Sabtu, 11 Ogos 2012

INGAT STRATEJI PERANG - MUSUH KEPADA MUSUH KITA ADALAH SAHABAT


KOMENTAR TUKAR TIUB


ingatkan kembali april 2011
pilihanraya di sarawak
najib dan muhyiddin telah
membebel ke hulu ke hilir
mengatakan bahawa taib mahmud
hanya untuk satengah penggal

ini isi kempen najib
ini kerana rakyat sarawak
telah muntah melihat 40tahun
muka taib mahmud

taib mahmud jadi berang
taib mahmud tak layan najib

hasilnya pakatan menambah kerusi
INGAT TAK MALAM TAIB MAHMUD PAKAI STOKIN
pada malam sesudah pilihanraya
dengan tergesa gesa tanpa stokin
taib telah angkat sumpah


kenapa tergesa gesa dimalam yang sama?

ini kerana najib telah
merancang untuk barua baru
yang aklan setia kepada najib

kebencian taib terhadap najibn melaut
kerana itu sila fahami makna
pemimpin muda dalam ucapan taib
ini sebenarnya memperli najib


NOTA:
musuh kepada musuh kita
adalah sahabat
jika taib mahmud melawan najib
ertiny taib mahmud adalah sahabat
ini strateji perang untuk menang

SARAWAK DAN SABAH PENENTU
di semenanjung gerombolan
dan kuncu kuncunya telah kalah
dalam kiraan undi popular

kini nasionalisma kadazan sedang memuncak
nasionalisma dayak telah dibakar tahun lalu
dua nasionalisma ini adalah kunci
untuk menjatuhkan gerombolan


TAIB INI ANTI NAJIB
SARAWAK KEKAL BUMI BN: NAJIB - Mstar

KUCHING: Najib Razak percaya Sarawak, yang lebih dikenali sebagai 'Bumi Kenyalang' akan kekal menjadi bumi Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Beliau berkata dengan wujudnya perpaduan antara komponen parti BN dan kerjasama antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri di bawah kepimpinan Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud, BN akan sekali lagi berjaya di Sarawak.

"Banyak perkara kita rundingkan di samping kita menghormati hak negeri Sarawak dan Sarawak pun menghormati hak kerajaan pusat. Bila kita saling faham memahami, tidak ada masalah yang tidak boleh diselesaikan," katanya.

Najib berkata disebabkan faktor itu, Sarawak sangat maju di bawah kepimpinan BN.

Menyentuh tentang komen Taib bahawa beliau seorang perdana menteri yang muda dan penuh bersemangat, Najib berkata: "Saya menghargai komen itu sebab beliau menyebut tentang perkara yang sangat penting. Mungkin saya bukanlah muda lagi tetapi saya berusaha sedaya upaya agar penuh bersemangat.""Mesej yang tersirat ialah kami mesti menjadi sebuah kerajaan yang mengambil berat dan prihatin terhadap masyarakat umum," katanya.

Beliau berkata pemimpin di semua peringkat, termasuk anggota dewan undangan ngeri dan parlimen, perlu bekerja keras terutamanya apabila kerajaan menyediakan peruntukan kepada mereka.

Berbeza dengan pembangkang, beliau berkata Program Transformasi Kerajaan 2.0 yang hari terbukanya berlangsung hari ini, membuktikan kerajaan mempunyai halatuju yang jelas menuju masa depan. TIEWNAMADATARAN MERDEKA MALAM 30 OGOS

LAPAN TUTUTAN TUNAI DULU - KALAU TIDAK PRU13 ADALAH TIPU!

INI JANJI YANG DITUNTUTRESPON SAMM TERHADAP KENYATAAN KETUA POLIS NEGARA MENGENAI JANJIBERSIH MENGIRA DETIK ULANGTAHUN KEMERDEKAAN NEGARA

Merujuk kenyataan Ketua Polis Negara Ismail Omar mengenai 'Himpunan Janji BERSIH' malam sambutan tahun baru.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) selaku salah sebuah NGO yang sama mengajak rakyat turun ke Dataran Merdeka mengira detik ulang tahun kemerdekaan negara dengan 'mood' menuntut 8 tuntutan BERSIH ditunaikan menegaskan bahawa ;

1. Setuju sambutan kemerdekaan jangan dipolitikkan, tetapi sedarkah Ismail bahawa sememangnya sudah lama sambutan kemerdekaan negara dipolitikkan. Setuju sambutan ulang tahun kemerdekaan seharusnya meraikan sejarah kemerdekaan negara agar tidak dilupai oleh ganerasi sekarang dan akan datang. Selama ini sambutan kemerdekaan hanya mengenengahkan 5 - 6 sahaja tokoh kemerdekaan negara yang terdiri dari Presiden Umno sahaja. Ya, Tunku Abdul Rahman terlibat dengan ulangtahun kemerdekaan negara tetapi apa kena mengena usaha memerdekakan negara dengan baki Presiden Umno selepas itu ?

2. Sambutan ulang tahun kemerdekaan memang sudah lama ditunggang oleh Umno / Bn demi kepentingan politik mereka tetapi tahun ini terlalu melampau kerana tema hari kebangsaan itu sendiri terus di salin tampal (copy paste) dari tema yang digunakan dalam jelajah Bn iaitu Janji Di Tepati. Lagu tema yang digunakan pula jelas telah digunakan dalam program Bn bagi menghentam seteru politiknya kemudian diubah sedikit sahaja lirik, bukan sahaja liriknya tiada langsung ciri-ciri kemerdekaan malah ada sumber yang mengatakan ia disadur dari lagu keagamaan dari negara jiran. Sambutan kemerdekaan tahun ini lebih parah lagi dengan kemunculan logo kemerdekaan yang 'buruk' dan kemudian ditarik balik oleh menteri dengan mengatakan kita tidak punya logo rasmi. Jika Ismail menegaskan menolak sentimen politik maka Ismail seharusnya menegur regim penguasa terlebih dahulu.

3.Acara Janji BERSIH tersebut bukan anjuran jawatankuasa Pemandu BERSIH tetapi ialah inisatif 26 pertubuhan bukan kerajaan yang melihat betapa kesempatan menyambut ulang tahun kemerdekaan negara harus juga dimunculkan desakan mengembalikan hak rakyat untuk punya proses pilihanraya bebas dan adil.

4. Untuk pengetahuan Ismail, kemerdekaan negara bukan setakat punya garis sempadan negara yang dijaga oleh anggota keselamatan sendiri. Kemerdekaan ialah berkenaan kebebasan dan jaminan hak warga dalam negara itu dan antara yang paling asas ialah untuk punya hak menentukan / memilih siapa untuk mentadbir negara. Maka jelas urusan menuntut untuk punya proses pilihanraya bebas dan adil bukan urusan politik kepartian sebaliknya ia urusan patriotik yang perlu diusahakan semua pihak. Selaku pihak yang menyelia keselamatan dalam negara PDRM juga harus mendokong usaha ini lebih - lebih lagi antara hak yang paling banyak dicabul ialah hak pengundi pos yang selama ini kertas undi mereka ditandakan oleh orang lain.

5. Acara malam tersebut yang dipanggil #JanjiBERSIH bukan acara berasingan atau acara lain, tetapi ia adalah acara mengajak seramai mungkin rakyat sama mengira detik kemerdekaan negara yang ke 55, meraikan dengan penuh semangat cintakan tanah air dengan memunculkan mood BERSIH, mendesak 8 tuntutan ditunaikan dengan berkostum serba kuning.

6. Tidak akan ada sebarang kekecohan sebaliknya program mengira detik kemerdekaan kali ini pasti akan lebih meriah dan ramai serta lebih terarah bukan sekadar bersifat hiburan semata - mata.

7. Jangan juga terpadaya dengan tindakan 'ketakutan diri melampau' paranoid seperti Menteri Dalam Negeri yang pernah mengharamkan BERSIH dan baju kuning itu haram yang kemudian diputuskan oleh Mahkamah bahawa tindakan menteri itu salah. SAMM juga simpati dengan polis yang diperalat ketika itu untuk memburu baju kuning seperti mengesan dadah dan senjata berbahaya. Maka SAMM meminta Ismail untuk tenang dan jangan termakan sangat dengan propaganda parti penguasa regim ini.

8. SAMM mengajak semua rakyat tak kira latar belakang untuk sama meraikan sambutan mengira detik menjelang ulang tahun kemerekaan negara dengan serba kuning.Ingat:
Janji BERSIH
30 Ogos 2012, 10 malam,
dekat Pancuran Air Dataran Merdeka.
Jumpa di sana !

Sekian

che'GuBard
Ketua Penyelaras
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)


TERUSKAN LAGI - TIUPKAN LAGI BARA - HANGATKAN LAGI SUASANA - KITA TURUN!
BERSAMA KE DATARAN MERDEKA
NOTA:
janji bersih
adalah oaang ramai datang
berhimpun di dataran merdeka
pada malam 30 ogos jam 10:00malam

janji bersih
adalah gerakan kerja untuk meneruskan
garis perubahan dalam pilihanraya

janji bersih adalah gelombang rakyat
yang bangun menentang kezaliman

janji besih ialah suara anak muda
yang bagun mendobrak penindasan

janji bersih ketika ini disokong
oleh 26 buah ngo
dan angka terus
meningkat


SPR AKAN MENIPU PRU13NOTA:
lihat apa yang sednag belaku disabah
satelah 20 tahun rakyat sanah telah bangun
menentang pendatang haram yg diberi
kad pengenalan segera

ketiak ini beribu ribu
pendatang haram sednag diberi
kad pengenalan segera untuk memastikan
gerombolan menang

janji bersih
adalah gerakan menentang penipuan ini


PAK SAMAD: POLIS SALAH FAHAM ,JANJI BERSIH DITERUSKAN - mkini

Program "Janji Bersih" pada 31 Ogos di Dataran Merdeka berhasrat menuntut janji reformasi pilihan raya dan bukannya berniat mempolitikkan sambutan kemerdekaan.

Pengerusi Bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) A Samad Said berkata, polis juga salah faham apabila menyangka program itu dianjurkan BERSIH sedangkan ia sebenarnya turut didukung 26 NGO lain.

"Perjuangan itu adalah untuk menuntut janji BERSIH, tidak khusus oleh BERSIH. BERSIH antaranya (yang terlibat).

"BERSIH sendiri pun bukan badan politik. Apa lagi dengan gabungan badan-badan lain yang tidak mewakili siasah (politik)," kata A Samad Said yang lebih dikenali sebagai Pak Samad.

Beliau berkata demikian ketika mengulas gesaan ketua polis negara agar sambutan Hari Merdeka tidak dipolitikkan dengan program 'Janji Bersih' pada masa dan tempat sama sambutan itu berlangsung.

Katanya lagi, pada masa akan datang polis juga tidak wajar melarang hadirin program itu daripada mengenakan baju berwarna kuning.

"Sepatutnya tiada halangan apa-apa baju pun orang nak pakai apatah lagi kuning bukan warna haram.

"Untuk IGP (ketua polis negara) berfikir bahawasanya ini adalah perlawanan antara BERSIH (dan polis) tidak benar.

"Jadi kehadiran itu secara simbolik. Makanya, soal warna baju itu boleh pakai warna apa-apa sahaja," katanya lembut tetapi tegas.

Janji Bersih, kata Pak Samad lagi akan tetap diteruskan di Dataran Merdeka yang merupakan hak rakyat umum.
"Ya (kita akan teruskan) dan kita memberitahu bahawasanya apa-apa baju pun mereka pakai kita (tetap) anjurkan.

"Dataran Merdeka itu simbolik perjuangan melepaskan diri daripada penjajahan. Ia tempat yang simbolik, apa salahnya?" katanya.

Beliau turut menyeru orang ramai yang mahu melihat Janji Bersih ditunaikan turun sama pada ke Dataran Merdeka pada hari itu.

"Saya harapkan agar ramai menyatakan kesungguhan dan keazaman kita untuk melihat Janji Bersih itu ditunaikan," katanya.


SANG PEROGOL MENJADI SASAU
KIBARKAN SANG SAKA TANAH MELAYU
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...INI LAH BAHAYA MEROGOL AMAH... kah kah kah..

kah kah kah...SEKARANG SUDAH JADI SASAU... kah kah kah..

woit... MANA PUNYA KEPALA BANA ADA LOGO BERUBAH UBAH... kah kah kah..

kah kah kah..ADA LOGO SUKOM 98 BERUBAH UBAH... kah kah kah..

kah kah akh..ADA LOGO SUKMA 2012 BERUBAH UBAH... kah kah kah..

woit...LOGO OLIMPIK DUA TIGA HARI SEKALI BERUBAH KE?... kah kah kah..KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...INI KERANA KEKUATAN PAKATAN RAKYAT...kah kah kah..

kah kah kah...INI KERANA KEBEBATAN OMBAK RAKYAT... kah kah kah..

kah kah kah...INI HIKMAH TURUN KE JALAN RAYA.... kah kah kah..

kah kah kah... INI TANDA GEROMBOLAN SUDAH LEMAH.... kah kah kah..

NOTA:
mari kita libas sekali lagi
mari kita berhimpun di dataran merdeka
pada 30 ogos jam 10: malam


KENAPA BAYAR UNTUK BELAJAR - TUMBANGKAN GEROMBOLAN BELAJAR JADI PERCUMA!
STATUS KADAR YURAN YANG TINGGI MEMBEBANKAN PELAJAR KUIS

Isu terbaru membabitkan kadar yuran pelajar KUIS yang tinggi sedang hangat diperkatakan kini menarik perhatian Kelab Mahasiswa Keadilan Malaysia untuk turut sama memperjuangkan nasib mereka tatkala isu ini sudah menjadi isu nasional yang melibatkan kepimpinan negeri zaman sebelum Pakatan Rakyat memerintah Selangor.

Memetik kenyataan Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sdr Rafizi Ramli yang menyatakan bahawa “isu Yuran pengajian di Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) tinggi adalah disebabkan penyelewengan dilakukan oleh kerajaan Umno-BN dahulu dibawah pimpinan Dr Mohamed Khir Toyo”.

- Khir Toyo memberi kontrak kepada syarikat Redha Resources Sdn Bhd (RRSB) untuk membina asrama dan pusat pelajar bagi keperluan 6,000 pelajar KUIS dengan nilai RM125.8 juta.
- RRSB hanya menjadi orang tengah dengan memberi kontrak ini kepada Bina Puri Holdings Bhd dengan nilai RM96.1 juta sahaja.

- RRSB ini dikuasai oleh Adun Permatang, Sulaiman Abdul Razak yang memiliki 51% pegangan saham manakala isterinya memiliki 6% dan selebihnya dimiliki oleh Bina Puri Holdings Bhd.
- Khir Toyo juga menetapkan RRSB diberi konsesi untuk membina dan menyewakan kembali kemudahan itu selama 33 tahun kepada KUIS dengan kadar sewa RM15.4 juta setahun.

Pendirian KMKM :

Kami menyelar tindakan beberapa pihak terutama dari media UMNO/BN yang secara angkuhnya menjadikan isu pelajar di KUIS ini sebagai wadah politik mereka dan bukan melihat dari segi liabiliti tentang keutamaan soal kebajikan pelajar.

Tindakan Menteri Pengajian Tinggi yang tidak mahu ambil cakna dalam soal ini amat dikesali oleh mahasiswa dan menganggap ini sebagai budaya keteresan dalam soal membangunkan dasar pendidikan negara yang merupakan tunjang utama pembentukan sesebuah negara demokrasi.

Soal pendidikan merupakan soal rakyat, isu di KUIS boleh menjadi satu dogma kepada rakyat yang akan hilang keyakinan kepada kepimpinan negara yang ada sekarang.

KMKM mendesak agar kerajaan pusat terutama melalui Menteri Pengajian Tinggi agar segera menyelesaikan isu ini terutama yang membabitkan bekas pemimpin mereka sendiri iaitu Dr Khir Toyo, Sulaiman Abdul Razak agar menarik balik sewa yang tinggi keatas kediaman pelajar dan pusat pelajar di KUIS agar pelajar mampu untuk kekal meneruskan pengajian mereka.

Difahamkan hampir separuh pelajar KUIS tinggal di dalam kolej kediaman dan selebihnya memilih untuk tinggal di luar dan menyewa di apartment luar yang ternyata punya harga yang mahal. Soal keselamatan juga perlu di titikberatkan kerana pelajar akan terdedah dengan bahaya seperti ancaman kecurian, makanan yang mahal dan tidak dijamin kebersihan serta masalah moraliti terutama apabila tinggal di luar kampus.

KMKM juga memohon agar pihak pentadbiran KUIS agar lebih respon terhadap masalah pelajar dan membawa masalah tersebut keatas dan dibincangkan secara bersama dengan Kerajaan Negeri.

Akhir sekali, KMKM ingin sekali lagi agar kerajaan pusat dan Menteri KPTM agar kurangkan aktiviti politik dan memberi penekanan terhadap aspek kebajikan pelajar.

KMKM juga mahukan jika ada pelajar dari KUIS dan dari mana-mana IPT untuk tampil menyatakan masalah mereka dengan menghubungi KMKM. KMKM dalam perancangan melancarkan Facebook dan Website untuk meminta respon dari pelajar IPT seluruh negara.

Terima Kasih.

Ahmad Bakhtiar
Jawatan : Wakil dari Kelab Mahasiswa Keadilan Malaysia (KMKM)
Isu : Status kadar yuran yang tinggi membebankan pelajar KUISKITA KUNINGKAN DATARAN MERDEKA!


NOTA:
mari bersama turun
ke jalan raya untuk
jatihkan gerombolan
bila gerombolan jatuh
baru masalah ini selesai

buat kenyataan akhbar
hantar memo bunang masa
tak berbaloiNASIONALISMA KADAZAN BANGUN KEMBALI - SABAHAN UNTUK SABAHAN

KOMENTAR TUKAR TIUB

ini petanda yang baik
sabah ketika menubuhkan malaysia
adalah yang terkaya
kini sabah menjadi termiskin

ini kerana harta kekayaan sabah
di punggah di bawa ke semenanjung

warga sabah papa kedana

todak cukup dengan ini
untuk kepentingan gerombolan
wargha pilipina di bawa masuk
diberi kad pengnalan segera
APA YANG WAJIB DI PELAJARI
penipuan spr
membawa pendatang haram masuk
telah dirasakan 20 tahun kemudian
oleh warga sabah - kini mereka melawan

pekara yang sama sednag berlaku
di semenanjung!

waspada!
kad pengenalan segera
senjata untuk memastikan gerombolan
terus berkuasa di sabah

senjata yang sama akan digunkan
oleh gerombolan untuk menang
di pru13!


PARTI PARTI POLITIK SABAN SAPERTI MATI SELEPAS ERA MAHATHIR
- minsider

KUALA LUMPUR, 10 Ogos — Parti-parti politik di Sabah seperti “sudah mati” selepas Mahathir Mohamad berkuasa menjadi perdana menteri dengan kehadiran ramai pendatang tanpa izin ke negeri itu, kata timbalan pengerusi Parti Perubahan Negeri (Star), Daniel John Jimbun.

Beliau mendakwa projek IC Dr Mahathir telah menyebabkan ramai warga asing menjadi pengundi dalam pilihan raya dan kepentingan penduduk asal tidak lagi diambil kira.

“Kenyataan Mahathir pada hari Rabu yang lalu tentang warga asing yang sudah tinggal di Sabah harus mendapat kewarganegaraan sangat membahayakan, dan Star mencabar parti-parti komponen BN di Sabah supaya keluar agar dapat membela warga tempatan,” katanya lagi.

“BN Sabah tidak seharusnya mempertahankan kenyataan Dr Mahathir, kerana kenyataan ini mendahului Suruhanjaya Di Raja (RCI) mengenai isu ini,” kata Jimbun lagi.
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... INI TANDANYA NASIONALISMA KADAZAN BANGUN KEMBALI...kah kah kah..

kah kah kah.... DI SARAWAK NASIONALISMA DAYAK BANGUN MELAWAN.... kah kah kah..

kah kah kah...KINI DI SABAH NASIONALISMA KADAZAN MULA BERKEMBANG...kah kah kah...

NOTA:
salut nasionalisma kadazan!


KITA TURUN KE DATARAN MERDEKA PADA MALAM 30 OGOS - KITA BUAT RAMAIANAK MUDA BANUN MELAWAN
CIPTA TEMA LAIN HARI KEMERDEKAAN , PEMBANGKANG KELIRU -beerita hairan

KUALA LUMPUR: Sikap pembangkang yang bersungguh-sungguh mencipta tema Hari Kemerdekaan lain daripada yang dicadangkan oleh kerajaan menunjukkan mereka keliru dan dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, kata Mahathir Mohamad.

Beliau dalam pada itu berkata, kerajaan mempunyai hak untuk memutuskan sebarang slogan bagi digunakan untuk menyambut Hari Kemerdekaan.

"Itu menunjukkan mereka (pembangkang) confuse, tak tahu apa nak buat. Masing-masing pull in every direction...tak apalah...itu pembangkanglah.

"Pandangan saya (mengenai tema Janji Ditepati) memanglah, kalau kita janji kita kena tunaikan," katanya ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa tema Hari Kemerdekaan tahun ini adalah berlandaskan ajaran Islam.

Setelah timbul dengan pelbagai cadangan, pakatan pembangkang akhirnya sepakat memilih ‘Sebangsa, Senegara, Sejiwa’ sebagai tema alternatif Hari Kemerdekaan ke-55 bagi menggantikan tema ‘Janji Ditepati’ oleh kerajaan Barisan Nasional.

INI BERDEMO JANJI BERSIH


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...INI BUKAN KELIRU.... kah kah kah..

kah kah kah...INI TANDANYA PAKATAN SUDAH KUAT...kah kah kah..

kah kah kah..INI TANDANYA GEROMBOLAN TELAH LEMAH.... kah kah kah...

kah kah kah...KITA BUAT PERAYAAN KITA SENDIRI.... kah kah kah...

kah kah kah...TAK PERLU IKUT GEROMBOLAN.... kah kah kah...

kah kah kah... ADA TEMA KITA SEMDIRI.... kah kah kah..

kah kah kah...ADA LOGO KITA SENDIRI.... kah kah kah..

KIBARKAN SANG SAKA TANH MELAYU