Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 5 November 2012

KUCHING DAN PASAR SATOK





KUCHING OH KUCHING
sekali dalam hidup kita wajib sampai ke kota ini
kota cantik dan hampir dirosakan oleh taib mahmud
tepi sungai yang indah permai kini mula diselirati dengan bangunan tinggi

bulan dua dulu aku disini
aku terperanjat bila melihat ditebing sungai hadapan kota kuching
satu jambatan sednag dibina mengikut lereng tepi sungai untuk
ke bangunan dewan negeri 
satu lagi projek merosakkan alam

RUMAH TAIB
sempat melintas rumah taib
sebelahnya surat diman isteri pertama taib telah ditanamkan
yang kelihatan hanya tembok batu 
rupa bentuk rumah tak nampak
tapi jelas  jurang yang kaya dengan yang papa kedana
cukup menjolok mata

MAKAN 
malam kelmarin makan di restoran tanggung dan bayar sendiri
ada seorang lelaki iban datang dari satu meja ke satu meja
cuba menjual papan alas memotong ikan dan daging
hanya satu sahaja yang cuba dijula
dia membuka harga 15 ringgit
dan turun ke 12 11 hinnga ke 10 ringgit
kayu yang baik tapi aku masih lagi
berjalan - tak mungkin aku membawa 4 kilo kayu ini
ke hulu ke hilir

MEE KOLOK
ini agak spesail
sesiapa datang ke sarawak - miri dan kuching 
wajib merasakan mee kolok
cara pembuatan macam wan tan mee
cuma mee nya agak berlainan

UMAI UMAI
tak aku temui umai di kuching
ada kedai lebanojn tepi sungai
yang jual umai tapi hari ini kedai tutup

MAKAN MALAM
tadi aku masuk makan malam restoran melayu sarawak
betul betul  menghadap sungai
restoran agak chic
bukan ala card tapi nasi campur
ertinya masakan tengah hari
lau aku ambil labu air masak asam
dan terong goreng kicap
HAHAHAH
aku ada membawa petai sendiri
dalam beg aku sentiasa ada petai dan kopi
petai ini aku bawa dari  sibu

ESOOOOOOK PAGI
jam 10.30 aku akan pulang ke sibu
kali ini anik bas
lebih lama
kalau naik kapal ikut jalan sungai dan laut
hanya lima jam
ikut jalan datar jadi 8 jam

aku wajib mengambil jalan ini
sekali dalam hidup
untuk menjadikan aku warga malaysia
kalau danube telah aku lalui
kalau thames telah akum litasi
kalau dajlah telah aku renangi
kalau indua telah aku kencingi
maka rejang wajib aku kasehi
NAIK BAS
aku pernah naik bas
dari pergununag himalaya turun ke rawal pindi
18 jam duduk membakar  punggung diatas  kerusi kayu
aku pernah naik bas dari brusels melintasi peranchis
 ke san sabastian utara sepanyol
12 jam dalam bas yang kerusinya agak empok dan lumayan
aku pernah naik bas dari amritsar ke new delhi
8 jam atas bas

esok aku naik bas sekali lagi
kuching ke sibu

SEKALI DALAM HIDUP 
RASAKAN NIKMATNYA

DI PASAR SATOK
pasar besar hujung minggu
menarik kerana akus empat
membeli ulat mulung 
masih ada beberapa ekor dalam bilik
akan cuba mencari minayk zaiton untuk disimpan lama

DOLAH BADAWI DAN NAJIB RAZAK






KOMENTAR TUKAR TIUB
zaman dolah badawi dulu
dikenali sebagai zaman anak menantu

zaman najib razak ini 
dikenali sebagai zaman anak bini

sila lihat gambar dibawah
kepala bana apa anak najib datang sama
dalam rombongan resmi kerajaan
siapa yang membayar free loader ini

sudahlah anak nak berancuk pakai duit kerajaan
ini sekali lagi anak nak cuti berancuk  juga pakai
duit kerajaan

jadi sudah sampai masanya
balasubramaniam  membocorkan
semua rahsia najib kepada muhyiddin
bagi ajar sikit anak bini ini
gempak kan sikit

NOTA:
awas dan bersedia
awas dan awas
kes altantuya akan meletup sekali lagi
tunggu dan nanti
lebih hebat dari hebat
lebih memeranjatkan dari terperanjat
tak caya tunngu dan lihat

apa dia?
mi spik no inglis 

ANAK BERANAK 
JADI FREE LOADER

NOTA:
dalam negara kapir 
pemimpin negara kapir
rakyatnya banyak kapir
pekara macam ini
tidak akan berlaku
jika berlaku maka
akan heboh berbulan bulan
mungkin bertahun tahun

pernah sekali mark thatcher
pergi melawat kuwait
ketika ibunya pm magaret thatcher sednag
megadakan lawatan resmi ke kuwait
ini berlaku pada tahun 80'an dahulu

ini pun mark thatcher datang naik kapal terbang lain
heboh media united kingdom
akhirnya malaon free loader anak pm thatcher
ini menikus pulang

dalam negara  negara 
yang pemimpinnya banyak tunggang tunggit
dan mulut berbuih buih bercakap hal islam
pekara ini lumrah
tidak ada fatwa dan fatwi
fakwa dan fakwi pun tak ada
malah akhbar berbangga pula
menayangkan gambar

NOTA:
bebangga?
berbangga menayangkan gambar?
atau gambar ini sengaja dibocor
untuk buat peluru tibai najib dan rosmah
senyum malikul sembab
ajen dias dalam utusan sudah buat kerja baik
kah kah kah

PENCERAHAN TENTANG MALOAN BERNAM NAZRI AZIZ





TANYA WARTAWAN NST
cerita macam ini
kena tanya rehman rashid
bekas pengarang nst
kah kah kah



NAZRI ENTOT MARINA ANK MADEY?
TT...Masa Nazri student di London,Nazri ada main main dengan Marina anak Mahathir,Balek Malaysia dia tak mahu kawin.Dr Hasmah tak boleh tengok Nazri.Bagitu juga Tun Mahathir.

Marina Frust kawin dengan Anak Peranchis,cerai dan Sekarang kawin dengan Budak Indon. Saya pun tidak pernah tengok bini Nazri.Dia travel pergi London pun saorang.

Ada kawan dia nama Dato Zafrul,selalu supply perempuan kapada Nazri,Semua chun chun,Bintang Filem,Model,Boleh tunggu ka lobby Parliment. Tapi NaRi ini gentlement.Dia beritahu semua orang dia ini great fucker,dia minum wine,dia tak hypoktite. Dia juga suka tolong orang.Orang kanan dia Salleh Gemok,Ali Katak dari Penang,King,cina lawyer. 

Hubongan Nazri dengan Chia,nothing.Nazri mempunyai hubongan dengan Taukeh Texi Yellow Cap.Dulu dia beri lesen Texi kapada Yellow cap sabanyak 3000 lesen.Itu sebebnya Mahathir transfer dia dari Menteri Public enterprise.Dengan kata dia ada habuan.Entah betul saya tidak ahu,kena chek. Sebab itu dia kata saya on BAPAK MEMBUREET ANAK LAGI MAIN BUUUREEET







HANYA RAJU MENGENAL RAJA GOPAL



INI RAJU 
 DAN RAJA GOPAL
NOTA:
ya ampoon
sila ambil perhatian
jangan gunakan face book
untuk hina menghina
gunakan face book untuk hasut menghasut

FACEBOOK HINA SULTAN JOHOR -LEBIH RAMAI AKAN DITAHAN - mkini

Selain juruukur kuantiti berusia 27 tahun, Ahmad Abd Jalil yang  ditahan polis pada malam Jumaat kerana didakwa menghina Sultan Johor dalam Facebook, mungkin ramai lagi akan ditahan dalam masa beberapa hari ini.


Difahamkan polis sedang memburu lebih ramai individu yang dikaitkan dengan pos di facebook itu.

"Bagaimanapun, kita tidak tahu berapa ramai akan ditahan dalam
beberapa hari ini," kata peguam Ahmad - Mohd Zakwan Adenan kepada Malaysiakini ketika dihubungi semalam.

Mohd Zakwan berkata Ahmad (kiri) akan ditahan di lokap di Johor Bahru sehingga esok.

Beliau berkata, polis pada mulanya memohon tahanan reman selama tujuh hari, tetapi majistret mengurangkannya kepada tiga hari.

"Ia bagi polis untuk mengumpul saksi dan bukti dan menjalankan siasatan yang perlu," kata Mohd Zakwan.

Mohd Zakwan berkata Ahmad akan dibawa ke mahkamah esok, tetapi sehingga itu, beliau tidak tahu tuduhan terhadapnya dan kenyataan mana yang didakwa menghina sultan.

Ahmad ditahan di Kuala Lumpur dan dipindahkan ke Johor pada malam yang sama selepas ditahan oleh sekurang-kurangnya 10 anggota polis yang datang ke pejabatnya di Cheras di sekitar jam 10 malam.

Anggota polis tersebut, yang menaiki tiga kenderaan yang berbeza, dan dari tiga balai polis yang berlainan di Johor, kemudian membawa Ahmad ke balai polis Wangsa Maju untuk disoal siasat, kata Mohd Zakwan.

YA AMPOOOOON!













BAPAK MEMBUREET ANAK LAGI MAIN BUUUREEET




KOMENTAR TUKAR TIUB
ini dia anak beranak
ini dia bapak beranak

ada satu pekara yang pelik
dalam drama anak nazri ini

tahu apa?

siapa isteri si nazri ini?
tak pernah pun dilihat muka hidungnya
mungkin sang isteri ini boleh beri penerangan
kenapa nazri suka jadi rottweiler
kenapa anak si nazri ini pun nak jadi rottweiler




NOTA:
kes ini perlu digoreng
kes ini perlu terus dihidupkan
kes ini wajib dijadikan bara untuk membakat jubur gerombolan