Rabu, 16 November 2011

MACAM MACAM JENIS HAJI

ADA BERBAGAI JENIS HAJI


Apabila saya menulis atau memberi komen tentang agama , saya akan mendapat pelbagai reaksi dari pembaca. Ada yang menghantar surat membantah, ada yang merasa tidak puas hati dengan apa yang saya tulis. Malah ada juga yang mencaci dan mempertikai wujudiah saya. Ada surat yang datang melalui e-mail dan ada yang memberi komentar pada tulisan tersebut.

Kali ini saya ingin melakar pandangan untuk menerangkan kepada pembaca kenapa saya memberikan pandangan atau komen tentang agama. Untuk memahami apa yang akan saya lakar disini saya meminta para pembaca berlaku jujur , ikhlas dan rasional. Kejujuran dan keikhlasan ini penting. Tanpa dua sikap ini agak susah untuk kita membawa pencerahan dihati dan pencerahan diminda. Sikap rasional juga wajib – kerana hanya dengan menggunakan fikrah yang rasional barulah kita memahami kedudukan sesuatu pekara tanpa menjadikan diri kita Pak Turut atau Pak Anguk.

Untuk memulakan wacana ini mari kita mengingati kembali berita Rosmah dan Najib naik haji. Untuk penganut agama Islam – rukun haji ini ialah rukun kelima dalam ajaran Islam. Jadi berita – orang pergi Mekah naik haji - bukan sesuatu yang menghairankan. Tetapi berita Rosmah dan Najib naik haji ini agak berbeza. Berita ini diheboh hebahkan ke seluruh negara – seolah-olah apabila Rosmah sampai di Mekah dia menjadi anak dara sekali lagi.

Berita Rosmah dan Najib naik haji ini terus menerus disiarkan di media arus perdana. Dalam masa yang sama – kerana saya tidak memiliki tv – saya hanya diberitahu - bahawa untuk beberapa kali Najib telah ditemubual oleh stesen tv secara terus menerus – ini sama seperti temubual Lady Gaga ketika membuat konsert di London untuk para peminat diseluruh dunia. Justeru, musim haji tahun ini amat heboh dengan hebohan yang maha heboh.

Dalam pengetahuan agama yang saya ketahui - wawancara di tv, gambar mengelilingi Kaabah, gambar makan dengan anak raja Saudi, atau gambar dirantai oleh soldadu Saudi ketika menuju ke Batu Hitam bukan sebahagian dari rukun Haji. Tidak ada ayat dalam kitab suci yang meminta media membontoti orang naik haji. Jika ‘ heboh-heboh ‘ ini bukan rukun haji maka kenapa kita disibukkan dengan berita Rosmah dan Najib naik haji seolah-olah mereka berdua ini baru sahaja menemui suntikan mujarab untuk melicinkan kedut muka.

Jawabnya cukup senang: Saya berani menulis disini bahawa pemergian Rosmah dan Najib ke Mekah tidak ada sangkut paut dengan rukun Islam yang kelima. Wow! Tidak ada sangkut paut dengan ibadah haji? Ini satu kenyataan yang akan pasti memanggil bayak surat kutukan dan cacian. Untuk memahami kenyataan saya ini biar saya terus berhujah. Dan para pembaca sila membuka fikrah serasional mungkin.

Saya amati menunaikan fardu haji kali ini bukan seperti arwah nenek saya pergi naik haji 50 tahun dahulu. Ketika saya membesar dahulu saya perhatikan bagaimana naik haji ini betul betul satu perjuangan spiritual. Satu displin diri dan satu pengorbanan kehidupan. Insan yang memasang niat hendak ke tanah suci ini wajib bekerja untuk menyimpan duit bertahun-tahun. Sebelum ke Mekah insan ini akan menjalankan seluruh kehidupannya berpandukan ajaran agama. Sedaya upaya insan ini akan menjauhi dari yang mungkar. Hidup insan ini hanya membuat amalan kebajikan sesama manusia. Justeru, melakukan ibadah haji di Mekah adalah kemuncak wujudiah setelah bertahun-tahun menyimpan niat suci ini.

Hari ini telah wujud apa yang saya panggil ‘ Haji Sponsor’ dan ‘ Haji Tiket Bertuah’. Haji Sponsor bermakna ada si Polan ini telah bernasib baik mendapat tajaan untuk pergi ke Mekah. Mungkin ada kontrektor Bumiputera Kelas F yang telah mendapat hutan balak atau telah berjaya menjual kontrek membuat masjid kepada seorang Cukong. Sebagai tanda bersyukur si Kontrektor ini menaja Tok Bilal dan Tok Siak di masjidnya untuk ke Mekah. Dalam dunia anak muda perbuatan ini tidak juah bezanya dari membelanja ‘member’ untuk pergi tengok wayang di Mid Valley.

Haji Sponsor ini pula tidak jauh bezanya dengan Haji Tiket Bertuah. Hari ini kita ada terbaca tentang cabutan tiket bertuah – tiket ke Mekah - sebagai tarikan agar ramai orang akan datang ke majlis politik. Selalunya majlis politik sebagini disusun oleh parti politik yang kurang mendapat sambutan orang ramai atau parti politik yang dibenci oleh rakyat seperti parti United Malaya National Organisation. Number bertuah yang dicabut akan membolehkan si pemiliknya mendapat tiket penerbangan percuma ke Mekah.

Tetapi ada satu lagi haji yang mungkin lebih hebat dari Haji Sponsor dan Haji Tiket Bertuah. Haji ini ialah Haji TM atau Haji Tahun Mengundi. Haji TM telah menjadi satu trend apabila sampainya tahun pemilihan pucuk pimpinan United Malay National Organsiation. Biasanya si Polan yang bernasib baik untuk mendapat Haji TM ini adalah ahl-ahli parti yang telah dipilih untuk datang mengundi di Perhimpunan Aggung di PWTC. Ahli-ahli yang bernasib baik ini akan dihantar lebih awal ke Mekah untuk menunaikan ibadah Haji. Mekah dipilih agar ianya dilihat ‘kosher’ atau halal. Memberi tiket ke Mekah ini tidak akan dilihat seperti memberi rasuah. Malah ianya dilihat sebagai kerja dan amalan yang soleh.

Setelah memahami jenis-jenis haji ini maka pasti ramai pembaca akan bertanya – jenis haji apakah yang telah dilakukan Najib dan Rosmah ? Saya rasa ianya bukan Haji Sponsor, bukan Haji Tiket Bertuah dan bukan juga Haji Tahun Mengundi. Haji yang dibuat oleh Rosmah dan Najib lebih sempurna dari semua genre haji-haji ini. Haji-haji yang lain tidak ada soldadu Saudi masuk campur. Tidak ada laporan media terus menerus. Tidak ada makan dengan putera raja.

Justeru saya genrekan haji Rosmah dan Najib ini sebagai Haji Nakempru. Dalam bahasa Jepun klasik perkataan nakempru - ワタシ - adalah kata sifat yang bermakna sesorang itu dalam keadaan yang kurang sehat. Malah di pulau-pulau di Selatan Jepun perkataan nakempru ini sering digunakan untuk menggambarkan ikan sakit yang terapung-apung bernafas dipermukaan air.

Untuk memudahkan lagi para pembaca memahami apakah dia Haji Nakempru - biar saya sunat dan Melayukan perkataan Jepun klasik ini. Saya cuba memberi makna Melayunya serapat mungkin agar maknanya tidak lari jauh. Nakempru ialah Najib Kempen Untuk Pilihanraya Umum. Justeru Haji Nakempru dalam Bahasa Melayu yang mudah difahami ialah Najib sedang berkempen di Mekah mencari sokongan untuk pilihanraya umum ke 13. Faham?

Ada atau tidak sesiapa yang akan bertelagah atau berhujah dengan saya tentang Haji Nakempru ini? Atau ada sesiapa yang sanggup mengatakan apa yang saya tulis ini adalah ajaran sesat?

Saya pertahankan apa yang saya tulis ini kerana untuk saya amat jelas pemergian Rosmah dan Najib ini bertujuan untuk berkempen. Secara stratejik Mekah telah dipilih untuk dilawati kerana kota ini membawa aura kesucian agama, membawa aura berbadat dan dari apa yang saya difahamkan kota ini hanya boleh dilawati oleh mereka yang beragama Islam. Dengan satu lawatan ke Mekah sekali gus Rosmah dan Najib dibaca suci, dilihat beribadat dan akan dicap sebagai penganaut agama Islam.

Dilihat suci, beribadah dan terbukti sebagai penganut agama Islam ditujukan khas untuk Mak Cik Warong dan Mak Cik Felda yang selama ini telah terhakis keyakian mereka terhadap Najib dan Rosmah. Najib diyakini umum terlibat dalam kes pembunuhah Altantuya. Manakala Rosmah dilihat sebagai perempuan boros yang membelanjakan duit kerajaan sesuka hatinya. Juak juak yang merancang lawatan ke Mekah ini berharap melalui lawatan ini Rosmah dan Najib digambarkan seolah-olah mereka berdua ini telah bertaubat dari melakukan kejahatan.

Saya perkuatkan lagi pandangan rasional saya ini kerana sebelum membuat Haji Nakempru ini Najib telah melawat Baginda Queen Elizebeth. Pertemuan dengan Baginda Queen Elizebeth ini bertujuan untuk menaikkan prestige Najib sebagai seorang pemimpin negara. Berita terbaru dari Hawaii telah melaporkan tentang Najib sempat bersemuka dengan Obama. Bersemuka dengan Obama ini juga bertujuan untuk menaikkan prestige Najib kerana pada ketika ini Mak Cik Mak Cik Felda sedang melihat Najib sebagai mangsa Nasi Kang Kang Rosmah. Justeru, tidak mungkin mangsa Nasi Kang Kang dapat berjumpa Presiden Obama.

Dalam kes Haji Nakempru , kota Mekah ini sama peranannya dengan Buckhingham Palace di London atau pun Rumah Puteh di Washington DC. Bertawaf ditempat ini hanya bertujuan untuk memperbaiki imej Najib yang sedang nakempru – sedang nyawa nyawa ikan seperti kata orang di Selatan Jepun.

Saya akan menolak semua hujah yang melarang berita agama ini dari dibincangkan. Saya juga menolak kenyatan yang mengatakan hanya mereka yang tahu hal agama sahaja yang boleh memberi komentar tentang agama. Berita berita agama seperti berita Rosmah dan Najib telah masuk ke dalam ruang orang ramai. Maka , saya sebagai satu orang dari jutaan orang ramai itu berhak untuk bersuara. Malah saya juga berhak untuk bertanya apakah duit perbelanjan Rosmah dan Najib ke Mekah itu pakai duit sendiri atau merembat duit kerajaan. Jika menggunakan duit kerajaan maka hak dan saham saya untuk memberi pandangan melonjak tinggi.

Sama ada Haji Sponsor, Haji TM atau Haji Nakempru ini sah atau tidak sah bukan saya yang dapat memberi jawapan. Sebagai manusia saya tidak ada keupayaan untuk mengambil alih peranan Yang Maha Esa. Tetapi sebagai warga yang membayar cukai saya berhak mengeluarkan pendapat – walau pun pendapat ini tentang ajenda agama. Jika sesuatu pekara itu di bawa ke tengah pengetahuan umum maka umum boleh membincangkannya. Jika tidak hendak dibicangkan secara umum sila buat ajenda itu dalam kelambu tertutup dalam bilik yang gelap.(TT)

NOTA:
tulisan ini telah disiarkan
dalam akhbar
SUARA KEADILAN
yang terbaru - sesiapa ingin
melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
: 03-22-72-40-45

MERACUN YANG MISKIN
AWAS JANGAN BELI RACUN MURAH


NOTA:
produk murah
yang beracun
untuk orang miskin
kah kah kahSTANDARD USERS: HENTIKAN JUALAN SOS CILI SATU MALAYSIA
- mkini

Ujian makmal ke atas sos cili yang dijual di Kedai Rakyat satu Malaysia (KR1M) mendapati tahap raksa dan plumbum melebihi paras yang dibenarkan dalam Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

Dalam laporan draf penyelidikan perbandingan produk yang diperolehi oleh Malaysiakini, Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia (Standards Users) mendapati 3.64ppm plumbum dan 0.08ppm raksa atau merkuri dalam sos cili 1Malaysia.

Sedangkan, tahap yang dibenarkan untuk sos cili adalah 2ppm bagi plumbun manakala 0.05ppm untuk raksa.

Laporan itu membandingkan sos cili jenama 1Malaysia dengan tiga jenama lain, iaitu Tesco Value, Life dan Lingham. Semua jenama berkenaan didapati mematuhi had yang ditetapkan, malah kadar mereka juga jauh lebih rendah daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SUSAH JADI ORANG MISKIN INI.... kah kah kah..

kah kah kah..HARI HARI KENA TIPU.... kah kah ka..

kah kah kah... SIANG DI TIPU GEROMBOLAN... MALAM DITIPU TV3.... kah kah kah..

kah kah kah..BELI BARANG MAKANAN ... SEMUA ADA RACUN.... kah kah kah..

kah kah kah...INI MESTI PROJEK NAK KURANG KAN RAKYAT DI MALAYSIA... kah kah kah..

kah kah kah... SIASAT BETUL BETUL...kah kah kah...

kah kah kah. APAKAH INI PROJEK ZIONIS YANG INGIN KURANGKLAN RAKYAT DUNIA.... kah kah kah...

NOTA:
sila baca petikan artikel ini
bagaimana kajian dibuat
untuk melahirkan jagong
yang akan membunuh benih air mani
untuk menggagalkan kelahiran bayi baru

ini hasil dari dasar yang
diajukan oleh zionis henry kissingerKISSINGER, EUGENICS AND DEPOPULATION -by leuren moret darun rense .com 11-20-4

Dr. Henry Kissinger, who wrote: "Depopulation should be the highest priority of U.S. foreign policy towards the Third World."

Research on population control, preventing future births, is now being carried out secretly by biotech companies. Dr. Ignacio Chapela, a University of California microbiologist, discovered that wild corn in remote parts of Mexico is contaminated with lab altered DNA. That discovery made him a threat to the biotech industry.

Chapela was denied tenure at UC Berkeley when he reported this to the scientific community, despite the embarrassing discovery that UC Chancellor Berdahl, who was denying him tenure, was getting large cash payments - $40,000 per year - from the LAM Research Corp. in Plano, Texas.

Berdahl served as president of Texas A&M University before coming to Berkeley. During a presentation about his case, Chapela revealed that a spermicidal corn developed by a U.S. company is now being tested in Mexico. Males who unknowingly eat the corn produce non-viable sperm and are unable to reproduce.

Depopulation, also known as eugenics, is quite another thing and was proposed under the Nazis during World War II. It is the deliberate killing off of large segments of living populations and was proposed for Third World countries under President Carter's administration by the National Security Council's Ad Hoc Group on Population Policy.


BERSEDIA MENUNGGU TARIKH BESIH 3.0

ANAK MUDA SILA TUNGGU TARIKAH BERSIH 3.0
SEMUA TURUN KE JALAN RAYASOLIDIRITI ANAK MUDA(SAMM)

Kerajaan Barisan Nasional terus ditekan supaya membuat pertimbangan serius dalam merealisasikan tuntutan pilihanraya bersih dan adil.

Setakat hari ini, kerajaan melalui agensi SPR dilihat masih tidak membuat apa-apa pendekatan awal untuk baik-pulih sistem pilihanraya terutamanya dalam aspek tuntutan yang tidak memerlukan perubahan akta seperti penggunaan dakwat kekal.

Dalam PRU 2008, pihak SPR telah membeli sejumlah dakwat kekal bernilai RM8juta untuk digunakan dalam pilihanraya tersebut. Malangnya atas desakan kerajaan, SPR telah menarik semula penggunaan dakwat kekal empat hari sebelum PRU-12 walaupun menyedari tindakkan penarikan itu membazirkan RM8 juta wang negara selain menimbulkan keraguan besar. Peristiwa pembatalan penggunaan dakwat kekal di saat-saat akhir itu juga membuktikan SPR mempunyai kuasa untuk membuat keputusan tanpa sebarang perubahan akta di parlimen. Ia diakui sendiri oleh pakar perlembagaan, Aziz Bari.

Dalam perkembangan lain, timbul pelbagai spekulasi negetif terhadap SPR dan JPN dalam isu kewarganegaraan segera untuk membenarkan warga asing mengundi dan juga spekulasi memanjangkan penggunaan undi pos kepada anggota RELA dan penjawat awam selain polis dan tentera. Ini sama sekali bukan satu usaha baik-pulih sistem pilihanraya tetapi melacur sistem pilihanraya demi untuk terus berkuasa. Ia tidak selari dengan usaha merealisasi tuntutan BERSIH 2.0.

Justeru itu, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) memberi sokongan penuh untuk BERSIH 3.0 sedia dilancarkan bila-bila masa dari sekarang. SAMM melihat pelancaran BERSIH 3.0 adalah demi memastikan BN benar-benar menunaikan janjinya terlebih dahulu sebelum membubarkan parlimen. Tarikh untuk perhimpunan BERSIH 3.0 juga sudah dipilih dan akan diumumkan oleh seketariat BERSIH dalam masa terdekat.

BERSIH 3.0 yang bakal dilancarkan ini juga bertujuan untuk memberi kata dua kepada Perdana Menteri samada lakukan perubahan sistem pilihanraya terlebih dahulu sebelum PRU13 atau berdepan dengan satu lagi perhimpunan protes rakyat terbesar dalam sejarah.

SAMM berpendapat, pengumuman tarikh BERSIH 3.0 akan turut menjadi faktor pemantau perjalanan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) supaya ia tidak dilengah-lengahkan dengan sengaja di atas muslihat tertentu. Penetapan tarikh BERSIH 3.0 adalah selari dengan peluang yang diberi kepada kerajaan untuk buktikan penambah-baikkan sistem pilihanraya melalui PSC.

Seandainya apabila tiba masanya kerajaan terus berdolak-dalik dalam soal tuntutan BERSIH sebelum ini, BERSIH 3.0 ketika itu sudah bersedia dengan mobilisasi besar dan Kuala Lumpur bakal sekali lagi dipenuhi lautan rakyat tidak kira apa warna kulitnya dan apa jua warna bajunya. SAMM tetap bergerak ke arah mobilisasi BERSIH 3.0 walaupun PSC sedang dalam proses sebagai langkah berjaga-jaga.

Harus diingat, setiap mereka yang turun pada BERSIH 2.0 akan tetap hadir lagi sekali apabila menyedari tiada apa yang boleh menghalang 120 ribu rakyat berhimpun di Kuala Lumpur pada tanggal 9 Julai lalu. Mereka yang tidak sempat hadir pada BERSIH 2.0 juga akan turun bersama apabila menyedari demi demokrasi, tiada apa yang perlu ditakuti apabila hak untuk berhimpun itu wujud dalam perlembagaan.

Berapa ratus ribu yang akan turun dalam BERSIH 3.0 bukan soalnya lagi. Kerana kali ini semua yang hadir turut bersedia untuk dicekup dan ditangkap, memandangkan makanan yang disediakan adalah semewah RM25 sekepala. Pihak berwajib perlu sediakan kem tahanan yang lebih besar untuk BERSIH 3.0 kerana rakyat yang hadir kali ini semuanya lapar... Lapar demokrasi!

SAMM dengan ini, menyatakan tahap sedia bukan sahaja untuk turun berdemonstrasi secara aman, tetapi bersedia untuk ditahan oleh pihak berkuasa dengan syarat, sediakan makan minum secukupnya kerana ramai akan bersama SAMM untuk ditahan dan kemudian dibenarkan makan percuma.

BERSIH 3.0 akan membuka tirainya bila-bila masa dari sekarang. Tarikhnya akan diumum sebagai amaran bagi pihak kerajaan supaya serius melaksana reformasi pilihanraya.

Jangan sekali-kali 'under-estimate' kekuatan rakyat. SAMM bersama ratusan NGO sudah buktikan mobilisasi rakyat kuat di BERSIH 2.0 dan kami tiada masalah untuk buktikannya semula dalam BERSIH 3.0.


Edy Noor Reduan (EDYES)
Pengarah Propaganda SAMMTUNAIKAN 8 TUNTUTAN INI DAHULU


BERAK KERING PENINGGALAN MAHATHIR MULA BERBAU

YANG INI KERJA GEROMBOLAN
SELANGOR TIKAM DARI BELAKANG – berita hairan

Pemilik rumah pangsa Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Pusat Bandar Taman Keramat di Jalan Jelatek di sini kesal dengan tindakan Kerajaan Negeri Selangor menggunakan Akta Pengambilan Tanah untuk ‘merampas’ hak mereka.

Mengibaratkan tindakan itu seperti menikam dari belakang, mereka mendakwa tindakan itu diambil bagi menidakkan hak pemilik untuk mendapat pampasan yang sudah dipersetujui.

Wakil penduduk, Fadhilah Saharin, 38, berkata, 14 pemilik unit rumah dan kedai yang enggan menerima pampasan yang ditawarkan dahulu diarahkan keluar dari premis mereka pada Oktober lalu.

Katanya, apa yang mengecewakan adalah kerajaan Selangor memberikan pampasan yang tidak setimpal iaitu RM130,000 kepada rumah dua bilik dan RM155,000 bagi kedai satu bilik.

Pampasan yang ditawarkan oleh PKNS sebelum ini adalah antara RM250,000 dan RM500,000.

Kita sifatkan ini menikam dari belakang kerana enam bulan sebelum itu, perbincangan telah dibuat dan PKNS telah bersetuju untuk membayar pampasan sebanyak RM350,000 bagi rumah dan sedang berbincang mengenai jumlah pampasan untuk kedai.

“Tetapi pihak terbabit kemudiannya menggunakan kerajaan negeri dan kuasa di bawah Akta Pengambilan Tanah untuk mengambil premis kami secara paksa,” katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Fadhilah berkata, penduduk terpaksa akur dengan tindakan itu dan menerima pampasan tersebut tetapi dalam masa yang sama akan terus menuntut pampasan yang setimpal.
Ini kerana, katanya, sejak 2010, penyenggaraan flat itu tidak dijaga sehingga pemilik terpaksa hidup dalam keadaan rumah yang bocor serta sampah yang tidak dikutip walaupun membayar yuran penyenggaraan RM15 sebulan.

Kawasan tapak flat kos rendah seluas 2.4 hektar itu akan dibangunkan dengan projek Datum Jelatek yang bertujuan menukar kawasan hartanah itu menjadi lebih moden.
Projek bernilai RM1.2 bilion itu akan mengandungi kawasan kediaman mewah, bangunan pejabat, pusat beli-belah dan hotel.

NOTA:
padan muka baru sekrang sedar
mereka lupa AKTA PENGAMBILAN TANAH ini
di buat dan di lulus oleh madey

dulu di ajak berjuang menentang akta ini
semua buat deeeek
semua buat donnooo
sekarang dah kena batang hidung sendiri baru sedar

rakyat wajib sedar kerjaan mana pun
kakau amalkan sistem ekonomi kapitalis
perangainya sama

di kedah di bawah pas lagi hebat
runtuh madrasah yang lebih dari 100 tahun
untuk buat pusat membeli belah

orang ramai wajib sedar
selagi undang undang akta rampas tanah ini ada
tanah sesiapa pun tidak selamat

tanah boleh terus di rampas
dengan menggunkan AKTA PENGAMBILAN TANAH

secara berjangka panjang
akta ini wajib dilupus
ini yang wajib diperjuangkan!LAKNAT INI PUNYA ANGKARA


ISTANA LAMA AKAN DI REMBAT CUKONG?
AKAN DIREMBAT OLEH BIK MAMA?
NOTA:
istana ini tidak jauh
dari lapangan terbang tudm
lapangan terbang tudm telah
dirembat oleh bik mama?
ISTANA LAMA TUTUP SECARA RASMI
– beerita hairabn

Pintu masuk utama Istana Negara di Jalan Istana, di sini dikunci secara rasmi semalam dengan penuh istiadat menandakan perpindahan rasmi tempat bersemayam Yang di-Pertuan Agong ke Istana Negara yang baru di Jalan Duta.

Istiadat khas menurunkan bendera peribadi Yang di-Pertuan Agong dimulakan dengan perarakan masuk pengawal istana dan panji Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dianggotai dua pegawai dan 58 anggota lain-lain pangkat diiringi pasukan pancaragam RAMD.

Bendera diturunkan tepat jam 9.25 pagi dengan penuh hormat diiringi tiupan ‘Paluan Akhir’ menandakan secara rasmi bangunan berkenaan tidak digunakan lagi dan berpindah ke Jalan Duta.

NOTA:
berita penutupan ini tersebar
tapi tak ada pula berita tentang
apa yang akan jadi kepada istana lama


senyap saja
menteri warisan pun senyap saje


desas desus didengar bahawa istana lama ini
berhampiran dengan tanah tudm
berhampiran dengan tanah taik terjulur julu
berhampiran tanah yang telah dirembat oleh bik mama?

apakah bik mama akan pindah ke sini?
ini persoalan yang sedang di tanya


kenapa TIDAK ada kenyataan yang istana lama
ini akan di jadikan museum?

atu tanah ini telah dirembat cukong?

PROGRAM PROGRAM MELAWAN
NOTA :

semua di jemput hadir
semua di persilakan datang

semua program melawan
tidak ada program membodek!MALAM INI DI SHAH ALAM

MALAM INI DI TAMAN MELATISABTU INI DI KOTA BAHRU


AHAD INI DI KUALA LUMPUR

HARI HARI AKHIR UNTUK SAEKOR ANAK MAMI

SHAHRIZAT DIJADIKAN LEMBU KORBAN
NFC : MAHFUZ BIDAS MUHYIDDIN MASIH MEMBISU – harakah daily

Muhyiddin Yassin perlu menjelaskan adakah keluarga Shahrizat Abdul Jalil dipilih mengendalikan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) kerana mereka adalah 'orang sendiri'.

Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar juga membidas Muhyiddin yang membisu terhadap peranannya sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani ketika itu dalam memberikan projek tersebut kepada keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu.

"Dalam tegurannya kepada Ahli Parlimen Kinabatangan, Bung Moktar (Radin), Muhyiddin menyifatkan tuntutan timbalan pengerusi BNBBC (Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional) itu supaya Shahrizat meletak jawatan sebagai sesuatu yang tidak perlu di kalangan 'orang sendiri'.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...YANG TERUS SENYAP IALAH MAT MONGOL.... kah kah kah..

kah kah kah...MACAM TIKUS KENA RACUN.... kah kah kah..

kah kah kah...MACAM MAT PET BARU DAPAT BARANG..... kah kah kah

kah kah kah...MATA TERKELIP KELIP.... MULUT TAK BERSUARA..... kah kah kah..

woit...APAKAH SENYAP KERANA NAK BUANG ANAK MAMI?..... kah kah kah..

kah kah kah.... SIAPA NAK GANTI ANAK MAMI INI?...... kah kah kah....


NOTA:
cerita mula tersebar
bahawa shahrizat telah
datang mengadu nasib pada anwar
menurut shahrizat nor omar
telah diminta oleh najib untuk membuka kesah
lemmbu ini supaya berita laporan audit mati

sekarang orang heboh lembu
walhal yang berbilion hilang bukan lembu tetapi
duit beli senjata

bila berita lembu dibuka
berita audit hilang
yang dijadikan mangsa anak mami
kah kah kahINI TUNTUTAN KITA