.

Rabu, 10 Disember 2008

SATU LAGI USAHA MENGHINA BAHASA KEBANGSAANMASALAH papan tanda pelbagai bahasa di George Town, Pulau Pinang belum selesai, kini Perak pula mahu memanaskan lagi isu ini.

Walau apa pun hujah mengenai cadangan untuk menggantikan papan tanda jalan yang sedia ada dengan papan tanda pelbagai bahasa di Taman Cempaka, Ipoh, ia tidak patut dilaksanakan.

Bermula dengan usaha yang boleh dianggap penghinaan terhadap bahasa kebangsaan, ditakuti ia akan mengotak-katikkan dasar-dasar yang telah ditetapkan oleh kerajaan pusat.

Penggunaan papan tanda pelbagai bahasa dan tulisan perlu dihentikan. Kita perlu mencari jalan penyelesaian supaya tidak diketawakan oleh generasi cucu cicit kita nanti.

Melihat perkembangan yang semakin tidak sihat ini, maka Akta Dewan Bahasa dan Pustaka 1967 patut dipinda dan dibentangkan di Parlimen dalam kadar segera.
Ini kerana terdapat kelemahan dalam Akta itu hingga menyebabkan DBP tidak mempunyai 'taring' dan kuasa undang-undang dalam soal bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

DBP yang diletakkan tanggungjawab memartabatkan bahasa kebangsaan tidak dapat bertindak ke atas kerajaan negeri Pulau Pinang yang menggunakan pelbagai bahasa untuk papan tanda jalan di negeri tersebut.


kah kah kah…. tukarlaaah dulu nama UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION … ini bukan dalam bahasa melayu…. cakap nak berjuang untuk melayu…. nama gerombolan pun tak pakai nama melayu…. kah kah kah…

kah kah kah… asik asik nama jalan…. asik asik hina bahasa melayu … kah kah kah

kah kah kah…. tak kan tak nampak berselirat iklan besar besar dalam bahasa inggeris… tak kan mata rabun… janganlaa buat tak sedar…kah kah kah…

…depan pejabat dewan bahasa dan petaka tu ada iklan dalam bahasa inggeris … terpampang… tak kan tak nampak….

..depan angkasapuri ada berselirat iklan dalam bahasa inggeris… tak kan tak nampak…

… sepanjang lebuh raya perseketuan ada banyak iklan dalam bahasa inggeris… lebih besar dari nama jalan…. tak kan mata rabun….

kah kah kah….itu pasal orang cakap ZINA ZAIN DI HUJUNG LAUT NAMPAK….
BIK MAMA ATAS KATIL TAK NAMPAK…..
kah kah kah…1,000 PENYOKONG PKR PADANG SERAI SERTAI MIC melayauKULIM 9 Dis. - Setelah sekian lama berasa tertipu dengan janji manis Parti Keadilan Rakyat (PKR), sekumpulan 1,000 penyokong parti pembangkang itu di kawasan Parlimen Padang Serai bertindak menyertai MIC semalam.

Mereka menyerahkan borang keahlian MIC kepada Setiausaha MIC Kedah, S. Ananthan pada satu majlis di Padang Serai dekat sini malam tadi.

kah kah kah …. ini pelik dari mana orang india ni datang?.... kah kah kah… tiba-tiba masuk mic…. kah kah kah…..

PKR parti baru…. bila pulak dia ada 1000 ahli…. kah kah kah….mic parti lama… ini mesti kelentong ni…. kalau pkr ada 1000 ahli itu sudah hebat…. kah kah kah…

kah kah kah…. kalau mengikut berita melayau pkr hari ini sudah tak ada penyokong… ahli semua udah lari... kah kah kah…

kah kah kah...ni nak dekat pilihanraya kecil di KT perhatikan mesti ramai yang akan tinggalkan PAS dan PKR….kah kah kah…

woit …. tak payahlaaa buat berita tipu melayu ni… hentikanlaaa berita membodohkan melayu… melayu dah ramai bodoh… cukuplaaaaa… buatlaa berita yang membuka fikiran melayu….MOGOK : NELAYAN 143 ENGGAN KE LAUT -MalaysiaKini
Tiga hari menjelang mogok besar-besaran nelayan di tiga negeri, pemilik 143 kapal di Kota Kinabalu mula berbuat demikian hari ini,

Mereka mendakwa mengalami kerugian akibat harga diesel lebih tinggi dan hasil tangkapan ikan mereka merosot.

Mereka menghalang kapal-kapal itu keluar ke laut bagi tempoh yang tidak ditentukan, dengan harapan kerajaan akan menimbangkan rayuan mereka untuk mensubsidikan harga diesel kepada RM1 seliter.

kah kah kah….. rakyat sudah bangun…. Ini MOGOK KE DUA SELEPAS MOGOK PEKERJA KELAB GOLF DI KUANTAN…...kah kah kah

kah kah kah…. ini warga sabah…. mereka selalu tercorot … kah kah kah… selalu kena kelentong….kah kah kah…ni mereka dah berani bangun…..kah kah kah…

…. INI SEJARAH BELUM PERNAH NELAYAN MOGOK….inilah kali pertama berlaku dalam negara …

kah kah kah....tapi satu habuk media lain tak lapor....kah kah kah...