.

Ahad, 4 Januari 2015

PLURALISMA BUDAYA KITA






PERKATAAN PELIK
Pluralisme adalah perkataan pelik untuk kelentong melayu supaya jadi mandul terus baik duduk diam diam.serupa bomoh takutkan momok atas pokok hujung kampung. 

Tahun 50an...perkataan barua,talibarut Tahun 60an...perkataan black area Tahun 70an...perkataan kemunduran Tahun 80an...perkataan kafir Tahun 90an...perkataan al arqam Dan sekarang pluralisme.mungkin tahun depan perkataan sutut dinobatkan. on KITA RAYAKAN PLURALISMA
Anonymous
on 1/3/15
PLURALISMA PILIHAN
Tukar tiub memileh Pluralisme/faham kepelbagaian sebagai anutan fikrahnya.. Anda sang pengomen/komentator juga ada pilehan tersendiri..Begitu juga dengan Saya.. Tukar Tiub sudah tua, dan kita yg muda juga akan tua suatu hari nanti. Kita memileh untok percaya dgn anutan dan ideologi kita, dan sentiasa menggali ajaran itu utk lebeh mendapat pencerahan dan kebenaran. 

Maka, walau sehebat atau sekuat mana pon 'hasotan' plural daripada Tukar Tiub, anda semua yg punya akidah yg kuat, yg hebat bahkan paling benar itu sepatotnya langsong tak terkesan dengan pahaman Pluraliti anjoran Tukar Tiub. 

Medan ataupon blog ini seharosnya diisi dengan debat2 dan pertukaran pendapat yg merayakan kepelbagaian, bukan tempat mencerca dan menghukomkan neraka kepada Tukar Tiub. Alangkah indahnya hidop ini jika saling setuju untok tidak bersetuju. on RAYAKAN KEPELBAGAIAN
Anonymous
on 1/1/15

------------

THE BEST OF MALAYSIA












KAH KAH KAH

kah kah kah
tergolek dog
kah kah kah


gwa tak ada apa nak cakap
gwa hanya boleh
kah kah kah



---------------

SIAPA MALAON INI?




SIAPA 

MALAON INI

berselindung

disebalik kopiah



BALAK


milik malaon ini?





--------------

PANTUN MAK JANDO





PANTUN MAK JANDO
Lado digiling lado dibolah
Podehnya sampai ke ulu hati 
Besar nyo dada terbolah bolah
Sapo buat bini mesti copek mati

Lado digiling lado dibolah 
Podehnya sampai ke ulu hati
Jangan pertikai jandonya rosmah
Sekali kena siku ..najib minta lagi

....kakkakakakakakkakakka....pui...dahlah...pening nak mengarang....kakkakakakakaka on JANDO TIGO KALI
Publish | Delete | Spam
DIDI KOTA BELUD
on 1/3/15


-------------

MUKA PEJUANG







‘Budak hingusan’ tuduh laporan 1MDB 

saya palsu, kata Khairuddin 

Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan  Khairuddin Abu Hassan mendakwa lelaki yang menuduhnya membuat laporan palsu berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ialah hanya seorang "budak hingusan". 

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/budak-hingusan-tuduh-laporan-1mdb-saya-palsu-kata-khairuddin#sthash.JHpGx7wc.dpuf


KAH KAH KAH

woit
ini muka pejuang
ini muka berani
ini muka contoh

mari sokong
mari ramaikan

hiduuup meeelayu
kah kah kah

APA PUNYA KETIAK






------------

DATUK LAN CHIOW




HELI UNTUK MAT PUNDEK
Pesakit bersabung nyawa, helikopter untuk VVIP 7:19PM Dec 30, 2014 Seorang pegawai kesihatan kecewa kerana perkhidmatan helikopter yang terhad terpaksa digunakan untuk membawa orang kenamaan yang meninjau banjir dan bukannya bagi membawa pesakit kritikal ke hospital. 



Dr Afiq Rahim yang bertugas di klinik kesihatan Badang di Kota Bharu berkata, seorang pesakit yang mengalami pendarahan teruk akibat barah rahim tidak dapat diterbangkan dengan sebuah helikopter. inilah contoh terbaik rakyat dahulukan pencapaian dikemudiankan kah kah kah awat bodoh sangat nak faham nak.darjat nak.cium tangan tapi golongan ini bodohkan rakyat untuk kekal kuasa utk dapat semua free nak.potong tangan org miskin kah kah kah tapi yang rompak berjuta juta kes tak.selesai.

2.lagi Inilah hakikat.....kena terima sebab kita semua walau ada sekolah tapi masih ikut sistem pecah perintah.british diteruskan oleh gerombolan ada juga mat bodoh buat post motem post motem buat utk mayat bukan utk banjir lah lan chow.lan on LAGI DATUK LAN CHOW
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/31/14
KENA SIKU
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan bencana banjir buruk yang melanda Kelantan adalah malapetaka besar yang membawa banyak kemusnahan. kah kah kah yang malapetaka ni apa lan chow ? 


adakah anak badak puaka suwey atau terjilat jilat badak jantan.suwey sejak rampas kuasa semua jadi suwey kah kah kah nampak.bodoh sangat tak.pandai urus tak pandai kontrol lan chow nak.kontrol bini tak berani kena siku

macam.mana nak kontrol satu negara belajar lah dari mamak.mendeliar ramai mamak dah kontrol kerajaan dah jadi mb dah jadi.kpn.dah jadi munke dah jadi.ketus setiasuasha.melayu masih tak.aedar....anggap musuh mereka cina.india tapi golongan.eee dibiarkan.kah kah kah......apa.nak.buat seagama kah kah kah.. Mampooooooosssssss on LAGI DATUK LAN CHOW
Anonymous
on 12/31/14


--------------

MEMBAWA KEBAIKAN







KOMENTAR
semua ini adalah
usaha untuk menarik
parti pas ke dalam barisan

dari segi streteji politik
dari sehi jangka panjang
ini satu yang baik

NOTA
PASMA siapa sedia




Mahfuz jangan hina Umno
SHAH ALAM - Ketua Penerangan Pas,  Mahfuz Omar tidak sepatutnya menghina Umno dengan melabelkan parti itu sebagai 3P kerana tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan campuran di Kelantan.
Mohd Razlan berkata, kenyataan Ahli Parlimen Pokok Sena itu ibarat orang lain yang makan nangka, orang lain pula yang terkena getah dan beliau perlu meminta maaf kepada Umno dan BN.

"Menggelar Umno sebagai pendera, zalim dan pembuli adalah satu penghinaan. Sekalipun Mahfuz tidak setuju dengan idea itu, beliau tidak seharusnya mengeluarkan kata-kata itu kepada Umno," katanya, semalam.


KAH KAH KAH

woit
3P ni apa
pundek pundek pundek
kah kah kah
atau
pukiak pukiak pukiak
atau
pentengong penipu
pencuri
kah kah kah

APA PUNYA PUNDEK


---------

TIGA UNTUK ZAHID






Kongsi Gelap: Tiga Soalan Untuk DS Zahid Hamidi

Seperti ramai di luar sana, saya terkejut membaca laporan berita bertajuk “Accused gambling kingpin Paul Phua 'assisting Malaysia on matters of national security’” yang disiar South China Morning Post pada 31 Disember 2014.

Dalam laporan berita ini, South China Morning Post telah mendedahkan bahawa DS Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri telah secara rahsia menulis sepucuk surat (http://www.scmp.com/sites/default/files/uploads/2014/12/30/malaysialetter.pdf) kepada pihak FBI Amerika Syarikat menafikan bahawa Paul Phua Wei-seng adalah ahli kongsi gelap 14K dan memohon agar dia dibenarkan pulang ke Malaysia.

Sesiapa yang membaca laporan tersebut akan tahu bahawa Paul Phua sedang dibicarakan di mahkamah Amerika Syarikat atas dakwaan menjalankan suatu operasi perjudian di Caesar’s Palace Hotel, Las Vegas sewaktu perlawanan bola sepak Piala Dunia pada pertengahan 2014. Beliau sebelum ini pernah ditahan di dan kemudiannya diusir dari Macau kerana menjalankan operasi perjudian atas talian.

Paling memeranjatkan adalah kenyataan DS Zahid di dalam surat kepada FBI yang berkata bahawa Paul Phua telah “beberapa kali membantu Kerajaan Malaysia di dalam projek-projek berkaitan keselamatan negara”.

Di sini saya ingin mengajukan tiga soalan untuk DS Zahid:

1) Adakah surat yang disiarkan South China Morning Post itu sahih dan benar? 

2) Memandangkan perwatakan dan sejarah Paul Phua yang pernah ditangkap dan diusir dari Macau kerana aktiviti perjudian, apakah “projek-projek berkaitan keselamatan negara” yang dimaksudkan oleh DS Zahid ini? Mengapakah beliau dilibatkan?

dan

3) Mengapakah DS Zahid sanggup mempertahan seorang seperti Paul Phua yang jelas terlibat dengan aktiviti perjudian, tetapi diam seribu bahasa apabila Interpol mengeluarkan waran tangkap ke atas Dr Yusuf Al-Qaradawi, seorang ulama’ muktabar yang disanjung tinggi, Presiden Persatuan Ulama Sedunia malah Tokoh Maal Hijrah yang diiktiraf Kerajaan Malaysia?

Saya harap DS Zahid akan dapat memberikan penjelasan kepada soalan-soalan di atas, demi meleraikan keresahan di kalangan rakyat tentang isu ini.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN 
merangkap Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN


----------------