Rabu, 2 Mei 2012

MALAM INI JAM 9 DARI RADIO BANGSAR UTAMA
TEMU BUAL MALAM INI

PROGRAM RADIO BANGSAR UTAMA MALAM INI

RADIO BANGSAR UTAMA - RABU

PROGRAM MALAM INI JAM 9.00 MALAM

Malam ini di Radio Bangsar Utama akan menemubual peserta Himpunan Bersih 3.0. Mereka ialah :

1 - Haijan Omar - Aktivis Lawyer For Liberty (LFL) yang dipukul Polis sewaktu himpunan Bersih 3.0
2 - Murnie Hidayah - Peguam, Aktivis Lawyer For Liberty (LFL)
3 - Syukri Razab - Coordinator Right To Trial - Suara Rakyat Malaysia (Suaram)

Semua jemputan ada latar belakang undang-undang. Kita akan dengar pengalaman mereka dalam himpunan Bersih 3.0.


PENTING

Kepada yang berminat untuk bertanyakan soalan atau nak kata 'hi' atau nak kutuk atau apa sahaja - sila 'post' soalan anda di Facebook page Radio Bangsar Utama sekarang !!

Jangan Lupa !!! Add facebook Radio Bangsar Utama - www.facebook.com/pages/Radio-Bangsar-Utama

Follow twitter kami - @R_Bangsar_Utama

"Kalau takut dengar Radio Bangsar Utama, Usah Bicara Tentang Perjuangan"

MALAM INI JAM 9.00 RADIO BANGSAR UTAMA

Berita-berita Bersih
Berita-berita Melawan


---------------------------------------------------------------------

PROGRAM MELAWAN MALAM ESOK DEWAN CHINANOTA:

radio bangsar utama
akan membawa forum ini
terus menerus dari dewan china

pendengar di rumah
pendengar di luar negara
sila bersedia dan layari:


www.radiobangsarutama.blogspot/com

www.radiobangsarutama.com


MALAM ESOK DI DEWAN CHINA
INI BUKAN SATU AMARAN - INI HANYALAH SATU JANJI
JANGAN CUBA MENIPUBUKAN AMARAN TAPI SATU JANJI

Saperti yang dijanjikan IBU segala demo berjaya dijalankan. Saperti yang telah dijanjikan 250 ribu warga telah turun ke jalan raya. Seperti yang telah dijanjikan politik baru telah dimunculkan. Saperti yang telah dijanjikan anak semua bangsa telah melintasi garis takut. Saperti yang telah dijanjikan politik ke jalan raya sebelum ke pilihan raya telah menjadi pedoman semua.

Hari hari berikut – seminggu, dua minggu mungkin satu bulan – heboh Duduk Bantah - akan berterusan. Media United Malays National Organisation akan terus memperlekeh Bersih. Media gerombolan ini akan menetaskan pelbagai kesah penglipur lara, labon dan sastera.

Laporan awal dari Utusan telah mengsasterakan bagaimana para demonstran telah dibayar untuk turun ke jalan raya. Ada demonstran yang telah diupah. Ada yang telah dirasuah. Ini sebenarnya ini teknik media lama yang telah berkarat. Akhbar gerombolan Ketuanan Melayu ini tidak sedar bahawa – media baru – lengok dan bunyinya telah berubah.

Tetapi untuk menyenangkan kerja saya , dengan penuh ku syiok lagi tawar duduk saya menerima hakikat bahawa labon-labon media Utusan Malaysia ini adalah tepat - saheh lagi mensahehkan.

Maka akan timbul pula kesah polis kena pukul. Kesah polis kena lanyak. Kesah polis kena belangkong. Kesah polis menyembah minta ampon kerana ditibai oleh penunjuk perasaan. Kesah polis lari terkencing-kecing dikejar oleh penunjuk perasaan. Penunjuk perasaan amat ganas. Penunjuk perasan amat liar. Penunjuk perasaan buat huru hara. Penunjuk persaan baling batu dan baling botol. Kesah polis cedera masuk hospital.

Untuk menyenangkan kerja kita, saya sarankan marilah kita terima hakikat bahawa sastera labon dari media United Malay National Organisation ini adalah saheh lagi mensahehkan. Benar lagi membenarkan. Betul lagi membetulkan.

Maka akan timbul pula kesah bahawa Ambiga Pengerusi Bersama Bersih ini sebenarnya bukan rakyat Malaysia. Ambiga berasal usul dari Nigeria. Nama sebenarnya Ambiga ialah Miss Wa Dunga Wa Dungu. Ambiga ini bukan sahaja orang asing malah telah dibuktikan bahawa Ambiga ini telah menerima duit dari ajen Ah Seng untuk memburuk-burukkan Raja Gopal dan Raja Raja Melayu.

Tidak cukup dengan ini Ambiga ini juga telah dibuktikan sebagai pengamal sex percuma. Malah kempen Ambiga menawarkan ‘free sex’ inilah yang menjadi daya tarikan utama untuk anak anak muda dari Kuala Berang turun beramai-ramai ke Dataran Merdeka.

Lalu saya ingin bertanya - adakah sesiapa yang tidak akan berminat dengan Sex Percuma. Kempen sex percuma dari Bersih ini cukup memberahikan. Bakal penunjuk perasaan bukan sahaja dapat sex percuma malah saya telah diberi tahu aiskrim batang pun akan diberi percuma.

Justeru, untuk membereskan tugas dan kerja kita maka saya cadangkan kita terima sahajalah labon sex percuma ini sebagai saheh lagi mensahehkan

Maka akan timbul pula kesah bagaimana kamera wartawan dari Al-Jazeraa, Al-Bibisi, Al-Si-ant ant , Al-Jazail, Al-Jalakon, Al-Mush-rikin dan Al-Ma’aunah yang telah dirampas oleh penunjuk perasaan. Bukan sahaja kamera di rampas tetapi telah dipijak-pijak. Tidak cukup dengan dipijak-pijak kamera ini juga telah dijualkan kepada Muniandy pembeli besi buruk dari Brickfeilds.

Sekali lagi saya dengan penuh kesedaran, untuk melunaskan dan mempercepatkan tugas harian, saya telah menerima berita ini sebagai saheh lagi mensahehkan.

Bersih juga difahamkan bahawa ramai Polis Rahsia Najib yang dikenali dengan nama Ass Bee telah membeli baju T Bersih. Lebih dari 30 orang Ass Bee ini telah turut sama berdemo dengan memakai baju T berwarna kuning dengan logo Bersih. Bijak. Memang cukup bijak. Saya akan topi.

Saya juga tidak akan menolak berita Ass Bee ini sebenarnya menyamar sebagai penunjuk perasaan. Ass Bee bertugas untuk menjadi tukang kacau. Ass Bee jadi tukang provok. Maka kita terimalah kesah dan berita ini sebagai saheh lagi mensahehkan.

Saya juga tidak akan mempersoalkan tentang polis membawa kereta untuk melanggar demonstran di pinggir jalan. Atau berita tentang polis bermotosikal ke hulu ke hilir mamacu motosikal besar mereka dengan ligat dan laju. Kita tak perlu bertengkar tentang ini.

Saya juga dengan senang hati menerima kesah bagaimana Cikgu Bard, Yb Tian Chua, Yb Eli Wong, Yb Sivarasa, Peguam Latifah Koya termasuk Peguam Minah Cun yang bernama Fadiah telah sama menerbus masuk ke Dataran Merdeka. Mereka bukan sahaja menerbus masuk ke Dataran Merdeka, malah mereka telah membaling kasut dan selipar kepada mata-mata yang bertugas.

Kemudian kita membaca pula bagaimana Anwar Ibrahim dan Azmin Ali telah berbising-bisik dan berkenyit mata memberi tanda isyarat untuk merempoh masuk ke Dataran Merdeka. Mereka berdua ini mengikut surah labon Utusan Malaysia adalah orang jahat yang memulakan huru hara. Ini pun saya terima sebagai saheh.

Ada pula berita yang melaporkan Bersih telah di bajak oleh parti politik. Ada yang melaporkan bahawa Bersih telah menjadi kuda tunggangan parti pembangkang. Ada berita yang melaporkan Bersih ini ajen Pakatan Rakyat. Untuk saya semua ini adalah berita yang tepat.

Untuk memudahkan kerja - saya tidak akan mempertikaikan kesemua berita-berita ini. Saya juga tidak akan menolak berita-berita ini. Saya tidak akan membangkang laporan Utusan Malaysia. Malah semua kesah-kesah ini saya anggap sebagai surah dan hadis saheh lagi mensahehkan.

Saya tak ada masalah untuk menerima , mensahehkan dan menghalalkan semua laporan berita ini. Saya tidak akan bertegang leher untuk menafikan berita ini. Saya juga tidak akan berhujah untuk membuktikan bahawa semua berita-berita ini di reka-reka untuk mengalihkan pandangan orang ramai. Direka-reka agar orang ramai benci kepada Bersih. Saya akan terima semua berita ini dengan tangan dan zeep terbuka.

Hanya, saya ingin bertanya kepada isteri...opps... suami Rosmah - kenapa ada rancangan hendak menipu dalam pilihan raya yang akan datang ini?

Saya juga hendak bertanya - 250,000 penunjuk perasaan yang turun ke jalan raya pada hari Sabtu lalu – mereka mahu apa? Apa tuntutan mereka? Beribu-ribu anak muda yang berdemo itu - apa yang mereka mahu? Beratus ribu anak muda dari kampong dan desa – dari semua pelusuk negara - berani ke jalan raya ini kerana apa? Anak-anak muda dari Kuala Brang, dari Kuala Kedah, dari Felda Chemomoi bertempur dengan FRU di Masjid Jamek – kenapa? Apa yang mereka mahu?

Satelah semua kesah kesah IBU sega demo ini mengenap – pertanyaan-pertanyan diatas wajib dijawab. Soalan : Kenapa ada rancangan tersusun untuk menipu dalam PRU13 ini akan timbul kembali. Soalan kenapa gerombolan United Malays National Organisation merancang dengan menggunakan akta parlimen untuk menipu di PRU13 telah di ketahui ramai. Ini bukan berita bohong.

Kerjasama Suruhanjaya Pilihan Raya , Jabatan Pendaftaran Negara , PDRM, Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Perdana Menteri mengeluarkan kad pengenalan segera kepada pendatang asing ini – juga telah di ketahui ramai. Pedatang asing ini diberi kad pengenalan untuk membolehkan mereka mengundi. Ini bukan lagi rahsia.

Rancancangan gerombolan United Malays National Organisation untuk menipu di kawasan-kawasan Selangor juga telah di ketahui. Beratus ribu nama pengundi telah ditambah untuk mengalahkan calon Pakatan Rakyat telah juga diketahui. Beribu-ribu nama pengundi Pakatan Rakyat telah di alih, telah di hilangkan atau di ubah. Ini juga diketahui.

Justeru, satelah heboh heboh tentang keganasan penunjuk perasaan mengenap maka soalan kenapa United Malays National Organisation merancang untuk menipu di PRU13 akan muncul kembali. Tidak dapat dielakkan

Kereta polis terbalik. Wartawan patah kaki. Azmin Ali buat kecoh. Ambiga penganut Hindu. Pak Samad jual Melayu. Dan seribu satu macam kesah-kesah penglipur lara ini tidak akan menenggelamkam satu persolan hakiki: Kenapa United Malays Natoonal Organisation hendak menipu dalam PRU13?

Pada Sabtu 28 April 2012 yang telah lalu ada 300 ribu, ada 250 ribu, ada 200 ribu atau 100 ribu – jumlah angka ini dijalan raya – jumlah angka tidak perlu dipertikaikan. Apa yang saheh ialah beratus ribu warga anak semua bangsa telah turun ke jalan raya menuntut pilihan raya yang adil dan bersih.

Pilihan raya yang adil dan bersih dituntut untuk memastikan kerajaan yang wujud adalah kerjaan yang dipilih oleh rakyat. Bukan kerajaan yang naik tahtha kerana penipuan dalam pilihan raya. Berkuasa bukan kerana menipu tetapi kerana sokongan ramai.

Sayugia di ingatkan – 250 ribu yang berdemo itu adalah tanda amaran kepada United Malays National Organisation. Ini adalah tanda amaran dari 250 ribu warga anak semua bangsa. Amaran ini jelas bersuara : Jangan menipu dalam PRU13.

Dua ratus lima puluh ribu yang berarak dari Masjid Negara, dari Jalan Sultan, dari Masjid India, dari KLCC, dari Bricifeild dan dari Pasar Seni menuju ke Dataran Merdeka adalah perarakan untuk memberi tanda amaran. Ini adalah tanda amaran yang menuntut agar pengundi pos di lupuskan, masa berkempen dipanjangkan, media dibebaskan dan daftar pengundi dibersihkan.

United Malays National Organisation beringatlah kepada amaran dari 250 ribu anak muda semua bangsa ini. Berwaspadalah agar amaran ini menjadi pedoman untuk membaiki diri. Kerana, jika PRU13 ini masih dijalankan dengan penuh penipuan maka bukan 250 ribu warga yang akan turun ke jalan raya – berjuta juta lagi yang akan bangun. Ini bukan satu amaran. Ini adalah satu janji.(TT)


http://www.radiobangsarutama.blogspot.com/

http://www.radiobangsarutama.blogspot.com/


NOTA:
tulisan ini telah disiarkan
dalam akhbar
SUARA KEADILAN
yang terbaru - sesiapa ingin
melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
: 03-22-72-40-45

PENGUMUMAN UNTUK SEMUA WARGADARI JAWATANKUASA PEMANDU BERSIH 2.0

Bagi pihak Bersih 2.0, Jawatankuasa Hak Sivik - KL & Selangor Chinese Assembly Hall akan mendokumentasi dan mengumpul testimoni mangsa-mangsa keganasan polis semasa perhimpunan Duduk Bantah.

Sekiranya anda kenal sesiapa mangsa kekejaman polis, sila jemput mereka datang ke Dewan Perhimpunan China - KLSCAH - pada hari Rabu hingga Jumaat.

Datang ke Dewan China dari jam 3 petang hingga 8 malam.

Pada hari Sabtu dari jam 10 pagi hingga 3 petang.

Pengumpulan maklumat ini akan dilakukan sehingga 5 Mei 2012.

Atau melaporkan kes-kes kekejaman polis ke hot-line kami 012-349 6013 / emel info@bersih.org.

Terima kasih.

BERSIH 2.0

CARA KERJA POLITIK YANG TERBAIK
KOMENTAR TUKAR TIUB


sila lihat klip dibawah ini
inilah kerja politik yang wajib kita galakkan
kerja kerja politik seperti ini
pasti akan mengaut banyak pengundi china

kita wajib dorong dan galakkan
anak anak muda membuat kerja
saperti dalam klip ini

adalah penting kalau kerja politik seperti ini
dilakukan dalam kawasan china yang ramai
ini untuk menaikkan lagi
kesedaran politik orang chinaKERJA POLITIK YANG WAJIB JADI PANDUAN BERSAMA


layari sekarang:

INI HARI KE 29 - KALAU TAK LETAK APA TINDAKAN
NOTA:


kita tunggu apa yang parti pas nak buat
kita kira tiap hari apa tindakan diambil

kalau dalam masa 30 hari
malaon dua ekor ini tak
letak jawatan apa tindakan pas?

rakyat menunggu

tukar tiub
akan buat count down
radio bangsar utama
akan buat count down

ini untuk menyenangkan
rakyat untuk melihat
para yang perlu kita
lakukan bersama!


28 HARI LAGI - KITA TUNGGU
PAS BERI 30 HARI PENGERUSI SPR, TIMBALAN LETAK JAWATAN - harakah daily


KUALA LUMPUR, 30 April — PAS memberi masa 30 hari untuk Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk meletakkan jawatan selepas terdedah keahlian mereka dengan Umno.

“Kita beri notis 30 hari untuk kedua-duanya meletakkan jawatan. Sewajarnya mereka tidak non-partisan, kerana mereka merupakan ‘pengadil’ dalam sesebuah pilihan raya,” tegas Penolong Setiausaha Agung PAS, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi semalam.

Harakahdaily melapurakn beliau berkata demikian sebagai mengulas terbongkarnya identiti Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, dan timbalannya, Datuk Wan Ahmad bin Wan Omar yang merupakan ahli Umno.

Katanya, sebagai seorang ‘pengadil’, adalah tidak adil baginya memihak kepada mana-mana ‘pemain’.”Sama macam bola sepak. Kalau Manchester United lawan Manchester City, mana boleh pengadil dari Manchester United. Mana boleh Selangor lawan Kelantan, pengadilnya Selangor. Teruklah Kelantan,” kata beliau.

PAS akan menyerahkan memorandum mendesak Abdul Aziz dan Wan Ahmad meletakkan jawatan sebagai pengerusi dan timbalan pengerusi SPR, di Putrajaya hari ini.layari sekarang:


http://www.radiobangsarutama.blogspot.com/

http://www.radiobangsarutama.blogspot.com/


BERITA GUMBIRA UNTUK RAKYAT MALAYSIA
NOTA

kes rasuah kapal selam
telah dibuka di paris

najib razak
razak baginda
adalah saksi penting
ertinya mereka akan dipanggil
untuk jadi saksi

bila najib dipanggil
mat mongol ini pasti tak datang

bila mat mongol tak datang
maka waran akan di keluarkan

ini waran interpol

bila waran interpol di keluarkan
satu malaysia akan ketawa
kah kah kah

NOTA:
waran ini hidup di 27 buah negara
27 buah negara ini adalah negara eu
kah kah kah

BERITA TERBAIK UNTUK MALAYSIA

layari sekarang

POLIS MALAYSIA CUKUP BERHEMAH!
KLIP POLIS BERHEMAH

polis malaysia cukup berhemah
di bawah ialah klip polis berhemah

bayangkan kalau mereka tidak berhemah
bagaimana agaknya?

kah kah kah
ARKIB : 11/08/2011

POLIS MALAYSIA LEBIH BERHEMAH - utusan meloya

KUALA LUMPUR 10 Ogos - Ahli akademik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menganggap polis negara ini lebih berhemah dan sistematik dalam menyelesaikan sesuatu masalah termasuk isu keganasan berbanding apa yang berlaku di London ketika ini.

Setiausaha Majlis Profesor Negara, Prof. Dr. Raduan Che Rose berkata, biarpun negara tersebut lebih maju dan mempunyai pasukan polis antara terbaik di dunia namun, mereka masih gagal menghalang rusuhan sehingga menyebabkan kecederaan dan kecurian.

"Pendekatan yang dilakukan oleh pihak polis di sana dan polis di negara ini ternyata berbeza. Di sana punca utama menyebabkan mereka bertindak ganas ialah selepas seorang remaja kulit hitam ditembak mati oleh polis.

"Berbanding di negara ini, polis lebih banyak menggunakan pendekatan pencegahan malah, lebih sistematik dalam mengatasi masalah agar tidak merebak menjadi lebih serius," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau yang juga Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Pertahanan Nasional Malaysia berkata demikian ketika diminta mengulas kejadian rusuhan di London yang gagal dikekang malah mula merebak ke seluruh Britain.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda Kongres India Muslim Malaysia (Kimma), Amir Hamzah Abdul Rajak berkata, polis di negara ini dilihat lebih bijak mengawal situasi dan emosi baik di kalangan anggotanya mahu pun perusuh.

"Mereka dilihat lebih berperikemanusiaan serta bijak menangani masalah seperti yang sedang berlaku di London," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Datuk Nik Mustapha Nik Hassan pula menganggap kejadian rusuhan yang berterusan bukan disebabkan oleh kegagalan polis mengekang masalah sebaliknya tiada kesedaran di kalangan rakyat negara itu.

"Bagi saya ini bukan masalah polis sebaliknya rakyat di negara itu sendiri. Kita tidak tinggal di sana jadi kita tidak tahu apa yang berlaku.

"Sepatutnya mereka lebih menumpukan kepada cara menyelesaikan masalah ekonomi dan pengangguran.

"Keadaan akan menjadi lebih teruk sekiranya masalah rusuhan yang terjadi di sana dibiarkan berterusan," katanya.

RABU – RADIO BANGSAR UTAMA


rabu ialah stesen radio internet
rabu ialah stesen radio melawan
rabu ialah stesen radio melanggar
rabu ialah stesen radio cool
rabu ialah stesen radio chic
rabu ialah stesen radio radikal

layari sekarang:

www.radiobangsarutama.blogspot.com

www.radiobangsarutama.com


pada minggu ini
setiap malam dari jam 9.00 malam
siaran terus menerus

dari rabu akan dapat didengari:
berita bersih
berita menghasut
berita terkini

dari rabu akan berkumandang:
lagu punk rock
lagu rock klasik
lagu rock kapak
lagu metal
lagu perjuangan
lagu melawan
lagu sosialis
lagu komunis
lagu lagu perjuangan dari seluruh dunia

sesekali lagu mat bunga
sesekali lagu mat jiwang

jadi cool jadi kawan rabu
BE COOL – BE DARE


BERITA SEDIH - HANYA ORANG TUA YANG DATANG BERSIH 3.0
INI GAMBAR DEMO ORANG TUANOTA:
kesian bersih 3.0
hanya orang tua tua
yang turun berdemo

kesian bersih 3.0
anak muda tak ramai datang
kalau datang pun kerana d upah

kesian bersih 3.0
dua tiga kerat
anak muda yang datang semua
kena taja kah kah kah

PENYERTAAN BELIA DALAM BERSIH 3.0 BUKAN GAMBARAN SOKONGAN MEREKA MEROSOT
- mStar

KEMAMAN: Penyertaan belia dalam perhimpunan Bersih 3.0 Sabtu lalu bukanlah menggambarkan kemerosotan sokongan belia terhadap kerajaan, kata Menteri Belia dan Sukan, Ahmad Shabery Cheek.

Jelasnya, ramai daripada belia terbabit ditaja oleh pihak pembangkang yang mengambil kesempatan untuk memburukkan kerajaan, malah lebih memburukkan keadaan apabila mereka hanya bertindak mengikut perasaan tanpa mengetahui perkara sebenar.

"Jumlah belia yang terlibat hanya dalam jumlah yang kecil. Saya percaya majoriti belia faham apa yang berlaku sebenarnya hanya disebabkan agenda politik pembangkang.

"Majoriti belia tidak sukakan rusuhan, namun segelintir orang muda ini tanpaberfikir (panjang) dengan darah panas (menyebabkan mereka) mudah diracuni dandihasut oleh puak pembangkang," katanya.

Beliau turut kesal dengan tindakan ibu bapa yang membawa anak kecil ke perhimpunan haram itu kerana perhimpunan yang berkaitan keganasan tidak sewajarnya didedahkan kepada mereka.

"Belia yang datang ke perhimpunan itu pun sebab mereka ditaja. Buktinya banyak kita boleh dapat dari youtube, blog dan laman web yang mendedahkan perkara sebenar.

"Penganjur perhimpunan haram perlu bertanggungjawab dan tidak boleh 'lempar batu sembunyi tangan' dengan didikan mereka yang menggalakkan golongan muda memberontak," katanya. - TIEWNAMA

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... BIJAK MAT BUIH INI... BERBUIH BUIH BERCAKAP.... kah kah kah..

kah kah kah...MEMANG BETUL BERSIH MENAJA RAMAI ORANG TURUN...kah kah jkah..

kah kah kah...TAJAAN BERSIH CUKUP SENANG... kah kah kah..

kah kah kah..HANYA BERITA THU MASA...TARIKh...TEMPAT?.... kah jkah kah..

kah kah kah...HANYA BERITAHU... BILA ..JAM BERAPA ... DIMANA?...kah kah kah..\

kah kah kah...TAK PERLU PENYANYI DARI KOREA.... kah kah kah..

kah kah kah...TAK PERLU BAJU BAJU T PERKUMA.... kah kah kah..


hanya anak muda yang cool mendengar rabu:

http://www.radiobangsarutama.blogspot.com/

http://www.radiobangsarutama.blogspot.com/
ADA ARAHAHN TUTUP BERITA KEGANASAN POLIS

INI CONTOH KEGANASAN POLIS


dibawah ini adalah klip
keganasan polis yang cuba
di sorokkan dari diketahui
oleh orang ramai

lihat dan saksikan sendiri
kereta polis melanggar
orang ramai
HISHAMUDDIN HARUS DEDAHKAN ARAHAN YANG DIBERIKAN KEPADA EDITOR AKHBAR

Saya merujuk kepada perhimpunan Bersih 3.0 dan keganasan pihak polis
terhadap wartawan. Kami telah mendedahkan bukti bahawa arahan untuk
menganggu, menghalang dan menahan wartawan yang melaporkan tentang
perhimpunan Bersih 3.0 datang dari peringkat tertinggi Kementerian
Dalam Negeri.

Pada 27 April 2012, Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin
Hussein Onn telah mengarahkan kesemua ketua editor akhbar-akhbar utama
untuk datang bertemu beliau. Kami juga diberitahu bahawa semasa
pertemuan tersebut, ketua-ketua editor diberi arahan tentang bagaimana
melapor keadaan semasa perhimpunan Bersih 3.0 dan mereka juga diminta
supaya tidak melaporkan kekejaman pihak polis.

Pihak polis denganjelas telah mengikut telunjuk Kementerian Dalam Negeri apabila pihakmedia yang sedang merakam aksi salah guna kuasa polis terhadap orang
awam juga dikasari. Tiada sebarang kenyataan dibuat sehingga kini oleh
PM, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara tentang keganasan
tersebut. Jawapan Hishamuddin bahawa rampasan barang-barang wartawan
adalah prosedur biasa pihak polis agak mengejutkan.

Ini juga serangan yang serius oleh BN terhadap kebebasan akhbar. Di
bawah sistem demokrasi kita, Menteri Dalam Negeri tidak mempunyai
sebarang hak terhadap media tentang apa yang mereka boleh atau tidak
boleh melaporkan. Dalih Najib dengan meminda PPPA 1984 untuk
membenarkan kebebasan akhbar ternyata satu kepalsuan.

Kami menyeru Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein Onn
untuk mendedahkan dalam masa 24 jam butir-butir lengkap arahan yang diberikan kepada media semasa mesyuarat itu.

Kami seterusnya meminta Najib dan Hishamuddin menerangkan
dan menjawab dakwaan layanan kejam dan salah guna kuasa
polis terhadap media dan orang ramai pada 28/4.

N SURENDRAN
Naib Presiden KEADILAN