Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 11 April 2012

BERAPA HARGA NASI CAMPUR?











HARGA BURGER YANG BODOH

Big Mac index adalah indeks untuk membandingkan kuasa pembelian ( purchasing power parity). Di tokyo kerja 10 minit dapat satu bigmac. Di Malaysia kerja satu jam pula belum cukup walaupun bigmac di Malaysia ketiga paling murah di dunia Figures Five most expensive (12 January 2012) (not considering the fact that the buyer's equivalent purchasing power is different)[15][16] 1. Switzerland - $6.81 (6.50 CHF) 2. Norway - $6.79 (41 kr.) 3. Sweden - $5.91 (41 Kr.) 4. Brazil - $5.68 (10.25 R$) 5. Denmark - $5.37 (31.5 Kr.)



Five most affordable (12 January 2012) (not considering the fact that the buyer's equivalent purchasing power is different and not including the Indian Big Mac which contains chicken instead of beef)[15][16] 1. Ukraine - $2.11 (17 UAH) 2. Hong Kong - $2.13 (16.5 HKD) 3. Malaysia - $2.34 (7.35 MYR) 4. China - $2.44 (15.4 CNY) 5. South Africa - $2.45 (19.95 ZAR)

Ten fastest earned (July 2009) (to purchase a big mac) 1. Tokyo - 10 minutes 2. Los Angeles - 11 minutes 3. Chicago - 12 minutes 4. Miami - 12 minutes 5. New York City - 13 minutes 6. Auckland - 14 minutes 7. Sydney - 14 minutes 8. Toronto - 14 minutes 9. Z├╝rich - 15 minutes 10. Dublin - 15 minutes Big mac di malaysia adalah diantara yang paling murah tetapi rakyat berpendapan rendah. pekerja biasa kerja satu jam pun tak cukup untuk makan sebiji bigmac.
By Anonymous on BERAPA HARGA NASI CAMPUR? on 4/10/12


MAKAN TANGGUNG SENDIRI
Betul bro Isham. Saya sudah 5 tahun bekerja di sebuah kilang di Singapura. Pendapatan saya sebulan termasuk overtime mencecah S$2,000 sebulan = RM4,871. Setiap hari saya makan nasi campur macam didalam gambar yang dipaparkan oleh TT. Harganya hanya S$2 = RM4.90. Ketika saya bekerja di Kuala Lumpur (Mid Valley), gaji saya kurang daripada RM1,000.

Kalau makan kat food court tingkat teratas di Mid Valley, saya terpaksa berbelanja RM7 untuk makan nasi goreng. Kalau beli air, RM10 habis. Jadi mana cukup untuk hidup? Sebab itu saya terpaksa berhijrah ke negara jiran untuk menanggung keluarga yang ramai. Saya masih ada 4 orang adik yang masih lagi bersekolah. Jadi untuk menyimpan duit untuk kirim kepada adik-adik, saya terpaksa makan masakan MAKAN SENDIRI TANGGUNG ala Tukar Tiub, kerana masakan Melayu di Singapura pun mahal juga tetapi jika dibandingkan dengan Malaysia, Malaysia lagi mahal.


Untuk jimatkan wang, saya terpaksa makan masakan vegetarian Cina kerana harganya S$2 sahaja. Pada mulanya rasa tak sedap kerana takut ada babi & masih rasa was was walaupun ianya vegetarian. Sekarang sudah biasa dengan masakan makan sendiri tanggung. Saya pasti pengalaman Makan sendiri tanggung bro Isham di Eropah lebih hebat sebab orang Melayu di Eropah tak seramai orang Melayu di Singapura.
By Makan Sendiri Tanggung Berak Cangkung on BERAPA HARGA NASI CAMPUR? on 4/10/12


500 RIBU KE DATARAN MERDEKA



PROGRAM MENGHASUT UNTUK BANGUN MELAWAN DI SDANA SINI



SILA BUAT PERSEDIAAN










SATU LAGI TULISAN TUKAR TIUB DISINI:

http://my.news.yahoo.com/blogs/yahoo-malaysia-newsroom/bersih-dan-pilihan-raya-050531517.html







---------------------------------------------------------


PROGRAM MENGHASUT DI SANA SINI:



10hb April - JOHOR
Lokasi: Pekan Parit Betak,Benut,Pontian
Penceramah: Che'GuBard, Syazni Munir, Sheikh Omar
Pertanyaan: Anwar 0176849693



11hb April - N.SEMBILAN
Lokasi: PASTI Al-Falah, No 18, Jln 8, Tmn Desa Rhu, Sikamat (Depan Padang Desa Rhu)
Penceramah: Hj Md Sabu, Che'GuBard, Anthony Loke, Dr. Rosli
Pertanyaan: Malek 0132181279

12hb April - KEDAH & PERLIS
Lokasi: Tempat Padang Awam Guar Chempedak, Gurun
Penceramah: Yb Dr Mujahid, YB Dr Ismail, YB Firdaus Jaafar, YB Ahmad Kasim, YB Saiful Izham, Che'GuBard
Pertanyaan: Zaki 0194488003

13hb April - P.PINANG
Lokasi: Padang Awam Sg Tiram, Bayan Lepas (belakang The Star)
Penceramah: Dato Mansor, YB abd malik, YB Sim, Che'GuBard
Pertanyaan: Rizal 0195414818



15hb April - K.LUMPUR & SELANGOR
Lokasi: Padang Bola Sepak PPR Sri Labuan (bersebelahan Surau al Aula), Bandar Tun Razak.
Penceramah: TS Khalid Ibrahim, Che'GuBard, Hishamudin Rais, Adam Adli
Pertanyaan: Ezmir 0122231239



16hb April - MELAKA
Lokasi: Km 12, Kg Tersusun Bukit Larang Indah, Telok Mas Melaka.
Penceramah: Che'guBard, Khalid Ismath (Mahasiswa), YB Tey (Ketua DAPSY Melaka), Hj Yuhaizad (Ketua DPP Melaka), Law Bing Haw (Ketua AMK Melaka)
Pertanyaan: Zuraidi 0122478016

17hb April - COUNTDOWN 10 Hari Sebelum BERSIH 3
Lokasi: Padang Kelab Sultan Sulaiman, Kg Baru Kuala Lumpur
Penceramah: Md Sabu, Che'GuBard, Tian Chua, Nurul Izzah, Anthony Loke, Maria Chin, Pak Samad Said, Adam Adli, Aziz Bari, Teresa Kok, Black, TS Kadir Sheikh Fadzir, Hisham Rais
Pertanyaan: Edyes 0102675872

19hb April - PERAK
Lokasi: Markas Keadilan Batu 14, Jalan Pantai, Kuala Kurau
Penceramah: YB Yunus, Che'GuBard
Pertanyaan: Arof 0124702074

21hb April - N.SEMBILAN
Lokasi: Markas PAS Felda Bukit Jalur, Gemencheh, Tampin
Penceramah: Che'GuBard, Hishamudin Rais, Anthony Loke, Dr. Rosli
Pertanyaan: Sani 0129781707

26hb April - PAHANG & TERENGGANU
Lokasi: KM 8, Jalan Berserah Kuantan / Kemaman (depan poliklinik Berserah)
Penceramah: Dato Fauzi, Tuan Ibrahim Tuan Man, Che'GuBard, Hishamudin Rais, Siti Aishah Srikandi
Pertanyaan: Hatta 0179573855







NOTA:

500 ribu akan mengubah sejarah
500 ribu akan membawa perubahan
bersama kita membantah



SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU




KOMENTAR TUKAR TIUB


sistem beraja ini bergantung kepada
perkembangan fikrah warga malaysia

bergantung kepada pencerahan
manusia melayu

kalau warga jadi cerdik
kalau manusia melayu
tidak terus dibodohkan
kalau manssia melayu
tidask terus ditipu
kalau manusia melayu
tidak ditakut takutkan

maka mereka akan bertanya:

kepala bana apa nak tanggung
freeloader makan free

nak jadi raja takm salah
buat lah kerja apa yang patut
takada kerja jadi bouncer
tak ada kerja bawa taxi
kenapa nak orang lain bayar gaji
apa punya tuuuur

bukan sahaja makan free
minta kontrek
minta projek
kalah judi minta kerajaan bayar
atur perlawanan bola
pukul kaddi
anak anak bergaduh dalam kelab malam
pukul orang sana sini

tak cukup dengan dengan perangai ini
campur tangan dalam politik


rakyat pasti naik darah
rakyat pasti makin menyampah

lepas itu guna islam
untuk tipu orang melayu

pooorah!







SURVIVAL RAJA TERLETAK PADA SEJAUH MANA RAKYAT MENDUKUNG SISTEM RAJA BERPELEMBAGAAN - mStar

KUALA LUMPUR: Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Rais Yatim berkata survival seseorang Yang di-Pertuan Agong dan Raja terletak kepada setakat mana rakyat mendukung sistem Raja Berperlembagaan.

Beliau berkata walaupun seseorang raja tidak akan dianggap terlibat dengan politik atau siasah, baginda pada sesuatu masa perlu memegang peranan tanpa rasa gentar untuk mendokong aspirasi Raja Berperlembagaan, sungguh pun pernyataan itu dilihat sebagai kata-kata politik.

Memberikan contoh bagaimana seseorang raja perlu memikirkan dan melontarkan pandangan bagaimana rakyat harus berjaya dalam ekonomi, Rais, yang juga seorang pengamal undang-undang berkata walaupun pandangan itu selari dengan aspirasi sesebuah kerajaan, baginda perlu menyarankannya tanpa perasaan bimbang.

"Bagi seseorang sultan yang memikirkan bagaimana rakyatnya harus berjaya dalam ekonomi, ini walaupun jadi kata-kata dalam politik, harus tidak ditakuti oleh sultan dan terus menjaganya.




500 RIBU - KITA TURUN KE DATARAN MERDEKA




500 RIBU KE DATARAN MERDEKA





KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..LIHAT BILA KITA KATA 500 RIBU.... kayh kah kah....

kah kah kaghh... SAHEH... 500 RIBU ANGKA KERAMAT.... kah kah kah

kah kah kah...SEMUA SENYAP MENIKUS.... kah kah kah..

kahb kah kah...KATAK TAK BERSUARA.... kah kah kah..

kah kah kah...PATRIOT BALIK KE DAKKA.... kah kah kah...

kah kah kah...PESILAT HILANG GHAIB.... kah kah kah..

kah kah kah...PEMUDA GEROMBOLAN.... MENIKUS SAMA.... kah kah kah...

kah kah kah.... SEMUA TAK BERSUARA.... kah kah kah.....

kah kah kah...BILA RAKYAT BERANI TURUN KE JALAN RAYA...kah kah kah..

kah kah kah...KERAJAAN ZALIM AKAN MULA RETAK GELABAH.... kah kah kah



KERAJAAN BENARKAN PERHIMPUNAN BERSIH 3.0 - mkini

Kerajaan tiada masalah membenarkan perhimpunan BERSIH 3.0 dilangsungkan seperti dirancang selagi penganjur mematuhi Akta Perhimpunan Aman 2011 dan tidak menimbulkan sebarang gangguan.

Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein berkata, atas semangat akta yang baru digubal itu, kerajaan tidak akan melarangnya.

Ditanya dalam sidang media di bangunan parlimen hari ini, Hishammuddin berkata kumpulan itu boleh berhimpun tetapi tidak boleh menyusahkan orang awam atau menjejas ketenteraman awam.

Ditanya sekiranya penganjur boleh menggunakan Dataran Merdeka sebagai lokasi perhimpunan, Hishammuddin bagaimanapun tidak memberikan jawapan jelas.

Sebaliknya, beliau berkata penganjur perlu berbincang dengan polis dan mencari lokasi lain supaya tidak menjejaskan orang awam.

Penganjur perhimpunan itu, BERSIH 2.0, sebelum ini mengumumkan bahawa perhimpunan berkenaan akan dijalankan selama dua jam bermula jam 2 petang pada 28 April di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Perhimpunan dengan tema "Duduk Bantah" itu juga akan diadakan serentak di lokasi tertentu seluruh negara dan negara lain.

Perhimpunan berkenaan juga akan disertai oleh Himpunan Hijau – perhimpunan untuk membantah loji nadir bumi Lynas Advanced Materials Plant di Gebeng, Pahang.


SILA BUAT PERSIAPAN


NOTA:
sila buat persiapan
sila beli tiket bas
sila beli tiket keretapai

datang awal ke kuala lumpur
anak muda sila tempah bilik
jika tidak tumpang rumah kawan
jika tidak sila bawa sleeping bag

ini ibu segala demo
ini datuk segala demo
kita akan membuat sejarah!

INI BETUL PROJEK ANAK MUDA LAWAN KERAJAAN - PASAL APA TAK BOLEH?




WARM UP DI DATARAN MERDEKA





DEMO SISWA 14 APRIL DIRANCANG PEMBANGKANG
- mkini

Timbalan menteri belia dan sukan Razali Ibrahim berkata perhimpunan pelajar yang dirancang Sabtu ini bukan untuk membantah pinjaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Sebaliknya, perhimpunan itu dirancang pembangkang untuk mengapi-apikan kemarahan mahasiswa menjelang perhimpunan BERSIH 3.0, dakwa naib Ketua Pemuda Umno itu lagi.

"(Tarikh) 14 April bukan untuk PTPTN. 14 April adalah pemanas badan untuk perhimpunan BERSIH (3.0) dan menggunakan kampus untuk persediaan bagi pilihan raya umum akan datang," katanya.

Perhimpunan BERSIH akan berlangsung pada 28 April ini - dua minggu selepas demonstrasi anti-PTPTN - di lokasi yang sama.

Razali mendakwa Pakatan Rakyat sudah kehabisan isu untuk dibangkitkan dan tersasar daripada manifesto Buku Jingga berhubung PTPTN yang menawarkan pinjaman pendidikan tanpa faedah.

ANAK MUDA - BANGUN LAWAN



KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... APA MENTERI MALAON INI CAKAP MEMNAG BETUL.... kah kah kah..

kah kah kah...INI MEAMNG KERJA PEMBANGKANG...kah kah kah..

kah kah kah...PEMKBANGKANG NAK JATUHKAN GEROMBOLAN.... kah kah kah..

kah kah kah...PEMBANGKANG MEMANG PENAJA PELAJAR.... kah kah kah..

kah kah kah...BAGI MEREKA BAS.. BAGI NASI BUNGKUS... 20RM DUIT POKET...kah kah kah...

kah kah kah... APA MASAALAH DENGAN INI... TAK KAN NASI BUNGKUS TAK CUKUP?... kah kah kah..

kah kah kah.... KALAU GEROMBOLAN ADA TELOOO BUAT LAAA MACAM INI...kah kah kah..

kah kah kah..SUSUN PELAJAR ... UNTUK WARM UP.... kah kah kah..

kah kah kah..KEMUDIAN PANGGIL 500 RIBU DATANG KE DATARAN MERDEKA...kah kah kah