.

Khamis, 9 Oktober 2008

HOT !!! UNIVERSITI MALAYSIA TIDAK MASUK SENARAI

Times Higher Eduacation – QS hari ini telah mengeluarkkan laporan 200 buah universiti terbaik dalam dunia.

Nama Universiti Malaya dan Universiti Kebangsaan tidak mucul lagi. Kali terakhir nama UKM muncul ialah pada tahun 2006 – bukan teratas tetapi diangka 185, hampir tercorot.

Nama Universiti Malaya pada tahun yang sama muncul di angka 192.Juga hampir tercorot.

Universiti Sintok? Universiti apa? Nama glamournya Universiti Utara langsung tidak dapat dieja namanya.


kah kah kah…. ketika saya belajar tahun 70an di UM dulu fakulti kejuteraan adalah no4 yang terbaik dalam dunia….fakulti perubatan UM adalah juga diantara 10 yang tebaik baik dalam dunia….. kah kah kah…. apa sudah jadi…..ini kerana naib cancelornya hanyalah ketua cawangan kg kerinchi dan bangi….kah kah kah

universiti sintok…. kah kah kah…. masuk dalam rekod dunia kerana universiti yang paling banyak kang kong ….kah kah kah… sintok juga memegang rekod dunia sebagai univedrsiti yang paling banyak tali leher……kah kah kah…

kalau mengikut munkee zainudin maidin ….. kita perlu buat senarai kita sendiri….kah kah kah kah… bila rating rtm jatuh…. munkee ni buat rating antara rtm dengan stesen Tv Cik Met Seberang Takir…. kah kah kahTOLAK GOLONGAN TAK HORMATI PEMIMPIN NEGARA – NAJIB – U.malayau

KUALA TERENGGANU 9 Okt. Rakyat digesa menolak mana-mana golongan yang tidak menghormati dan berkelakuan kurang ajar terhadap pemimpin negara.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan tidak rela sikap itu menjadi amalan kerana jika ia dibiarkan boleh menggugat kestabilan negara.


kah kah kah…. woit siapa yang kurang ajar ni…. siapa yang pressure dolah hingga semput….kah kah kah…. ni nak perli muhydin ke?....kah kah kah... hormat datang bukan melalui paksa-paksa atau akta polis atau tangkap tangkap….. hormat datang kerana susuk itu dihormati… bukan kerana dia ada senjata…. bukan kerana dia ada bini gemuk….bukan kerana dia ada kapal selam….kah kah kah...

one earns and gained the respect.... not bacause u have 14 watches.... kah kjah kahBERITA-BERITA GUMBIRA

IMF – International Monetery Fund meramalkan krisis kapitalis ini akan menghanguskan 1.4 trilion dolar.

Gordan Brown Perdana Menteri Britain dan Bendaharinya Alistair Darling akan menggunakan 500 bilion sterling pound untuk membantu 8 buah bank di UK yang akan jatuh muflis.

Bursa Saham Jakarta Rabu kelmarin jatuh mendadak 10%. Lalu semua perniagaan di hentikan.

Di Russia Bursa Saham Micex ditutup dua hari untuk menunggu 36 bilion dolar dana baru dari kerajaan. Bursa saham ini telah jatuh melepek – lebih tenat darai tahun 1998 dahulu.

Bursa Saham Korea, Nikkei Tokyo, Madrid, Milan, Rome, Sydney, Bombay, Karachi – semuanya jatuh.


Semua ini adalah tanda-tanda yang sahih bahawa sistem ekonomi kapitalis yang berasaskan keuntungan maksima sedang mengahadapi krisis tanpa ubat. Suntikan-suntikan berbilion dolar telah gagal memulihkan sistem ini. Dolar-dolar ini di telan olih ‘black hole’ hilang entah ke mana

Sistem kapitalis baru berumur kurang lebih 150 tahun. Sistem ini berasaskan keuntungan maksima, tamak dan haloba. Sistem ekonomi kapitalis tidak berasaskan keperluan manusia. Sistem ekonomi kapitalis tidak mementingkan kesejahteraan umum. Apa yang di pentingkan ialah untung, untung dan untung.

Ini berbeza dengan ekonomi sosialis yang dirancang oleh daulah dan bukan berasaskan keuntungan tetapi untuk kepentingan awam.

Di Malaysia pada satu masa dahulu – leterik,air , perkapalan, pos dan talikom, hospital, kereta api, kapal terbang, pelabuhan, lapangan terbang, Jabatan Kerja Raya, Sekolah, Universiti – adalah milik negara. Harta-harta ini semuanya dimiliki oleh semua rakyat Malaysia.

Mahathir Muhamad telah menswastakan harta rakyat ini dan diagih-agihkan kepada kroni dan anak-anaknya.

Harta-harta negara ini wajib di milik negarakan sekali lagi. Seperti apa yang telah dilakukan oleh kerajaan Selangor terhadap bekalan air. Tugas kerajaan bukan menjadi hamba kepada towkay dan kaum pemodal. Tugas kerajaan ialah untuk mentabir negara agar agihan ekonomi adalah adil untuk semua warga.

Di Britain Margaret Thatcher telah juga menswastakan British Petroleum, Rolls Royce,British Rails, British Telecom - hari ini dasar ini sedang gagal. Kerajaan Gordan Brown telah memilik negarakan kembali harta rakyat. Syarikat Northern Rock telah dimiliknegarakan dua minggu lalu.

Ekonomi sosialis selalu di tohmah sebagai tidak efisen. Ini bohong. Yang menuduh tidak efisen itu ialah kaum pemodal kerana mereka ingin merompak harta kekayaan rakyat.

Ekonomi sosialis selalu di tohmah sebagai terlalu bergantung kepada perancangan kuasa daulah (state power). Ini juga bohong. Dari Peking , Delhi, Islamabad, Tehran, Cairo, Accra, Cape Town, Riyadh, Paris, London, Berlin, Stockholm, Washington Dc, Brazil, Bogota, Lima – di mana-mana sahaja dalam dunia ini - majoriti warga bekerja untuk daulah. Daulah lah yang menjadi pembekal kerja yang paling banyak.

Di Malaysia – bujet di keluarkan oleh daulahlah yang menjadi asas penjana pergerakan ekonomi negara. Kaum pemodal, towkay dan para kapitalis hanya menangguk di air keruh – mereka menunggu kontrek kerajaan. Dimana-mana pun dalam dunia ini kontrek terbesar datangnya dari negara/daulah/kerajaan.

Krisis kemelesatan ekonomi kapitalis ini akan membawa bencana. Apa yang diperlukan kita lakukan ialah kembali kepada ekonomi asas – pertanian. Kita perlu menjadikan Bumi Hijau dengan limpahan makanan bukan pertanian mono seperti getah atau sawit. Pertanian kita adalah untuk permakanan kita. Ini untuk memastikan apabila kemelestan ini sampai maka kita telah bersedia dengan bahan makanan.

Dalam masa 6 bulan ke hadapan ini krisis ini akan sampai. Kita tidak boleh makan Proton. Kita tidak boleh minum sawit. Kita tidak boleh makan kapal selam. Kita tidak boleh minum Sukhoi. Kita tidak boleh makan Tv. Yang boleh kita makan ialah beras, ikan, ayam, petai, jering – ipod dan handpone agak keras dan mematahkan gigi kalau hendak di kunyah.

Sebelum krisis ini sampai dasar kerajaan hari ini perlu berubah. Kerajaan hari ini perlu digantikan dengan sebuah kerajaan dan pentabiran baru. Malaysia Baru wajib dilahirkan dengan sistem ekonomi yang bukan hendak mengkulikan orang ramai. Bukan satu sistem ekonomi dimana satu kumpulan kecil jadi kaya raya , hidup senang lenang duduk di Bangsar atau di Country Heights, makan di Pavalion, berubat di Pantai Hospital.

Ekonomi baru kita wajib yang berasaskan kepentingan orang ramai. Kepentingan orang ramai di dahulukan bukan kepentingan orang kaya dan towkay. Inilah yang dinamakan Politik Baru. Inilah dia makna Ketuanan Rakyat.PENGORBANAN PM CUKUP BESAR – U.malayu

KUALA LUMPUR 8 Okt. Langkah Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO dan menyerahkan kepimpinan negara kepada Datuk Seri Najib Tun Razak pada Mac depan adalah satu pengorbanan cukup besar yang dibuat demi kepentingan parti dan kerajaan.

Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ditemui pemberita selepas mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini petang ini berkata

kah kah kah…. pengorbanan? …. poraaaah…woit wak sembab…kamulah yang buat konspirasi tekan pak laaaah…. kamulaah yang tendang dolah keluar atas arahahn madey…wak sembab ni lidahnya bercabang berapa….kah kah kah…. habislaaaa negara ni…. dua lanun besar akan menyamun negara…. kah kah kah…JHEOA TIDAK SESUAI DIWUJUD DI SABAH – U.malayu

KOTA KINABALU 8 Okt. - Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) tidak sesuai diwujudkan di Sabah kerana kedudukan masyarakat tersebut tidak sama dengan masyarakat bumiputera pelbagai etnik di negeri ini.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Masidi Manjun berkata, suatu yang perlu disedari ialah tidak semua dasar dan peranan jabatan pembangunan di Semenanjung sesuai untuk dipraktikkan di Sabah.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib semasa lawatan beliau ke Sabah baru-baru ini yang mencadangkan supaya JHEOA turut diwujudkan di negeri ini.


kah kah kah…. mi no spik inglish….mi ni pil pom..... betul-betul ngok… mana ada orang asli di sabah….kah kah kah…. kadazan di sabah tu bukan orang asli… mereka orang sabah… munkee ni bukan saje mi no spik inglis mi no pil pom ....tapi bengong … mana dia belajar ni….ni mesti lulusan sintok …..kah kah kah.PENDIRIAN KU LI TIDAK BERUBAH PRESIDEN - U malayau

KUANTAN 8 Okt. Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menegaskan, beliau tetap dengan pendiriannya untuk bertanding jawatan Presiden UMNO pada pemilihan parti Mac depan walaupun ada pihak cuba menghalang hasratnya itu.

Tegas bekas Menteri Kewangan itu, tidak ada pihak yang boleh mempengaruhinya untuk mengubah pendirian tersebut kerana beliau bertekad membela nasib orang Melayu yang kini dilihat terumbang-ambing di bawah kepimpinan sedia ada.

kah kah kah…. pak engku tak ada orang nak halang pun…pendirian pak engku memang tetap… tapi dapat ke pak engku 60 bahagian yang mencalonkan pak engku…. kah kah kah…MAMPU KUKUHKAN UMNO – MAHATHIR – U.malayau

PUTRAJAYA 8 Okt. - Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan keputusan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO pada pemilihan parti Mac tahun depan mampu mengukuhkan kembali kekuatan UMNO.

Mengenai apakah yang perlu dilakukan oleh Abdullah sekarang, Dr. Mahathir berkata, Abdullah perlu membiarkan Najib melaksanakan peranannya dan beliau berharap Perdana Menteri tidak terlalu mencampuri tugas timbalannya itu.

''Ini kerana jika Najib dilihat terlalu mengikut atau mengambil nasihat Abdullah, saya percaya Najib akan kehilangan sokongan," katanya.

kah kah kah…. inilah dia malaun yang menjatuhkan dolah…..inilah dia malaon yang 22 tahun berusaha nak naikkan anaknya…. Jadikan anaknya kaya raya….kah kah kah

tengok nasihat dia pada mat najib ….. jangan ikut ambil nasihat dolah… kah kah kah…. ertinya ambil nasihat dia…. berap tahun lagilaaa kita ni nak di bawah madey… letih dengan kitul ni…. kah kah kah