.

Selasa, 20 Oktober 2009

DENGAN BANGGANYA : SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYUMENTERI AKAN LANCARKAN PROJEK INI TIDAK LAMA LAGI JANGAN RISAU
KERAJAAN MUNGKIN TANGGUNG KOS KERUGIAN RM1.14 BILION PROJEK LANDASAN BERKEMBAR ELETERIK -bernama

KUALA LUMPUR, 19 Okt (Bernama) -- Kerajaan besar kemungkinan terpaksa menanggung sebahagian RM1.14 bilion kos kerugian, dianggarkan bagi projek Landasan Berkembar Elektrik antara Rawang dan Ipoh, yang tidak diuruskan dengan baik.
Pengauditan yang dijalankan antara Ogos 2008 hingga Jan 2009 mendapati beberapa kelemahan dalam pelaksanaan projek itu seperti kelewatan projek disiapkan menyebabkan kos projek meningkat, peralatan dibeli melebihi keperluan serta perolehan tren tidak diselaraskan dengan pembangunan infrastruktur menyebabkan infrastruktur yang dibangunkan tidak dapat digunakan sepenuhnya sebaik sahaja ia disiapkan.

"Projek ini tidak diuruskan dengan baik menyebabkan objektif pelaksanaannya tidak dapat dicapai seperti mana yang dirancang," menurut Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2008 yang diedarkan di sini.

KAH KAH KAH…

kah kah kah…. SATU LAGI KANTOI MANTOI…. kah kah kah…

kah kah kah…. KRONI MANA SUDAH REMBAT SATU BILION LEBIH….kah kah kah…

woit…. PATUTLAH … BELANJAWAN NEGARA DEFISIT….. KRONI REMBAT DUIT…. kah kah kah…

kah kah kah… INI BELUM MASUK KIRA … DUIT KOMISEN…. kah kah kah..

kah kah kah... RAKYAT DITIPU DAHULU... KRONI REMBAT KEMUDIAN... kah kah kahPENGUMUMAN JABATAN GEOLOJIWARGA JAKARTA DI INGATKAN BERSEDIA -GEMPA MUNGKIN BERLAKU LAGINajib Razak and his husband Rosmah Mansor wave to journalists as they arrive for the inauguration of Indonesian President Susilo Bambang Yudhoyono at the House of Representative building in Jakarta.
CISSS TAK FAHAM FAHAM
PROJEK BINAAN JAKAN SAPULUT – KALABALAKAN TIDAK CAPAI OBJEKTIF
-berita hairan

Projek Pembinaan Jalan Sapulut-Kalabalakan didapati tidak mencapai objektifnya iaitu membina jalan bertar atau berturap yang menghubungkan pekan Sapulut di Keningau dengan Kalabalakan di Tawau, Sabah.

Sebaliknya, menurut Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2008 yang dikeluarkan hari ini, hanya jalan "gravel" yang dibina dalam projek yang membabitkan peruntukan RM565 juta itu.

"Audit mendapati kerja penyiasatan tanah tidak dilaksanakan dengan sempurna mengakibatkan banyak bahan yang tidak sesuai seperti batang balak digunakan untuk membuat jalan oleh syarikat konsensi pembalakan tidak dapat dikesan.

KAH KAH KAH….

kah kah kah… TAK SAMPAI OBJEKTIF?..... kah kah kah..

woit… SIAPA KATA TAK CAPAI OBJEKTIF…. kah kah kah..

woit… APALAH AUDIT NEGARA INI… SALAH CONGAK…. kah kah kah…

kah kah kah…. SERATUS PERATUS MENCAPAI OBJEKTIF… kah kah kah..

woit…. PROJEK DI BUAT UNTUK REMBAT DUIT…. kah kah kah…

kah kah kah… SIAP TAK SIAP …BELAKANG KIRA…. kah kah kah…

kah kah kah… TENGOK JALAN TELOK KEMANG… TAK SIAP SAMPAI HARI INI... KRONI DAH KAYA…kah kah kah…

woit… OBJEKTIF … TETAP TERCAPAI…KRONI DAPAT PROJEK…kah kah kah..

kah kah kah… KRONI PASTIKAN DAYAK DAN IBAN DAPAT TUAK BILA MENGUNDI…. kah kah kah…INI BERITA FITNAH – RAJA PETRA FITNAH RAJA GOPAL
SIAPA PERCAYA PUNGGUNG AKAN DI ROTAN.. KAH KAH KAH …kah kah kah

Kita semua tahu apa yang berlaku di Perak. Tetapi ramai yang tidak tahu, mengapa ia berlaku.

Sekiranya anda masih ingat, ianya mengambil masa seminggu untuk kerajaan baru di Perak dan Selangor mengangkat sumpah selepas pilihanraya umum Mach 2008. Kedua-dua Sultan dinegeri ini mahu ‘membincangkan’ terlebih dahulu dengan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat.Sultan kemudiannya meletakkan beberapa syarat sebelum bersetuju untuk melantik Pakatan Rakyat sebagai kerajaan negeri yang baru.

Jurang masa selama seminggu itu telah memberika masa kepada kerajaan negeri yang lama iaitu Barisan Nasional untuk memindah dan memusnahkan banyak bukti-bukti penyelewengan yang dilakukan sebelum ini.

Kelewatan selama seminggu ini juga membolehkan Barisan Nasional menawarkan kemungkinan untuk Umno bergabung dengan Pas untuk membentuk kerajaan baru di Selangor dan Perak. Malah, Umno bersetuju memberikan kerusi Menteri Besar kepada Pas dikedua-dua negeri ini. dan kemuncaknya, Umno malah bersetuju untuk membenarkan Pas melaksanakan undang-undang Islam dikedua-dua negeri ini.

Tetapi, Pas terus bersama dengan dua rakan mereka, PKR dan DAP didalam Pakatan Rakyat dan menolak tawaran Umno. Akhirnya, kedua-dua Sultan tidak mempunyai pilihan melainkan menerima Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baru di Perak dan Selangor. Tetapi ini tidak menghentikan mereka dari terus merancang dibelakang tabir tentang bagaimana untuk menjatuhkan kedua-dua kerajaan ini.

Sultan Selangor agak bersedia untuk menerima keadaan yang berlaku. Tambahan pula, Pakatan Rakyat Selangor mempunyai majoriti yang cukup banyak dan agak susah untuk membeli ramai Ahli Dewan Undangn Negeri. Tetapi, Perak agak berlainan sama sekali. Majoriti yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat Perak amat sedikit berbanding Selangor.

Sebaik saja kerajaan baru dibentuk di Perak, Sultan Perak mula meminta macm-macam. Kerajaan Pakatan Rakyat Perak bersedia bertolak ansur, demi menjaga hubungan baik dengan istana. Tetapi apa yang diminta oleh Sultan dan kerabat diraja agak berlebihan dan kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak mempunyai pilihan melainkan menolak permintaan Sultan.

Dan ini menyebabkan Sultan murka. Dan apabila Pakatan Rakyat Perak kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri, Barisan Nasional mempunyai jalan yang amat mudah untuk mendapatkan perkenan untuk Barisan Nasional membentuk kerajaan baru.

Pada mulanya, Sultan Perak tidak begitu pasti sama ada hendak menyingkir kerajaan Pakatan Rakyat dan memilih Barisan Nasional. Apabila Menteri Besar, Nizar Jamaludin berjumpa dengan Sultan dan memohon Dewan Undangan Negeri dibubarkan untuk membolehkan pilihanraya baru diadakan, Sultan meminta masa untuk membuat pertimbangan. Tetapi sebaik saja selepas itu, Najib Tun Razak berjumpa Sultan dan mempengaruhi Sultan untuk menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri, sebaliknya melantik Barisan Nasional untuk membentuk kerajaan yang baru.

Taktik Najib amat mudah. Nazrin, anak kepada Sultan Azlan Shah, tidak sepatutnya menjadi Raja Muda. Dan ini bermakna, dia tidak sepatutnya menjadi Sultan kelak. sekiranya Sultan Azlan mangkat. Kerajaan Pusat tidak akan menyokong Nazrin sebagai Sultan Perak seterusnya. Lihatlah apa yang berlaku di Negeri Sembilan. walaupun Yamtuan melantik anaknya sebagai Raja Muda, tidak bererti dia akan menjadi Yamtuan.

Oleh itu, sama ada Nazrin boleh menjadi Sultan atau tidak bergantung kepada hubungan baik dengan kerajaan Pusat. Tetapi hubungan baik itu hanya boleh diperolehi sekiranya Barisan Nasional menjadi kerajaan negeri. Kalau Pakatan Rakyat masih lagi menjadi kerajaan negeri, maka Nazrin terpaksa membayar harganya apabila tiba masa untuk menggantikan bapanya.

Tambahan pula, Sultan dan keluarganya telah meminta banyak perkara dari kerajaan Pakatan Rakyat, semuanya telah ditolak. Umno pula akan memastikan bahawa semua permintaan Sultan dan keluarganya akan dipenuhi sekiranya Barisan Nasional dipilih sebagai kerajaan negeri.

Dan dengan itu, Pakatan Rakyat menemui ajalnya di Perak. Sultan memilih Barisan Nasional sebagai kerajaan negeri yang baru dan Pakatan Rakyat menjadi pembangkang.

Apakah permintaan Sultan dan keluarganya yang ditolak oleh Pakatan Rakyat dan sebaliknya diterima oleh Barisan Nasional? Mari kita tengok, dalam masa beberapa bulan saja, Sultan dan keluarganya tiba-tiba menjadi salah satu keluarga diraja yang terkaya di Malaysia, sebaik saja Pakatan Rakyat tumbang.

1. Umno menghadiahkan kepada Sultan sekeping tanah yang dikenali sebagai lot 183578. Tanah seluas kira-kira 600 ekar ini terletak di Tanjung Tualang, dalam daerah Kinta. Tanah ini telah di berikan kepada salah seorang proksi Sultan yang bernama Mohamed Khaair Johari Hj. Osman.

2. Umno menghadiahkan kepada Sultan konsesi balak seluas 1,000 ekar yang terletak di Ulu Kenderong, Gerik, Hulu Perak, disepanjang lebuhraya Gerik-Kupang. Konsesi ini pada mulanya diberikan kepada Universiti Utara Malaysia. Walaubagaimanapun, pemberian ini ditarik balik dan diberikan kepada Pusat Kreatif Kanak-Kanak dimana Pengerusinya ialah Raja Datuk Seri Ashman Shah Ibni Sultan Azlan Shah.

3. Umno menghadiahkan kepada Sultan tujuh konsesi balak di kompartmen 39, 41, 42, 43, 44, 45 dan 49 di Hutan Simpan Kenderong di Hulu Perak. Ketujuh-tujuh lot ini, yang berjumlah kira-kira 600 ekar, diberikan kepada dua syarikat proksi Sultan - Syarikat Zotonjaya Sdn Bhd dan Kibaran Wang Sdn. Bhd.

4. Umno akan meluluskan satu cadangan penghutanan semula (reforestation) yang melibatkan 10,781 hektar. 5,781 hektar terletak di Hutan Simpan Gunung Besout, di selatan Perak wementara 5,000 hektar lagi di Pondok Tanjung dalam daerah Larut Matang. Syarikat yang akan mendapat projek ini ialah Permatang Utama Sdn. Bhd (nombor syarikat 513583-D) dimana Pengerusi Eksekutifnya ialah Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah, menantu kepada Sultan Azlan Shah).

5. Berikutan dengan itu, Datuk Seri ismail Farouk Abdullah dibenarkan untuk mengambil alih Hotel Casuarina milik kerajaan negeri dengan harga yang paling murah iaitu RM43 juta dimana harga sebenar jauh lebih tinggi dipasaran terbuka. Hotel tersebut terletak dikawasan paling strategik di Ipoh malah harga tanah lapang saja mempunyai nilai yang amat tinggi.

Keluarga Diraja Perak bukan orang susah. Tetapi nampaknya mereka tamak. Raja datuk seri Eleena Azlan Shah merupakan Pengarah kepada Gamuda Berhad dan juga merupakan orang ke 25 kaya di Malaysia dengan harta bernilai RM773 juta. Ini menjadikan beliau wanita kedua terkaya di malaysia selepas Puan Sri Chong Chook Yew, yang menduduki tangga ke 18 dengan harta bernilai RM1 billion.

Gamuda Berhad juga telah diberikan kontrak bernilai lebih RM10 billion. Ia juga mengurus dan menyelenggara lebuhraya sepanjang 230 kilometer dan juga merupakan pemaju hartanah di empat projek bandar baru yang melibatkan lebih dari 30,000 rumah.

Itulah kisahnya. Rakyat Perak, khususnya orang Melayu, merasakan bahawa pembangkang tidak menunjukkan hormat kepada Sultan. Apa yang tidak diketahui oleh mereka ialah Sultan tidak seharusnya diberikan penghormatan. Dan ramai juga yang tidak tahu mengapa Sultan mahukan Pakatan Rakyat disingkir di Perak.

Sekarang, kita berharap, rakyat Perak tahu apa yang berlaku.

(Artikel diatas adalah terjemahan daripada artikel asal Raja Petra “Why the Pakatan Rakyat government was brought down in Perak” yang disiarkan di Malaysia Today)


INI BARU BERITA BETUL .... KAH KAH KAH... kah kah kah

DASAR KEWANGAN PERLU MANAFAAT RAKYAT : RAJA NAZRIN – berita hairan


Dasar kewangan yang diwujudkan perlu memberi tumpuan kepada rakyat dan tidak sewajarnya disediakan untuk pelabur dan pengurus wang saja, titah Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah hari ini.

Baginda bertitah, pada permulaan krisis kewangan global semasa, terdapat perbezaan antara kepentingan golongan pelabur dan orang biasa, tetapi Asia tidak boleh mempunyai dua versi berkenaan.

"Pembuat dasar tidak boleh memenuhi keperluan golongan elit dan mengetepikan orang biasa yang bersusah payah mencari rezeki," titah Raja Nazrin, yang juga duta kewangan Pusat Kewangan Islam Antarabangsa Malaysia.

KAH KAH KAH… KAH KAH KAH… KAH KAH KAH
INI BERITA HAIRAN LAGI PELIK - ADA MACAM MACAM JENIS GILAKALAU TAK DAPAT SERENGAH JAMBAN TAN - YANG INI PUN OK

UMNO LANGKAWI CADANG JAMBATAN SEPARUH
- berita hairan

LANGKAWI: Umno Bahagian Langkawi akan mengemukakan cadangan kepada kerajaan untuk projek pembinaan "jambatan separuh" bagi menjimatkan kos perbelanjaan, masa perjalanan feri dan kargo antara Langkawi dengan Kuala Perlis.

Ketuanya, Nawawi Ahmad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Kuah, berkata sekiranya cadangan pembinaan jambatan itu dipersetujui, projek itu berupaya membangunkan pelabuhan Langkawi sebagai pelabuhan bebas cukai.

"Pada masa ini, jarak perjalanan antara Langkawi ke Kuala Perlis, sejauh 24 kilometer memakan masa satu jam menerusi perkhidmatan feri, tetapi dengan pembinaan jambatan separuh itu, dapat menjimatkan masa kepada 20 minit," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
KAH KAH KAH… KAH KAH KAH…

woit…. GEROMBOLAN INI GILA PROJEK JAMBAN TAN… kah kah kah…

kah kah kah… DULU MADEEY GILA NAK BUAT JAMBAN TAN BENGKOK…. kah kah kah…

kah kah kah… MUNKEE INI GILA NAK JAMBAN TAN SETENGAH JALAN… kah kah kah…

woit… GILA INI ADA 999 MACAM… kah kah kah…

kah kah kah… YANG INI GILA PROJEK JAMBAN TAN…. kah kah kah…

kah kah kah… TAK DAPAT SATU JAMBAN TAN…. SETENGAH PUN TAK APA…. kah kah kah…

woit... JAMBAN TAN BULUH PUN OK... kah kah kah..

woit… YANG PENTING PROJEK MASYUUUK…. kah kah kah..

nota:
macam macam gila gerombolan nak menipu.
macam macam cara nak rembat duit.
ada tebang hutan balak kerana nak buat bio diversiti
ada nak buat tembok sempadan tak nak bagi bangla masuk
ada nak empang laut tak nak bagi indon masuk
ada nak bawa masuk kuasa leterik dari bakun
ada nak kurangkan gempa bumi
ada nak jual quran dalam komputer


macam macam
semua nak menipu.
semua nak tipu melayu.
semuan nak bodohkan melayu.

p/s – buatlah projek kuruskan badan
mesti dapat bujet kah kah kah
TURUN LAGI KE JALAN RAYABERSEDIA DARI SEKARANG
TIADA CADANGAN MANSUHKAN ISA


Kerajaan tidak berhasrat memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana undang-undang itu masih relevan dan terpakai dalam suasana keselamatan dan ketenteraman awam semasa negara, kata Hishammuddin Hussein.

"ISA perlu dikekalkan kerana keberkesanannya dalam mencegah sebarang perbuatan, kegiatan atau aktiviti berbentuk subversif ataupun yang boleh mengancam atau memudaratkan keselamatan negara dan ketenteraman awam," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

KAH KAH KAH…

woit… NAMPAKNYA RAKYAT KENA KELUAR SEKALI LAGI… kah kah kah…

kah kah kah…BILA RAKYAT KELUAR BERIBU RIBU…. GEROMBOLAN GELABAH…. kah kah kah..

nota:
pejuang bahasa
pejuang demokrasi
yang anti akta keselamtan dalam negeri
jangan kena tipu
bersedia untuk turun ke jalan raya lagi.
MUNKEEE KAMI MENEBENG MASUK FRAMEINI GAMBAR MUNKEE INI KENA TIBAI
MENEBENG LAGIMUNKEE NI LAGI


LAGI MASUK FRAME


MENEBENG LAGI


PERPADUAN NEGARA PERLUKAN MAKLUMBALAS OARANG RAMAI - melayau

Kerajaan meminta orang ramai memberikan maklumbalas dan idea mengenai cara-cara memperbaiki perpaduan negara di Malaysia.

Koh Tsu Koon berkata, maklumbalas dan cadangan yang diterima daripada orang ramai akan membantu dalam perbincangan mengenai perpaduan dan satu Malaysia pada sesi penjanaan idea atau "makmal".

KAH KAH KAH…

woit… SIAPA MUNKEEE INI ?.... kah kah kah…

kah kah kah… SIAPA LANTIK MUNKEE INI… kah kah kah…

kah kah kah… MUNKEEE INI BERCAKAP UNTUK SIAPA?... kah kah kah…

woit…. MUNKEE INI DAH KENA BALING DARI TANJUNG… IDUP LAGI RUPANYA… kah kah kah..

woit… MUNKEE INI SUDAH JADI MAT TEBENG… SUKA MENEBENG DAN BERGAMBAR…. kah kah kah..

nota:
perhatikan munkee ini.
munkee ini amat rajin masuk frame.
munkee ini cukup suka bergambar.
munkee mat tebeng tidak mewakili sesiapa
suruh munkee ini padukan parti gerakan dulu kah kah kah

EKONOMI MAT MONGOLKERAJAAN UTAMAKAN KESELESAAN RAKYAT BERBANDING DEFISIT


Kerajaan berpendapat adalah lebih penting untuk memastikan rakyat sentiasa selamat dan dalam keadaan selesa serta tidak terbeban dengan masalah ekonomi berbanding menumpukan usaha untuk membendung defisit tambahan yang dialami negara, kata Najib Razak.

Ini kerana defisit adalah satu perkara yang tidak dapat dielakkan dalam jangka pendek dan semua negara akan mengalami defisit tambahan.

KAH KAH KAH…

kah kah kah…. INI EKONOMI MAT MONGOL…. kah kah kah…

kah kah kah… DEFISIT DAH SUDAH LEBIH 7%.... kah kah kah…

kah kah kah… MANA MANA NEGARA DALAM DUNIA YANG LEBIH DARIO 3.5 % DEFISIT DIANGGAP EKONOMI DALAM BAHAYA…. kah kah kah…

woit… ERTINYA… BEBERLANJA LEBIH BANYAK DARI DUIT YANG ADA DALM TANGAN… kah kah kah..

kah kah kah… ERTINYA : BERHUTANG PADA ALONG… kah kah kah…

woit… AKHIRNYA RAKYAT JUGA YANG BAYAR… kah kah kah..

woit… JANGAN LAH NAK MENIPU MELAYU…. kah kah kah…

woit… DUIT KERAJAAN ITU DUIT RAKYAT LAAA… kah kah kah…

kah kah kah…BUKAN DUIT SUSU BIK MAMA…. kah kah kah…

woit... KATA DULU: OUR ECONOMY HAS NO PROBLEM ... kah kah kah...

kah kah kah... OUR FUNDUMENTAL IS STRONG KE ATAU MY BRA IS BIG... kah kah kah