.

Selasa, 12 Mei 2009

SUARA DARI GUA


KU LI SOKONG DUN PERAK DIBUBAR
- mStar

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menyokong tindakan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin agar Sultan Perak, Sultan Azlan Shah memperkenankan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN).

"Kita berharap Sultan memperkenan untuk membubarkan DUN. Ia bukan sahaja tindakan sewajarnya, tetapi satu-satunya cara keluar daripada krisis yang membelenggu Perak,"kata tulisan terbaru dalam blognya semalam.

kah kah kah… INILAH SUSUK YANG SEHARUSNYA MENJADI PM MALAYSIA …kah kah kah..

kah kah kah…INI LAH SUARA RASIONAL….kah kah kah…

kah kah kah… SAYANG SUSUK INI KENA KELENTONG OLEH MADEY… kah kah kah….PULANGKAN KEPADA WARGA PERAK
PERAK KEMBALI KE PANGKAL PERMULAN KRISISKelmarin Nizar menjadi MB yang sah. Ini keputusan Mahkamah Tinggi.

Petang ini Zambry membuat rayuan untuk menangguhkan keputuasan itu. Rayuan di terima.

MB Nizar dan para Exco Pakatan telah meninggalkan pejabat kerana mengikut perintah mahkamah.

Pentabiran kerjaaan negeri Perak kembali ke pangkal asal krisis.

Jawapan terbaik ialah memulangkan semua keputusan kepada warga Perak. Jika tidak Perak akan menjadi negeri gagal pertama di Malaaysia.BERITA MENAKUTKAN – PELIK TETAPI BENAR


BEKAS KETUA WANITA KEADILAN AMBIL BORANG PENCALONAN
– berita hairan

GEORGETOWN: Bekas Ketua Wanita Parti Keadilan Nasional (Keadilan) Pulau Pinang, Aminah Abdullah, menjadi individu pertama mengambil borang kertas penamaan calon bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, semalam.

kah kah kah… NAMA AMINAH BINTI ABDULLAH… kah kah kah..

kah kah kah… NAMA YANG MENGENTARKAN….kah kah kah..

kah kah kah…. NAMA YANG AMAT DI TAKUTI….kah kah kah…

kah kah kah….NAMA YANG CUBA DI HINDARKAN…..kah kah kah…

kah kah kah…. NAMA MINAH CUN DARI MONGOLIA….kah kah kah…RAKYAT MENENTU ARAH !PULANG KAN KEPADA RAKYAT


Adalah hak warga untuk menentukan siapa yang perlu mereka jadikan wakil untuk membuat perundangan dan mentabir.

Penentuan ini bukan hak menteri, bukan hak raja dan bukan hak tuan punya warong nasi kandar atau along penjual nombor tikam ekor.

Dalam sistem demokrasi dan Raja Berperlembagaan – kitab rujukan ialah Perlembagaan.

Justeru dalam kes Perak adalah terbaik untuk di bubarkan Dewan Adun dan di adakan sekali lagi pilihanraya untuk Perak.

Oook aah oook aaah yang berpanjangan adalah tanda yang tidak sehat bukan sahaja untuk warga Perak tetapi untuk pembudayaan demokrasi di Malaysia.

Pembudayaan demokrasi di tanah air kita ini masih belum melebar luas dan kukuh. Kita wajib bersama-sama meluaskan pemahaman warga tentang apa yang kita junjung sebagai Perlembagaan, perundangan, badan kehakiman, lembaga pembuat undang-undang dan lembaga yang menjalankan dasar.

Semua ini adalah lembaga-lembaga yang yang menjadi tiang daulah. Lembaga-lembaga ini wujud berjalan terpisah dan bersendirian. Jika ini tidak difahami maka daulah akan gagal – failed state.

Daulah gagal bukan satu yang baru. Zimbabwe adalah daulah gagal. Pakistan adalah daulah gagal. Iraq adalah daulah gagal. Afghanistan adalah daulah gagal.

Malaysia mungkin akan menuju ke daulah gagal jika lembaga-lembaga yang sedia wujud tidak difahami fungsinya. Atau lembaga-lembaga ini tidak bebas dan dibeli dengan rasuah.

Justeru inilah sebab utama kenapa kita semua menentang rasuah. Kita menentang rasuah bukan kerana kita tidak suka orang dapat duit. Kita menentang rasuah kerana ianya akan memusnahkan daulah. Apabila daulah musnah – musibah nya adalah untuk semua warga. Tidak ada yang terkecuali.

Selama 22 tahun Madey menjadi kepala – rasuah telah membudaya kukuh. Lembaga lembaga daulah – badan kehakiman, media, Perlembagaan - semuanya diinjak-injak.
Satu demi satu keyakinan warga terhadap lembaga-lembaga daulah ini terhakis.

Keyakinan bukan sesuatu yang boleh dibuat pasang siap. Ianya memgambil masa. Kalau 22 tahun Madey menghakiskan keyakinan warga terhadap media, badan kehakiman, badan kepolisian, pentabiran negara – mungkin ianya akan mengambil masa yang sama untuk mengembalikan keryakinan ini.

Justeru langkah pertama yang bijak untuk mengembalikan ialah mengadakan sekali lagi pemilihan wakil Adun untuk Perak. (TT)TERBALIK KOTINI PERANCANGAN TERBARU.


Zambry akan meminta Ganesan memanggil Sidang Dewan Tergempar untuk membuat undi tidak percaya kepada Nizar.

Untuk menghalang persidangan ini diadakan pintu Dewan akan di kunci.

Zambry tidak ada pilihan - akan mengadakan mesyuarat di bawah pokok kelapa.

Mahkamah kemudian akan 'menentukan' sama ada persidangan di bawah pokok kelapa ini sah atau tidak kah kah kah.

BUKAN SATU MALAYSIA - SATU DUNIA !!!18 BUAH NEGARA MENGHINA PM, TIDAK ADA APA-APA TINDAKAN – MUSTAFAA ALI
– Buletin Online


Ketua Pengarah Pilihanraya PAS, Mustafa Ali berkata Barisan Nasional (BN) tidak mahu menyertai Pilihanraya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti di Pulau Pinang pada 31 Mei depan kerana tidak sanggup menerima kekalahan setelah kecundang empat kali, dari lima pilihanraya kecil yang diadakan sebelum ini.

Beliau berkata, ada pihak-pihak yang mendakwa, Presiden UMNO itu, tidak mahu bertanding dalam pilihanraya tersebut kerana tidak sanggup lagi mendengar nama Altantuya, wanita Mongolia yang mati dibunuh, dikaitkan dengan beliau.(Video Klip Didalam)

“Tetapi ada orang beritahu, sebenarnya Najib tidak mahu bertanding pilihanraya (DUN Penanti) kerana tidak mahu lagi mendengar Altantuya disebut-sebut,

Katanya, sekiranya PRK DUN Penanti tidak diadakan, nama Altantuya tidak akan disebut dan beliau dapat melupakan sekejap tentang isu Altantuya.

Mustafa yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata, akhbar dalam 18 buah negara didunia menyiarkan laporan peristiwa Altantuya dan mengaitkannya dengan Perdana Menteri Malaysia.

Tetapi, katanya, ketika 18 buah negera menghina Perdana Menteri Malaysia, Duta Malaysia diluar negara tidak melakukan apa-apa dan kerajaan Malaysia juga tidak memanggil Duta negara tersebut.

Ia berlaku demikian kerana, katanya, sekiranya diambil tindakan tertentu dan apabila siasatan dijalankan, dibimbangi ia akan menemui kebenaran yang lebih ‘parah’.

kah kah kah… TAK MAHU DENGAR NAMA ALTANTUYA?... kah kah kah..

kah kah kah…. NAMA YANG AKAN TERDENGAR NANTI IALAH AMINAH BINTE ABDULLAH …. kah kah kah

kah kah kah… AMINAH ABDULLAH NAMA MELAYU ALTANTUYA…. kah kah kah..

kah kah kah... LARI PUNYA LARI.... SAMPAI SITU JUGA...kah kah kah..

woit …. 18 BUAH NEGARA MENGHINA PM MALAYSIA?..... kah kah kah..

kah kah kah… NAK SAMAN MACAM MANA.... SATU MALAYSIA DAH TAHU…kah kah kah….

kah kah kah… SEKARANG KES SITI AMINAH INI SUDAH JADI BERITA SATU DUNIA … kah kah kah..PELIK BERTAMBAH HAIRAN11 DITAHAN KES KEHILANGAN BEG MENTERI
– berita hairan

Polis menahan 11 individu bagi membantu siasatan kes kehilangan beg bimbit Menteri Pengangkutan, Ong Tee Keat dan pengawal keselamatannya di Taman Perling, di sini, petang semalam.

Ketua Polis Johor, Mohd Mokhtar Mohd Shariff, berkata semua lelaki terbabit ditahan selepas polis menerima laporan daripada seorang lelaki kira-kira jam 5 petang, mendakwa cermin kenderaan pelbagai gunanya (MPV) yang diletakkan di Taman Perling dipecahkan dan beberapa barangan di dalamnya hilang.

KAH KAH KAH… kah kah kah… KAH KAH KAH

kah kah kah… BUKAN BEG SAJE YANG HILANG…. PENGAWAL PRIBADI PUN HILANG…. kah kah kah..

kah kah kah… KALAU DI GANU KES MACAM INI ILANG CARI KAMBING… kah kah kah..

kah kah kah…. INI PENGAWAL KESELAMATAN … BOLEH ILANG MACAM MANA?..kah kah kah..

woit…TAK KAN PEGAWAI INI MASUK DALAM BONET KERETA…SATU HARI SUDAH ILANG kah kah kah..DUN PERAK AKAN BUBAR ?DAP ULANGI DESAKAN BUBAR DUN PERAK
–bernama

DAP hari ini mengulangi desakannya supaya Dewan Undangan Negeri Perak dibubarkan segera dan pilihanraya diadakan di negeri itu bagi membolehkan rakyat memilih kerajaan mereka.

Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng berkata, hanya dengan mengembalikan kuasa kepada rakyat, kehormatan dapat dikembalikan di Perak dan Malaysia.

"Keputusan Mahkamah Tinggi yang cukup penting hari ini yang mengisytiharkan Nizar Jamaluddin masih Menteri Besar yang sah negeri Perak, lapor Bernama.

adalah satu kemenangan rakyat negeri Perak, demokrasi dan keadilan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengisytiharkan bahawa Nizar adalah menteri besar Perak yang sah.

kah kah kah…. INI CADANGAN TERBAIK…..kah kah kah..

kah kah kah….TAPI KALAU DI PENANTI TAKUT… DI PERAK LAGI TAMBAH TAKUT…. KAH KAH KAH..

woit… NAK BUAT APA LAGI…. BUAT RAYUAN ?… BEST JUGA…kah kah kah..

kah kah kah… APA APA PUN … NIZAR TETAP JADI MB… kah kah kah...