.

Selasa, 6 Julai 2010

SENYUM PETANG SELASA
GAGAL TAPI TAK KECEWA - JANGAN AMBIL HIDUP INI SERIOUS SANGATnota:
kalah empat kosong
raba raba
masih ada lagi
orang german tak curi kah kah kah

MESTI ADA TRIK BARU
UNDI POS MENJAMIN KEMENAGANSPR KAJI HAPUS UNDI POS - mkini

Penggantian undi pos yang sering dirundung kontroversi dengan "undi awal" merupakan antara cadangan pindaan undang-undang pilihan raya, kata pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Abdul Aziz Mohd Yusof.

Beliau berkata, SPR sedang mempertimbangkan pilihan tersebut kerana undi pos didapati menyusahkan dan mudah terdedah kepada kesilapan, sekali gus menyebabkan lebih banyak undi rosak.
"Bagi saya (undi pos) terlalu teknikal, menyusahkan, menyulitkan, rigid.

"Itu yang kita perhati sekarang supaya siapa yang boleh duduk dalam satu bangunan, dalam masa yang singkat, kita akan panggil dia (untuk) undi awal," katanya.

KAH KAH KAH..

kah kah kah… BIAR BETUL…. kah kah kah..

kah kah kah… KAJI KE GERGAJI…. kah kah kah..

kah kah kah…. BERAPA LAMA AGAKNYA AKAN KAJI INI?.... kah kah kah..

kah kah kah... NAK KAJI SAMPAI PHD KE?.... kah kah kah..

kah kah kah…. ATAU DAH ADA TRIK BARU…. kah kah kah..

kah kah kah…. INI MESTI PENGUNDI HANTU… DAH MULA MASUK NI… kah kah kah…

woit… PERHATIKAN MAT BANGLA…. MAT INDON… MAT BURMA…. kah kah kah..

kah kah kah… ENTAH ENTAH…. MEREKA INI GANTI UNDI POS…. kah kah kah..

woit… WOIT…. YANG TAK BOLEH GANTI UNDI POS HANYA CHINA DOLL… kah kah kah..

woit… KERANA SKIRT MINAH NI PENDEK SANGAT…. MENGANCAM SEMUA PONDOK PANAS….. kah kah kah…

SATU PANDANGAN TENTANG EKONOMI

MENEMBAK PEMBAWA BERITA
MENEMBAK MATI SI PEMBAWA BERITA


Idris Jala berkata bahawa dalam masa yang tidak lama lagi negara kita ini boleh jatuh bangkrap atau muflis. Sebenarnya ini satu kenyataan yang jujur. Susuk yang bernama Idris Jala ini bukan orang politik. Susuk ini tidak diundi oleh orang ramai untuk dijadikan pemimpin. Susuk ini seorang birokrat. Justeru apa yang disuarakan adalah pandangan seorang professional birokrat bukan huh hah huh hah dari seorang politikus.

Tidak ada perhitungan politik dalam kenyataan Idris Jala. Apa yang di luahkan adalah hasil dari rumusan pembacaan angka dan fakta. Angka dan fakta yang dianalisa untuk memberikan pandangan masa depan ke atas ekonomi negara ini. Pandangan Idris Jala ini tidak ada sangkut paut dengan kepentingan politik ketua Umno bahagian Bacok atau berkait dengan cita-cita bekas Mufti Perlis menghantar kuda-kudanya menyelam ke dalam Umno.

Kenyataan Idris Jala ini telah disangkal. Diperlekeh. Dipertikai. Ramai diantara kita kurang sedar bahawa kebenaran jika kita tidak menyedarinya tidak bermakna kebenaran itu tidak wujud. Kebenaran itu tetap wujud tanpa kita sedar atu tidak.

Banyak warga terlupa kenyataan Najib Razak ketika bahan bakar minyak petrol hendak dinaikkan empat tahun dahulu. Najib telah mengajukan agar kita mengubah gaya hidup. Tapi yang amat penting dalam kenyataan ini ialah negara Malaysia akan menjadi negara pengimpot minyak pada tahun 2016. Ini bererti ‘Puncak Minyak – Peak Oil’ telah melintasi Malaysia.

Saya telah menulis banyak tentang ‘ Puncak Minyak’ dan Hubbert Peak Oil Theory. Saya telah meneliti fakta, angka dan kenyataan dari orang-orang penting yang bersangkutan dengan minyak. Orang-orang ini juga mengendalikan risikan pertahanan, kelengkapan ketenteraan yang berkait rapat dengan pengeluaran bahan bakar petrol. Semua yang saya baca dan fakta yang ditemui telah meyakinkan saya bahawa dunia telah melintasi puncak minyak.

Melintasi puncak minyak bermakna bekalan bahan bakar minyak semakin susut dan berkurangan. Jumlah bekalan minyak ini kian susut hari demi hari. Satu demi satu negara pengeluar dan pengekspot minyak kini berubah menjadi negara pengimpot minyak. Pada tahun 2016 malah mungkin lebih awal lagi – kita juga akan menjadi negara pengimpot minyak.

Apa sangkut paut minyak, Hubbert Peak Oil Theory atau risikan perang dengan kenyataan Idris Jala yang mengatakan Malaysia akan jatuh bangkrap? Jawabnya: semua ini sangkut bersangkut dan kait mengait.

Memahami politik dan ekonomi sebenarnya adalah keupayaan kita untuk menyambungkait - fakta ekonomi, fakta politik, kenyataan resmi, babak politik dan ucapan ucapan dari ahli politik dan dari pakar ekonomi. Semua ini bukan fakta atau angka-angka rahsia. Kita boleh membacanya dan meneliti data-data dari media arus perdana. Memang betul kalau kita kurang arif maka kita akan melihat fakta ekonomi, kenyataan politik dan ucapan politikus ini terpisah-pisah, bersimpang siur tidak tentu hala. Sebenarnya tidak.

Apa yang wajib kita lakukan ialah menyambungkan semua ini - menyusun dan mengaturnya secara linear untuk menjadi satu cerita. Dalam keilmuan moden - naratif /cerita ini dipanggil political ekonomi - satu cabang ilmu dimana politik dan ekonomi tidak dapat dipisah-pisahkan. Malah politik itu dilihat sebagai jurumudi untuk ekonomi.

Dari pengamatan dan pembacaan – saya cukup yakin bahawa ekonomi kapitalis hari ini sedang mengalami satu krisis yang paling tenat. Bila saya katakan krisis ekonomi kapitalis ini yang menjadi jurutunjuknya ialah ekonomi Amerika Syarikat. Krisis yang melanda ekonomi Amerika Syarikat hari ini lebih tenat dari krisis di zaman ‘Depression’ atau zaman meleset tahun 1929 dahulu.

Semenjak September 2008 dahulu sistem ekonomi kapitalis telah diserang oleh satu demi satu permasaalahan. Bermula dengan bocornya dana cagaran – apabila si pehutang pembeli rumah tidak lagi sanggup membayar. Rumah-rumah dirampas oleh bank. Rumah-rumah yang dimiliki oleh bank ini bertimbun-timbun sehingga memufliskan bank. Ini dipanggil fenemona ‘sub-prime loans’.

Sesudah bank jatuh bankrap, diikuti pula dengan tertutupnya lembaga dana gergasi – Goldman Sachs - yang selama ini menjalar dan menelan keuntungan berbilion dollar. Kedudukan Wall Street menjadi goncang – bank pelaburan dan ‘hedge fund’ jatuh muflis. Tidak cukup dengan ini timbul pula masaalah bank tidak cukup kecairan ringgit dan sen untuk terus beroperasi dengan pelanggan.

Seorang Mamat telah dilanggar kereta , apabila dibawa ke hospital ambulan pula berlanggar, sesampai ke hospital – hospital terbakar. Cari tuan doktor tak jumpa-jumpa kerana semua tuan doktor telah membunuh diri. Metapora ini pun masih belum cukup penuh untuk menggambarkan betapa besarnya krisis ekonomi Amerika Syarikat hari ini.

Lihat dan baca - G8, G10, G 37, G200, G3000 dan pelbagai macam G telah dan sedang bersidang dalam usaha mencari jalan untuk menyelesaikan masaalah ekonomi kapitalis ini. Mesyuarat demi mesyuarat. Konferensi demi konferensi. Persidangan demi persidangan telah diadakan.

Pelbagai cadangan telah diajukan. Beberapa cadangan telah diterima dan dijalankan. Kongres Amerika telah meluluskan 700 bilion dollar untuk menutup hutang yang bocor. Banyak syarikat telah jatuh muflis. Duit sebanyak ini hanya menangguh kan bisul yang akhirnya akan meletus. Akhirnya masalah yang sama telah melimpah ruah ke Eropah.

Pada ketika ini Bank Dunia, IMF dan lembaga-lembaga pemikir puak kanan telah mencadangkan agar dasar - berjimat cermat – dijalankan untuk meredakan keadaan gawat ekonomi yang berpanjangn ini. Di Eropah, negara pertama yang jadikan ‘ tikus percubaan ‘ ialah Greece kerana negara ini dikatakan ekonominya hampir lungkup. Hutang negara telah bertimbun tambah dan Greece tidak ada keupayaan untuk membayar bukan ibu hutang tetapi bunga. Jika Greece tidak diselamatkan penyakit ini akan merebak ke Sepanyol dan Itali.

Apa sebenarnya dasar ‘berjimat cermat’ ini? Jimat cermat bermakna kaum buruh dan warga Greece yang bekerja tidak ada lagi ‘overtime’, tidak ada lagi cuti bergaji, bayaran insuran perubatan dinaikkan, duit pencen dipotong, sumbangan KWSP majikan dikurangkan, banyak sokongan ekonomi akan dilupuskan. Belanjawan negara akan dikurangkan – semaksimun yang boleh.

Bila ‘berjimat cermat’ ini diajukan jawapan rakyat Grece ialah turun ke jalan raya. Ini kerana rakyat biasa merasakan yang mereka telah dipaksa mengikat perut walhal bank-bank, syarikat besar dan gedung-gedung perniagaan tidak pula dinaikan cukai. Malah diketahui umum syarikat-syrikat ini ada pelbagai cara untuk mengelak dari membayar cukai. Malah syarikat-syarikat inilah yang sering melakukan pembocoran ekonomi.

Bila sampai ke babak ini maka kita bertemu kembali dengan al-kesah Idris Jala. Susuk yang bernama Idris Jalan ini sedia memahami bahawa bencana ekonomi yang sedang dihadapi oleh Greece akan sampai juga ke Malaysia. Hanya masa yang akan menentukan.

Seperti di Greece kita sedang melihat beberapa suara telah mencadangkan ajenda ‘berjimat cermat’ dan ‘mengikat perut’. Menteri Telor dan Gula Sabri Yacob telah beberapa kali menyatakan bahawa subsidi akan di tarik balik. Najib juga telah berkata bahawa berbilion ringgit duit yang digunakna untuk subsidi tidak baik untuk ekonomi negara. Suara suara sumbang menyokong langkah ‘berjimat cermat; ini telah mula kedengaran. Berkali-kali rakyat seluruh Malaysia dingatkan bahawa subsidi bahan bakar minyak akan menempangkan ekonomi negara.

Austerity atau dasar berjimat cermat adalah ajenda IMF dan Bank Dunia. Dasar ini diajukan - atau dipaksakan - kepada kerajaan. Kerajaan akan dipaksa untuk mengurangkan perbelanjaan negara. Mengikut sefer IMF dan Bank Dunia perbelanjaan kerajaan memberi subsisdi kepada rakyat ini tidak sehat untuk perkembangan ekonomi.

Dalam sistem ekonomi kapitalis tidak harus ada subsidi – subsidi merosakan pasaran. Mengikut IMF pasaran akan mencari harga dan memberi penilaian terhadap barang-barang – inilah apa yang dikenali sebagai perdagangan bebas atau ‘free trade’.

Idris Jala pasti telah melihat data, angka dan statistik ekonomi negara dengan lebih teperinci. Angka dan statistik negara yang sulit-sulit juga pasti telah berada diatas meja Idris Jala. Dia juga pasti telah menghitung hutang negara, bond yang telah sampai masa untuk dibayar, duit simpanan negara dan emas negara. Setelah meneliti semua ini maka adalah tidak silap apabila Idris Jala membawa berita bahawa Malaysia boleh jadi macam Greece dalam masa beberapa tahun lagi.

Sayangnya politikus akan menembak mati si pembawa berita – jika berita itu tidak sedap didengar. Atau jika berita itu menganggu keseronokan politikus yang sedang berpesta mengelentong orang ramai. (TT)

nota: bebas diambil untk tujuan baik !


CUKONG BARU SEDAR

JUDI SUKAN : KEPUTUSAN DITANGAN KABINET BUKAN UMNO–
mkini

Presiden MCA Dr Chua Soi Lek melahirkan kebimbangannya bahawa keputusan Najib Razak membenarkan Majlis Tertinggi Umno menolak cadangan memberikan lesen judi sukan akan menjadi sebagai satu 'precedent' yang bahaya.

Katanya, sewajarnya, keputusan ditentukan oleh jemaah menteri dan bukannnya Umno kerana ia menimbulkan tanggapan bahawa parti komponen BN yang lain di bawah telunjuk Umno.

“Kami berasa kecewa...Ia sepatutnya diputuskan pada peringkat kabinet, supaya semua pihak komponen dapat memberikan pandangan mereka,” kata Chua pada sesi wawancara khas dengan beberapa media terpilih di ibu pejabat MCA di Kuala Lumpur, hari ini.

Pada 25 Jun lalu, Najib mengumumkan bahawa majlis tertinggi Umno sebulat suara menolak cadangan kerajaan persekutuan untuk memberi lesen judi sukan kepada Ascot Sports Sdn Bhd yang dimiliki oleh jutawan Vincent Tan.

KAH KAH KAH…

woit…. BARU SEKARANG SEDAR…. kah kah kah…

kah kah kah….BARU SEKARANG TAHU MACAM MANA NEGARA INI BERJALAN….. kah kah kah….

kah kah kah…AGAK AGAK SAPA LEBIH POWER…. kah kah kah..

kah kah kah…. CUKONG…KABINET …MKT …..DAN PERKASA…. kah kah kah…

SILA GUNAKAN BAHASA CANADA

REBAN AYAM TAIB MAHMUD DI CANADABERI PENJELASAN JUJUR KEPADA TAKYAT : TAIB – melayau

Para wakil rakyat dan penjawat awam perlu melakukan penjelasan secara jujur sekiranya sesuatu pembangunan mahupun rancangan itu tidak dapat dilaksanakan supaya rakyat lebih yakin dan percaya situasi yang dihadapi oleh kerajaan.

Taib Mahmud berkata, jika mereka tidak berani bercakap benar sebaliknya hanya berjanji, dikhuatiri akan menyebabkan rakyat tertunggu-tunggu mengenai projek yang ingin dilaksanakan oleh kerajaan.

Menurutnya, keadaan seumpama itu boleh menghakis kepercayaan rakyat kepada kerajaan.
‘‘Perkara seumpama ini amat bahaya apabila pilihan raya tiba kelak.

‘‘Disebabkan itu, kita perlu bersikap jujur dan ikhlas apabila memberi penjelasan dalam membantu dan mengatasi masalah yang dihadapi oleh rakyat,” katanya.

KAH KAH KAH…

woit… NAK MENANGIS KE NAK KETAWA BACA BERITA INI… kah kah kah..

kah kah kah… INI MACAM MAK KERBAU SURUH ANAKNYA PAKAI BAJU PUTEH… kah kah kah..

kah kah kah…. INI MACAM LALAT JANTAN SURUH LALAT BETINA JANGAN CIUM BANGKAI…kah kah kah..

woit… INI MACAM KHIR TOYO MINTA MAT TAISON JAGAN CURI TANAH SELANGOR… kah kah kah..

woit… INI MACAM TAIB MAHMUD MINTA BIK MAMA JANGAN SUKA PERGI SHOPPING. …kah kah kah


nota:
malaon ini faham ke erti perkataan jujur?
malaon ini faham ke erti perkataan ikhlas?

kalau cakap bahasa canada malaon ini pasti faham kah kah kah


AGENDA BARU DARI MENANTU AYAH
SANGGUP KAH INTERPOL BERGERAK UNTUK MENANGKAP !
KHAIRY PERTIKAI POLIS TANGANI KES RAJA PETRA
– Mst

Khairy Jamaluddin hari ini mengkritik polis kerana dilihat tidak cukup serius dalam usaha memberkas Raja Petra Kamaruddin.

Katanya, berdasarkan laporan berita di Internet jelas bahawa pengendali laman web Malaysia Today yang 'bersembunyi' di negara itu secara terbuka menghadiri satu majlis pelancaran 'Rakan Pakatan Rakyat' pada Ahad lalu.

Malah katanya, satu kenyataan akhbar turut memberitahu Raja Petra akan menghadiri majlis tersebut dan adalah tidak munasabah jika beliau telah 'bersembunyi' luar negara dan tidak boleh dikesan.

"Beliau kelihatan bebas di London, berkelakuan seolah-olah tidak melakukan sebarang kesalahan malah memberi ucapan di khalayak ramai. Pun begitu, pihak berkuasa masih tidak melakukan apa-apa untuk membawa beliau kembali ke Malaysia.

"Negara kita mempunyai perjanjian penyerahan dengan United Kingdom. Mengapa tiada pihak berkuasa kita minta polis British untuk menahan dan mengekstradisinya kembali ke Malaysia?" katanya pada sidang media di lobi parlimen.

KAH KAH KAH…

woit… INI LAIN MACAM BUNYINYA… kah kah kah..

woit… INI MACAM ADA AJENDA SPESIAL…. kah kah kah..

woit… KALAU PETRA DI TANGKAP…. MESTI BANYAK CERITA ALTANTUYA KELUAR LAGI…. kah kah kah…

woit… INI MACAM NAK BAGI PELUANG PADA RAJA PETRA.... kah kah kah…

kah kah kah…. BERI PELUANG UNTUK TIBAI MAT MONGOL DAN SUAMI NYA…. kah kah kah..

kah kah kah.... POLIS INI ... SERIOUS KE ?... kah kah kah..

kah kah kah... ATAU ACAH ACAH.... JANGAN TAK BUAT KERJA... kah kah kah


PELIK MENTERI NEGARA KAPIR
KALAU ISAP CIGAR LETAK JAWATAN - KALAU AMBIL KOMISEN KAPAL SELAM MACAM MANA
?


DUA MENTERI KANAN PERANCIS LETAK JAWATAN - melayau

Dua menteri kanan Perancis yang sebelum ini dikritik kerana menggunakan beribu euro duit rakyat untuk menyewa jet peribadi dan membeli cerut meletak jawatan hari ini.

Menteri Pembangunan, Alain Joyandet dan menteri yang bertanggungjawab terhadap pembangunan di wilayah Paris, Christian Blanc telah menghantar surat perletakan jawatan mereka, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat Presiden, Nicolas Sarkozy.

Mac lalu, Joyandet dikritik kerana membelanjakan wang sebanyak AS$157,000 (RM506,325) untuk menyewa sebuah jet peribadi bagi membawanya ke satu mesyuarat tergempar tentang gempa bumi Haiti di Martinique.

Sementara itu, Blanc pula dikritik kerana membelanjakan wang rakyat sebanyak AS$14,700 (RM47,407) hanya untuk membeli cerut.

KAH KAH KAH..

woit… APA PUNYA TUUUR MENTERI PERANCHIS INI… kah kah kah..

woit… APA PUNYA BODOH MENTERI KAPIR YANG MAKAN BABI INI… kah kah kah..

woit…KALAU DI NEGARA MELAYU ISLAM INI… KES MACAM INI KES KACANG PUTIH …kah kah kah

kah kah kah… BUKAN PERGI BELI IKLAN DI WASHINGTON POST… kah kah kah..

woit…. MENTERII KAPIR INI PERGI BUAT KERJA AMAL… TAPI SILAP TAK NAIK KAPAL TERBANG BIASA…kah kah kah…

woit… KEMUDIAN GUNAKAN DUIT RAKYAT SEBANTAK 47 RIBU RINGGIT… TAK SAMPAI PUN 50 RIBU…. kah kah kah..

kah kah kah….MENTERI ISLAM MELAYU… MESTI PANDANG HINA 47 RIBU RINGGIT INI… kah kah kah..

kah kah kah…..MENTERI KAPIR INI MESTI DATANG KURSUS DI MALAYSIA DULU… kah kah kah