.

Sabtu, 4 Oktober 2008

BERITA GUMBIRA - KOMENTAR

Dunia kapitalis dalam krisis. Ini adalah berita yang menggumbirakan. Bank-bank kapitalis jatuh muflis. Ini berita yang menggumbirakan. Tiga syarikat kereta gergasi di Amerika tutup. Ini berita yang menggumbirakan. Semua jualan kereta dalam dunia jatuh ini berita yang menggumbirakan.

Saham-saham di pasaran bursa saham New York, London, Paris, Tokyo, Hong Kong, Shanghai, Bombay, Singapura, Sydney, Seoul, Stockhom, Karachi, Kuala Lumpur jatuh – ini berita yang menggumbirakan.

Nilai dolar jatuh. Ini berita baik. Nilai yen jatuh. Ini berita baik. Nilai sterling jatuh. Ini berita baik.

Saya telah lama menunggu berita-berita ini. Malah telah meramalkan yang ianya pasti akan datang. Tidak adalah berita yang paling baik di hari raya ini melainkan berita yang melaporkan bursa saham New York telah jatuh 777 point.

Apabila kaum pemodal kapitalis dalam krisis maka terbukti jawapannya ialah pengunaan ekonomi sosialis. Sistem ekonomi sosialis mengajukan dasar memilik negarakan punca-punca ekonomi. Ini sedang dilakukan di negara yang paling kapitalis – Amerika Syarikat.

Dalam sistem ekonomi sosialis , daulah memainkan peranan yang penting. Ini sedang dilakukan oleh negara yang paling kapitalis – Amerika Syarikat. Sebanyak 700 bilion dolar dana negara telah di keluarkan untuk membantu bank-bank yang jatuh muflis.

Krisis ekonomi kapitalis hari ini lebih tenat dari zaman meleset 1929. Kalau dahulu ianya hanya melibatkan Amerika Syarikat sahaja tetapi kali ini ianya akan memporak perandakan seluruh dunia. Ekonomi kapitalis global sedang terancam.

Ekonomi kapitalis yang berasaskan keuntungan maksima perlu di kaji semula. Dalam keadaan krisis ini akan lahir suasana kemungkinan- kemungkinan baru. Krisis 1929 menimbulkan Perang Dunia ke Dua. Perang Dunia ke Dua melahirkan negara-negara sosialis di Eropah Timur. Kemungkinan-kemungkinan baru pasti muncul.

Dalam masa enam bulan ke hadapan ini Malaysia akan merasakan kesampaian zaman meleset ini. Permintaan barang-barang buatan Malaysia akan terhenti. Ini bemakna kilang dan gudang akan di tutup. Ini bermakna ramai pekerja akan hilang pekerjaan.

Kemungkinan-kemungkinan baru pasti akan muncul di Malaysia. Tata budaya politik dan ekonomi lama pasti akan di persoalkan. Struktur ekonomi kapitalis yang menjerat leher rakyat Malaysia selama ini wajib di persoalkan.

Ketika saya menulis ini – gerak langkah budaya ekonomi politik Amerika Latin sedang perlahan-lahan meninggalkan sistem ekonomi kapitalis. Negara-negara Amerika Latin telah mula menerima pakai beberapa konsep sistem ekonomi sosialis. Cuba dan Venezuala sedang menjadi pelopor dan contoh ekonomi sosialis di America Selatan

Tukar tiub akan cuba mencanai idea, pandangan dan arah garis budaya politik untuk melahirkan sebuah masyarakat Malaysia yang adil demokratik dan yang tidak semestinya berlandaskan sistem budaya ekonomi kapitalis.SESUDAH PUAS MAKAN TAPAI

Sesudah puas makan tapai tukar tiub dibuka kembali.
Sesudah letih bersalaman tukar tiub dibuka kembali
Sesudah bosan berperangai sopan tukar tiub dibuka kembali
Sesudah jelak melihat kerepek ubi tukar tiub dibuka kembali
Sesudah pening kepala dengan mentua mentaya tukar tiub dibuka kembali
Sesudah berlagak dikampung dengan kereta baru tukar tiub dibuka kembali
Sesudah mengelentong orang kampung tukar tiub dibuka kembali
Sesudah abis duit di saku tukar tiub dibuka kembali

Sebelum dolah didolahkan baca tukar tiub
Sebelum najib dialtantuyakan baca tukar tiub
Sebelum mohiden disembabkan baca tukar tiub
Sebelum mat taib bercakap mi no spik inglis baca tukar tiub
Sebelum hadi bermimpi nak jadi pm baca tukar tiub
Sebelum cik gu pa dapat balak baca tukar tiub
Sebelum sharizat dijandakan baca tukar tiub
Sebelum mat auw menyambung lidah baca tukar tiub
Sebelum bik mama bertambah kilo baca tukar tiub

Tukar tiub akan terus melaporkan politik, sex, ekonomi, bik mama,zzzzz,munkeee,
jilbab,kang kong dan nordin kardi.

Tukar tiub akan mengviagra fikirah yang lembab
Tukar tiub akan mensekarangkan semua yang semalam
Tukar tiub akan mengingatkan nostalgia yang hilang
Tukar tiub akan menterkinikan semua yang terkini
Tukar tiub akan me…kah kah kah..kan semua yang serious…kah kah kah100,000 DIJANGKA HADIR RUMAH TERBUKA PM – U.malayau

BUKIT MERTAJAM 3 Okt. - Dianggarkan 100,000 orang akan menghadiri rumah terbuka Perdana Menteri yang diadakan di Dewan Millenium Kepala Batas dekat sini, bermula pukul 11 pagi hingga 5 petang esok.

Setiausaha UMNO Bahagian Kepala Batas, Datuk Ahmad Darus berkata, selain orang ramai dari utara Semenanjung, para pemimpin Kabinet dan orang kenamaan juga dijangka hadir bagi memeriahkan rumah terbuka itu.

kah kah kah….. kesian dolah…. baru sekarang nak tunjuk ada sokongan….gua rasa dah lambat…. kah kah kah…. 100,000???... kah kah kah…. biar betul… nak buat rekod ke…abis semua orang pulau nyeberang lum cukup 10,000…. mana nak cekau 100,000… susah-susah bawak dari rumah anak yatim… kalau tak cukup juga angkut mat pet dari pusat serenti …kah kah kah….kalau tidak ni macam nak perli wak dolah kita…. kah kah kah…atau orang datang ni nak bagi ucapan selamat jalan pada dolah… tapi gua ingat muhidin dan madey tidak di jemput….kah kah kah…BERUBAT CARA PELIK : SUAMI ISTERI MATI – U.malayau

KUALA LUMPUR 2 Okt. - Niat sepasang suami isteri untuk berubat berakhir dengan tragedi apabila mereka terbunuh setelah melalui satu 'upacara membelasah sesama sendiri' di Pangsapuri Sri Sarawak, Jalan Imbi di sini petang semalam.

kah kah kah…. gua cadangkan ubat yang sama di gunakan oleh muhidin terhadap ali rastam…. kah kah kah…. ubat ini juga di guakan untuk kj dengan mukriz…. kah kah kah….SAYA TIDAK MAHU LANGKAU PIMPINAN – U.malayau

MUAR 2 Okt. Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau tidak mahu membuat pengumuman yang melangkau pucuk pimpinan parti itu dalam memutuskan jawatan yang akan ditandinginya pada pemilihan parti Mac tahun depan.

Sebaliknya beliau hanya akan mengumumkan keputusannya itu selepas Presiden parti, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memaklumkan kedudukan beliau selaku pemimpin nombor satu parti dalam masa terdekat ini.

Saya tidak mahu melangkau lebih awal sebelum Perdana Menteri membuat keputusan. Kita lihat Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri tidak pernah cakap apa-apa mengenai kedudukan beliau.


kah kah kah…. munkee ni kelentong lagi…. munkee ni yang bagi tekanan pada dolah… ni dah cakap dia hormat pada dolah…. kah kah kah…woit munkeee….peminat afundi bolehlaaa kamu kelentong….. nak kelentong sapa ni… dulu munkeee ni juga yang cakap dia tak nak duduk dijawatan yang sama….ni nak berbudi bahasa….. kah kah kah….dah ramai orang nak benam kepala dia baru dia pandai nak bebudi….kah kah kah…BERSATULAH, KENAPA PERLU BERKELAHI ? – U.malayau

APAKAH kesannya jika Malaysia yang terdiri daripada masyarakat berbilang kaum tidak bersatu padu? Mungkinkah negara ini dapat mencapai kemerdekaan dan seterusnya kemajuan seperti dinikmati sekarang?

Bayangkan kesannya terhadap sistem politik, ekonomi dan sosial negara jika masyarakat berpecah-belah dan negara huru-hara? Mungkinkah kita dapat meraih kecemerlangan pada masa depan jika keadaan sedemikian berlaku, dan terdapat jurang besar antara kerajaan dengan rakyat?


kah kah kah…. nak bersatu cam mana…. asik-asik kontrek kamu saje yang dapat….asik-asik projek kamu saje yang dapat…. asik-asik tender anak bini kamu yang dapat…. nak bersatu buat apa? …. asik-asik lesen teksi nazri yang dapat….asik-asik AP rafidah yang dapat…. nak bersatu buat apa…. ingat kami bodoh… ingat kami ini bodoh macam peminat mawi…. kah kah kah….ingat kami ni peminat penyanyi pop dataran merdeka ke…. ..kah kah kah…bersatu untuk apa? ..... kah kah kah…. cemerlang bukan dapat beli kasut…kah kah kah… kecermerlangan bukan dapat beli petai di chow kit….nak buat apa kecemerlangan? … bukan dapat bayar bil leterik….kah kah kah…ingat kami bodoh macam telo….kah kah kahMENCARI TEMAN SEKS DI TELEVISYEN – U.malayau

KUALA LUMPUR 2 Okt. Laman sembang yang dikendalikan oleh beberapa stesen televisyen tempatan semakin tidak terkawal apabila ia disalahgunakan oleh sesetengah pihak untuk mencari pasangan seks.

Mesej-mesej panas untuk mencari wanita kesepian yang dihantar oleh pengguna lelaki seringkali melepasi tapisan pihak penyedia perkhidmatan dan tersiar di kaca televisyen.


kah kah kah…. looser of the world unite…. kah kah kah…. ni berita baik…. tak sangka banyak looser yang gersang…. terutama lepas bulan puasa kah kah kah….LAMAN SEMBANG 8TV DIGANTUNG – U.mlayau

KUALA LUMPUR 3 Okt. Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi (KTAK) menggantung serta merta perkhidmatan laman sembang yang disiarkan stesen televisyen 8TV selepas ia disalah guna oleh penonton untuk mencari pasangan seks.

kah kah kah….. hula la…. gua baru nak pegi rumah jiran nak tumpang tengok tv….kah kah kah….kesian bila baca berita ini…. apa jadi dengan looser-looser yang gersang… kah kah kah….gua cadangankan pergi cari ayam siam…. hah kah kah