaian kuning
di mana sahaja berada

nampaknya ancaman bukan sahaja
dijalankan kepada aanak mahasiswa di tanah air
malah kini yan belajar di lauar negara juga cuba
diancam

pooorah!!!


PATUT JADI MARAH

MEMANG PATUT RAKYAT MARAH
BURUNG INI PUN SOKONG BERSIH

SEWA RUMAH PM, TPM RM18,000 SEHARI – harakah daily

KUALA LUMPUR, 28 Jun: Jika dibahagikan, secara mudahnya kos sewa bagi kediaman rasmi perdana menteri dan timbalannya lebih RM18,000 untuk sehari.

Kos baik pulih pula mencecah RM60,000 sebulan, bil elektrik RM5,704 sehari dan bil air RM1,092 sehari.

"Dari satu sudut, rakyat disuruh berjimat, agensi kerajaan disuruh berjimat, tiba-tiba untuk dua pemimpin negara ini, wang rakyat diguna sebanyak itu", kata Siti Zailah Mohd Yusof (PAS-Rantau Panjang) pada sidang media di Parlimen hari ini.

Turut serta pada sidang media itu, Dr Siti Mariah Mahmood (PAS-Kota Raja) dan Anthony Loke (DAP-Rasah).

Beliau yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS sebelum ini menanyakan kepada kerajaan berhubung jumlah pembiayaan kediaman rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri setiap tahun bermula tahun 2006 hingga 2010.

Dalam jawapan bertulis semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz menjelaskan kerajaan membelanjakan RM48,789,115.03 setahun untuk membiayai kos kediaman rasmi kedua-dua pemimpin negara itu.

NOTA:
soalan nya kenapa rumah kediaman resmi kena sewa?

ini rakyat tak faham
bukankah ini ibu negara malaysia
bukankah ini rumah resmi kerajaan
kenapa kena sewa?

bukan kah duit petronas yang mendirikan putrajaya?

betul memang tepat duit petronas telah digunakan
tapi hanya digunakan untuk mendirikan inu negara kitra ini
syarikat swasta am,bil duit petronas
kemudian dirikan bangunan
kemudian sewa kan kebalai pada kerajaan

inilah penipuan namanya
tetapi orang ramai tidak sedar tentang ini


INI BUKAN BUDAK ITAM


MANA SATU YANG BETUL?
P RAMLEE JADI RAMLEE

VIDEO SEKS: JOHARI ABDUL MINTA RM1 JUTA

KUALA LUMPUR, 28 Jun — Satu klip video baru muncul di Internet hari ini — menyerang kredibiliti Datuk Johari Abdul — dengan mendakwa wakil rakyat itu meminta “ganjaran” RM1 juta daripada trio Datuk T, beberapa hari selepas beliau mempertahankan Anwar Ibrahim bukan si pelaku dalam rakaman video seks didedahkan Mac lalu.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SEMUA CERITA BERTERABUR… kah kah kah..

woit… CAKAP LAH BETUL BETUL… BERAPA JURA JOHARI MINTA…. kah kah kah..

kah kah kah… DULU KATA DIA MINTA TUJUH JUTA RINGGIT… kah kah kah..

kah kah kah…SEKRANG DAH JADI SATU JUTA… kah kah kah..

kah kah kah…MANA YANG BETUL…. kah kah kah…

woit…INI SAMA MACAM KES VIDEO PORNO…. kah kah kah…

kah kah kah…MULA CAKAP KLIP INI DI RAKAM DI THAILAND… kah kah kah..

kah kah kah…KEMUDIAN DI DALAM SPA DI KL…. kah kah kah..

kah kah kah…KEMUDIAN BERALIH PULAK ...DALAM BILIK HOTEL DI KL…. kah kah kah…

woit...MANA YANG BETUL INI ?.... kah kah kah

CAKAP MEMANG SENANG
woit…. MANA YANG BETUL INI?..... kah kah kah…